Je to možné?

camual
20. okt 2014

Ahoj žienky, musím sa s vami podeliť o dnešný "zážitok". Bola som navštíviť kamarátku. Kamoška má 3 mesačnú princeznú a tak sme sa boli prejsť do parku. Sedela tam jedno dievča, a v rukách zvieralo drobnučké miminko. Dieťatko hrozne plakalo, málo len dupačky a čiapočku (fúkal vietor). Trhalo mi to srdce. Potom k nej prišli ďalšie dievčence (2) s kočíkom v ktorom bolo veľa veci (plienku, beba, tašky). Kama mi hovorí že tá čo prišla je mama malého že toto je jej 3 babo. Začala vyťahovať veci z tašky a ukazovať ich tým dvom dievčatám. Potom chytila to mimi a začala s ním natriasať, akože ho utišovať. Potom vytiahla prsník a koníka ho. Medzi rečou sa pýta tej čo ho držala pred tým že prečo mu nedala "cecok" nech sa mali aspoň zahrá. Po asi 5 minútach sa oblieka a keďže bol kočík plný dietatko len v dupačkách niesla na rukách. Cestou zakopla a skoro spadla na to mimi... Všetky tri sa na tom začali rehotať ako bláznivé..... Je toto normálne ??? ☹

hviezdicka111
20. okt 2014

@camual mozno to nie je celkom normalne, ale celkom normalna nebude ani ta tvoja gramatika 😉 ked uz nieco idem "capnut" na forum, tak si to aspon skontrolujem, nech z toho nevznikne cisty nezmysel....

mihula
20. okt 2014

otec madar,matka lovak a potom to takto dopadne 😀 a o com to bolo?mala si volat socialku

katarinamarkova
20. okt 2014

@camual ano je to mozne, pretoze nikto to neriesi. je to mozne a bude to mozne aj nabuduce, lebo v tej chvili si ani ty ani tvoja kamaratka nespravili nic. tak rataj s tym, ze ten pohlad sa ti nabuduce naskytne znovu....alebo niekomu inemu....co s tym tiez nic nespravi, len bude o tom rozpravat....alebo mozno konecne niekomu co mu bude toho maleho ozaj luto ako aj tych vacsich a spravi s tym nieco, namieste zavola policiu, socialku, resp. medzitym ako policia pride rozhovorom od danej mamicky zisti, kto je, co je aby vedel tie nevinne deticky zachranit, naozaj zachranit a nie len o tom kecat - videla som nieco co sa mi zdalo priserne.

mirkava
20. okt 2014

@camual je to veľmi smutné, ja sama by som asi v tej chvíli nič nespravila, bola by som z toho v šoku... nechápem prečo takéto ženy majú deti... nezaslúžia si ich ☹

bonaqa2013
20. okt 2014

3 krát som to musela prečítať kým som ako tak na to prišla o čo tu ide. no je to smutné.

sisaka
20. okt 2014

moze mi to niekto prelozit do slovenciny? ja som teda vobec nepochopila o co ide, co sa vlastne stalo ... 😝

tova
21. okt 2014

preco vrtate stale do gramatiky? vas nenapadne ze sem pisu aj cudzinky pristahovane na sk z inych krajin, mozno vedia rozpravat ale gramatiku nie? mozno pise niekto dlhodobo zijuci v zahranici aalebo mlade dievcata, ktore vyrastali v inej krajine, a potom sa rodicia rozhodli stahovat napset na sk? ved hadam idioti nie ste, aby ste nevedi doplnit jedno zmenene pismeno vo vete , ked ano, tak tu slovencinu treba zopakovat vam. A opravujem aj ja teraz po sebe, lebo klavesnica mi sama meni pismena,nemam ju nastavenu na slovencinu.

kexik218
21. okt 2014

A možno sa to stalo na marse a ona to tu napísala po marťansky. Ja som rozumela na prvý krát. Asi som tiež vadná. A chcela by som vidieť Vás ako by ste Vy zareagovali. Zavolali by ste políciu? A čo by spravila polícia? Hmm? Ja Vám poviem čo! Nič! Mimochodom toto Vaše riešenie gramatiky už mi lezie na nervy. To ste také zakomplexované že nemáte o čom inom točiť? Nech sa páči,
@hviezdicka111 Tvoj príspevok je svedectvo NORMÁLNEJ gramatiky? Vau

lilka5566
21. okt 2014

je nas tu asi viac vadnych lebo ja som tiez pochopila na prvykrat 🙂 🙂 podla mna je to chore ale myslim ze sa s tym neda nic urobit,mozno akurat sa prihovorit mamicke a slusne jej vysvetlit ako sa starat o dieta 🙂 ale podla opisu tipujem ze to bola nejakA 18 rocna pipena a ta ta akurat vysmeje

