Je auto s automatom jednoduchšie ako manuál?

20. júl 2024

Je to jednoduchšie než manuál - určite je, ale je to diametrálny rozdiel? Alebo to nie je až taký veľký rozdiel?

dzulli1980
20. júl 2024

Je to markantný rozdiel.

danieli
20. júl 2024

Je to velikansky rozdiel

autor
20. júl 2024

A vy máte automat žienky? Ak áno asi by ste nemenili že?

tundra
20. júl 2024

Jazda s automatom je pohodlnejsia a komfortnejsia.Napr.auto s adaptivnym tempomatom znizuje rychlost - brzdi a pridava-radi rychlosti samo,pokial,nestupis na brzdu.Na dialnici pri prazdnejsich cestach prejdem stovky kilometrov bez polozenia nohy na plyn alebo brzdu.Za mna automat 👍.

mint_blossom
20. júl 2024

Ja hovorim, ze automat je auto pre debilov (nechcem teraz nikoho urazit), jazdit s automatom je ovela jednoduchsie…

qetka
20. júl 2024

ja osobne si myslim, ze ak niekto nie je schopny naucit sa soferovat manual, nema co robit za volantom.
Automat je urcite jednoduchsi, v zapche nemusis stale preradovat, je pohodlnejsi, komfortnejsi. Do mesta idealny. Ale za mna teda clovek musi vnimat, co sa deje okolo a ked nie je schopny stlacat spojku a preradovat, tak vacsinou nevie ani vnimat znacky, mat prehlad za sebou a vedla seba, vnimat krizovatky a reagovat v krizovych situaciach…

vroni
20. júl 2024

Mám automat. Je to iné šoférovanie. Jednoduchšie ale menej si spojená s autom. Ja by som kľudne šla znovu do manuálu, ale nakoľko ma na automat ukecali kvôli sustavnym zápcham a krok-sum-krok premavke, asi by to bolo dosť blbé rozhodnutie.

petulda333
20. júl 2024

@qetka toto je taka blbost.

petulda333
20. júl 2024

Urcite automat a to ovladam aj manual

qetka
20. júl 2024

@petulda333 uvazujem nad tym, preco sa clovek nedokaze naucit stlacat spojku a preradit popri toceni volantom a stlacani brzdy / plynu. Vacsinou preto, ze je to prilis zlozite, viac veci naraz. Alebo prero, ze sa boji. Ako moze taky clovek bezproblemovo sledovat premavku, krizovatky…?
Alebo teda aky je iny dovod, ze sa niekto ten maual nedokaze naucit soferovat?

tundra
20. júl 2024

@qetka kedysi boli preferovane, auta hlavne s manualom.Dôvody,mensia spotreba,nizsia poruchovost.Aktualne sa trend obracia a kupit dnes nove auto s manualom je celkom narocne.
Vela automobiliek,vyradilo z produkcie manual pre nizky dopyt.Napr. Toyota nechala manual len v GR 86.Subaru od 2020 nekupis v manualy,len BRZ sportove auto.Lexus nema v ponuke,ziadny model s manualom.Skôr ci neskôr,manual z novych aut,zmizne a 95% produkcie bude automat.Zostane, len v sportovych autach.Podobne je na tom produkcia len benzinovych aut.Pozri nove modely aut a najst ciste benzinove auto,bude za chvilku,skoro nemozne.Vsetko,kombinuju s hybridnym pohonom...Myslim hlavne väcsie SUV.Napr.Ford Explorer,Toyota RAV
Toyota Higlander,ma v ponuke len hybrid.

nelca84
20. júl 2024

Jazdim 80% manual, 20% automat, ja som teda automatu zatial neprepadla, za mna nudaaa

zzuunnaa
20. júl 2024

ja som bola manuál maniak, muž má prehovoril na automat. Je to pohodlnejšie, mne pri dcére aj pomaha, že mám jednu ruku voľnú a môžem podať cumlík, vodu atd atd ale podľa mna sa menej sústredím na soferovanie… 🤷🏽‍♀️ našťastie má nové auto x bezpečnostných systémov takze má upozorňuje (možno aj stare by upozorňovalo rovnako len systémy nemalo 🤷🏽‍♀️) ale ja mám ten pocit, že je to trochu nudnejsie a tým pádom menej dávaš pozor. Na manuálne som precestovala niečo cez 100k, na automate zatiaľ asi 10k ale keď som išla manuálom, chvíľu mi trvalo si opäť zvyknúť 😀

laurika173
20. júl 2024

My mame aj automat, aj manual a za mna automat je topka 👌 skoro nic nerobis 😂

qetka
20. júl 2024

@tundra to je v poriadku, moje zamyslenie prameni z toho, ze su ludia, ktori sa nedokazu naucit soferovat manual. To, ci ma clovek manual alebo automat je ina vec. Jasneze, ked denne stojis v zapche, nekupis si manual ak nemusis setrit. Je to pohodlnejsie, komfortnejsie. Tempomat na automate je ovela lepsi ako na manuale. Ak sa nechodis s autom vyblaznit, tak automat je fajn. Zo skusenosti ale ludia, ktori ten manual absolutne nezvladaju su proste zli soferi. Samozrejme tiez nemyslim ludi, ktori maju automat a nejazdia na manuale - tak tym samozrejme (ak by to vymenili), chvilu trva prepnut sa. Mam na mysli ludi, ktori proste manual nedokazu odsoferovat ani po uceni a trenovani na nom.

