Ako sa máš? Ako sa cítiš? Je v týchto slovách nejaký rozdiel?
Ako sa máš, je také univerzálne spojenie, ktoré sa často používa "len aby reč nestála"a obvykle ani sa príliš nestojí o odpoveď. Alebo sa odpovedá klasickým mam sa dobre
Ako sa cítiš, uz je podľa mňa niečo osobnejsie, kde dávam dotyčnej osobe aj skutočne priestor na vyjadrenie aj možno negatívnych pocitov.
Samozrejme. Na otazku - ako sa mas 99% ludi odpovie dobre- aj ked sa tak necitia. Je to ako odpoved na pozdrav- Dobry den-- dobry. Ako sa citis je viac osobna otazka a davas ju ludom blizkym a hlavne vtedy ak ta odpoved naozaj zaujima.
ako sa mas je bezna otazka-neutralna a vacsinu ani odpoved nezaujima.. ako sa citis sa spytas,ked sa nieco stalo a teba zaujima ci je dotycny/na v poriadku ... 2 uplne odlisne otazky
Ved to su uplne 2 odlisne veci
Ako sa mas-ako sa ti dari,je vswtko ok?,ako ide zivot...
Ako sa citis-väcsinou aj doktor sa to pyta
Alebo ked mas nejaky problem...
Alebo napr.ides na masaz,do virivky....
Ide o pocity...fyzicke aj psychicke,pocitove vnimamie....
Merias si nejake oblecenie-ako sa /v tom/ citis...
Tam absolutne nepasuje,ako sa mas
Muz ta poziada o ruku-ako sa citis?
Muz ta podviedol-ako sa citis?je intimnejsie
Ako sa mas-sa ta opyta aj uplne cudzi clovek,ktta chce polutovat...
Uplne dva rozdielne vyznamy
Ja osobne neznasam otazku ako sa mas. Lebo ked odpovies automaticky druha strana zacne kvakat o sebe. Ako sa mas je len nejake premostenie,aby sa pytajuci mohol vyrozpravat. Ako sa citis je uz osobnejsie.
"Ako sa cítiš" sa nepýtam. Neviem si predstaviť opýtať sa niekoho "Ako sa cítiš?" Taká divná formulácia na bežného človeka (skôr by som ju čakala v odbornej ambulancii ako od známeho, či partnera). Ak ma úprimne zaujíma, ako sa človek cíti, radšej viem prvotnú otázočku a odpoveď "dobre" poposunúť ďalšou otázkou, napríklad, či sú všetci zdraví, alebo či je dotyčný v pohode, alebo "či je strýko Karol už po tej chrípke v poriadku", atď. Proste nadviažem na minulé témy, ktoré dotyčného trápili a dostaneme sa k tomu, ako sa cíti.
“Ako sa mas/mate” sa spytame skoro kohokolvek. Je to podla vztahu s danou osobou bud len konverzacna fraza, alebo s blizsou osobou realny zaujem, ako sa ma, ako zije. Ci sa jej dari/nedari, co ma nove, atd.
Ludia podla toho, v akom su vztahu k opytovatelovi, vedia, aku zvolit odpoved. Ci len vseobecne odpovedia nieco s lahkostou (Ale dobre sa mame, ide to, a vy ako?), aj keby im prave hrozilo, ze im banka zajtra zrusi uver a bude ho chciet vyplatit naraz.
Alebo sa otvorene postazuju, ked vztah s opytovatelom je blizky. Vyleju si srdce.
“Ako sa citis” mi pride vhodne len pri blizsom vztahu s danou osobou. Lebo sa tym clovek vacsinou pyta na pocity fyzicke, ci psychicke. A to je uz osobne.
(Pokial teda napr. nie som svedok nehody a nepomaham niekomu. Ako sa citis? Co ta boli?)
Da sa to pouzit aj pri obleceni, ale to uz je zvycajne v tvare Ako sa v tom citis (ake ti to je).
Ved si to predstav, vojdes rano do kancelarie a co sa spytas, "ako sa dnes mate?" Alebo "ako sa dnes citite?" Rozdiel tam samozrejme je
Ako sa cítiš je momentálny stav, si chorí, prežívaš smútok atď. Ako sa máš dám z dlhodobého hľadiska aj zdvorilostne v momentálnej situácii.
Podla mna na otazku o pocitoch sa clovek trosku pozastavi, popremysla a snazi sa zodpovedat otazku. Ako sa mas - vacsinou uz clovek odpoveda nejako automaticky.. Ich pouzitie zavisi od situacie.
Určite v tom rozdiel je. Tú prvú otázku môžeš položiť komukoľvek. Tú druhú predpokladám niekomu s kým už máš hlbší vzťah. Je veľmi dôležité sa to pýtať hlavne vo vzťahoch.
Na ako sa máš odpovedám každému dobre aj keby to není pravda - je to taká oficiálna otázka ktorú dá aj niekto kto vás roky nevidel....ako sa cítiš sa podla mňa pýtajú blízky ľudia, a teda tam už mi to príde také že naozaj človek odpovie skôr pravdu ako sa cíti ....nie len oficialita ako sa mas- dobre mm.
Pre mna ako sa citis je vyjadrenim blizsieho vztahu k danej osobe.