Stáva sa vám, že si vás vaše kamarátky, kamaráti zo školy alebo kolegovia bývalý z práce VYMAŽÚ z priateľom na Facebooku alebo Instagrame ? ... Ja chápem tomu ,že to nie je životne dôležité tento online svet, ale príde mi to zvláštne. Neviem si predstaviť vymazať si napríklad kamaráta alebo kamarátku zo strednej školy. Keď sme niečo spolu prežili aj keď teraz nie sme v kontakte. Alebo robíte to vy? Že si mažete ľudí zo sociálnych sietí ? .... zaujíma ma, čo vás k tomu vedie ? ....
niekedy mám chuť spýtať sa toho človeka prečo to urobil. A či ma vôbec odzdraví keď ho stretnem.
Napríklad : na Instagrame si ma vymazala jedna moja kolegyňa z bývalej práce. Teraz vidím, že si pozerá moje Stories a aj mi lajkne fotku niekedy. Dokonca som ju stretla a teda pozdravili sme sa 🙂 ale Nevidím v tom zmysel.
A zároveň neviem čo robím zle. Alebo či robím zle tým ľudom.
Chápem, že to môže byť aj tak, že keď sa spolu nestretávame a nie sme v kontakte tak si ma vymažú. No ja by som to napríklad nespravila. Raz som to urobila a to len vtedy keď ten človek bol veľmi nepríjemný na internete. Dával nenávistné statusy, nadával na politiku a tak. Žiadna konštruktívna kritika. A to som tiež len dala, že aby som nevidela jeho príspevky.
Zaujíma ma váš názor.
Ďakujem
Vymazať si niekoho z priateľov neznamená, že ten človek Ťa nenávidí a už Ťa nechce ani vidieť.
Ja som ešte nikoho zatiaľ nevymazala, ale nad jednou osobou vážne uvažujem. Nič proti nej nemám, len ona pridáva strašne veľa príspevkov takmer denne, neustále mi pípajú upozornenia, akonáhle otvorím FB, vždy natrafím na milión príspevkov od nej. Otravuje ma to, tak jedine pre to uvažujem nad vymazaním, ináč je to zlatá baba a mám ju rada.
ja mám len FB, ale áno. ľudí si občas tiež premažem. vedú ma k tomu dva dôvody, jeden si uviedla aj ty. viem, že s daným človekom už asi nebudem nejak v kontakte a bol to dajme tomu krátkodobejší kolega/kolegyňa a priateľstvo sme si potvrdili počas našej spolupráce. je možné, že už ho/ju nikdy nestretnem a okrem práce nás nejak extra nič nespájalo, tak vymažem. druhý dôvod je, že časom sa vyvrbujú rôzne hodnotové rebríčky u každého z nás. a hlave napríklad doba covidová ma presvedčila o tom, že nepotrebujem denne čítať a zízať na niektoré indivíduá, ktorých mala možnosť perfektne spoznať práve "vďaka" covidovej dobe. ako sa prejavujú, ako vystupujú, aké hodnoty vyznávajú. u niektorých som zistila, že vlastne som ho/ju doteraz nepoznala. a tak šup, šli von. alebo proste niekedy len tak "čistím" profil a keď viem, že s daným človekom nie som nejak v kontakte a asi ani nebudem, a zároveň som si s ním nemala celý život nejak extra o čom pohovoriť, tak nevadí, môže byť aj z materskej školy. ide tiež von. to neznamená, že oni urobili niečo zlé alebo že ich nenávidím. alebo nemám rada. mám ich v balíčku "neutrál" a takýto balík nemá čo robiť medzi priateľmi 🙂
Niektori ludia si z casu na cas vytriedia kontakty, ked toho maju vela. a vymazu tie, s ktorymi sa uz nestykaju, alebo ich uz nezaujimaju. alebo len jednoducho su pre nich obcasni znami. takze na ulici sa pozdravia, aj porozpravaju, co nove, ked sa nahodne stretnu, ale nevyhladavaju spolocnost toho cloveka.
Podobne ako ked sa prestahujes do inej casti velkeho mesta. Nechodis pozerat stale byvalych susedov.
Lebo zase, ak mas konto plne kontaktov, s ktorymi si uz dlho neprehodila ani slovo, ani ta nezaujimaju ich statusy (pozries na ne, len ked nahodou pre nieco ti padnu od oka, ci si spomenies), ani nic okolo nich, naco ich tam mat?