miska1997
20. júl 2024

Ja mám rada manuál, keď mám auto pod kontrolou. Automat je super, ale celkom nuda 😅

tundra
20. júl 2024

@qetka pochopil som pointu,len doba sa meni.
Teraz tusim,ked spravis vodicak s automatom,nemôzes soferovat, auto s manualom.Neter, to tak mala a nakoniec, robila na manualy.Tusim bola aj medializovana sprava,ze niektory herec nevedel soferovat auto s manualom a mali problemy pri natacani.(tusim Bondovka)
O par rokov budeme nostalgicky spominat na auta s manualom😂.Mame doma obidva typy,kedysi som tiez preferoval manual,teraz nedam na automat dopustit.A kombinacia s adaptivnym tempomatom, je topka.

qetka
20. júl 2024

@tundra ano aj my mame oba a vymiename si. My sme kupili posledny cisto bezninovy model auta minuly rok, keby sme objednavali o mesiac neskor, tak uz musi byt hybrid. A ano, adaptivny tempomat je skvely.

tundra
20. júl 2024

@qetka tesla🥴,za mna nie...do mesta mozno,ale na dlhe trate,vykonny benzin😉.

qetka
20. júl 2024

@tundra ten sme kupili minuly rok, tesla bude presne do mesta 🙂 dalej ako za Ba s nou pojdem asi malokedy 😂. Doma nabijem na nocny prud a neriesim.

marca12
20. júl 2024

Mam manual. Jazdila som chvilu na automate a kludne by som si na to vedela zvyknut. Neviem,co tu niekto riesi take dristy o tom,ze automat je pre debilov. Zijeme v 21.storoci a zivot si treba zlahcovat. Ak je niekomu lahsie jazdit na automate,preco ho za to ponizovat? Mam kopu kamosov dobrych soferov,co maju najazdene miliony km,dobry soferi a presli na automat a spokojni su.

babulkomale
20. júl 2024

@qetka a to si kde vzala ze kto soferuje automat, nevie manual? 😃😃😃
Vacsina ludi sa doteraz ucila na manuale, jazdila na nom desiatky rokov. Takze zrazu ked presedlaju na automat tak nevedia citat krizovatky a celkovo zabudnu soferovat?
V USA kde je automat v absolutnej prevahe sa teda kazdy clovek zabije na prvej krizovatke, ano?

babulkomale
20. júl 2024

Ja odsoferujem vsetko, vratane nakladiaka, traktora, velkej motorky atd.
Desatrocia som jazdila na manuale, potom som vyskusala automat a zamilovala som sa 😃
Absolutne najviacsia vyhoda - pohodlne jedenie 😁
Vratane namacania si do omacky.

qetka
20. júl 2024

@babulkomale a to co pises som kde ja napisala?
cely cas pisem, ze ludia, ktori nie su schopni naucit sa soferovat manual… - cize chceli, skusali, ucili sa a nedokazali to…
nikde nehovorim o ludoch, ktori soferuju automat…

thoughtfulweirdo
20. júl 2024

@qetka Pobavilo ma, koľko ľudí neporozumelo tvojmu krátkemu komentáru 😅

egonsk
20. júl 2024

ked sa s nim naucis jazdit, je to fajn a prakticky nerozpoznatelne aj co sa tyka manevrov (prudka akceleracia pri predbiehani, brzdenie motorom dolu kopcom, atd..) od manualu. Len si musis lavu nohu zvyknut prekladat, aby si nedostala krc, alebo nedajboze sa nepomylila a nestlacila brzdu miesto akoze spojky 😁

enmery
20. júl 2024

@mint_blossom Tak to ani nenastúp do lietadla. Tam pri dlhších letoch riadi väčšinu autopilot-okrem štartu a pristávania. Pilot je len debil/irónia/. Je mi jasné, že iróniu a paralelu nepochopíš. A nie, najazdím s automatom, tak Ti ušetrím prskanie na mňa. Drž sa.

tramtada31
21. júl 2024

Automat je pohodlnejší. Pri využívaní funkcie hold vlastne ani v zápchach nemusis nič robit (stat na brzde či preraďovať), ale mne je to jedno. Pre mna sú pri vybere auta dôležitejšie veci (strešné okno, znacka, senzory/kamera, vykon, farba)

dadka1997
21. júl 2024

Pokym nevieš jazdiť na manuálne do automatu nesadaj.. ja mam manuál a nemenila by som

alenka58
21. júl 2024

my sme si s manželom obaja kúpili po x rokoch autá s automatickou prevodovkou, je to pohodlnejšie, jazdíme do kopcov