V podstate otázka je už v názve, doplním iba, že sa nepýtam na občianstvo. Pýtam sa na národnosť, keď sa chcem hlásiť k jednej menšinovej. Ak je táto zmena možná, treba ísť na matriku? Ďakujem za odpovede 😊
@mb2021 Otec bol rusín, mama slovenka. Otec zomrel a ja by som chcela rusínsku národnosť. Je to pre mňa dôležité.
@gdpr Ďakujem. Čiže správne chápem, že je to moja slobodná vôľa a nikam to netreba udávať?
@mb2021 Ďakujem za odpoveď 😊
Áno. Môžeš mať aj každý deň inú národnosť to nikoho nezaujíma. Jediné, čo je dôležité pre štát je občianstvo nie národnosť.
@gdpr Ďakujem aj tebe za odpoveď. Aj som si myslela, či to nie je moja slobodná voľba, ale nebola som si tým istá 😊
Národnosť môžeš prejaviť navonok jazykom a kultúrou. Môžeš sa zúčastňovať kultúrnych akcii Rusínov podporovať ich atd.
@slovakboy To aj robím, ale celý život som všade udávala slovenskú národnosť. Tak mi to písala všade mama, vtedy som to neriešila.
Ja sa chcem opýtať, že viem že národnosť sa uvádza napr v škole. Čiže ja keď si vymyslím že moje dieťa má nemecku národnosť tak mu to všade napíšu do vysvedčenia a nikto nebude riešiť?
@ajka0207 Tiež zaujímavá úvaha... 🤔 To by ma zaujímalo..
Ano narodnost sa meni na matrike 🙂 ja som ju menila kvoli priezvisku. Nechcela som mat -ova a musela som zmenit narodnost.
@ofzuza Ano pise sa este.
Ja som menila narodnosť pred sobášom na matrike aby som mohla mať priezvisko bez ova.Matrikarka mi dala vypisať a podpísať tlačivo,ale narodnosť môžeš meniť každý deň.Neberie sa to nejako vážne len v tomto prípade ako je to priezvisko kedže v zákone je ,že žena so slovenskou národnostou nemože mať priezvisko bez ová.
@tomaskovamaminka vsak to v 2002 zrusili. Na kieho oneho to zas zaviedli? By som si tam dala eskimacku 🙂
@ajka0207 https://archiv.ihned.cz/c1-10658920-slovensti-s... ja ju tam nemam. Kolonka je, ale prazdna.
@ofzuza ja som len pozrela synom na vysvecka, viac neviem. Maju slovenska narodnost.
Je možná zmena. K nár.menšine alebo inej národnosti sa môžeš nahlásiť pri najbližšom sčítaní obyvatelstva. Matrika nič so zápisom národnosti nerieši.