Je tu ešte niekto kto jazdi na letných? Zajtra potrebujem ist na jednu služobnú cestu ale nemam prezute auto (mimo prace ho moc nevyužívam). Myslite že mozem ? Ma snežiť ale nemrzne a sneh je len taky “poprasok” ktorý hneď zmizne
Ja mám od začiatku novembra zimné
V piatok u nas snezilo. Mam zimne gumy, cesty neodhrnute a pri vchadzani a vychadzani do a zo zakrut som plavala, smykalo ma neskutocne a raz som musela doslova vyletiet do protismeru, aby som nenaburala do auta predo mnou... A to som sla cely cas 30tkou...
Akonahle by si bola ucastnikom nehody, si vinna ty... Nehovorim o tom, ze ktovie co sa moze stat aj tebe..
Nie,už mesiac mám zimné a v takomto počasí by som neriskovala na letných ani náhodou..
Vymen co najskor. Letne gumy na lade a snehu su nepouzitelne. Nedobrzdis ani v malych rychlostiach. Staci, ak zaprsi, zrazu padne mraz a primrzne to.
Môcť môžeš. Len buď pripravená niesť následky - od pokuty až po pár rokov väzenia ak spôsobíš nehodu a niekoho zabiješ. Prípadne sa spýtaj svojich blízkych, či ti majú za čo vystrojiť pohreb.
Ja žijem v BA, sneh je tu 3x za zimu posledné roky a vieš čo? V piatok som ráno išla do práce po suchých cestách a poobede som sa vracala po 10cm vrstve snehu, cestári sa v hlavnom meste už tradične neobťažujú. Neviem si to predstaviť na letných pneu.
Včera som prezul,ale len kvoli sneženiu a možnej námraze. Letné mám športové,takže jazdné vlastnosti oproti zimným su neporovnatelné. Kupoval som zimné Dunlop Sport5 ale nadšený z nich nie som. Jemný poprašok problém nie je pre kvalitné letné,ale mokrý topiaci sa sneh dá zabrat i zimným. A navyše,ked ta čapnu policajti na snehu na letných. Radšej prezuj.
natolko sa mam rada👍
no mne by bolo luto auta,nie seba.
mám prezuté už tri týždne, nemusí sa šmýkať celú zimu, no ak sa bude čo len raz a mňa by to zaskočilo na letných, nemuselo by to dopadnúť dobre. Vždy prezúvam medzi prvými, nie preto, že očakávam poľadovicu v októbri, ale preto, že je potom nával v pneuservisoch a ja mám rada pohodový život bez stresu. Tak na čo si ho ešte vyrábať?
@brembo aj mne by bolo ľúto auta, mám ho pol roka
Mne keby zamesnavatel nezabezpeci prezutie auta,ani ho nenastartujem.
Nesla by som na letnych. Cesty su zradne. Tebe sa moze zdat,ze sa nesmyka,ale su useky,kde sa smyka a neodhadnes a mas pruser.
@marca12 presne, my sme raz išli na lyžovačku a hádam každých dvadsať km bola iná cesta od suchej cez sneh, ľad, mokrá všetko.
Žiaľ áno, termín som dostala v servise až 6.12, áno neskoro som sa spamätala ale tak táto situácia to vyriešila, dcéra je do 6.12 v karantene tak auto potrebovať nebudem.
Nie. Stoji ti to za to riziko?
PS Mam kazdorocne pripomienku v mobile. Prezuvam okolo 10-15.oktobra
Ak nejdeš cez horský priechod resp. cez nm 500m+ tak by som išiel. Inač nie. Keď máš zimné na diskoch nech ti to chlap prezuje.
V žiadnom prípade nie. Už keď ti nejde o seba, tak ber ohľad aspoň na druhých
Môcť môžeš ale ak sa ocitnes v dopravnej nehode si automaticky na vine ty nakoľko máš mať prezute auto.... Ak ta zastavia policajti o ideš sa s pokutou ak dostaneš smyk a neubrzdis a niekoho zabijes tak v prípade ak to prežije ty skončíš v base... Sama si to v hlave utried ci ti to stojí za to....
Nie nejazdím a po snehu by som už tobôž neriskovala. Ten poprasok ako to volas vie byt veľmi nebezpečný ak je čerstvý. Mysli na to, že ohrozujes aj iných ľudí pokial v aute nie si opatrná
chodila som ešte včera ráno... poobede sme menili za zimné...a to bývame na severe.
@kulumulu123 nešír tu bludy. Ak neovládaš vyhlášku vráť VP
Pre troma rokmi sme išli na školenie ešte začiatkom novembra do Tatier, muž išiel so mnou, a nestihli sme prezuť, tak sme radšej išli vlakom :D nikdy nemôžeš vedieť. Môj otec by nad tým mávol rukou, že no a čo, kedysi neboli letné/zimné, treba vedieť šoférovať, ale ja osobne som mala možnosť vyskúšať , aké to je otočiť sa a byť zrazu v tom istom pruhu len v protismere na letných v zime :D čiže som s malou dušou pelašila meniť a ďakovala, že sa nič nestalo.
Už dávnejšie manžel prezul už v októbri obe autá.. určite by som neriskovala nehodu, veď teraz je už hrozne počasie..
@milanm_ áno áno aká je vyhláška?? Lebo pokiaľ ja viem jazdenie na letných je v zime pokutovane a pokiaľ na letných v zime spôsobís dopravnú nehodu tak ti to pripisu za vinu alebo sa mýlim?? Alebo som sa zmylila v tom ze ak niekoho zabije skončí v base??
Nie.neriskujem...