Je studňa spoločná?

kristinaa300
1. jún 2022

Bývame spoločnom dvore zo 7 vlastníkmi bytov,máme malé predzáhradky a jednu studnu, teraz sa jeden z vlastníkov bytov povedal že studňa je na jeho pľaci tak bude ťahať vodu iba on.Tak je ta studňa spoločná alebo iba jeho?

babovka2321
1. jún 2022

@kristinaa300 tak je studna na jeho placi ci na spolocnom pozemku?

kristinaa300
autor
1. jún 2022

@babovka2321 tak asi tak väčšia polovička je na jeho pľaci

mogaa
1. jún 2022

kto vykopal/vyvŕtal studňu?

simca06022011
1. jún 2022

A kto urcil koho plac je ktorý? Koho je dvor? Koho studňa? Neurčuje sa to tak ze co si odhradim, to je moje

eeffka
1. jún 2022

@kristinaa300 pozrite sa na kataster. Mate kazdy svoj individualny pozemok ? (Vtedy je studna toho na koho pozemku stoji), ak mate spolocny pozemok a iba vycislene podiely tak je studna vasa spolocna podielnicka, bezohladuna to, ze ste si to nejak podelili. A v tomto pripade nie je ziadne moje/tvoje, iba nase.

ukulela
1. jún 2022

ako pise eeffka. ked ste si spolocny dvor, z ktoreho mate kazdy 1/7 rozparcelovali na zahradky len na zaklade dobreho slova, ale dvor je na katastri ako 1 parcela so 7 vlastnikmi, sused ma smolu. ak je na katasri zakreslenych 7 parciel a studna na susedovej, je jeho.

draik
1. jún 2022

@eeffka
(Spolu)Vlastníctvo pozemku s tým nič nemá.

eeffka
1. jún 2022

@draik nie? Tak nas pouc. Som zvedava,dakuje.

draik
1. jún 2022

@eeffka
Platí základná zásada, že vlastník stavby nemusí byť vlastníkom pozemku, na ktorom je stavba umiestnená. Inak povedané, vlastník pozemku nie je automaticky vlastníkom stavby na ňom postavenej.

eeffka
1. jún 2022

@draik aha toto, ok. Ano teoria je jedna vec, na druhej strane som si ista ze ta studna na 98% uradne neexistuje

draik
2. jún 2022

@eeffka
Aj čierna stavba je stavba.