Je možná zmena priezviska?

28. jún 2020

Pekný deň ženy, mám otázku, na ktorú som nenašla na googli jednoznačnú odpoveď.
Je možná zmena priezviska? Našla som na internete možnú zmenu v prípade, ak je priezvisko hanlivé (moje nie je), potom v prípade detí, v prípade rozvodu. Ani jeden z dôvodov sa ma netýka.
Chcem si priezvisko zmeniť, lebo sa mi vôbec nepáči, hanbím sa pri predstavovaní, nesedí mi.
Nemáte skúsenosti?
Veľmi pekne ďakujem.

najjulinka
28. jún 2020

Je. Zaplatite poplatok a zmenite si na akékoľvek...

autor
28. jún 2020

@najjulinka Dobrý deň, ďakujem pekne za odpoveď 🙂 Neviete čo všetko budem k tomu potrebovať? Vybavuje sa to na matrike?

zuzanka.zuzu
28. jún 2020

prečo túto tému zakladáš každý deň? už v minulej si našla odpovede... zajtra sa to isté spýtaš?

najjulinka
28. jún 2020

nejaku žiadosť treba asi vypisať. nma matrike by sa to malo robiť... kedysi to myslim stalo 3000 alebo 1000Sk.. .nepamatam.... viem, že jeden známy si chcel zmeniť, tak dostal k 18ke prachy, nech si zmení 🙂

sissy27
28. jún 2020

Určite sa to dá, kamoška si zmenila.

bambulienka25
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
nelca0510
28. jún 2020

Stoji to 100 eur a vybavis na matrike

autor
28. jún 2020

@najjulinka Ďakujem pekne

autor
28. jún 2020

@zuzanka.zuzu Každý deň? Túto otázku pokladám prvý krát.

autor
28. jún 2020

@bambulienka25 Ja sa vydávať nechcem 🙂

verkaveverka
28. jún 2020

Ja by som toto tiež rada vedela, som dospelá a mam hrozne zle vzťahy s otcom, vydávať sa ešte nemienim a nechcem mat jeho priezvisko. Len ja som z dediny a keď im to tam oznámim na obecaku, tak sa to dozvedia všetci

verkaveverka
28. jún 2020

A chcela by som sa spýtať, že ako to je potom s poplatkami napr za nový pas, OP, karta poistenca, pripadne ak má niekto diplom z univerzity s pôvodným menom?

verkaveverka
28. jún 2020

A ešte otázka, mohla by som v škole oklamať, že ho mám zmenené lebo som sa vydala?

lienka.7
28. jún 2020

@verkaveverka doklady ti potom komplet zmenia na nove meno, nakolko vsak to nie je kvoli svadbe, musis si to zaplatit.
Diplom ti ostava s povodnym menom, ten sa spatne zmenit neda. V pripade potreby dolozis doklad z matriky o zmene mena.
Ak by si sa (realne) vydala, dolozis potom sobasny list.

A naco by si klamala ze si sa vydala???
V skole to mas jedno, ale napr. v praci (kvoli zdanovaniu mzdy) vypisujes tlacivo ci si slobodna/vydata/rozvedena... tam klamat nemozes.

lintu
28. jún 2020

@verkaveverka školu predpokladám nebude oficiálne zaujímať dôvod. Ak však chodíš na denné štúdium a začneš medzi vyučujúcimi a spolužiakmi rozširovať, že si sa vydala, môže sa ti to ešte škaredo vypomstiť. Radšej si osvoj myšlienku, že nie si nútená nikomu nič vysvetľovať.