V zahranici bezny jav,rodina sa stahuje niekolkokrat za lepsim zivotom,prilezitostami...za svojim stastim.Tu na Sk su rodiny velmi staticke,nechcu opustat svoje postavene domy,miesta ktore poznaju a zazemie ktore si vybudovali.A tak casto sedime na zadku a nerobime nic pre nase stastie a iba frfleme ako sa mame zle.Mna zaujima vas pohlad,sli by ste stastiu oproti? Obetovali by ste nieco uskutocneniu svojho sna? Mam moznost zmenit svoj zivot a tym aj zivot svojich deti ale museli by sme sa odstahovat,zmenit skolu,pretrhnut priatelstva a vkrocit do neznama.Zaciatok by bol tazky,to viem ale potom by prisiel lepsi zivot,viac prilezitosti pre deti,mohli by sme im splnit niektore sny a ukazat svet.Zaujimaju ma vase nazory 😉
@rumkolka Ja osobne som sa kvôli manželovej práci sťahovala už viackrát. Takže nezapadám do tvojho pohľadu na slovenské rodiny. Nemám s tým problém. Ak by bolo treba tak sa presťahujem zas. V každom meste ma čaká čosi nové. Vlastne pocit, že už to bude takto navždy (myslím bývanie, miesto) mi je nepríjemný. Aj keď som momentálne na 90% spokojná.
@lilysk
@stefka33
@nithy vdaka za nazory.Zatial som sa stretla iba s opacnymi tak je prijemne vediet ze existuju aj ludia ktori rozmyslaju ako ja 😉 Mate niektora skusenosti ako toto vnimaju deti? Ja mam 2,starsie chodi do skoly a je je to citlivy introvert,tazko sa adaptuje a nadvezuje kontakty.Toho sa velmi bojim,aj ked prestahovanie by bolo blizsie k rodine ktoru mame teraz dalej.
čo sa tyka mna, ja si neviem vybudovat vztahy k majetkom, k pode... ja som na tejto zemi na puti, som putnicka a pojdem, kde budem volana..
slovaci maju velky problem s mobilitou, lebo je to narod silne zamerany na majetky a hrabanie a hrabanie...radsej budu vo velkou dome niekde kde sa vrany otacaju aj ked nemaju pracu, len aby mali svoj status "byvam v rodinom dome", ako vediet sa uskromnit, ist do bytu niekde...a proste menit veci okolo seba, vo svojom zivote...
Toto je historicky sposobene spravanie... sposobene tuzbou vlastnit.
Vztahy su super...ale ked nema clovek co do ust a cele roky zivori... mal by uvazovat uz inak...
@rumkolka Podla mna pokial bude v lepsom prostredi ako je teraz a bude mat nove pozit vnemi nemal by mat problem(len moj nazor ) .Neviem ,lebo ja som putovala len s mensimi detmi 🙂
Ja mam osobne taku skusenost ,ze co ho sa bojim tak to je nakoniec uplne super a co beriem ako normalku a uplne super sa nakoniec dost po..rie 🙂))))
@mima4 je to presne tak. Vpodstate som momentalne na tom presne tak isto,jedine co mam je dom podla svojich predstav ktory postavil manzel ale pomaly nemam co do ust.Spomenula som si na sny ktore som mala este ked som bola mladucka a zivot ma len cakal a takto veru nevyzerali.Teraz mam moznost a hadam aj silu rapidne vsetko zmenit aj ked na zaciatku je to trocha risk ale verim v uspech a zrealizovanie toho sna.
@lilysk tak byvanie bude podstatne mensie ako mame teraz,deti budu mat spolu izbu co doteraz nemali nikdy ale bude moznost efektivne travit volny cas,splnit detom sny o jazdeni na koni ci dovolenke pri mori a pod. No bude nevyhnutna zmena skoly,teraz sme skoncili prvu triedu a menit skolu by sme museli pocas druhého rocnika.
Záviselo by to od záväzkov aké mám. Ak by som mala z rodiny niekoho, kto je na mňa odkázaný a koho nemôžem vziať so sebou (babka, dedko, stará teta..) , tak by som nešla.
Ak by som nemala záväzky, resp. bol by ešte niekto, kto sa je ochotný o nich postarať, tak určite áno 🙂 Aspoň na pár rokov.
@mima4 🙂 praveze byvam v prostredi kde su ludia co nemaju problem s peniazmi,maju postavene domy a skvely zivot-aspon naoko sa to tak javy.Nemusia riesit "predvyplatovy" stav,riesia iba kam pojdu na dovolenku.Ale samozrejme ze su v mojom okoli aj taky co len nadavaju a nerobia nic. Ale nik z nich ci uz bohatých alebo chudobných nejako nechape preco ja chcem pre seba aj deti nieco "viac"-tym "viac" nemyslim iba peniaze aj ked peniaze znamenaju pre mna slobodu.
tak ja odpoviem takto=urcite by som svoje stastie a stastie rodiny nepodriadila strachu=strachu z pociatocnej samoty,z komplikacii,z lucenia s rodinou
pokial by to naozaj bolo take,ze sme nestastni a nenaplna nas s manzelom miesto,kde prave sme...urcite by som sla
ale chapem,ze mnohi ludia maju urcite pevne vazby,urcite zazemia...atd....a casto trosku aj obetuju to svoje na ukor niekoho ineho
je to individualne a kazdy z nas ma to svoje prostredie=takze je tazko dat jednoznacnu odpoved.
