Je lepší život v Nemecku alebo na Slovensku?

nadaa1
31. mar 2022

Otázka na vás dievčatá ja žijem 10 rokov v Nemecku som tu spokojná dobre sa mi tu žije nič mi nechýba deti sa mi narodili v Nemecku akurát čo je nevýhoda že žijeme v podnajme a platíme veľký nájom treba nám zo všetkým aj s elektrinou 900e + internet a na slovensku sa mne nepáči i malé výplaty a tak akurát čo by tam bola výhoda že tam máme dom kde býva ešte moja mamka žeby sme nemuseli platiť nájom manžel vždy rozmýšľa žeby sa tam vrátil a začal pidnikať ale neviem či by nám to šlo v dnešnej dobe i prídavky sú na sk malé a tu v nemecku to je omnoho lepšie tak neviem poradte niečo ďakujem

petamich
31. mar 2022

mne sa vyborne zije na Slovensku a nic mi tu nechyba ani tie nemecke pridavky a ani nizky plat mi nechyba 🤷‍♀️ pomohla ti nejako moja odpoved?

miadi
31. mar 2022

Radsej ostante v najme kde sta. Nekazte si vztahy s mamou. Nemate na slovensku dom ak je mamin. Jedine ze ste svoj dom nechali mame? Preco nezacne muz podnikat v nemecku ?

zmrzlinka2021
31. mar 2022

@nadaa1 mne sa tiez zije dobre na slovensku a poviem to sprosto - sikovny clovek sa tu vie krasne uplatnit, len musi na sebe makat a nebyt lenivy

anjelicek26
31. mar 2022

Pracujete obaja, ake mate zamestnanie? 900e vratane energii definovat ako "vela" no neviem no... zijeme v DE cez sestnast rokov, nenapadlo by ma sa vratit s miliona dovodov. Deti su tu doma.

annamalaga
31. mar 2022

Kde je lepšie žitie?😂😂😂 Ale nie, ono všetko závisí od toho, akú kvalifikáciu máš, z minimálnej mzdy sa žije zle aj v Nemecku aj na Slovensku, nízke platy sú len v určitých robotach, zase takí , čo majú kvalifikáciu aj tu dobre zarobia.

miadi
31. mar 2022

Co tak investovat do domu v nemecku?

guiseppinka
31. mar 2022

Tiez nepomozem velmi, my sme v at a teda 900 mesacne mame len byt, kde je este elektrina, voda, koncesionarske, net, telefony a internet. Ale som doma v at, rodina je sice daleko, ale nie je to nic strasne (teda az na zatvorene hranice). Moje deti sa tu narodili, tu su doma, tu chodia do skolok, skol...

miadi
31. mar 2022

Stym domom to vysvetli Lebo inak vyzeras ako dalsia co chce dedit kym rodic žije akoze sorry 😣 taki mi tu v poslednej dobe idu uz na nervy 🤣

miadi
31. mar 2022

Popripade sa vsetci aj s mamkou nasackujte k svokre a v tom “ vasom” dome mozete zalozit nejaky business 😜

martinals
31. mar 2022

My sme žili v Prahe a ľutujem deň keď sme sa vrátili na slovensko, ak by sa dal vrátiť čas kompromis z mojej strany voči manželovi by nikdy nebol. Ak môžete ostante v DE, skúste sa opýtať či by bolo možné napr kúpiť nehnuteľnosť tam. Ale to je môj názor.

liljana
31. mar 2022

Vyssia kvalita zivota je asi v nemecku, ale ked mate rodinu aj priatelov na Sk, tak co? Cim budete starsi, tym viac vas to zacne tahat na sk. Ked dostanete home sick, precitaj si par diskusii na internete, aki idioti tu ziju (neznasanlivost, zavist vs. covid, vojna na ukrajine, kotleba a spol) a prejde ta to. Na zapade je menej dusevne obmedzenych ludi.

lucyluska
31. mar 2022

@nadaa1 mne sa dobre žije na Slovensku. Zila som v UK 13 rokov, teraz som už vyše 6 rokov doma v Bratislave. Som spokojná, aj byt máme aj super plat.

