Je na elektrickú kolobežku potrebný vodičský preukaz?

lolobriadok
18. apr 2023

Ahojte baby. Viete mi poradiť ohľadom elektrických kolobežiek. Chcem si kúpiť kolobežku ale všade čítam že bude treba vodičský preukaz nato. Poznáte niekoho kto má a či je to pravda? Ďakujem za pomoc

kvetinka75
18. apr 2023

😂, pobavilo, prepáč. Neviem si predstaviť ako robia všetci majitelia týchto kolobežiek vodičák. A čo elektrický bicykel? To si kde prosím ťa čítala, veď na el. kolobežkách jazdia aj deti.

simonah73
18. apr 2023

@lolobriadok ved sama pises ze bude treba, ja som ale skor pocula ze budu mat spz a bude treba pzp poistenie.

chadkroeger
18. apr 2023

@lolobriadok bude treba PZP, ale vodičák čo viem, tak zatial nie

lolobriadok
autor
18. apr 2023

@kvetinka75 ani ja si to neviem predstaviť že by boli vodičské preukazy ale je to pravda. Posielam obrázok kde je to písané.

lolobriadok
autor
18. apr 2023

@simonah73 napísala som to áno ale či dakto nepozná niekoho kto vie o tom či bude treba. Potrebujem to naisto vedieť. Viete kupovať niečo také drahé nie je sranda a ak bude treba vodicak tak to nekúpim

maryetta
18. apr 2023

Zatial nie. Ktovie co bude casom. Ved ani ked mas bicykel nemusis mat vodicak. Ide tu skor o to aku silu resp aj rychlost bude mat kolobezka. To uz bude ako moped resp motorka 😉 tak ano. Vtedy uz musis mat vodicak.

lolobriadok
autor
18. apr 2023

@maryetta ale potom aj elektrobycikel bude ako moped lebo aj ten presiahne rýchlosť 25km/h.pochybujem že to prejde. A tie deti čo majú takú na vozenie? Aj tie si budú robiť. Sprostosti vymýšľajú.

silvia_pekna
18. apr 2023

prepac, ale neviem si predstavit, kde si to asi mohla citat 😂 takyto nonsens. ved na tom predsa chodia aj deti 😅 no fakt to uz by co bolo, aby vodicak na toto bolo treba.

anjelicek26
18. apr 2023

@lolobriadok to len tie silnejsie modely 35km/h...tie klasicke do 25km/h su v poriadku aj bez vodicaku... synova xiaomi nad 25 nejde...

zlatica99
18. apr 2023

@silvia_pekna a tak vieš možno práve preto sa nad niečím takým zamýšľajú . tie kolobežky sú nebezpečnejšie, ako sa na začiatku myslelo. Teraz ich dokonca z niektorých miest aj sťahujú

mk1111111111
18. apr 2023

Tak ja by som bola za vodicaky, ved to ide rychlostou ako mala motorka, na tu VP treba. A detom do 15r. Uplne zakazala. Ludia sa na kolobezkach nevedia spravat, po ceste nechcu ist, lebo sa boja a na chodnikoch ohrozuju ludi a este su aj drzi, ked sa im velactene neuhnes.

maryetta
18. apr 2023

@lolobriadok tak moze byt ze tie elektro budu napr az od 17.roku alebo co.
Zase. Ked vidim chodit ozaj ze deti 10.rocne ako sa valia na tych kolobezkach tak. Je to ozaj nebezpecne. Jasne ze bez prilby…

kvetinka75
18. apr 2023

@lolobriadok ešte sa o tom len uvažuje. Ale je to dobrá somarina. Bolo by lepšie ošetriť užívateľov kolobežiek ale nie vodičákom. To potom 10 ročné dieťa nebude môcť chodiť na kolobežke alebo bude mať vodičák? Zaseďalšia vec, na ktorej niekto zarobí, lebo aj vodičák bude treba zaplatiť.

kvetinka75
18. apr 2023

@maryetta tak jazase vidím v okolí tých puberťákov 17 ročných, ktorí na tom chodia akoby nikto iný nebol okolo. Nemyslím si, že tento vek zabezpečí, že to bude bezpečnejšie. Možno bude menej kolobežiek.

dadaa1234
18. apr 2023

@lolobriadok jasne sa tam pise, ze kolobezky s rychlostou presahujucou 25km. bezne kolobezky, na ktorych sa vozia aj deti, su DO 25km/hod. to iste plati aj s poistenim.

saxana000
18. apr 2023

Bude zalezat od vykonu danej kolobezky tie klasicke nie ale tie co dosahuju vyssiu rychlost by mali byt preklasifikovane na nejake jednostopove motorove vozidlo ako napriklad babeta kedysi bola....a bude to ohranicene vekom..ved ze na tom lietaju 10 rocne deti v 30km rychlosti bez akejkolvek ochrany.konecne sa niekto spametal a uvedomil si to.

lolobriadok
autor
18. apr 2023

@anjelicek26 ale má len 25km/h aj na nej písane či mu ide viac?