@oktoberka u nas ani tak nejde o miesto kde sme ale o stav v akom sa nachádzame.Ale mas pravdu v tom ze nemozem svoj zivot podriadit strachu aj ked moje okolie ma k tomu nuti. Samotu neriesim lebo by som sla blizsie k rodine,skor je to strach z neistoty ale v tej zijem aj teraz vpodstate.
@rumkolka ja ta chapem,je jednoduche odist do urcite istoty....AAAlE...nie je to take jednoduche 😉
ja uz mam iba svokra a tiez sme zvazovali co a ako dalej,nemame sa nejako zle,ale mohlo byt lepsie a jednoducho niektoe veci lahsie,ale svokor sa boji ostat sam,je chory a tak= ostavame
nevedela by som odist s pocitom,ze sa mu nieco stane a my tu nebudeme
takze u mna je to tak,momentalne sa viazeme na svokra a beriem to normalne. jednoducho,mozno sa raz situacia zmeni a my pojdeme za svojim snom
@rumkolka tak my sme s mm zili 6 rokov v UK ,uzili sme si dovolenky ,zarobili na dom bez hypoteky..mame syna a dalsie babo o chvilu na svete-🙂MM stale chodi na 'zarobky ' 2x do roka do UK na 3 mesiace a zvysok roku sa venujeme jeden druhemu-🙂na svku neni zanestnany a za tie peniaze si celkom slusne zijeme.Ale mna ti stale taha do zahranicia ,kludne by som predala dom a isla zit do zahranicia.Mm je zvyknuty mimo domu ale nechce aby nase deti vytastali niekde kde bude vzdy povazovany za 'cudzinca'..tu mame poblizku celu rodinu ..No ale ja som stale tak vnutorne nevysporiadana a chcela by som ist zit niekde a tak si splnit sen.Takze v tvojom pripade by som isla ak mas moznosti.Mna to mozno prejde po case..nic nam tu nechyba,byvame v meste,mame vsetko po ruke ale ten moj sen je silnejsi aspon teraz.
@rumkolka Ahoj, šlaa šla veď som odišla zo SK do Prahy. Môj manžel veľa cestuje, kým dcéra nechodila do školy boli sme často mesiac dva v cudzine a bolo to celkom fajn. Vlastne bolo to super ja milujem multikultúrno takže ja som si to vychutnala a dcéra nezíza na černocha alebo niečo iné ako tĺk a taktiež nemá tendenciu kričať : Ahaaa mami pozrííí prečo je toto také a toto inaké. Najmenej sa mi páčil Londýn ☹ najviac Barcelona 😀 a Paríž
@rumkolka stretla si sa z nazormi ze lepsie je ostat doma preto, lebo si sa pytala tych co ostali 😀
nie je to az take lahke .. zalezi hlavne od toho, aku mas rodinu ktoru tu nechas .. vidim tie smutne tvare starych ludi co si v vnucatom obcas zaskypuju a vidia sa v lepsom pripade raz do roka. Ak uz rodina nie je, alebo su vztahy v nej zle, tak nie je o com.
Dalsi problem je ako bude clovek vonku prijaty. Ci bude do konca zivota zit na okraji ako cudzinec alebo pride do prostredia ktore ho prijme. Tiez ake najde uplatnenie, ci sa bude potlkat po zlych robotach alebo bude mat rovnaku ci lepsiu pracu nez doma ...
Ale celkovo situacia na slovensku co sa tyka urovne politky, rozkradania, arogancie, celkovej atmosfery velmi nahrava emigracii. Myslim ze to nie je tak ako pises ze ludom sa nechce. Ti najschopnejsi a ti ktori tu nemali velke zavazky su uz davno davno prec. Ci su stastnejsi, neviem, kazdemu emigrantovi aspon trochu chyba povodna krajina aj ked sa ma dobre ... mozno uz taka ta kozmopolitna generacia ktora sa presuva od detstva hore-dolu to bude pocitovat inak. Mne je luto aj za inou mestskou castou mojho mesta kde som kedysi byvala 😉
@rumkolka kľudne choď. Keď tam kde si máte ledva čo do úst... načo sa držať takej oblasti??? A čo potom deti? ako sa tam uplatnia? aj tak vám zdrhnú a vám ostane samota a krásny dom. Presne ako písala mima4 Slováci sú zakorenení a budú si sedieť v tom hnusnom kockovom dome a nemať čo do úst a v hladovej doline.... ALE sedia vo vlastnom. Ale to je tá stará generácia - z čias socializmu.
