Myslíte, že je náš život predurčený? Že všetko, čo sa stane, je vopred dané? Máme alebo nemáme slobodnú vôľu?
@autorka nie, nie je predurceny. Ja tieto reci beriem len ako ochranny mechanizmus, byt alibistom, ci ulavit si v tazkej chvili, prinieslo to nabozenstvo, kazde
Inak o tom, či existuje slobodná vôľa teraz diskutujú vedci. Dosť ma desí predstava, že neexistuje.
Nie ale verím, že máme nejaké poslanie. Máme objať niekoho kto plače napríklad. Prejaviť lásku iným ľudom. Každý má svoju vlastnú a jedinečnú cestu. A slobodnú vôľu máme samozrejme.
Možno z časti, ale skôr sa prikláňam k tomu, že každý človek je strojcom vlastného šťastia...
Nie je predurčený. Dané máš len gény a určitú povahu.
si myslím že áno... určité veci sú predurčené.
Su to kecy ktore vymysleli pre plebs aby sa mravcekovia moc nezamyslali nad svojou mizernou situaciou a lepsie im tak bez reptania isla robota na panskom od ruky. Ak je nieco dane tak s tym nemusis bojovat
Bozoe mlyny, karma, odmena az po smrti a podobne su ten isty kec vymysleny pre jednoduchych ich maitelmi
@martinmmartin dost drsne napisane, v podstate to ma platit pre kazdeho. Cloveku to ma v tazkej situacii akoby pomoct, proste viera, v cokolvek
ja ako krestanka verim, ze mam slobodnu volu a je len a len na mne ako sa v danej situacii rozhodnem. Su veci, ktore sa mi stanu ako dolsledok mojich rozhodnuti, ale aj take , ktore neviem ovplyvnit, ale reakcia na podnety u mna je slovbodna.
A kto by ho mal predurčiť?
To administratorky mk tu dnes davaju taketo filozoficke temy?
Zaujimava tema, pozeram serial na netflixe the good place, akurat vcera cast o slobodnej voli a determinizme ☺️
Ano,mame slobodnu volu.
Ako by to malo fungovať v praxi?
Keď mi policajt bude vypisovať pokutu tak mu poviem sorry, ale účet pošlite Bohu, to už bolo predurčené že pôjdem rýchlo, ja som len splnil jeho želanie.
Alebo ak niekoho zavraždím a prídu ma zatknúť, tak tiež poviem ste tu omylom ja som len vykonal príkaz zhora, riešte si to s Bohom?
Potom by Boh bol klamár ak tvrdí, že je spravodlivý a predurčil by čo urobíme zlé a potom by nás za to chcel potrestať.
Musel by sa ospravedlniť všetkým ľuďom ktorých zničil/potrestal lebo to neurobili z vlastnej vôle, ale on im určil osud/predurčenie.
@walentina7 To je desivé.
@martinmmartin Nie som plebs a ani mravček. Napriek tomu verím, že každý máme svoj osud. Je jedno ako ho vnimame. Či ako hru bohov s naším životom alebo program v matrixe alebo spleť "náhodných" udalostí. Slobodna vôľa je len zaklínadlo, aby sme verili, že to tak nie je. Aj tak nikdy osud poraziť nedokáže. 😉
@stanislavicenka Nie som alibista a ani veriaci. Napriek tomu verím, že osud nie je v naších rukách.
Je to "butterfly effect". Mnoho vecí sa deje bez zjavnej príčiny a nevieme si ich logicky vysvetliť. Ale časom sa ukáže, že napriek nepodstatnej príčine mali pre náš život podstatné dôsledky. 😉
@fido69 najlepsi otrok je ten co si mysli ze on otrok nieje.
@fido69 niekedy mam pocit, ze prilis premyslas🙂.
Ale su veci, ktore skutocne nevieme ovplyvnit, vysvetlit. Len nemyslim, ze sa tak deju v mikrosvete jedneho cloveka 😉
Predurčený dostať sa do cieľa. Nájsť lásku, milovať, pochopiť zmysel svojho života, byť šťastný. A každý to robí akosi ináč. Lebo sa chcú o svojom živote rozhodovať sami. Čo si oblečie, čo zje, čo bude robiť, s kým bude žiť, či bude podvádzať, či zastaví na červenú, či napíše na MK... lebo máme slobodnú vôľu.
Nemáme slobodnú vôľu, do určitého času tu budú rodičia alebo súrodenci ktorý sa budú to rozhodnutí starať a ovplyvňovat ich
@famebazarik2024 Takže tí rodičia a súrodenci slobodnú vôľu majú.
Máme slobodnú voľbu urobiť to, čo máme predurčené.
@martinmmartin a mne zase prídu muži kecajuci celé dni na mamickovskom fore jednoduchsi🤣
Ano urcite veci mame predurcene na 100 percent.
Do urcitej miery mas slobodnu volu len to chce odvahu vykrocit za nou.