Je búrka nebezpečná?

13. jún 2020

Prosím vás neviem či môj strach je opodstatnený alebo nie. Posledné dni trpím neviem kam sa zašiť. Vypínam elektriku zatváram okná a radšej sa dusíme celú noc len nech sú zavreté okná. Nakoľko je búrka vlastne nebezpečná ? Aká je šanca zasiahnutia bleskom? Žijeme v dome naokolo sú dosť vysoké budovy takže sme možno chránení. Bleskozvod nemáme ale susedia majú. Prosím o reálne odpovede. Ešte len leto začalo a už mám dosť

evulil
13. jún 2020

Samozrejme ze je nebezpečná.. Nám vyhorela chata keď udrel blesk do blízkej Lipy.. Pre istotu sa polieval aj vedľajší dom.. Skus nato nemyslieť.. Aj ja vypínam elektriku keď je búrka..

marsmykkok
13. jún 2020

Mne raz uhorela zastrčka, kde bola len lampa, tak áno, čert nikdy nespí. Ja chladničku napríklad nevypínam, ale iné treba čo najviac, rovnako prievan v dome nie je dobrý, tiež väčšinou okná zatváram (ak je riadna búrka, také pohrmievanie neriešim, iba ked sú riadne hromy, blesky)

marsmykkok
13. jún 2020

tak opatrnosť namieste je, ale báť sa nemôžeš, treba minimalizovať riziko a inak to brať že sa stane čo sa má stať, to potom by si nemohla ani výjsť na ulicu, lebo čo ak ťa zrazí auto atd, prehnaný strach nepomôže.

pribinak
13. jún 2020

Prečo nemáte hromozvod?

sissy27
13. jún 2020

No nebudem počas búrky stáť na kopci pod stromom a telefonovať, ale zas aby som kvôli búrkam ani poriadne nežila, tak to nie. Dajte si namontovať bleskozvod.

nelca84
13. jún 2020

Nie, nemusis mat celu noc zavrete okna a dusit sa

anita1978
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
montemotherone
13. jún 2020

Ako že nemáte blezkozvod. Veď dom vám bez neho ani neskolaudujú 😕 Nešetrite a dajte si ho urobiť.
A áno, búrka je nebezpečná a je prirodzené mať obavy a chrániť sa. Aj zvieratá sa pred ňou ukryjú 🤷‍♀️ To len človek sa ide trepať v búrke napríklad do hôr na mokré skaly, kde keď rachne blesk o 100 metrov ďalej od neho, po mokrej stene sa zvedie až k nemu 🤷‍♀️ Fyzika nepustí. Ja som sa dnes napríklad nešla počas búrky ani sprchovať. Aj to môže byť riziko. Tiež zatváram okná, nestojím pri nich, vypnem tv, a mobil dám bokom. Chvíľu sa to predsa všetko dá vydržať 😉 Ja mám pred prírodou rešpekt... Ale teda doma si viac menej dobre chránená. To sa môžeš upokojiť. Teda ak ti tam nevpáli guľový blesk 😄 Ale to si potom odfoť, lebo to je rarita 😊
My sa venujeme kempovaniu a to mám iné zážitky. Taká búrka na brehu mora, to je iný adrenalín. Myslela som že sa pose... od desu 😱😰 ....😁

katren
13. jún 2020

@montemotherone ani my nemame bleskozvod....dom ma vyse 80 rokov, kolaudaciu sme neriesili, nebolo treba....nie vsetci byvaju v novych domoch 😉

montemotherone
13. jún 2020

@katren tak my sme bývali svojho času aj v starom, 50 ročnom a bleskozvod mal, tak to som prekvapená...

lula313
13. jún 2020

Ja sa búrky nebojim, práveže mám vtedy otvorené okno, lebo vraj je počas búrky vzduch najčistejší. Samozrejme, že počas búrky nestojím cielene niekde pod stromom, ale nemam problem byt počas nej vonku. My sme ako aj deti radi pozorovali blesky a počítali sekundy hrmenia, aby sme si vypočítali, ako daleko je od nás blesk😊 neboj sa😊

nelca84
13. jún 2020

@montemotherone teraz uz neskolauduju, ale predtym to nebolo povinne a vacsina starsich domov aj inych budov bleskozvody nema, ani my nemame a aj ked zasah bleskom nie je vyluceny, skor ma zrazi auto nez trafi blesk

deti95060810
13. jún 2020

tiež keď je búrka tam zatvorím okná...ale až keď je búrka.
Ja sa búrky bojím.... Ak ide búrka nejdem ani do obchodu, najradšej som doma - ak sa to dá.
Niekto sa búrky nebojí...

deti95060810
13. jún 2020

@nelca84 myslíš že neskolaudujú dom? Tak to počujem prvý krát... a to sme nie tak dávno kolaudovali dom a o bleskozvode ani zmienka...😉

janka_266
14. jún 2020

Kedysi stačil tuším na každom druhom dome bleskozvod. Teraz je povinný len keď je v projekte.

erikavesela
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
marcelatje
14. jún 2020

