Je náš život predurčený?

3. aug 2024

Myslíte, že je náš život predurčený? Že všetko, čo sa stane, je vopred dané? Máme alebo nemáme slobodnú vôľu?

beata_k
3. aug 2024

Do urcitej miery mas slobodnu volu len to chce odvahu vykrocit za nou.

taynee
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
candii
3. aug 2024

@taynee tiež tomu verím.

stanislavicenka
3. aug 2024

@autorka nie, nie je predurceny. Ja tieto reci beriem len ako ochranny mechanizmus, byt alibistom, ci ulavit si v tazkej chvili, prinieslo to nabozenstvo, kazde

sweaaa
3. aug 2024

Inak o tom, či existuje slobodná vôľa teraz diskutujú vedci. Dosť ma desí predstava, že neexistuje.

bloger
3. aug 2024

Nie ale verím, že máme nejaké poslanie. Máme objať niekoho kto plače napríklad. Prejaviť lásku iným ľudom. Každý má svoju vlastnú a jedinečnú cestu. A slobodnú vôľu máme samozrejme.

danyelia
3. aug 2024

Možno z časti, ale skôr sa prikláňam k tomu, že každý človek je strojcom vlastného šťastia...

januska12323
3. aug 2024

Nie je predurčený. Dané máš len gény a určitú povahu.

walentina7
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
deti95060810
3. aug 2024

si myslím že áno... určité veci sú predurčené.

martinmmartin
3. aug 2024

Su to kecy ktore vymysleli pre plebs aby sa mravcekovia moc nezamyslali nad svojou mizernou situaciou a lepsie im tak bez reptania isla robota na panskom od ruky. Ak je nieco dane tak s tym nemusis bojovat
Bozoe mlyny, karma, odmena az po smrti a podobne su ten isty kec vymysleny pre jednoduchych ich maitelmi

stanislavicenka
3. aug 2024

@martinmmartin dost drsne napisane, v podstate to ma platit pre kazdeho. Cloveku to ma v tazkej situacii akoby pomoct, proste viera, v cokolvek

jennky13
3. aug 2024

ja ako krestanka verim, ze mam slobodnu volu a je len a len na mne ako sa v danej situacii rozhodnem. Su veci, ktore sa mi stanu ako dolsledok mojich rozhodnuti, ale aj take , ktore neviem ovplyvnit, ale reakcia na podnety u mna je slovbodna.

ckocka
3. aug 2024

A kto by ho mal predurčiť?

oli18
3. aug 2024

To administratorky mk tu dnes davaju taketo filozoficke temy?

victoriab
3. aug 2024

Zaujimava tema, pozeram serial na netflixe the good place, akurat vcera cast o slobodnej voli a determinizme ☺️

vorkola
3. aug 2024

Ano,mame slobodnu volu.

maranco
3. aug 2024

Ako by to malo fungovať v praxi?

Keď mi policajt bude vypisovať pokutu tak mu poviem sorry, ale účet pošlite Bohu, to už bolo predurčené že pôjdem rýchlo, ja som len splnil jeho želanie.
Alebo ak niekoho zavraždím a prídu ma zatknúť, tak tiež poviem ste tu omylom ja som len vykonal príkaz zhora, riešte si to s Bohom?

Potom by Boh bol klamár ak tvrdí, že je spravodlivý a predurčil by čo urobíme zlé a potom by nás za to chcel potrestať.
Musel by sa ospravedlniť všetkým ľuďom ktorých zničil/potrestal lebo to neurobili z vlastnej vôle, ale on im určil osud/predurčenie.

autor
3. aug 2024

@walentina7 To je desivé.

fido69
3. aug 2024

@martinmmartin Nie som plebs a ani mravček. Napriek tomu verím, že každý máme svoj osud. Je jedno ako ho vnimame. Či ako hru bohov s naším životom alebo program v matrixe alebo spleť "náhodných" udalostí. Slobodna vôľa je len zaklínadlo, aby sme verili, že to tak nie je. Aj tak nikdy osud poraziť nedokáže. 😉

fido69
3. aug 2024

@stanislavicenka Nie som alibista a ani veriaci. Napriek tomu verím, že osud nie je v naších rukách.
Je to "butterfly effect". Mnoho vecí sa deje bez zjavnej príčiny a nevieme si ich logicky vysvetliť. Ale časom sa ukáže, že napriek nepodstatnej príčine mali pre náš život podstatné dôsledky. 😉

martinmmartin
4. aug 2024

@fido69 najlepsi otrok je ten co si mysli ze on otrok nieje.

stanislavicenka
4. aug 2024

@fido69 niekedy mam pocit, ze prilis premyslas🙂.
Ale su veci, ktore skutocne nevieme ovplyvnit, vysvetlit. Len nemyslim, ze sa tak deju v mikrosvete jedneho cloveka 😉

loliki
4. aug 2024

Predurčený dostať sa do cieľa. Nájsť lásku, milovať, pochopiť zmysel svojho života, byť šťastný. A každý to robí akosi ináč. Lebo sa chcú o svojom živote rozhodovať sami. Čo si oblečie, čo zje, čo bude robiť, s kým bude žiť, či bude podvádzať, či zastaví na červenú, či napíše na MK... lebo máme slobodnú vôľu.

famebazarik2024
4. aug 2024

Nemáme slobodnú vôľu, do určitého času tu budú rodičia alebo súrodenci ktorý sa budú to rozhodnutí starať a ovplyvňovat ich

loliki
4. aug 2024

@famebazarik2024 Takže tí rodičia a súrodenci slobodnú vôľu majú.

maja249
4. aug 2024

Máme slobodnú voľbu urobiť to, čo máme predurčené.

maciatkolulu
4. aug 2024

@martinmmartin a mne zase prídu muži kecajuci celé dni na mamickovskom fore jednoduchsi🤣

klarisa41
4. aug 2024

Ano urcite veci mame predurcene na 100 percent.

oskvarka
4. aug 2024

@ckocka žeby fizyka...😉 Všetko sa skladá s častíc a tie vzájomne reagujú a tak to ide ďalej...