Ja a môj pes

cicavec2
13. nov 2022

Čaute. Dnes som bol vonku so svojim psom. Je to sučka, nemecký ovčiak, je celá čierna, bude mať rok, volá sa Zora a je to strašná divoška. Často s nou chodím von, ja na bicykli, ona peši, samozrejme s vodítkom a keď je to možné, tak ju púšťam. Velmi impulzívne reaguje na iných psov. No a teraz k veci.. Dnes som sa kvalitne zdr..., no proste som spadol z bicykla. A to tak, že poriadne. Idem si po ceste, Zoru mám na vodítku v pravej ruke a oproti dve ženské, nejaké deti a samozrejme pes. Stáli na lavej strane cesty, čiže z mojho pohladu napravo a nedalo sa inak ako obísť ich vlavo. Zora zbadala iného psa a v tom momente bola besná. Teda viackrát sa mi stalo, že sme prišli do stretu s inými psami, ale vždy som to nejako uhral. Tentokrát sa Zora, ako obvykle rozbehla k tomu psovi. Mal som ju v pravej ruke na vodítku a lavú som mal na riadítkach. Reflexívne som stlačil brzdu, ako iste viete, na lavej strane býva brzda na predné koleso. No a vtedy sa to stalo. Zora sa mi vytrhla, ja som išiel k zemi a bicykel mi letel ponad chrbát. Mám e-bike, poriadne tažký, to len tak na dokreslenie situácie. Motor nezapínam, keď idem so Zorou, vlastne ani šlapať nemusím, väčšinou ma ťahá. Skončil som s lahkými zraneniami, ktoré som si sám ošetril, takže dá sa povedať, že celkom dobre. No napriek tomu, nemám úplne domyslené, ako sa zachovať v takýchto situáciách. Psa mávam na vodítku v pravej ruke, kvoli autám a tak.. No a tým pádom lavá ruka je na riadidlách.. Ak by ste mali nejakú radu pre mňa, budem vďačný. To je zatial všetko z mojej strany.. Čaute.

janai1
13. nov 2022

Zobrať psa na cvičisko a absolvovať poriadny výcvik s niekym kto sa aj vyzná.
A zaobstarať si vodiaci set aby si obe ruky mal na riadidlách

mandzula
13. nov 2022

Podľa zákona č. 8/20019 Z. z., Zákon o cestnej premávke a o zmene a doplnení niektorých zákonov, § 55, nesmie viesť cyklista pri jazde na ceste pri bicykli psa.

mikadooo
13. nov 2022

@cicavec2 najlepšie by bolo naozaj vycvičiť psíka, lebo takto v podstate reaguje nepredvídateľne. Na nepredvídateľné reakcie ti asi nejakú extra radu neposkytne nikto 🤷🤷🤷. Alebo druhá možnosť - presedlať z bicykla na prechádzky/beh... Tam keď ťa aj Zora trhne na inú stranu, udržíš sa ľahšie na nohách.

hilda08
13. nov 2022

@cicavec2 no s takym psom je to dost nebezpečne, a este ked len bude mat rok este “nedospela” my sme s nasim taketo aktivity skúšali od zaciatku, začalo to ist hladko az ked dospel a ukludnil sa, cize okolo druhého roka…a my používame elektricky obojok, predtym ako sa do mna pustia podotknem nikdy nedostal elektriku, používame ho len ako pipac, casto je na voľno a na velke vzdialenosti a aby sme nemuseli vykrikovať len pipneme a pride, tak isto aj na biku alebo pri behu ked zbadá psa pipneme a vie co robit a nerobiť, len to si dlhé hodíny výcviku

ninka297
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
0silvia0
13. nov 2022

@ninka297 toto sa da lahko predvidat. Pustat psa navolno len vtedy, ked nie je v dohlade ziadny iny pes.

mandzula
13. nov 2022

@cicavec2 skus oslovit Risa Ulianka, je to psycholog psov, vie s nimi robit zazraky.

ninka297
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
0silvia0
13. nov 2022

@cicavec2 najprv vycepovat psa. Je to odrastene stena, cize ja osobne by som nejazdila na bajku so psom pokial sa pes nenauci posluchat.

aliaray1
13. nov 2022

@cicavec2 Ahoj, to ma mrzi. Za mna:

1. zakladny vycvik: poslusnost, uci sa aj povel: "Fuj pes"

2. Okrem toho antenu/adapter na bike (nie ten co je na stranu, ale takyto):

https://www.mushgo.sk/adaptery-na-bicykel-a-kol...

Psa das na tazny postroj, nikdy nie za obojok! My mame od ceskej znacky Manmat + amortizacne lano (voditko s amortizerom, len toto byva dlhsie a odolnejsie).

