Je tu možnosť pre dieťa vyrastať v pohlaví, na ktoré sa cíti?

barbora2804
6. máj 2018

Skúste si predstaviť, že by sa Vaše dieťa necítilo na pohlavie, v akom sa narodilo. Viem, na Slovensku to nie je veľmi rozšírená téma a preto také deti často veľmi trpia. Keď som začala takú tému pred rodičmi, nezvládli to pochopiť a nechceli nič také počúvať...
Je teda v našej krajine pre dieťa možnosť vyrastať v pohlaví, na ktoré sa cíti?

dominika6
7. máj 2018

@barbora2804
jasne budem ho volat neutralne TO, aby som zmiatla okolie, decko sa bude cely zivot hladat, v skole bude sikanovane, v dospelosti nepochopene.. staci pozriet do plenky a jasne, kam patri... takyto rodicia by nemali vysadzat lieky z psychiatrie... lebo tieto bludy sa zacnu sirit rychlostou blesku...
Ps: a co tak keby si aj dieta vybralo ci bude svoju matku volat Fero..?

soldi
7. máj 2018

@barbora2804 ja sa obavam, ze v nasej krajine je az prilis vela dusevne zakrpatenych ludi s obmedzenymi obzormi ako tuto hned prva reagujuca
@dominika6

Pre mna, ako rodica, je dolezite, aby moje deti boli stastne.

thoughtfulweirdo
7. máj 2018

@barbora2804 Žiaľ, Slovensko na túto tému ešte nedorástlo. Za seba môžem povedať, že to, či moje dieťa je LGBT+, alebo nie je, je pre mňa totálne nepodstatné. Aj tak budem robiť všetko reality to, aby bolo zdravé a šťastné.
@dominika6 nepochopila autorkinu otázku.

katus226
7. máj 2018

V akom veku ti podla teba da najavo, ze sa tak neciti?? A co ked bude menit nazor kazdy tyzden? A ked ti povie ze sa citi byt psom, uviazes ho na dvore k bude?

dorotik
7. máj 2018

Myslim, ze v kazdej krajine sa najdu ako konzervativni, tak aj otvoreni ludia. Prave minuly tyzden som sa pozerala na urnu 21 rocneho cloveka, ktory nezvladol to vsetko okolo a bol transsexual. Este teraz mi je tazko pri srdci ked si predstavim, ze ludia umieraju len preto, lebo nie su prijati. Svoje dieta podporim v hladani svojho stastia a lasky, nech bude akekolvek 🙂.

dorotik
7. máj 2018

@katus226 Tvoje prirovnanie je absolutne dehumanizujuce a nechutne.

wieruska1
7. máj 2018

Neviem co cakas od takejto temy? Ono mnoho krat aj najblizsia rodina pochopi, podpori, ale okolie je este male na nieco take. Od nepamati boli muzi a zeny. Dnes sa to meni a bude este dlho trvat kym sa to pochopi.

liv1
7. máj 2018

Ak sa výnimočne take dieťa nájde, môže sa stať že sa to v tele nejak pomotalo, nech má právo sa rozhodnúť. Ale LGBT a rodová rovnosť s tým absolútne nesúhlasím. To je úplne choré podľa mna, aby každé dieťa/ človek sa rozhodovalo kým je či mužom alebo ženou.

thoughtfulweirdo
7. máj 2018

@liv1 Ešte som nikde nepočula, že by niekto chcel presadzovať, aby sa každý rozhodoval, kým chce byť. To rozkrikujú tí, čo sa rozhodli proti niečomu bojovať, aj keď sami nevedia, proti čomu a ešte nepochopili, že to s nimi nijako nesúvisí. Autorka sa pýta na akceptovanie ľudí, ktorí sa žiaľ narodili do zlého tela.

lussyl5
7. máj 2018

Boh nás stvoril ako muža a ženu. Pohlavie je jasné od narodenia. Keď sa dieťa bude cítiť na chlapca a v puberte dostane menzes ako mu to vysvetlíš? Ak sa niekto cíti byť iným pohlavím ako sa narodil je to porucha identy, znamená to že psychika dieťa utrpela v rannom detstve nejaké zranenie. Ísť proti Bohu sa nevypláca.

