Je toto ploštica ?

natalis1998
26. aug 2020

Prosím Vás , našla som toto na zemi blízko postele, môže to byt plostica ?
Ďakujem

whatever1
26. aug 2020

@natalis1998 Je to možné. Podla mňa áno.

tncka
26. aug 2020

@natalis1998 myslim ze ano

katyav
26. aug 2020

@natalis1998 Vyzerá to tak.

pribinak
27. aug 2020

Podľa mna nie. Ale že vôbec

karpina
27. aug 2020

Tu máš obrázky všetkých vývojových štádií.
https://www.likvidaciaplostic.sk/co-su-plostice...

natalis1998
autor
27. aug 2020

@karpina myslela som si že na živo to úplne inak vyzerá ako na obrázkoch . Chcela som sa preto opýtať niekoho kto s tým mal skúsenosti osobne.
Pýtam sa hlavne preto že v utorok ráno som si našla tieto štípance . Od vtedy žiadne. Ale nemám pocit že by sa to hojilo lebo dnes to začalo dosť aj svrbiet.

1xenia1
27. aug 2020

Je síce taká akási rozpučená ale je to ploštica

ericka_l
27. aug 2020

Je to isto ona. No neviem, ako málo kedy sa stane, že je proste len jedna., Byť tebou tak proste hľadám a isto nejaké to hniezdo nájdeš

iva812
27. aug 2020

ano, daj si vystriekat byt

1xenia1
27. aug 2020

@natalis1998 presne také veľké fľaky som mavála aj ja keď som bola na intraku. Naprv som sa utešovala že to je určite len komár dokým som nenašla plošticu na posteli. Odporúčam nájsť spoľahlivú firmu, ktorá vám v byte/dome urobí dezinsekciu a hlavne porozmýšľať odkiaľ ste to mohli dopratať. Aj niekoľko mesiacov ste si nemuseli nič všimnúť až teraz to začalo

martasz
27. aug 2020

vlani v lete sme mali to "šťastie" s plošticami. Presne takéto štípance, na mne, na dcérke, manžela obchádzali :D . Práve sme prišli s dovolenky, zrejme sme si ich priniesli ako suvenír. Prezri posteľ, hlavne plachtu, kde je obšitá...tam sa zvyknú skrývať a tiež v posteli, zdola, na matracoch. Akonáhle len jednu uvidíš, musíš konať - tu je dôležitý veľmi čas, aby sa nestihli rozmnožiť. Ja som ihneď nasadiila tlakový parný čistič, všetko som predezinfikovala tým, samozrejme, šaty, obliečky, plachty do práčky (prala som na 60 °C ale následne som dôkladne všetko prežehlila). Každý deň som dezinfikovala posteľ, prádlo som menila každé 3 dni a cca za 2 týždne boli porazené...ale bola to drina. Pokiaľ bývaš v paneláku, izoluj všetky možnosti, odkiaľ mohli priliezť - ak ich máš v susedstve, smola, bude to veľmi ťažké. Potom len zavolať profesionálov na desinfekciu. Ak si videla 1, tam môže byť aj tucet ďalších, ktoré nevidíš + vajíčka. Ak prejde pol roka bez štípancov, si ich porazila, oni svine dlho sa dokážu skrývať....treba to robiť pravidelne. Držím palce, je to drina, nemôžeš im dať vydýchnuť ale dá sa to zvládnuť.

natalis1998
autor
27. aug 2020

Ďakujem Vám za rady. Ono je to tak že bývam na internáte a do teraz sme nič nenašli. Periny si prezliekam od vždy po týždni. A som poriadkumilovna podlahu umývam každý deň a vysavam každý týždeň aspoň raz.
Bola som sa informovať na internáte mame tu veľa zahraničných študentov a vraj mesiac do zadu možno 2 zistili u nich plostice.
Zatiaľ mám len tieto štípance a vznikli z pondelka na utorok. Od vtedy žiadne ale možno aj preto že som sa tak bála že som spala so zapáleným svetlom.
Ide to aj do oblečenia ? Alebo sa to zdržiava len v časti postele ?
Ďakujem za rady.
Už to mám nahlásené a prídu mi to vystriekat dnes alebo zajtra.

