Pekný deň ženy, mám otázku, na ktorú som nenašla na googli jednoznačnú odpoveď.
Je možná zmena priezviska? Našla som na internete možnú zmenu v prípade, ak je priezvisko hanlivé (moje nie je), potom v prípade detí, v prípade rozvodu. Ani jeden z dôvodov sa ma netýka.
Chcem si priezvisko zmeniť, lebo sa mi vôbec nepáči, hanbím sa pri predstavovaní, nesedí mi.
Nemáte skúsenosti?
Veľmi pekne ďakujem.
@najjulinka Dobrý deň, ďakujem pekne za odpoveď 🙂 Neviete čo všetko budem k tomu potrebovať? Vybavuje sa to na matrike?
prečo túto tému zakladáš každý deň? už v minulej si našla odpovede... zajtra sa to isté spýtaš?
nejaku žiadosť treba asi vypisať. nma matrike by sa to malo robiť... kedysi to myslim stalo 3000 alebo 1000Sk.. .nepamatam.... viem, že jeden známy si chcel zmeniť, tak dostal k 18ke prachy, nech si zmení 🙂
Určite sa to dá, kamoška si zmenila.
Stoji to 100 eur a vybavis na matrike
@najjulinka Ďakujem pekne
@zuzanka.zuzu Každý deň? Túto otázku pokladám prvý krát.
@bambulienka25 Ja sa vydávať nechcem 🙂
Ja by som toto tiež rada vedela, som dospelá a mam hrozne zle vzťahy s otcom, vydávať sa ešte nemienim a nechcem mat jeho priezvisko. Len ja som z dediny a keď im to tam oznámim na obecaku, tak sa to dozvedia všetci
A chcela by som sa spýtať, že ako to je potom s poplatkami napr za nový pas, OP, karta poistenca, pripadne ak má niekto diplom z univerzity s pôvodným menom?
A ešte otázka, mohla by som v škole oklamať, že ho mám zmenené lebo som sa vydala?
@verkaveverka doklady ti potom komplet zmenia na nove meno, nakolko vsak to nie je kvoli svadbe, musis si to zaplatit.
Diplom ti ostava s povodnym menom, ten sa spatne zmenit neda. V pripade potreby dolozis doklad z matriky o zmene mena.
Ak by si sa (realne) vydala, dolozis potom sobasny list.
A naco by si klamala ze si sa vydala???
V skole to mas jedno, ale napr. v praci (kvoli zdanovaniu mzdy) vypisujes tlacivo ci si slobodna/vydata/rozvedena... tam klamat nemozes.
@verkaveverka školu predpokladám nebude oficiálne zaujímať dôvod. Ak však chodíš na denné štúdium a začneš medzi vyučujúcimi a spolužiakmi rozširovať, že si sa vydala, môže sa ti to ešte škaredo vypomstiť. Radšej si osvoj myšlienku, že nie si nútená nikomu nič vysvetľovať.
Je. Zaplatite poplatok a zmenite si na akékoľvek...