Je to pleseň/hniloba?

janababana
3. okt 2022

Dobry den, prosim o radu: na foto orech v kruzku - je to plesen pripadne hniloba? Kazdy jeden orech co vyluskam ma tieto tmave bodky, niektore viac niektore menej. Dakujem

dagmarovita
3. okt 2022

Tie bodky to je normalne, vyskytujú sa.

babydesire
3. okt 2022

@janababana myslim ze tie bodky su normalne,,orechy maju bielu pavucinovu plesen a ak hniju ocernaju,,tieto su pekne hnede

janababana
autor
7. okt 2022

@dagmarovita
@babydesire damy ste si iste? Vcera bola u mna suseda, starsia pani a ta mi vravela, ze oni ked mali urodu orechov s bodkami tak to hadzali prasiatkam, lebo ze tie bodky na orechoch byt nemaju, ze to ani skladovat nemohli. Tak ja neviem

dagmarovita
7. okt 2022

@janababana keď ošúpeš orech z tej šupky je dobrý? My sme si aj supali šupky z orecha a jedli bez šupky. Ale ked orechu nic neni..je aký ma byť, aj tak chutí, je v poriadku. Skus popozerať choroby orechov na webe. Ale teda Tvoja susedka neviem no...spýtaj sa jej či aj s orechmi nekúrili v peci. Mne to jedna hovorila :D

dagmarovita
7. okt 2022

Tak ich ošúp radšej, ale ja som to teraz pozerala a nič nenašla, raz to spomenul Zlatoš, ale on tam pise aj hluposti..ze jesť podla krvnych skupín a to len vseobecne ze bodky chyba orechov. Ale v zahradkarschych online casopisoch a strankach to neni spomenute vobec. Pozri chuť, vonu, farbu ..

janababana
autor
7. okt 2022

@dagmarovita 😀😀😀 ktovie ci nie, kedysi sa kurilo kadecim. Na nete neviem najst ziadnu foto jadra s takymito bodkami a chorobou. A chutovo su ok, aj pod tou supkou su ok (supat sa uz nedaju lebo supka je sucha, beztak to chcem dat do mrazaku na sviatocne pecenie).

dagmarovita
7. okt 2022

@janababana ani ja som nič takéto nenašla, aj záležalo asi vidiet aké mali škrupiny, ci zdravé. Inak to je zaujimave vediet. Ja som myslela ze to je farbivo, alebo ci nezmokli, hlavne ich treba vysusit a ulozit bez vzduchu do chladu. Zvacsila som si fotky tychto fotiek s orechmi, tak nižšie co su fotky a tiez tam vidim bodky. https://www.google.com/search?q=walnusskerne+kr...

miriam11
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
janababana
autor
7. okt 2022

@dagmarovita ano na niektorych foto cez ten google link tiez vidno bodky na orechoch. No nic asi to pouzijem ako je, skoda vyhodit. Dakujem