andrejka1974
31. mar 2022

Ja celý život žijem na Slovensku a som tu šťastná nemenila by som domov je domov

kornelies
31. mar 2022

@nadaa1 Ved to vela nemate. Na SK to bude o 200E menej, to dostanete na pridavkoch v Nemecku na 1 dieta.

matapo
1. apr 2022

...900 eur za najom nie je vela. V IE je to okolo 1500 eur. My sme sa po niekolkych rokoch pocas korony na SK vratili, ale my sme zacinali na SK, takze tu sme mali vsetko vratane noveho zariadeneho domu,...takze sme sli DOMOV a manzel pracuje v IE ale z domu takze z SK, takze zapadny plat a pridavky nam ostali. Ale nie je to len o peniazoch a rodine. Tie vztahy s rodinou aj sirsou su samozrejma velmi fajn, su obohacujuce a po tejto stranke je zivot taky plnsi. Tiez Slovensko mam rada, vela cestujeme, turistika, cyklistika, Slovesnko ma krasnu prirodu, takze aj po tejto stranke spokojnost. ALE, aj tak lutujem ze sme sa vratili. nemusi to byt v nasom pripade nastastie natrvalo, takze uvidime. Ale ta mentalita tych ludi je ina, prekaza mi. Chybaju mi dennodenne usmevy a pozdravy s cudzimi ludmi, vysmiati predavaci vzdy ochotni pomoct nalozit veci do tasky, taka pohodovost, chyba mi to ze sa nikdy nestalo ze mi na prechode auto nezastavilo, tu ma clovek problem aj v skupine prejst cez prechod na druhu stranu. Celkovo zivot tu je taky pochmurnejsi (je to samozrejma hlavne o ludoch) a taky uponahlanejsi, ci uz v mestach ci na cestach. Ale chybaju mi aj tie ciste uhladne domove stvrte, aj ta rovnakost, taka vacsia bezpecnost a pokoj v uliciach, ozaj pekne a velke detske ihriska, perfektny skolsky system (to bol pre deti dost velky sok ked prisli na SK a radsej byv IE chodili do skoly). A chyba mi ocean a utesy a aj aj tie irske hory. Pokial niekde dlho zijes a mas to tam rada, mas tam vela spomienok, zabehnuty zivot,... a zrazu takato zmena, podla mna k horsiemu, aj napriek tomu ze mame viac penazi a menej vydavkov a mame rodinu okolo seba a byvame vo svojom. Musis citit kde ta to viac taha a kde sa Ti zije lepsie. Ta zivotna iuroven je tu nizsia a je to citit, aj ked ty sa mas dobre a mas dost velky prijem. Ten nedostatok penazi u vacsiny ludi a taky stres a uponahlanost a neistota s tym spojena, to sa prenasa vsade.

amelia89
1. apr 2022

@martinals preco lutujes?
my sme tu uz dlho,ale uz mame deti a teda maly zacne chodit do skolky a zacinam dost uvazovat vratit sa na slovensko,uz mi zacina vadit aj to ze by hovoril cesky😣
muz nie je slovak ani cech - ma tu velmi dobru robotu a je tu spokojny,len mna akosi zacalo tahat domov ale nevie si to predstavit zacinat od nuly niekde v Bratislave (nie som odtial a musime byt pri velkom meste kvoli praci lebo muz moze len po anglicky).
Ale ach ja neviem, slovensko je proste slovensko ak ked viem ze praha je v mnohych oblastiach omnoho popredu😟

stvura
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
barborachors
1. apr 2022

@nadaa1 Ostan v Nemecku. Na Slovensku najmy este porastu, ale platy ostanú žobrácke. Na hypo nebude mat kazdy. A nie kazdy robi IT a nie kazdy na Slovensku robí za 2-3 litre. Ostan tam a tes sa, ze mas nemecky plat.

martinals
1. apr 2022

@amelia89 vieš je to celkovo životná úroveň, možnosti, práca ak by sa to dalo vrátiť, ostanem v Prahe. Záleží na vás aké možnosti sa naskytnu vám. Praha je multikultúrna a to že vy vedel aj česky by bolo podľa mňa plus (doma slovenský a anglicky) 🙂

amelia89
1. apr 2022

@martinals ano ďakujem - to su tie dilemy- ostat tu kde je vela moznosti a praca alebo sa riadit “srdcom” ☺️ dakujem za odpoved ale 🙂

dankanka
1. apr 2022

@nadaa1 v nemecku dostanu deti lepsie vzdelanie, je tam kvalitnejsi zivot, jedlo, viac kultury..urcite by som nesla naspat..

