Je to šváb?

5. sep 2024

Ženy prosím Vás toto som našla rano pri dverach, vo vnútri , je to šváb? Ma to asi niečo malo cez 1cm.
Asi sa zblaznim

autor
5. sep 2024

Pred mesiacom som našla rovnakého vo vani keď si tak spomínam, ale večer nikde nič, len náhodou som ich zahliadla

lindous
5. sep 2024

Nie som odborník, môžeš to skúsiť hodiť do skupiny Prírodovedeckej fakulty UK v BA na FB, tam vždy radi poradia, ale ja si myslím, že to je švábik - aktívny cez deň, neškodný, nesúvisí s hygienou, len sa rozšírili aj u nás a sem tam nejaký vlezie dnu, no skôr omylom ako by sa tam snažil zabývať... pogoogli si rozdiely medzi ním a bežným švábom/rusom

yonce
5. sep 2024

@lindous ono su aj neskodne svaby? 😨 nemoze to byt ten rus?

pariska137
5. sep 2024

To je svabik, prichadza zvonku

vikss1
5. sep 2024

ano, presne, svabik, nie svab, ono to je celkom neskodne, aj ked to tak proste nevyzera. 🙂 pokial ich nie je cely roj, tak je to v pohode, neriesila by som to.

jana_vaj
5. sep 2024

@vikss1 Tak neškodne aj vyzerá. Ale aj tak nechutne 😀

petrahl
5. sep 2024

Min.tyzden v piatok som jedneho nasla v kuchyni a na dalsi den rano druheho v chodbe v skrini. Skoro ma *eblo na totalku.
Je to ale švábik. Naozaj neškodný.

justxme
5. sep 2024

Tento rok som ich zabila už asi 5 a podľa všetkého ide o lesného švába, ktorý dlho vnútri neprežije. Aj na okne som jedného videla, z vonku, naokolo máme veľa zelene, tak asi sa nejako odtiaľ dostávajú dnu. Každopádne to nie sú tie klasické domové šváby, netreba panikáriť.

jana_eyre_2
5. sep 2024

Toto je svabik, každý rok v tomto období ho môžeš nájsť vonku.. je to neškodný hmyz, podobá sa síce na rusa svaba, ale nie je to, neboj.. domov sa dostanú cez okno za svetlom.. rusa svaba spoznas podľa farby (je tmavší) a zadku (ma ho hranatý).. taktiež býva vacsi ako svabik..

autor
5. sep 2024

teraz ste ma veľmi potešili!! už som myslela že mame šváby doma, pozerala pod gauce či náhodou niečo nevyletí🙈 už som hľadala firmy na dezinsekciu😅

dadaviki
5. sep 2024

Je to švabik nie svab.je neskodny.zije len vonku rozmnozuje sa len v hline proste vam naletel.je ich velmi vela.viem to lebo som asi pred polrokom obratila kvoli dvom behom tyzdna cely byt hore nohami a nastastie sa mi druheho podarilo odfotit a deratizer sa mi takto vyjadril.ale oba som nasla vecer po tme skoro som sa pototo a zblaznila k tomu.

dankatothova
6. sep 2024

@jana_vaj 🤣,kľud, je to záhradný a vo vnútri neprežije dlho a je úplne neškodný, žiadnu paniku

evansova
6. sep 2024

@yonce Nie, rus domovy ( Blatela germanica) vyzera uplne inak a ma červenú farbu

zuzanaelj
10. sep 2024

Ešte ste potom našli lebo aj ja sa bojím našla som už zopár takýchto doma

zuzanaelj
10. sep 2024
justxme
10. sep 2024

@zuzanaelj áno to je presne ten druh, ktorý sme mali doma, minulý týždeň som našla ďalšieho pri okne. Asi sa mu podarilo cez sieťku sa nejako dostať, neviem, ale ako bolo spomenuté, vnútri dlho neprežijú.

zuzanaelj
10. sep 2024

@justxme ďakujem za odpoveď už som sa bála ze mame doma rusov domových tiež som dnes volala na deratizaciu a tiež ma ukludnili

yonce
11. sep 2024

A tento svabik vlastne nie je taky skodca a parazit ako klasicke svaby ci rusi?

jana_eyre_2
11. sep 2024

@yonce svabik poľný sa živí rozkladajúcim sa hmyzom, rastlinami, spadnutými listami atď.. neprenáša choroby, nevyhľadáva domovy, nie je škodca.. svab, či rus môže roznášať parazity, vírusy a baktérie, živí sa čímkoľvek čo je doma, dokonca ich často stretat pri elektrine, pri zásuvkách, či vypinachoch vidno či je v domácnosti.. keď sú tam také hnedé bodky, môže to byť šváb, je to ich trus..

Ja mám rada hmyz, resp.rada sa tejto téme venujem, ale svab je jediný hmyz ktorý vyslovene neznášam a mám na neho doslova averziu.. raz som brigádovala v jednom bufete a niečo som cítila na krku.. najprv som myslela že mucha, ale keď som sa pohla a ono to nešlo preč, tak som sa toho dotkla.. kuchárka to videla a zahriakla ma nech nekricim (ani nemusela ja nikdy nekricim kvôli hmyzu, iba raz som keď som si našla na zadku ovada a zľakla som sa 🤪) ale prvý krát som zažila ten hrozný pocit z hmyzu čo ľudia bežne mávajú..