Ahojte. Pred barakom kde bývam sa okotili malé mačiatka, cudzie deti chodia a berú tie mačiatka do rúk madžgoria ich, berú ich od matky, je mi to veľmi ľúto, ja si ich vziať nemôžem, ale existuje niekto alebo niečo, kto by ich vedel vziať do útulku? Keby som niekoho ( zatiaľ neviem koho zavolala) spravil by to aj zadarmo?
Je tu strašne veľa maciek, párkrát sme mačka dali aj mäsko, no nikdy ich nechytáme a zakazuje to aj deťom pretože amcky sú pouličné neockovane neodcervene. Ďakujem za rady
@mamanadruhuu Veď zavolaj do útulku alebo do dočasky ak to u vás je.
@mamanadruhuu vyhladaj útulok alebo skupiny sos mačky, zavolaj. Mohli by pre mamu mačku nájsť dočasný domov a mačičky umiestniť v nových domovoch. Mačky treba kastrovať, inak sa takto bude potulovať po sídliskách kopa nechcených vyhladovaných mačiek. Zavolaj, poradia ti. A samozrejme nevieme, čo deti s tými mačkami robia, ale tiež nesúhlasím s tým, aby sa deti správali ako ku hračkám, ale ako k živým bytostiam. Ja osobne som deťom nikdy nedovolila mačky "madžgoriť"
Co je to "madžgoriť"?
@dskjhfdlkdjhl pochopila som to ako stlacat,silno stiskat😅🙈
@dskjhfdlkdjhl mágať, natahovat...
Tak sa tam postav a povedz im, ako tie maciatka hladkat spravne, detom to v drvivej vacsine treba proste vysvetlit, resp. upozorni ich maminy, ze to prehanaju a zvieratkam ublizuju. Ta macka nebude nadsena s toho, ze zo slobody prejde do utulku a ze jej poberu deti ani nahodou...Skvely zivot na 70*70cm klietke a starsiu macku si malokto vezme, nebudme naivny. Keby sa jej to nepacilo, tak deti vezme a odnesie inak cez noc. Ona si to ureguluje sama.
@anjelicek26 mačkám neodoberajú malé mačiatka. Hľadajú im dočasky, nadšencov, ktorí mačku s mačatami vypiplajú, dajú ich vykastrovať atď., nech sa tento mačací rodiaci kolobeh neopakuje. Určite ich nikto nezatvára do klietky. Prinajhoršom sa mačka vráti do exteriéru, ale už vykastrovaná. Častokrát majú aj dospelé mačky šťastie. Máme doma dve mačky z ulice, prišli k nám obe ako dospelé.
@0silvia0 tak u nas macku nikdy nedaju nazad do "exterieru" po tom, co ju s ulice vzali. Niektore su v tych utulkoch roky. Ano macata su mile, teda vacsinou najhorsie s toho vyjde matka.
@anjelicek26 U nás je to tiež podobné ako písala @0silvia0 a je dobré to riešiť cez útulok, aspoň tú mačku vykastrujú.
Ani prikrmovanie takýchto pouličných maciek nie je správne, pretože sa potom stále viac sústreďujú, tam kde majú potravu a čoraz viac sa množia. Sú neodcervene a šíria sa medzi nimi choroby. Jednoznačne je riešenie jedine kastracia takýchto zvierat, nech sa nekontrolovateľne nemnozia, keď sa nemá kto potom o ne starať.
@anjelicek26 treba zavolať na sos mačky. Keď stará mačka dovolí obchytávať mačiatka, tak je asi prítulná a dala by sa zdomestifikovať. Ľudia, ktorí toto riešia denne, vedia poradiť. Určite nie je ok nechať mačence s mačkou niekde na ulici a neriešiť to. Mačka bude mať ďalšie mačence a čo ďalej? Treba kastrovať!
@pribinak áno, len tá cica na ulici má pásomnicu, a iné červy, ktoré si môžeš s mačacím hovienkom doniesť domov na topánke a nakaziť si s tým doma domáceho miláčika a následne aj seba. Nechci vedieť, čo mala v sebe mačka, ktorú som zachránila v decembri z ulice. Mačky treba riešiť, obce, mestá by sa mali o toto usilovať kastráciou ferálnych mačiek, nech sa zbytočne nemnožia. Každej mačke by som dopriala svoju ľudskú rodinu, len to by sa museli začať správať voči zvieratám zodpovedne.
@0silvia0 je to všetko pravda, len ľudia majú problém byt zodpovední aj voči sebe a mnohí majú problémy udržať na uzde vlastnú ľudskú reprodukciu a nie ešte riešiť zodpovednosť za mačky.. Bohužiaľ... Jednoduchšie je hodiť im občas zvysky z kuchyne a myslieť si, aký dobrý skutok urobili, ze ich nakrmili.