Drz sa a vela stastnych kilometrov 😁

0silvia0
13. nov 2022

@ninka297 reagujem na to, co si pisala o svojej susede. Ze mala psa navolno a napadol ineho psa🙄

ninka297
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
kacena4
13. nov 2022

pes by nemal teba tahat ci uz na pesi ci bycikli. mal by ist vedla teba v kluse a uz vobec nie behat si kade sa mu zachce. smer cvicak a ukorigovat si ho aby sa slusne spraval

0silvia0
13. nov 2022

@ninka297 kvoli akym ludom sa bojis pustat svojho psa? Ja mam velkeho psa ale uz ma cca 4 roky a poslucha. Tiez nema rad inych psov (ma rad len feny) ale naucila som ho ked vidime ineho psa, ze si musi lahnut. Ked lezi, je kludny

cicavec2
autor
13. nov 2022

@mandzula Nemyslím si, že Zora potrebuje psychológa. Je to zdravý pes, plný života a jej reakcie na iných psov sú úplne prirodzené. Chce sa len hrať. Ide len o to, vedieť ju ovládať, keď s nou idem na bicykli. Tu bude asi ozaj múdrejšie bicykel vynechať a ísť s nou peši. Dik za rady..

mandzula
13. nov 2022

@cicavec2 pan sa venuje aj vychove psov, ale je to, samozrejme, na tebe.

zojazoja
13. nov 2022

@cicavec2 ak nemáš zvládnutého psa pri bicykli, nechoď so psom pri bycikli. Zatiaľ sa ti nič a ani psovi a ani okoloiducim a inym psom nestalo v podstate...ale mohlo..a fatálne...začni učiť psa nereagovať na iných psov. Lebo inak toto co robíš je fakt riziko pre teba ale aj iných. Nesmieš ísť so psom na bycikel keď pes nie je na 100 percent ovládateľný. Buď vždy zastav, psa ukludni,daj ho sadnúť alebo neviem...proste niečo.. a keď okoloidúci s ich psom odídu, pokračuj v jazde so svojím psom. Psa chváliť chváliť a chváliť,dat odmenu pamlsok ak ostane v kľude..

cicavec2
autor
13. nov 2022

@kacena4 To, že ma občas ťahá mi celkom vyhovuje. Aspoň nemusím šlapat. A vobec nebehá kade sa jej zachce. Väčšinou ide vedla mna. Je celkom poslušná. Len ked zbadá iného psa, vtedy nastáva menší problém. No ako som písal, väčšinou to uhrám skríknutím a potiahnutím za vodítko. Samozrejme chce to cvik, s tým plne súhlasím. Stále ju cvičím..

syslik81
13. nov 2022

@cicavec2 mozes to vzdat a prestat jazdit na biku co by bola skoda... kedze pes sa popri nom vybeha.. ja sa pripajam tiez k rieseniu vycviku .. to ze je stena alebo ze podla teba reaguje prirodzene nieje pravda.. pes ma posluchat na slovo a netahat sa za inymi psami a uz vobec nie ak je popri biku... na vycviku nadobudnes vela skusenosti a zabavy so psom a neskor to ocenis

simona20201309
13. nov 2022

@cicavec2 a prečo venčiš psa na e-biku??? Nie je jednoduchšie si ísť s ním zabehať?

cicavec2
autor
13. nov 2022

@simona20201309 E-bajk preto, lebo klasický bajk nemám a zabehať si? Pre mna to určite jednoduchšie určite nie je.

estrella5
13. nov 2022

Nikdy by som si nedovolila ísť s riadne nevycvičeným psom takto na bicykli.. Veď to je riadny risk...
Psa by som najskôr naučila ignorovať pri práci (ťah je v podstate práca) psov a počúvať na povely. V tomto prípade ideálne aj stranové povely, povel na ťah vpred, povel na spomalenie, povel na zastavenie... Skúšala by som to najskôr v behu alebo v rýchlej chôdzi (dogtrekking, canicross) a až keď by som mala v tom psovi plnú dôveru by som zapojila bike... A samozrejme zadovážiť si tú "anténku", nie držať vodítko v ruke... ( a správny postroj a amortizačné vodítko je snáď samozrejmosť)

estrella5
13. nov 2022

A teraz čítam, že bude mať rok... Hm.. Veď ten pes by ešte MINIMÁLNE do toho roka ani nemal byť v ťahu (z dôvodu vývinu kĺbov a pohybového aparátu) 😑 .... Do roka sa má pes na ťažné športy len pripravovať - presne tou ovládateľnosťou, schopnosťou ignorovať okolie, naučiť povely potrebné pre tieto športy, atď atď... Zosadnúť z bicykla a naučiť ju tieto základy!

aliaray1
13. nov 2022

@kacena4 ? Bezne jazdia rozne plemena vpredu ako tazne psy. Len su na to od mladosti trenovane a maju vycvik. Nasa husky bezne taha na canicross na amortizacnom lane a chovatel jazdieva preteky na kolobezke a bajku so psami vzdy vpredu.