anjelicek26
18. apr 2023

@lolobriadok je do 25km/h a viac nejde... taku sme vyberali...

anickaaa6aaa
18. apr 2023

@silvia_pekna no veru neuškodilo by aj deti preškoliť o pravidlách cestnej premávky... lebo párkrát sa nám stalo, že len tak tak sme predišli nehode, lebo na tom jazdia hala-bala... a dospeláci detto.

anickaaa6aaa
18. apr 2023

@saxana000 presne tak.

sasanka605
18. apr 2023

@lolobriadok to nie si sprostosti, minule mi jeden pako vybehol spoza auta krížom cez cestu. Ako ja mam zabrzdiť ked vyskočí pred auto neviem, nastastie stihol nejaku kľučku vyrobiť a dopadlo to Ok. Na silnejšie kolobežky mozno bude treba časom a hlavne treba pokutovat ked po ceste na nej idu dvaja, traja. To môže skončiť velmi zle. Nejaká legislatíva, prísnejšia, bude treba určite.

babulkomale
18. apr 2023

@lolobriadok sprostosti vymyslaju?
Kedysi bola bezna dopravna vychova, dopravne ihriska.
Teraz vidime ze rodicia bez znalosti uplnych zakladov bezpecnosti a pravidiel cestnej premavky sa vezu dvaja s dietatom na kolobezke, nepouzivaju pásy v aute, autosedacky pred deti, deti stoja v strede vzadu a pozeraju dopredu, zrejme aby boli pripravene prerazit celne sklo zvnutra ked bude treba brzdit.
Denne nehody na kolobezkach, ludia četujú počas jazdy na mobiloch alebo su opiti.
A potom sa cuduju na forach ze co kto "vymysla".
Liga jednoduchych toto.

anjelicek26
18. apr 2023

Tak u nas dopravna vychova stale existuje... v prvej triede maju dopravnu vychovu - pre chodcov, ako druhaci pre kolobezkarov a stvrtaci bicyklistov vratane testov pisomnych a testov v premavke vratane policie, ktora chodi dozriet a upozornuje na chyby...vyhoda dediny, ze skola vie nieco take zorganizovat... syn dostal e-kolobezku, ked zvladol ten posledny test... a jazdi len cyklo trasy, nastastie u nas v okoli na cestu nemusi ani nohu dat...

lolobriadok
autor
18. apr 2023

@kvetinka75 presne toto si myslím aj ja ohľadom detí ktoré majú kolobežku a budú musieť mať vodičáky a ak nie tak nebudú sa voziť.

lolobriadok
autor
18. apr 2023

Tak majú si rodičia naučiť svoje deti ako sa na tom jazdí nie len kúpiť a pustiť. A keď si dieťa naučím na tom jazdiť tak vie ako má chodiť. Ale keď daktorý rodičia na to kašlú tak to je ich problém. Nie aby kvôli nezodpovedným rodičom trpeli ostatný. Môj názor.

kvetinka75
18. apr 2023

@lolobriadok hádam takáto haluz neprejde. To je taká kravina že až.

kvetinka75
18. apr 2023

@lolobriadok toto nie je o rodičoch ale deťoch. Strúhajú frejeriny, nevedia čo so sebou. Niekedy vidím aj troch na jednej kolobežke. Idú dolu kopcom, a ty aby si mala oči na chrbte a videla, čo sa deje za tebou, lebo inak ťa to prerazí. Ja by som z a prípadné nehody brala na zodpovednosť tých, ktorí na tej kolobežke jazdili, príp. ich rodičov, ak sú maloletí.

kvetinka75
18. apr 2023

@babulkomale tak ja nepoznám nikoho, kto by takto vozil dieťa. Ale určite sa nájdu aj takí, ale ja sa v takej spoločnosti nepohybujem, kde rodičom nezáleží na bezpečnosti. A tí ostatní - tým bude jedno ako to je s kolobežkami, budú si jazdiť rovnako ako doteraz. Pokiaľ nebudú vyššie pokuty a tresty tak sa nezmení nič. Každý musí vedieť, že za porušenie niečoho, za škodu, ktorú spôsobia, sa jednoducho platí, musia niesť zodpovednsoť. Ale tá mnohým nič nehovorí. Preto má kopa ľudí všetko nasaláme.

kvetinka75
18. apr 2023

@anjelicek26 aj v mestách toto je. Lenže veľa vecí záleží aj od dieťaťa. Niekto sa aj zúčastní, pravidlá ovláda, vie čo sme a čo nie a keď je na ulici, čistá divočina. Pretože treba frajeriny robiť. Zober si len to, koľko 17 ročných má vodičák. Pravidlá ovládajú a ako mnohí šoférujú? Pred nedávnom sa traja mladí ľudia zabili. Vinou šoféra. Myslíš, že neovládal pravidlá? Ale v skutočnosti si mnohí myslia, že sa môžu predvádzať, alebo kašlať na pravidlá a takto to dopadne. Úplne zbytočne.

lolobriadok
autor
18. apr 2023

@kvetinka75 dobre ste to napísala