luccija
1. apr 2022

@matapo prečo ste sa vrátili?to musel byť sok
@nadaa1 po toľkých rokoch by som zostala v DE a nemenila deťom školy.Mas vyšší nájom, ale aj príjem.Zalezi aj kde bývaš na SK a akú máte možnosť práce?

iwka_77
1. apr 2022

Neviem, či by som deťom brala, takúto príležitosť. Myslím, že tam majú lepšie školy a tak isto sa naučia jazyky, čo bude v budúcnosti veľká výhoda. No ja by som sa asi nechela vrátiť

vevesh
1. apr 2022

No, nech ma tu niekto ukamenuje- ale nie, v nemecku deti nedostanu lepsie vzdelanie. 🤐Jedina a bezvyhradna vyhoda nemecka je zdravotnictvo a socialna starostlivost- osetrenia "zadarmo" a spickove stroje, spickove technologie pre siroku verejnost, nielen pre bohatych. A zase, socialna podpora v pripade nizkozarobkovych rodin je neuveritelna- od hradenia poplatkov za skolku/skolu, cez cestovne az po najom.
@nadaa1 Zalezi od vasho prijmu a prace v nemecku a potom na slovensku. Pocitovo, tiez by som chcela ist na sk- rodina mi chyba. Ale racionalne nie. Pretoze tu mam lepsie zazemie, moj muz tu ma volnost prace (na sk by si neskrtol uz len kvoli rasizmu), deti otvorene moznosti, kedze sa tu narodili a vyrastli. Ak aj nezostanem v nemecku, na sk by som sa nevratila kvoli celkovemu fungovaniu- mam problem s sk uradmi a ich (ne)fungovanim, kvoli ludom, ako kazdy sa len za robotou a peniazmi nahana (to je inac vzdy prva otazka na sk, ked prideme), kvoli pristupu v sluzbach a ze vzdy si svoje prava musim vyhadat a drviva vacsina ludi len hlada, ako kde a koho s prepacenim odzubkat🙄😒

stannkal
1. apr 2022

Ja by som povedala ze lepsie sa zije aj na SK aj v DE :D ... lebo samozrejme zavisi od priorit v zivote. Trochu skoda ze sa tu diskutuje hlavne to financne a materialne, lebo ano zivotna uroven je vyssia v DE. My sme sa predsa po 10 rokoch vratili, s 2r dcerou pretoze pocitovo sme to v DE este stale nevnimali ako domov aj ked sme tam boli super spokojni. Taktiez sme chceli aby dcerka mala starych rodicov, to by bolo na dialku dost zlozite a to vecne cestovanie (aj ked sme chodili naozaj zriedkavo) nam dost liezlo na nervy a pre malu to bolo dost utrpenie. Asi by som to zhrnula tak ze sme mali asi 50 dovodov ostat v DE a mozno 3 dovody vratit sa no tie dovody boli rodina, domov, socialny zivot takze prevysili vsetko ostatne. Pocit "domova" je proste iracionalny - aj ked som mala pocit ze ludia v DE su prijemnejsi a rozhodne tolerantnejsi, aj tak ma to viac taha za slovakmi :D

darkswan
1. apr 2022

@amelia89 tak v BA pre cudzincov len s anglictinou nie je lahke najst pracu

amelia89
1. apr 2022

@darkswan preco? nezavisi aj od odboru?

matenka
1. apr 2022

@darkswan moj svagor -slovak, pracuje v bratislave a iba v anglictine a nemcine, je tu vela firiem ak mas dobre vzdelanie a si sikovny

darkswan
1. apr 2022

@matenka ano to nepochybujem, ale zo zvlastnych dovodov vyzaduju aj slovencinu...respektive casto nechcu zamestnat zahranicneho lebo sa obavaju konkurencie, respektive ponuknu uplne na figu plat...vlastna skusenost

amelia89
1. apr 2022

@darkswan no ale moj muz je IT vyvojar, tam sa iny jazyk nepouziva ani na slovensku 🤷🏽‍♀️