hviezdicka111
21. okt 2014

@kexik218 dufam, ze ty si to pisala aspon hodinu a stokrat za sebou si to prekontrolovala, ci tam nahodou nemas chybu 😀 lebo predstav si, ze ich tam mas tiez dost 😀 ja pisem bez diaktritiky, ale nemam tam nezmysly, hrubky a chyby, ktore biju na prvy pohlad do oci...nikde som nepisala, ze som nepochopila obsah toho prispevku..neriesim, ked niekto urobi malu chybu, ale takyto prispevok? ved ak aj clovek pise narychlo, da sa to vzdy skontrolovat a somariny opravit 🙂

kexik218
21. okt 2014

@hviezdicka111 Nech je po tvojom, máš pravdu... 😀 😀 😀

sisaka
21. okt 2014

@tova
@kexik218 ja na gramatiku kaslem, ale OBSAH som vobec nepochopila. Asi som tiez dlhodobo v zahranici a skomolenym textom, ktore nemaju ani hlavu ani patu uz nerozumiem.
Ja som citala: Vonku je dieta v dupackach a ciapke a fuka vietor (?). Jeho matka prichadza neskor, dieta place, nakoji ho, snazi sa ho utisit na rukach, vtipkuje s kamaratkou, ze ju mala nakojit ona (?) kraca s nim na rukach a potkne sa, je im to smiesne, popritom tlacia kocik, plny veci (?) ....
Co je nenormalne a chore na tejto situacii mi z toho prispevku nie je uplne jasne (slabo oblecene mimino? z prispevku nie je jasne, kolko je vonku stupnov, ake dupacky ma dieta oblecene, dokonca ma aj ciapocku, kamaratka caka na matku, ktora bola pravdepodobne nakupovat, divne? dieta sa neda ucicikat - divne? matka ho nakoji, snazi sa ho ucicikat, mozno nejak nevhodne?, matka zartuje s kamaratkou - nevhodne? vsetci odchadzaju, matka dieta nesie na rukach - divne?, potkne sa a vsetky sa na tom smeju - toto moze byt chapane ako dost zvlastne, normalne by sa ludia zlakli, ale ak to bolo smiesne, tak ich to rozosmialo....) medzi riadkami neviem citat, takze vobec nechapem pointu tohto pribehu.

katrinka8
21. okt 2014

No baby, keď tu už máme to gramatické okienko - tak na obranu zakladateľky témy - kľudne môže písať na mobile a tam hádže mobil občas svoje vlastné slová alebo aj tvary slov (proste zamení slovo úplne alebo dá síce dané slovo, ale v inom gramatickom tvare) a občas z toho vznikne nezmysel. Aspoň teda mne sa to stáva pomerne často. Niekedy si to všimnem až neskoro, keďže na mobile sa mi veľmi nepohodlne pridávajú teda príspevky, a niekedy to "mám nervy" ešte po sebe opravovať. Ale keď mi to v jednom príspevku urobí 6x...
Ale o inom som chcela - z tohoto jasne vidno, že keď dvaja vravia to isté, nie je to to isté 😀 Lebo keď som si prečítala pôvodný príspevok od @camual , tak som sa teda naozaj pozastavila nad tým opísaným správaním. Ale keď som si "ten istý" príspevok prečítala teraz zreprodukovaný od @sisaka , vôbec sa mi tá situácia nezdá nejaká závažná 😉 Tak ako to vlastne celé bolo? 😉

panidia
21. okt 2014

@hviezdicka111 Súhlasím s tebou,dá sa odpustit diakritika ale nie hrubky!Ved to je základ ovládat svoj materinský jazyk-spisovnú slovenčinu.