katus226
7. máj 2018

@dorotik akoze nechutne?! Takze podla teba je pes nechutný tvor? Su krajiny kde sa zeny vydavaju za psov. Napr. potom co jednej predchadzajuci manzel kocur zomrel. Hadam ju len nechces odsudzovat ako nejaka rasistka a xenofobka 😉

katus226
7. máj 2018

Jeden z mnohych "ziarivych" prikladov... https://www.euportal.cz/Articles/18986-tak-to-j... a este jeden https://www.hlavnespravy.sk/vo-finsku-po-prvykr... posledny odstavec. Inak suhlasim s @liv1

duun
7. máj 2018

Svoje dieťa počúvam, poznám a dokážem vycítiť, či je niečo v neporiadku. Uvidíme v puberte, ale zatiaľ som si istá. Dávam mu priestor a netlačím ho do vecí, ktoré nechce. Ak nemá rád futbal, tak ho do toho netlačím. Nemyslím si, že je potrebné do puberty robiť viac - URČITE by som sa veľmi bránila, ak by štát či akékoľvek hnutie alebo cirkev presadzovali niečo iné - volať ho "rodovo neutrálne" alebo naopak mu tlačiť "toto chlapi nerobia, lebo Biblia je proti tomu". Kým neubližuje nikomu inému a neobmedzuje jeho/jej rozhodnutia, tak má právo na svoje rozhodnutie. A to platí celý život.

Bude tu určite búrlivá diskusia - na jednej strane cirkevné dogmy, na druhej dogmy typu všetko je dovolené. Život nie je o extrémoch a tým, že si tu budeme nadávať, tak to ničomu nepomôže. V podstate takéto diskusie nikoho o ničom nepresvedčia. Slúžia zvyčajne iba na to, aby sme si verejne potvrdili svoj vlastný názor :D

basska_b
7. máj 2018

Ja len takú osobnú skúsenosť pridám. Bývalý mal kamaráta, ktorý bol riadny chalan, taký viking, začal študovať na vysokej škole, všetko mal pred sebou. Zrazu mu zistili, že má v tele aj maternicu a nejaký psychológ ho začal strašiť, že sa mu začnú tvoriť ženské hormóny vo zvýšenej miere a že on je vlastne trans, či čo to z tých písmen, ani neviem. Chalan to psychicky nezvládol a zmizol. Proste odišiel zo školy,z domu, prerušil všetky kontakty. Už sme o ňom nepočuli :(

lucilaines
7. máj 2018

Transsexualita je psychicka choroba ako kazda ina, ktorej ss da pomoct vhodnou liecbou a pripadne zmenou pohlavia..pre mna ako rodica alebo aj ako ludsku bytost je najdolezitejsie, aby bol druhy clovek stastny a spokojny a je mi do toho suma fuk v akom tele..ja viem, ze to nikdy nedokazem pochopit a preto si nedovolim nikoho sudit a mozem len akceptovat to, co mi nikako neublizuje..zial, stale tu bude dost ludi ako @katus226, ktori tomu prd rozumeju a len sa citia nadradene, ked si z toho mozu robit srandu, opakuju prihluple nazory, co si precitali niekde na internete a este tei krat prekrutili a neuvedomuju si, ako mozu svojimi vyjadreniami ublizit

duun
7. máj 2018

@basska_b " Zrazu mu zistili, že má v tele aj maternicu.." dieťa absolvuje veľké množstvo skríningov (malým deťom sa kontroluje napr. vývin obličiek, robia sa rôzne soná).. nepravdepodobné, že by na to prišli až vo veku "...začal študovať na vysokej škole".

dorotik
7. máj 2018

@katus226 Ok, tato diskusia asi nema vyznam 🙂

dorotik
7. máj 2018

@basska_b To nie je transsexualita ale obojpohlavnost, je to nieco uplne ine a ano, aj taki ludia sa rodia.

liv1
7. máj 2018

@thoughtfulweirdo to že si ty o tom nepočula neznamená, že sa to nedeje. Na autorkinu otázku som odpovedala veľmi jasne.

basska_b
7. máj 2018

@duun Ja som sa možno nepresne vyjadria. Ako vravís, určite sa to ako dieťa vedelo, ale práve rodičia mu to nepovedali, tým pádom to do tejto témy patrí o to viac. V dospelosti mu to už lekár povedal priamo a odporučil psychológa. Ten mu hovoril, že sa u neho začnú prejavovať onedlho homosexuálne sklony a on to nejako nezvládol. Možno by bolo lepšie, keby o tom nevedel?