Psa mozte zacat na zataz zapriahat cca od 2 rokov, toto je este skoro a novacik.

Byvaju extendery aj na boky bajkov a kolobeziek alebo na predok.

aliaray1
13. nov 2022

@cicavec2 mna by zaujimalo kolko ludi tu realne ma skusenosti s tahanim a musherstvom...lebo radia psychologov, alebo psa len vedla a aby netahal...🤔🤷‍♀️

Pocuj rada od chovatela mushera co jazdi preteky...nezapriahaj skor ako od 2 rokov, nema este vyvinutu kostru a este sa ti osvali dovtedy. Inak sa moze zdeformovat.

Ja som isla podla jeho rad a plus:
Absolvovala som cvicak, zakladnu poslusnost a eate specialne na tahanie som ju ucila povely:
Go!, left, right, straight, stoj, back. Tiez som ju takto zapriahla o seba na beh a kedze je to 30kg tazna husky, zbadala cajky a rozbehla sa tak, ze som letela par metrov vzduchom ako sarkan a padla na tigra na beton. Dobita s modrinami a tak som sa tiez radila so skusenym a vyslo to. Do tehotenstva sme behavali vyse 5 km trasy spolu bez problemov (macky, psy, kone, vtaky, ludia, potkany...nic ju nezaujimalo)...

aliaray1
13. nov 2022

@cicavec2 ja som ju tiez sama cvicila od mala ale este bola pubertacka a mlada...tak reku hybaj k policajtom na vycvik...a tam ma s nou krasne docepovali. Je uzasna, cvicila som na baze hry a ma prirodzeny respekt. Oni boli top.

estrella5
13. nov 2022

@aliaray1 presneee, súhlas so všetkým... veď pointa je že je pes v ťahu 🤷‍♀️ ... Ale určite nie do roka... Ja som ešte aj preventívne RTG dala spraviť, aby som mala fakt istotu, že už môžeme naplno športovať a nedoničím si psa... A povely čo si vymenovala to je základ.. Veď len pri behu mám pocit, že letím 😁 A keď na amortizáku zatiahne, tak ma to priam vystrelí 😁 Dať si takto na bicykel psa, ktorý nemá dobrý základ vo výcviku, tak by som mala riadnu paniku v očiach 🙈

mumintroliq
13. nov 2022

@cicavec2 na cvičák určite. A nepokaziť si povely. Kým ti na 100% nebude rešpektovať povel stoj alebo ku mne, bez dlhého vodítka ani na krok. Aj keby do konca života. Keď má za sebou dlhé vodítko (tzv. Stopovál) a zdrhne, vieš jej kedykoľvek na to vodítko stúpiť a vlastne ju fyzicky zastaviť. To, že s ňou takto chodievaš na bicykli, je odvaha..musíš sa s ňou naučiť robiť

mladena
14. nov 2022

@cicavec2 No tak to môžeš byť rád, že môžeš chodiť so Zorou na bicykli. Moja (tiež celá čierna, nemecký ovčiak ) štartuje aj po každom bicykli a čo je horšie - po autách. Bývame pri hrádzi a teraz v takomto počasí a skorej tme s ňou nemám veľmi inde kde chodiť ako na tu hrádzu či pomedzi domy kde sú tiež autá. Až teraz vidím pomalé zlepšenie, má rok a 9 mesiacov. Ani na psov už nie je taká agresívna. Na niektorého vyštaruje, na iného nie, ale má už aj svojich stálych kamarátov. Ale do roka to bol děs. Spadla som x krát. Chce to len čas a výcvik. 🙂 Snáď si nemyslíš že existuje nejaká univerzálna rada ako chytiť bicykel v takej situácii alebo čo 🙂 Ja som predtým mala belgického ovčiaka a tiež sa to zlepšilo až časom, tak verím a modlím sa niekedy ku všetkým pánbožkom, že to zvládnem aj s touto aj keď komisár Rex z nej asi nebude.

macikovaiveta
15. nov 2022

@cicavec2 Treba psíka vycvičit a buďte rad, že ste sa nezranil viac, alebo tým deťom váš psík neubližil.Dá sa venčiť aj bez bicykla , či ?