Je cukrovka dedičná?

dajulka01
12. aug 2019

Ahojte baby, mam priateľa a sme tak rozprávali do budúcna teda do blizkej budúcnosti že by sme sa posnažili o babo...lenze on ma cukrovku dokonca aj jeho sestra, je to dedičné alebo nie? Lebo niektorí mi vravia ze sa mam na to pripraviť ze to bude mat aj moje dieťa iní ze to nie je dedičné... stretli ste sa niektorá s takýmto? Ďakujem vám ❤️

tenerifka
12. aug 2019

@dajulka01 kolko rokov ma priatel?
Ma cukrovku 1. alebo 2.typu? Ma ju on aj sestra odmalicka?

dajulka01
autor
12. aug 2019

@tenerifka 27... Tak inzulín ma stále pri sebe je vždy n neho napojený... áno sestra v podstate od mala on nie...

tenerifka
12. aug 2019

@dajulka01 pri diabete typu 1 tam moze byt dedicna predispozicia. Dolezite su rozne faktory-v akom veku sa to u manzela objavilo, ci to mali aj jeho rodicia. Toto by ste mali skonzultovat s lekarom genetikom.

veronikaszabova
12. aug 2019

@dajulka01
V nasej rodine maju obe babky cukrovku.
Babka z maminej strany - tiez moja mama ma, ja nemam, ani dve setri.
Babka z otcovej strany - ma 4 deti, ziadne nema cukrovku

nikpa
12. aug 2019

@veronikaszabova starecka cukrovka je niečo iné ako keď ju má niekto od mala

veronikaszabova
12. aug 2019

@nikpa obe babky ju maju odmala.
Nebavime sa o stareckej cukrovke

veronikaszabova
12. aug 2019

@nikpa tiez moja mama ju ma od mala

pininka1
12. aug 2019

U nás v rodine aj u muža v rodine nikto nemal cukrovku prvého typu a napriek tomu muzova sesternica ako jedina z rodiny ju má. Aj u nás to tak bolo, takže môže aj nemusí tam byť predispozícia.

pertu
12. aug 2019

Ziaden genetik na svete ti nepovie,ci vase dieta bude alebo nebude mat cukrovku, je to multifaktorialna dedicnost

silvia2859
12. aug 2019

Áno cukrovka alebo inak Diabetes melitus je dedičná.

pribinak
12. aug 2019

Moja kolegyna ma syna diabetika I. typu. U nich v širokej rodine jej ani muzovej nikto nie je diabetik.

marsmykkok
12. aug 2019

áno, ako skoro každé ochorenie, preto sa lekári vždy pýtajú pacienta na choroby v rodine, hoci sa to snažia argumentovať že veľa robí aj životný štýl, životospráva atd, ale je fakt že choroby sa dedia a často je to ako cez kopirák v rodine. takže určite je vyššia šanca že by dieťa cukrovku malo ako u ľudí čo ju v rodine nemajú.

horalka1986
13. aug 2019

Ma urcite 1 vzhladom na vek takze nie,tato cukrovka nieje dedicna. Je to autoimunitne ochorenie takze asi tak. Nemas sa coho bat.

tenerifka
13. aug 2019

@horalka1986 no prave ta autoimunita moze byt dedicna.Pri cukrovke typu 1 je prenos z otca na dieta riziko 17%( cim skor sa u otca cukrovka prejavila, tym vyssie riziko), a z matky na dieta cca 25%. Zohrava tam ulohu vela faktorov

jankohrasko
13. aug 2019

Ja som dostala cukrovku typu 1. ako 32 ročná. U nás som pátrala aj 2-3 generácie dozadu a nikto nemal.. Podľa mňa hlavnú úlohu zohral stres a životospráva. Takže nikde nie je záruka, že človek dostane/nedostane. Moje deti zatiaľ klop klop ok.

horalka1986
13. aug 2019

@tenerifka nemas pravdu. Sama mam cukrovku a 3 detu takze toto mam prebrate s dr na 100 sposobov. Typ 1 nieje dedicna. Co ale neznamena ze ju dieta mat nebude. Napriklad ja. Som v rodine jedina po cele generacie co ma cukrovku.

horalka1986
13. aug 2019

A este dodam....ide o riziko,nie o dedicnost. Tak ako keby bol rodic zdravy je riziko pol % tak chory rodic je 1% u otca su to 4%. Rizika,nie dedicnosti. Ak sa bavime o typu 1. Samozrejme typ 2 dedicny je a tue percenta su o vela o vela vyssie.

reiva
13. aug 2019

U nás v rodine je cukrovka I. Typu. Je dedičná. Nevlastný brat ju má potvrdenú od 6rokov. Rodičia ju nemali ale jeho starí rodičia obaja...

vilma7
13. aug 2019

Môže sa zdediť, ale nemusí. Kamoška ju zdedila, jej brat nie.

tenerifka
13. aug 2019

@horalka1986 moze sa zdedit, a nemusi.Tvoje deti mali stastie, prevladli muzove geny. Ale je tam zvysene riziko.Na nete je o tom xyz clankov, vysledky vedeckych vyskumov. Ale je to este vsetko v zaciatkoch, kazdopadne tej cukrovky je viac ako pred rokmi, mozno aj vdaka vcasnemu odhaleniu

horalka1986
13. aug 2019

@tenerifka pokial su to clanky ktore si čítala zamerane na dm2,tak by som aj suhlasila. Dm1 je uplne ine ochorenie aj ked nazov maju spolocny. Vcasne znamena, bude zit, neskore je naozaj neskore. Asi tak. A ani,riziko zvysene je ale o pol percenta ako u zdraveho rodica. To je nic. To je to iste ako keby som hoci akej zdravej rodine povedala, mate stastie ze vase dieta nema cukrovku.

tenerifka
13. aug 2019

@horalka1986
http://archives.diabetes.org/es/informacion-bas...
Tak citaj az do konca, preloz si to do AJ cez google prekladac.
Treba sa informovat o novych poznatkov, to co bolo kedysi, uz davno neplati

tenerifka
13. aug 2019

Poznatkoch*

horalka1986
13. aug 2019

@tenerifka toto ani citat nemusim. Budem sa drzat rad odbornikov tu u nas. Ale dakujem.

dajulka01
autor
13. aug 2019

@horalka1986 no ak nie je dedična prečo ju má aj jeho sestra?

pertu
14. aug 2019

Tak este raz. Cukrovka NIE JE v DNA zakodovana jednym dominantnym genom so 100% penetraciou a neexistuje na svete geneticke vysetrenie, ktore by vam vedelo na 100% povedat, ci vase dieta bude mat cukrovku, aj keby ste mali obaja z kazdej strany 30 chorych ludi v rodine. Vase dieta stale moze a aj nemusi ten diabetes dostat. To ze existuje viac druhov je dalsia vec a netreba zabudat aj na sekundarne diabety-napr.postinflamatorne, iatrogenne, atd.,ktore vo svojej podstate v nasom vesmire dedicne nie su.

horalka1986
14. aug 2019

@dajulka01 asi preto ze aj u zdravej rodiny je riziko cukrovky 0,5%? Vyssie som to pisala.

horalka1986
14. aug 2019

@pertu jeeeezis, konecne niekto kto sa vyzna. Ako bez srandy.

horalka1986
14. aug 2019

@dajulka01 a druha vec....ako to mohla sestra zdedit od brata?

dajulka01
autor
15. aug 2019

@horalka1986 to ja neviem ako to mohla zdediť, je mladšia od neho