Aj ta kolegyna najskor usudila, ze medzi kontaktami ta nepotrebuje, asi ste toho tolko nemali spolocne, ale obcas si na teba spomenie a pozrie sa, co mas nove, ci ti olajkuje pekne veci.
@777januska777 a ešte ma udivuje, akí sú mnohí primitívni, že koľké blahoželania im chodia na narodeniny. no keby nemali dátum narodenia na FB, tak by po nich možno, ako sa hovorí, "ani pes neštekol"... ale majú "priateľov". toto mi je proti srsti. akože fakt 😀 buď som tak blízka s niektorým človekom, že si narodeniny pamätám alebo nie som až tak blízka a nebudem sa hrať na "gratulujúceho" len vďaka tomu, že mi to pripomenul FB... toto ja nemusím
áno, pravidelne každý rok robím poriadky v priateľoch, mažem, ak si s niekým za celý rok nenapíšem, nevolám, tak načo ho mať? posúdim, či je to pre mňa naozaj dôležitý človek a rozhodnem sa. navyše, každý z nás sa niekam posúva, alebo neposúva, strácame spoločné hodnoty, atď.
áno, mažem si ľudí z priateľov.Na čo tam mám mať niekoho s kým sa nevidím,nerozprávam ako je rok dlhý? len preto aby som mala xy ľudí v zozname? nie, ďakujem.
Ja mám veľa ľudí na FB nastavených tak, že sa mi nezobrazujú ich príspevky, pretože buď denne pridávali milión fotiek alebo majú debilné príspevky. Ale už som premýšľala, že niektorých, s ktorými fakt vôbec nie som v kontakte, že ich zruším. Ak by som nepotrebovala FB k podnikaniu, tak ho zruším úplne. Môj chlap nemá ani FB ani instagram a žije. Ak toto riešiš, že čo robíš zle, ak si ťa bývalá kolegyňa zrušila, tak máš už podľa mňa vážny problém (závislosť), ktorý treba riešiť.
Niektorí majú potrebu všetko riešiť prostredníctvom soc.sietí vrátane vzťahov, pretože tomu už nedokážu čeliť v reálnom živote. 🤷♀️
Mám FB a raz za čas v minulosti som si "priateľov" preriedila s tým, že aj tak vždy moje príspevky odignorovali, nijako sme sa nestretávali a nebola by som si istá či by ma vôbec na ulici spoznali a vedia kto som.. na FB mám len ľudí ktorých poznám a viem že sa pozdravime ak sa uvidíme aj osobne.. príspevky ľudí čo pridávajú veci s kt.nesuhlasim mam zablokovaných..
nevymazavala som už veľmi dlho, zase ale aj foto tam prídam raz za pol rok, nekomentujem tam už takmer nič, som len sledovatel.. viac krát sa mi stalo že som sa dostala do nemilosti medzi ľuďmi za to, že som niečo okomentovala a úprimne povedala čo si myslím o určitých temach a ja sa hádať so známymi nechcem, lebo dostať sa osobné do potýčky preto lebo na FB som napísala tri vety čo si myslím o určitých veciach je dosť nepríjemne..
ak mám byť úprimná, najradšej by som sa niekedy vymazala úplne odvšadial, ale nerobím to preto, lebo o určitej veci chcem byť informovana a inde sa to nedozviem...
Ale učím sa kašľat viac na virtuálny svet, aby sa ma tak nedotykal, avšak ako introvert čo osobne kontaktov moc nemá tak ma to stále nejako ovplyvňuje a niekedy aj trápi (odkedy je korona viac lebo vzťahy sú nejako viac napäté ako predtým a ukázalo sa mnoho čo predtým nebolo vidno).. už dlho tvrdím že ja nie som uspôsobena na tento svet a nerozumiem mu 😅 tiež asi aj ja robím veľa chýb a neuvedomujem si ich..
ale to už sú len moje blbosti s ktorymi sa musím vyrovnať..
necitam komentare ale neriesim to... ako hej, tiez sa trochu cudujem, ved som podla mna nic take neurobila/ nekomentovala co sa tomu druhemu nemuselo pacit... proste si na toho cloveka urobim vlastny nazor. Su napr. ludia ktori sa rozhodnu upustit od tisicov priatelov a fakt si nechaju len najblizsich...