martasz
27. aug 2020

ploštice sa bohužiaľ objavia aj tam, kde je inak čisto. Ľahko sa ukryjú a bez povšimnutia sa dajú priniesť bárskadiaľ. Svetlo nemajú radi, útočia po tme. Môžu sa ukryť kdekoľvek, ale ich hlavná báza je posteľ - matrace, plachty, opakujem, hlavne v záhyboch, pri šití. Oblečenie stačí, ak prežehlíš, tým skilluješ aj prípadné vajíčka.

melynda
27. aug 2020

@martasz suhlasím a najhoršie je že sa pred svetlom schovávajú, takže aj preto je problém ich niekedy nájsť.

whatever1
27. aug 2020

@natalis1998 Pridu vystriekat len tvoju izbu? Lebo ak máš plostice tak ich majú aj tvoji susedia(nemusia o tom vedieť). Už len fakt ze pred mesiacom zistili ze ich majú.... Ak ich vyhubia len v tvojej izbe tak o mesiac ich máš zas.

natalis1998
autor
27. aug 2020

Dobre ďakujem , už som si objednala parný čistič aby som sa toho zbavila , nemyslím si že tieto intrakove postreky sú nejako účinne a keďže sa jedna o internát tak tam si firmu nemôžem objednať.

natalis1998
autor
27. aug 2020

Ja som to len nahlásila a robia to tak že keď sa to vyskytne tak minimálne celu chodbu prídu vystriekat

kate_cs
27. aug 2020

@natalis1998 hlavne pozor, aby si si to nedoniesla domov. My sme mali v paneláku problém s plosticami fakt že roky. Nie a nie sa ich zbaviť. Plynovali, striekali a aj tak sa objavili po čase. Stačilo, že to mala jedna rodina a rozliezli sa po celom paneláku.

natalis1998
autor
27. aug 2020

@kate_cs áno na to dám pozor.
Aj keď to je veľmi ťažko nakoľko v inteakoch sú diery v stenách v podlahe. A veľmi ľahko sa to vie znovu vrátiť

simca06022011
27. aug 2020

No parny cistic ti ako pomoze na plostice? lebo to sa chemickym postrekom likviduje. Inak plostica odlezie a dolezie z kadekolvek, donesie si ju potom domov clovek v kufri, medzi vecami.. hocikde. Cize ak mala jedna-dve izby plostice, tak to moze byt len vrchol ladovca.

whatever1
27. aug 2020

@natalis1998 Prosím ta, aké intrakove postreky? Vedenie intraku ma zavolať firmu na dezinsekciu a likvidáciu plostic. Ak to odmietnu a budu sa snažiť zlikvidovať plostice svojpomocne nejakými voľno dostupnými prostriedkami tak im povedz ze zavoláš na hygienu a uvidís ako rýchlo bude po probléme.Ved tam spis, ješ, chodís aj domov takže to môžeš priniesť vašim. A keď tvoji rodičia budú musieť platiť firmu k nim domov tak im to intrak preplatí? Ten parný čistič si odlož na iné veci, ak zabije 5plostic bude ti to na prd. Na plostice jedine odborníka.

martasz
27. aug 2020

@simca06022011 horúca para s teplotou okolo 180 °C neprospieva zdraviu ani plošticiam a dokáže zlikvidovať aj vajíčka. Niektoré profesionálne firmy tiež využívajú tento princíp, samozrejme majú trochu iné, výkonnejšie prístroje. Písala som osobnú skúsenosť, ale u nás to nebolo ešte v štádiu zamorenia.

natalis1998
autor
27. aug 2020

Našla som na internete že sa likvidujú aj parou tak preto.
Neviem koľko izieb presne bolo postihnutých ale tuším že to nebola len jedna. Tým že bola situácia s COVID - 19 tak na intraku ostalo len zahraničný študenti a ako sme sa opäť prisťahovali tak začalo toto . Takze je možné že sa to vtedy rozliezlo celé.

natalis1998
autor
27. aug 2020

*zahranicní

whatever1
27. aug 2020

@natalis1998 s tou parou radšej nerob, nevies kadiaľ vedie elektrika, mohla by si narobit skodu. Ano para ich zabije, ale nemáš sancu ich vyhubit a najst vsetky. Stačí ze jedna, dve ostanu a si tam kde si bola. Zbytočne si dáš prácu.