camual
autor
21. okt 2014

Tak milé dámy nejdem sa obraňovať, len napíšem že tento príspevok som písala na rýchlo cestou vlakom a eštesstále v zápale hneve. Tak to krátko zreprodukujem. V parku bola dievčina ktorá držala dieťa, ktoré malo na sebe tenkú čiapočku a dupačky. Dieťa veľmi plakalo, a dotyčná s ním mixovala ako z bábou babyborn. Po chvíľke prišli ďalšie dve, (jedna z nich matka dieťaťa). Matka si plačúce dieťa vôbec nevšímala a začala prezentovať veci, ktoré kúpila. Keď ich doprezentovala, vzala dieťa na ruky, a povedala dievčine ktorá ho doposiaľ držala, že mu mala dať prsník aby bolo ticho (podotýkam že to myslela vážne, o vtipkovaní nepadlo ani slovo). Dieťa začala kojiť, čo trvalo asi 5 minút a dieťa opätovne plakalo. Potom s ním (plačúcim) začala natriasať ako z vrecom zemiakov ("odgrgnutie"). Neskôr sa pobrali preč. Keďže kočík bol plný tašiek dieťa (v dupačkách) musela matka niesť na rukách. Ako išli, matka (s dieťaťom v náručí) zakopla, pleskla skoro na zem (na to malé dieťa), a následne sa na tom jej zakopnutí všetky tri zabávali. Dieťa stále plakalo. Podotknem len toľko dieťatko mohlo mať maximálne tak mesiac, a plakali tak veľmi, až sa zajakávalo. Neviem či podaktoré žijete v jaskyni, keď neviete aké počasie momentálne je (narážam na to, ako bolo dieťa oblečené). Tak ak sa vám toto zdá normálne tak ste "matky roka" gratulujem. Dúfam že ste pochopili @sisaka @kexik218 @hviezdička111 a ďalšie.

natalym
21. okt 2014

@camual
Dieťa veľmi plakalo, a dotyčná s ním mixovala ako z bábou babyborn - to je Tvoj pohľad, keď sa na túto situáciu bude pozerať 1000 ľudí, 1000 krát to popíšu inak.
A tak je s každou jednou vetou 😉

petrikam
21. okt 2014

To je snáď zlý sen, zakladateľka založila tému o možnom zanedbávaní dieťaťa a prvý príspevok znie: SKONTROLUJ SI GRAMATIKU!!! @hviezdicka111 ak chceš riešiť gramatiku, vyhľadaj si tému, ktorá rieši gramatiku. Táto téma sa týka možného ZANEDBÁVANIA DIEŤAŤA - píšem veľkým. ak si to náhodou v úvodnom príspevku prehliadla. Sorry, že nie každý z 5,5 milióna Slovákov ovláda bezchybnú gramatiku alebo že možno nie vždy má čas si po sebe skontrolovať, čo v rýchlosti napísal, pretože má aj iné povinnosti. Každý je šikovný v niečom inom, niekto píše bez chybičky, ale keby sa ho človek spýtal, koľko je 7x5, vytiahol by kalkulačku.

kexik218
21. okt 2014

@camual Prepáč neviem prečo si ma označila lebo ja som sa nezastávala tej matky ale autorky témy na ktorú sa tu spustila kritika prečo radšej nič neurobila len tu teraz moralizuje. Absolútne nesúhlasím s tým správaním len som sa zastala autorky! Lebo polícia by s tým nič nespravila...a ani jedna z dotyčných čo ju osočovali by sa na jej mieste nezachovala inak. Prosím nabudúce si prečítaj všetkty príspevky a potom niekoho označuj za matku roka...beriem to tak ako si písala že čítaš narýchlo vo vlaku a že si ma označila omylom. Ďakujem

sisaka
21. okt 2014

@natalym suhlasim, opis situacie je len subjektivny pohlad na to, co tam kto robil a ako sa spraval.

hviezdicka111
22. okt 2014

@petrikam tato tema je uplne zbytocna...co sa tyka obsahu...a kludne ma oznac teraz za krkavciu mater...je to fakt len pohlad autorky prispevku na danu vec.. A mozne zanedbavanie dietata? V com? 😕 Ze bolo slabo oblecene? Nezda sa mi...V pondelok na uzemi Slovenska nemrzlo, teploty boli celkom prijemne....To, ze zafukal vetrik - a? Tiez som nemala dieta naobliekane....to uz potom aj ja zanedbavam svoje dieta 😀 Ze matka dietata zakopla? Nikomu sa to este nestalo, ze? Na dieta nespadla, autorka tu z nevinneho zakopnutia urobila velke halo, ako mohla matka ublizit svojmu dietatu..To, ze sa rehotali ako blaznive, ze autorke nesedeli vyroky matky, ako kamaratka mala dat malemu "cecok" - to je uz bohuzial o inteligencii danej mamicky...ale v kazdom pripade, nie je to prispevok o zanedbavani, tyrani dietata....nechcela som to sem pisat skor, ale ked si uz zdoraznila to zanedbavanie dietata velkymi pismenami - tak tu mas to zanedbavanie vysvetlene...

petrikam
23. okt 2014

@hviezdicka111 No tak teda diky moc za vysvetlenie, neviem, čo by mk robil bez takých múdrych ľudí, čo všetko vedia najlepšie, hádam by bola jeho existencia ohrozená. Keď tá situácia pripadala zakladateľke ako nie normálna, tak to prosím ťa rešpektuj, ty si tam nebola, aby si to vedela takto jednoznačne zľahčiť.