Mam jednu osobu ktoru som povazovala za kamosku, nie za super priatelku ale tak tiez sme co - to spolu zazili, hoci teda neboli sme denne spolu. Vymazala si ma a neriesim... zrejme sa citi dolezitejsia ... tak nech... ak ju stretnem (co som ju fakt nestretla poslednych 15 rokov) tak ju pozdravim, ved sme sa nepohadali... ale nebudem si zbytocne robit vrasky.
@ivkazba nemam vazny problem :D som uplne normalny clovek. AJ ty si napisala ze si premyslala ze nejakych ludi zrusis :D a nemyslim si o tebe ze mas vazny problem . Dakujem ti za tvoj nazor. No mna len mrzi ze ludia s ktorymi som nieco prezila , si ma vymazu to je cele. Momentalne aj v tejto kovidovej dobe bol online priestor jediny na to ked si cchcela vidiet ako sa niektori ludia maju. ALe asi to inak beriem. A to si myslim ze nie je az tak mimo aby si mi pisala ze mam vazny problem.
A kedy si naposledy zavolala tym ludom co ta vymazali? Napisala si im aspon vianocne prianie? Pytas sa ich ako sa maju? Chodis s nimi aspon na kavu 2x do roka? Ja nerozumiem tvojej potrebe mat ludi na socialnych sietach v priateloch. K comu ti je, ze tam mas byvalu kolegynu? Aby si sa pozerala co ma nove? Ludia chcu mat aj nejake sukromie. A ked zdielaju veci, tak to zdielaju pre pesenie s ludmi ktori su napriklad daleko - starky, starka, teta, sesternica v zahranici, spoluziacky ktore sa odstahovali do zahranicia. Niekto ma socialne siete pre udrzovanie kontaktov s rodinou a nie aby tam nejaka kolegyna ktoru 3 roky nevideli snorila. A zjavne si snorila, ked si prisla na to, ze ju uz v priateloch nemas.
No je rozdiel čo píšeš ty a čo ja. Ja píšem, že premýšlľam, že FB úplne obmedzím. Mňa keby si na FB zrušilo 100 ľudí, ani to nebudem registrovať a už vôbec nie riešiť. Ty máš problém, že bývalá kolegyňa už nie je tvoja kamoška na FB. A to ja považujem za problém, pretože ak niekto žije v realite (a svet sociálnych médií k životu nepotrebuje), tak takéto veci riešiť nebude.
Ja nemazem, ale spústu ľudí nesledujem. Nechávam si ich ako kontakt pre strýcka príhodu, ale inak nič. Nakoľko na FB niečo pridám raz do roka a aj to bez fotiek (ľudí) , je mi úplne fuk, či to niekto vidí.
Dakujem kazdemu kto sa k mojmu prispevku vyjadril normalne.
Chcela som len vidiet ako to mate vy .
Pretoze ja aj ked sa s clovekom nevidam ,nepisem si s nim ale prezila som s nim nieco tak si toho cloveka nevymazem a mmam ho svojim sposobom rada. TO JE CELE . ziadne zavislosti.
len mozno iny pohlad na vec. no podla niektorych z vas to je uz problem ...
Ja som mala opačný problém. Kedysi najlepšia kamarátka sa po našej svadbe, kde bola dokonca svedkom, úplne odstrihla z neznámych dôvodov a potom som len na Instagrame videla príbeh, že mala svadbu. Neviem čo sa stalo, zamrzelo to, ale keď si myslí, že je to takto v poriadku, nech si robí čo chce.
@zuzka_99 ano presne toto som myslela . Ze cloveka to zamrzi, ale jasne ze z toho nebudem robit vedu. Len mna osobne zaujimal nazor druhych. Ako to vidia ini ludia.