Ja mam burky rada, nechodim sa sice postavit pod strom, ale ani sa nebojim. Ano, su pripady ze niekoho zasiahe blesk, alebo nieco podpali, statisticky je vsak ovela vacsia pravdepodobnost ze sa ti nieco stane pri cinnostiach ktore robis denne.

uzanka16
14. jún 2020

@montemotherone ak má starší dom hromozvod nie je podmienkou, povinnosť je ho mat už keď je novostavba

nelca84
14. jún 2020

@deti95060810 presne podmienky neviem, len som tym chcela povedat, ze pri starsich domoch to bolo skor zriedkave, mat bleskozvod...

luccija
14. jún 2020

@deti95060810 to sa mi nechce veriť, že elektrikár ku kolaudacnym papierom nemusel dat info o bleskozvode.
Bojím sa búrky, keď ma zastihne vonku nemám rada letné smršte, keď všetko lieta, bojím sa, že mi niečo spadne na hlavu😀Ale doma nič nevypinam, ani nerobím špeciálne prípravy, okná zatvoríme len počas vetra po búrke je najlepší vzduch neviem si predstaviť spať pri zatvorenom okne.

tatiana1329
14. jún 2020

My tiez nemame bleskozvod ale vsetky okolite domy maju... bolo nam povedane ze do urcitych m3 staci uz neviem kolko bleskozvodov (neviem co je na tom pravdy) a kedze v okoli nas maju vsetky okrem nas, zatial sme neriesili a nic sa nestalo... Prerabali sme si starsi domcek a manzel to vyriesil prepätovymi ochranami v elektrickej skrini a mame z domu zavedeneho tolko uzemnenia ze sa uz ani nic nemoze stat... Uzemnene mame skoro vsetko co islo... Pre istotu budeme kupovat aj hasiaci pristroj, lebo ved nikdy nevies...
Hovori sa ze blesk udrie do najvyssieho bodu ale je to hlupost, u babky susedia maju dom a vedla neho vysoky strom tesne pri tom dome a aj tak blesk udrel do domu a nie do stromu... Ale oni mali pod tou strechou obrovsku antenu (nie obycajne velku ale fakt obrovsku aj s hrubou zeleznou tycou...) Zatvarat okna nemusis (ak ti do nich neprsi) to ti nijako nic neovplyvni... Burka sama o sebe nebezpecna nie je a tie blesky je mala sanca ze by udrelo zrovna do vas ak ste nizsi ako ostatny a ostatny maju bleskozvod... chapem tvoje obavy, no osobne si myslim ze sa vam nema co stat. A ak chces mat naozaj istotu tak povedz manzelovi ze chces ten bleskozvod a to uz budete mat cele dobre chranene 🙂 drzim palce 🙂

kocko
14. jún 2020

@montemotherone tak by som rada vedela prečo mi to naši vraveli, o tej sprche, či kúpaní. Len neviem prečo. Možno to súvisí s vodou a odpalenymi zásuvkami.
Z rozprávania mojich rodičov, a starých rodičov, poznám príbehy koho zabil blesk a tak. Takže pred búrkou mam rešpekt, aj keď sú blesky fascinujúce.

queen_mary
14. jún 2020

Hmz a to si nezazila burku na mori na plachetnici 🤣 za mna nie je nic lepsie, ako pootvarat okna, nech sa cerstvy chladny vzduch prezenie domom. Samozrejme sa vtedy netrepem na kopec, alebo pod strom niekam na luku 🤣

lujza123
14. jún 2020

Tak ked je poriadna búrka je to fakt sila! Ale zase to netreba nejak extra preháňať so strachom, lebo spat celú noc v teple, dusne so zatvorenými oknami iba koli tomu ze by sa v noci mohla spustiť búrka je blbosť. Pravdepodobnosť ze ti cez otvorené okno vpali do domu blesk je asi taká ako keď ta zabije padajúci meteorit. Stat sa síce môže, ale bežné to nieje
Treba so svojimi obavami pracovať. Áno dejú sa nebezpečné javy, sú povodne, vichrice, hurikány, supercely.... Stane sa co sa ma stat, človek to neovplyvní iba co si zbytočnou panikou zneprijemni život.
Bolo to dávnejšie co som bola počas búrky vonku a videla som ako do paneláku asi 100 m odo mňa vpalil blesk. Zážitok na celý život poviem ti a tiež som mala pár rokov z búrok strach potom, ale naučila som sa s ním vedome pracovať. Nedovolila som si žiadne temné myšlienky, sústredila sa na niečo iné keď ma chytala panika.

deti95060810
14. jún 2020

@nelca84 nemáme starý dom, máme nový dom...

nelca84
14. jún 2020

@deti95060810 pointa mojich prispevkov bola v tom, ze je uplne bezne, ze domy nemaju bleskozvody a odpovedala som montemotherone, ktora sa cudovala, ze niekto nema bleskozvod

montemotherone
14. jún 2020

@kocko súvisí to s vodou ako vodičom. Niekde vonku do zdroja alebo blízko rúry šľahne blesk a za ideálnych podmienok, kedy sa nestihne uzemniť, môže byť vodou, ktorá je vodivá, zvedený až k tebe do sprchy. Akože šanca malá, ale je. Príroda je mocná čarodejka 🤷‍♀️

kocko
14. jún 2020