@pribinak treba si položiť otázku, ze prečo je útulok plný maciek? Lebo to je výsledok tohto pouličného mnozenia.... A nie ze sloboda na ulici. Keď sa tie mačky nebudú kotit tak ich nebudú plne útulky a mačku si zaobstara len ten, co ju chce a chce a vie sa o ňu aj postarať. Potom sa tie macence bezprizorne motaju kade tade, hladné a choré a končia pod kolesami áut...
Zavolaj mestsku policiu, oni uz budu vediet co s nimi.
@silvia22222 ja viem, máš pravdu. Tiež nie som žiadna mačacia aktivistka, ale správanie ľudí voči mačkám je hrozné. Neviem zachrániť všetky mačky sveta, zatiaľ som zachránila tie svoje dve z ulice, ktoré si k nám našli cestu. Kedysi ľudia mačence topili, teraz sa to dá vyriešiť kastráciou, a aj tak to nerobia. Radšej nechajú namnožiť mačku, ktorú majú na dvore, potom núkajú mačence odtrhnuté príliš včas od matere, aby sa ich zbavili. Keď ich nikto nechce, odvlečú ich na koniec dediny, nech si pochytajú myši, veď sú to mačky. Dve takéto vyhodené mačiatka mi plakali vonku pred mesiacom pod autom. Nemala som srdce ich tam nechať. Umiestnila som ich zatiaľ u rodičov, hoci nám to všetkým skomplikovalo situáciu sa o ne starať. Hneď ako sa bude dať, pôjdu na kastráciu.
O utulkove macky velky zaujem nebyva. K detom si tiez nikto nevezme len tak maciatko z ulice, hlavne ked je bazos plny inzercie na darovanie a ludia sa necitia byt sekirovany podmienkami a adopc.zmluvami utulku. Ak sa da, skuste ich nafotit a ponuknut na bazos, tam byvaju aj najdusiky, mozno aspon nejake maciatko sa umiestni.
@silvia22222 ľudia sa nestarajú ani o iných ľudí, tak si tu nestávaj vzdušné zámky o mačkách
@pribinak??? Ja nie som žiadna aktivistka a určite si nestaviam vzdušné zamky ani o mackach a ani o ničom inom. Neviem načo ten útočný ton. Ci tu môžu len niektorí prispievať? Len som napísala, že pouličná sloboda nie je riešenie. Ani maciek a ani iných vecí....
V tomto by si mali spraviť rodičia oriadok nie ty. Týranie to nie je, no je neslušné a aj nebezpečné, keď že tie mačky nie sú ani zaočkované a môžu mať prazitov či iné choroby
@silvia22222 WTF?
@pribinak vzdy su ludia, ktori kaslu na inych ludi a kaslu na ine zvierata. Zaujima ich len svoje vlastne pohodlie. Na druhej strane su ludia, ktori pomahaju, aj tym ludom, aj tym zvieratam. Takto sa to medzi nami vyrovnava, nezaujem so zaujmom...
Nic neriesit a zatvarat oci pred problemami tiez nie je cesta. Ak sa da pomoct aspon jednej ludskej alebo zvieracej bytosti, tak to urobme... ak je to v nasich silach.
A autorka tohoto statusu je podla vsetkeho citliva dusa, ked jej vadi natahovanie maciatok detmi. Len nevie ako zacat ale neda sa jej na to pozerat.
Pokial su nezacipovane, automaticky “patria” slobode zvierat. Aspon takto nam to pani zo SZ vysvetlila. Treba ich tam priamo na miesto zavolat, oni ich pochytaju, prejdu veterinarnou kontrolou a najdu im novy domov.
Cipovanie maciek u nas nie je povinne, cize aj macicka bez cipu moze mat majitela. Ine je ak su to kontajnerove macky tulavky.
@tajy nam bolo v minulosti vysvetlene inak, dokonca nam maciatko bolo bezdovodne odobrate Slobodou zvierat, kedze nebolo zacipovane, nevratili nam ju naspat.. ale to je velmi dlhy skaredy pribeh, pointa je, ze SZ by to mala riesit
@predavamknihy ano, utulky a spol.su ozaj iny pribeh, preto nemame kocura z utulku 🙃
@tajy zaujimalo by ma, ci ma viac ludi negativne skusenosti, asi na to zalozim diskusiu 😂
To že deti chytajú mačiatka nie je tyranie. Zas nerobme problém kde nie je
Keby ich bili, dupali po nich, hádzali kamene, …. ale te sa s nimi hrajú?