montemotherone
7. máj 2018

@barbora2804 nepochopila som otázku. Myslíš " je naša krajina tolerantná voči ľuďom LGBT...?" Lebo vyrastať, žiť, tvoriť, milovať... má v našej krajine možnosť každý. To, či je každý úspešný, či šťastný, prijatý, či odsúvaný.... je už druhá vec a ver mi, sexuálna orientácia za tým väčšinou nie je. Ja som hetero, ale na strednej, aj napriek tomu, že som bola spoločenská, myslím že celkom príťažlivá, nie najsprostejšia, trochu dosť tvrdohlavá, ale hlavne som "nedala" každému fešákovi ktorý si zmyslel. Tak som bola za lesbu 🙂 "Čistotu" (ktorá bola smiešna už vtedy) som si zachovala pre manžela a vôbec ma to nemrzí 🙂 Neviem, či sa tento problém týka konkrétne teba, ale ak áno, príliš sa tým nezaoberaj ako nejakou zvláštnosťou. Ak si nájdeš partnera do života, máš všetko a nikoho do toho nič nie je. Ostatné problémy majú aj iní ľudia. Len sa o nich toľko nehovorí 🙂 Takže ak ťa neprijmú do práce, asi pre nich nie si vhodný kandidát, a tvoja orientácia im bude úplne ukradnutá. Myslím, že v tomto smere je Slovensko veľmi tolerantné a vyspelé. Ešte som nepočula, aby niekoho vyhodili pre jeho sexuálnu orientáciu. Ale už som zažila, že s niekým nepodpísali ďalšiu zmluvu, pretože pomenoval veci ako sú, a nestrčil hlavu do piesku ako ostatní kolegovia, a na jeho vzdelanie, či výkon v práci pri tom nikto nehľadel. V tom je ešte Slovensko v jednej veľkej ri.i... 😉

duun
7. máj 2018

@dorotik mne stačí, ak niekto zdieľa "zaručené zdroje" ako hlavné správy :( a podobné weby, ktoré k ŽIADNEMU článku NIKDY neuvádzajú ŽIADNE zdroje a teda to, čo v nich je je neoveriteľné = potrebujem publikum udržať pobúrené nad tými hnusnými .... (vyberte si čo len chcete - gayov, lesby, zelených ľudí..) a tak si niečo doslova vycucajú z prsta. A tým, čo to čítajú ani na um nezíde, overiť si zdroje a pravdivosť - tieto weby vyžadujú jediné a to SLEPO veriť. Ale to platí aj pre opačný extrém a weby rôznych mimovládok a LGBT.

duun
7. máj 2018

@montemotherone Súhlasím. "Takže ak ťa neprijmú do práce, asi pre nich nie si vhodný kandidát" - tu býva skôr diskriminácia - nevezmem ženu, lebo deti, OČR, bude chýbať v práci.. A to, že musím dodržať nejaké pravidlá, napr. dresscode a pod. to platí v mnohých firmách pre každého bez rozdielu. A niekedy to môže viesť k celkom zábavným veciam, ako keď železničiarom vo Švédsku zakázali do práce nosiť v horúčavách šortky = tak sa vynašli a začali chodiť v sukniach, lebo veď sukne majú ženy dovolené (a nie je im teplo 🙂 ) http://www.bbc.com/news/world-europe-22828150

thoughtfulweirdo
7. máj 2018

@liv1 Ale vysvetlenie pojmu rodovej rovnosti netvrdí, že niekto by si mal vyberať, akým pohlavím chce byť. Tam ide podľa mňa skôr o to, že, teraz zjednoduším, aj dievčatá môžu hrať hokej a chlapci chodiť na balet. Nebudem tvrdiť, o čom rodová rovnosť je, lebo v tejto téme sa nevyznám, ale autorka založila tému o transsexualite a to je niečo iné.

melvix
7. máj 2018

@barbora2804 @soldi Ahoj, zdá sa mi úplne normálne, že ťa to zaujíma. Pred nedávnom som pozerala dokument ohľadne tejto problematiky od National Geographic.Tento dokument som si vyhľadala zámerne, nakoľko som sa dozvedela, že asi 80-90% transgendrov spácha v nejakej ázijskej krajine samovraždu, nakoľko sú neprijatí ani spoločnosťou a bohužiaľ ani rodinou. Prišlo mi vtedy strašne smutno, že by takýmto odmietnutím muselo trpieť aj moje dieťa. Zatiaľ neriešim tento problém, a popravde neviem ako by som sa sama s tým vyrovnala. V prvom rade je pre mna dôležité, aby moje dieťa cítilo, že je milované bez ohľadu k pohlavnej príslušnosti alebo orientácie.