My nová generácia a mladší sme na tom inak.
O syna sa neboj. Moja kamoška mala zas syna extroverta a pol roka jej robil problémy, ked sa presťahovali. A to si myslela, že on z jej detí sa najrýchlejšie adaptuje. Hoblajs. Musela si upraviť pracovnú dobu a vodila ho do školy (bol piatak) a volávala do školy, či neušiel a potom chodila preňho do školy.... Aj doma trucoval. Ale presne polročným vysvečkom to prešlo. sama nevie ako. ale nelutuje to.
Takže nevieš ako zareaguje. treba im na novom mieste venovať čas a dodržiavať zvyky čo máte tu na starom meiste... spoločná zmrzka.... kino.... alebo chodíte do hory..neviem čo robíte spoločne.
@rumkolka urcite by som isla za lepsim.momentalne aj ideme.sice nie do cudziny iba na Sk ale jednoznacne za ovela lepsim zivotom 🙂 myslim vzdy hlavne na deti.ak im to zlepsi zivot urcite nevaham.v dnesnej dobe aj ked nie osobne ale mozes byt cez net v kontakte s rodinou.takisto dovolenky a prazdniny sa mozte vidavat
@rumkolka no, tentokrát súhlasím s ostatnými príspevkami...choď za lepším, ak máš tú možnosť😉 a čo sa týka toho, že by si musela riešiť odchod v druhom ročníku? ...chápem, že máš obavy, ako to bude znášať...ale možno ťa prekvapí 😉 ... mám doma druháčku (vlastne už tretiačku🙂) a z jej triedy odišli počas šk.roka 4 deti ... s rodičmi dvoch som sa stretla a deti sa adaptovali super ... problémy mali skôr dospelí ...jedna rodina odišla na Moravu a druhá len do inej mestskej časti nášho mesta ... ak si ty vnútorne zmierená so zmenou, tak ti bude sveta žiť ...ako hovorievala moja prababka, ktorá prežila 8 rokov niekde v Amerike so svojím mužom a po návrate sa presúvali za robotou z Nemecka do Čiech a na Slovensko😉 ...a pravdou je, že chudobní neboli ...mali tu pár domov a lesov a "role" ... tak, ale chceli skúsiť aj niečo iné ...držím ti palce a choď do toho.... 😉 😵
PS: ani mne nerobí problém odísť ...až tak nelipnem na majetku, no musela by som mať zo sebou deti🙂 ...rodinu ...ak by som nemohla vziať aj ich, tak by to pre mňa osobne nemalo význam...ale toto ty riešiť nemusíš, takže ....
@rumkolka Vám robí starosti starší syn,pre neho to bude najťažšie,neviem ako by ste ho mali zmäkčiť,ale určite sa s ním rozprávajte veľa,pozná to miesto kam sa chystáte?On sa bojí,kedˇnevie do čoho ide,treba mu ukázať,okolie,byt,školu,ihrisko atdˇ.Ak chcete zmenu tak najlepšie by bolo cez prázdniny,môj syn zmenil školu v druhom polroku,bol hodený do hlbokej vody ako sa hovorí,ale to zvládol,záleží aj na tom do akej školy pôjde,či bude ,,lepšia,,alebo slabšia.On je ešte pomerne mladý,mal by zmenu zvládnuť v pohode.Vy dospelí nemajte strach ak sa rodina drží po kope je jedno kde ste,hlavné je,že ste spolu.......
@rumkolka zaleží od toho čo považuješ ža šťastie... Ja chcem ostať tu, nie preto, že som lenivá odisť, ale preto, lebo sa tu citim doma, mam tu rodinu, deti tu maju starých rodičov. PRe mna osobne toto prevažuje nad víziou lepšieho finančného zabezpečenia. REsp. nemyslím si, že by sme sa tu mali tak zle, aby sme opustili to čo tu mame preto, aby sme mali viac.
domov predsa nerobí dom, ale ľudia ktorí sú v ňom. Ak sú tí ľudia nešťastní, frustrovaní z toho, že nemôžu nájsť prácu, že nemôžu deťom zaplatiť krúžky, výlety, kto je v tom dome vlastne šťastní? Ani tie deti, ktoré sa cítia menejcenné pred kamarátmi. Ak je príležitosť, treba ju chytiť za pačesy, aj keď s rozumom, premyslieť všetky pre a proti, môže sa stať hocičo, ale osobne tiež nemám rada ľudí, ktorí hľadajú dôvody a nehľadajú spôsoby. Ale sú aj ďalšie veci naokolo, ja by som momentálne neodišla, lebo v mojom veku už mám okolo seba ľudí, ktorí potrebujú moju pomoc a spoločnosť. Pomohli mi dostať sa tam, kde som, vtedy, keď som to ja potrebovala, považujem sa moju povinnosť im to dnes vrátiť.
@rumkolka Urcite by som do toho isla 🙂 Ja osobne som dost akcna ,takze ano -za lepsim rozhodne 🙂