Bola doba ked na este vela ludi nebolo tak sme sa kamosili s hocikym, to uz mam ozaj premazane.. Uz som to sice davno nerobila ale pride mi to uplne ok. Je to moj priestor, sukromie, sice pridavam malo ale preco by to mal sledovať niekto s kym som bola na festivale pred 15 r a uz si pamatam len jeho prezyvku? Ak by sme sa stretli nahodne tak s nim nemam problem komunikovat..ale osobne fotky mu nezacnem ukazovat
A k tej kolegyni co ti sem tam aj lajkne nieco- mohla ta zmazat omylom - to je taky moj styl😉
@janeninka haha si zlata dakujem 🙂 ano to chapem , ja som myslela skor spoluziakov a s poluziacky zo skoly . Takych ludi s ktorymi som nieco prezila 🙂 a dlhsie ako len jeden den 🙂 ... lebo takych na jeden den ani nemam medzi priatelmi
Niekto využíva FB aktívne, píše, lajkuje, pridáva fotky. Ďalší, napríklad aj ja ho má len ako nedôležitý doplnok. Ja tiež vymazávam ľudí, väčšinou takých, čo veľa prispievajú. Mne to proste vadí. Ale vôbec to neznamená, že nemám týchto ľudí rada, že sa hnevám, alebo niečo také. Pre mňa ale FB je tak nedôležitý, že ma ani nenapadne, že to môže niekomu vadiť.
@kittykat22 toto je trosku ine. Ide o Instagram a ja som si ju nevymazala takze ja jej prispevky vidim 🙂 a vobec mi to nevadi. A nesnorim :D to si pekne napisala :D lkeby ona chcela aby som ju nevidela tak tam sa to da nastavit a odstranit z jej strany ;) ale to ja neriesim to bol iba priklad. toho ze si ta niekto vymaze a potom aj tak chodi a pozera si ta . a to musis vyvinut aj nejaku aktivitu . pisat meno toho cloveka do vyhladavaca a tak
Mam na FB jednu kolegynu z prace z pred par rokov, ked sme tam boli bolo to super, ale sme teraz kazda niekde inde. Ona medzitym porodila 2 deti, ten chlap och opustil a ona dava na FB kazdy den 20 fotiek tych deti akejkolvek kvality, pravdepodobne len preto aby to videl ten otec. Teraz sleduje nejaku filmovu hviezdu a stale mu komentuje a sharuje fotky s komentarom "moj princ", "najlepsi" atd... Uz velakrat som ju chcela zmazat ale teraz som ju len dala stlmit na 90 dni, lebo keby jej nepreplo tak by to bolo fajn. Stale nemam srdcr ju zmazat ale to opustanie sa na soc. sieti ma k tomu asi casom dozenie.
A ta tvoja kolegyna? Pozdravi, ale keby ta vzivote nevidela asi ju to tiez nrjako neto..
@zuzliq ahoj dakujem za tvoj nazor 🙂 mne to napriklad nevadi iba ma to zamrzi 🙂 lebo ti co ma vymazali mi boli istym sposobom blizky 🙂
@kitycat haha ano asi mas pravdu 🙂
a to by aj mna otravovalo tiez by som to dala asi obmedzit .
Tiez priebezne vymazavam.tych co som dlho nevidela a ani ma nejak netrapi co je s nimi.tych co postuju 10x za den a stale mi to vyskakuje.mam len ozaj znamych a rodinu.za dalsie vela ludi hra primitivne hry a podobne sprostosti 2000 priatelov odklikanych aby u nich zbierali jahody a hladali slovicka.nevies kto si vie realne pozriet tvoj profil a kam sa mozu dostat tvoje fotky..da sa to samozrejme zablokovat ale naco mam šmirovat ludi ktorych uz mozno nikdy nestretnem spomienky na nich mi vymaze jedine alzheimer.koho ma rada s tym sa stretnem alebo mu zavolam..este toto by ma trapilo fakt.
Dakujjem vam vsetkym , trosku mi to pomohlo si uvedomit. Ze za to ze ja to tak mam a chcem si nechat ludi medzi priatelmi neznamena to ze aj oni to tak maju. Ci uz je to facebook alebo instagram (co je, ked ma clovek uz vlastny zivot jedina forma kontaktu)
Vzdy som mala medzi priatelmi len ludi ktorych som poznala dlhsie a nie len 5 minut alebo jeden den. Takze len ma to zamzrelo a rozmyslala som ci som niekomu nespravila nieco zle . Ale vidim ze je to normalne a prirodzene, ze casom si clovek chce spravit poriadok . 🙂
Áno, vymazavam si ludi s ktorými sa nestretavam, nie sme v kontakte a neboli mi až taki blízki. Ja zas nechápem prečo mám mať veľa priatelov na internete, ked ich možno už nikdy v živote nestretnem a ani nebudeme v kontakte. Občasné pozdravenie na ulici ako kontakt neberiem.