Link k dokumentu :

https://www.youtube.com/watch?v=8Xr2U0dqHlw
katus226
7. máj 2018

@lucilaines vobec si ma nepochopila. Citaj po druhy raz poriadne, nez zacnes urazat ludi za ich nazor. Diskutuj si dalej aka ty si rozhladena a tvoj nazor je jediny spravny, hon si triko, ja si tym kazit oci viac nejdem. Nema totiz vyznam zapajat sa dalej do tvojej flame war.

dominika6
7. máj 2018

@soldi povedať si svoj názor,je známka toho,že sme v slobodnej krajine so slobodným názorom na vec,takže tvoj zbytočne-osočujúci koment o duševnom zdraví ľudí v našej krajine sa minul účinkom...naša krajina je pripravená na všetko..zmena pohlavia tu už bola,je a bude,tak netrep o zaostalosti zmýšľania..

alobalka
7. máj 2018

@barbora2804 podľa mňa- závisí to v akom veku by dieťa malo takéto pocity a veeľmi by som skúmala či nepramenia z nejakej sekundarnej situácie (sklamanie, zahanbenie, introvertna povaha). Dnes sa deťom podsúvajú takéto rôzne "podoby pocitov " a mladý dospievajuci človek môže byť zmätený. Najmä ak sa porovnava s rovesnikmi. Niekomu môže dospievanie (aj psychické vyzrievanie) nastupovať skôr, niekto vyrastá v nefunkcnej rodine alebo ho ovplyvni pokrivene okolie. Takže často ide podľa mňa o domyslanie si a akési hladanie sa, ktoré zbytočne dieťa zavadza a izoluje. Riešila by som to asi skôr so psychologom, ten by vedel skôr posúdiť, čo všetko dieťa trápi, čo prežíva, o čom potrebuje hovoriť.

moonlight1210
7. máj 2018

Ludia sa narodia s vrodenym kadecim.
Teraz sa bojuje o to, aby sa posunula hranicia akceptacie. Ale pokial?
Doteraz bolo urcene, ze rozdelenie pohlavi muz zena je akceptovane.
Potom sa podarilo presadit akceptaciu orientacie na rovnake pohlavie. (Este to tu pokrivkava, ale uz sa to berie viac-menej ako bezna vec.)
Teraz sa presadzuje dalsie rozsirenie.

Otazka je, kde sa to zastavi.
Teraz sa ludia chvalia svojim otvorenym pohladom na tuto konkretnu vec.
Ale Povedzme si rovno, ked uz spolocnost chce akceptovat lgbt+, uz sa zacali ozyvat aj taki pedofili. Tiez nemozu za to, s akou orientaciou a preferenciou sa narodili.
Takze Nakoniec aj tak budeme vsetci triedit a sudit a zakazovat a urcivat, co je akceptovatelne a co uz nie. Davat hranice a kritizovat tych, co ten otvoreny pohlad budu potahovat az ad absurdum (co je inak bezna vlastnost spolocnosti, ze vec posuva krok po kroku az do extremu a ked uz je ocikoluci, tak obrati a zacne sa spat posuvat k tomu, proti comu bojovala, lebo jej to uz tak nespravne zrazu nepripada. Rovnovaha je nemyslitelny a v podstate len chvilkovy stav.).
A aj tí casom pravdepodobne akceptovani a prijati lgbt+ obrazne pribuchnu dvere pred nosom svojim dalsim nasledovnikom bojujucim za svoje pravo (trebars tym pedofilom).

Takze nic proti otvorenemu pohladu, ani proti akceptacii, len by to chcelo uvazovat o veci v sirsich intenciach, ako to zuzit na striktne zabomysie hadky “za” a “proti” (a “kto nie je s nami, je proti nam” a pod.).

dorotik
7. máj 2018

@moonlight1210 Myslim si, ze ta hranica je velmi jasna. Ako homosexualni, tak aj transgender ludia nadvazuju partnerske vztahy, v ktorych funguju slobodne, davaju si vzajomnu lasku a zazemie, vztah je vzajomne win-win. Pri pedofilii, zoofilii a inych filiach o tom hovorit nemozme,preto je to neporovnatelne.