Investičný byt do 120 000 eur

22. júl 2023

Dobrý deň, vedeli by ste mi poradiť investicny byt v Bratislave do 120 000 eur (to je maximálny strop, viac to nebude). Vôbec sa v tejto téme neorientujeme. Potrebujem uložiť peniaze z dedičstva. Dospeli sme k názoru, že kúpiť byt a prenajímať ho je asi naj, čo s peniazmi urobiť. Viete poradiť lokalitu, načo sa zamerať pri vybere takéhoto bytu, čomu sa vyhnúť pri vybere? Do tohto limitu garzonka vs 1 izbovy byt?

Ďakujem za normálne odpovede.

lucik194
22. júl 2023

tak do tohto limitu v BA 20m garzonka

kitycat
22. júl 2023

A vybste z BA, ze sa takto pytate?

soraya25
22. júl 2023

Skúste Stupava Záhorská

autor
22. júl 2023

@kitycat áno, nikdy som sa ale trh nehnuteľností nezaujimala. Čiže netuším čo a ako je. Stránku nehnuteľností otvoriť viem, ale zaujímali ma aj iné názory. V rodine nám tiež nikto poradiť nevie, nemajú skúsenosti a nie sú ani z BA.

erikavesela
22. júl 2023

@soraya25 zahorska?...to je jedna z tych drahsich v Ba

oskorusa
22. júl 2023

V podstate jedno či garzonka alebo 1izbak, prenájom bude pre jednu osobu max pár. Ja by som vyberala lokality po trase električky a nižšie podlažia ideálne s výťahom a prerobený alebo novostavba. Ak budete platiť hneď - bez hypo - myslím, že máte šancu kúpiť rýchlo aj prerobený.

liv1
22. júl 2023

Davam ti link na pozadovane nehnutelnosti. 120 je na BA skor menej, ale mozno nieco najdes. Vyhni sa okrajovym castiam, mozno to zadaj do toho filtra lepsie ako ja. Hladaj BA 1, Ruzinov, Trnavka, Karlova Ves, BA 3, Petrzalka. Za mna nehladaj Dlhe diely ani Dubravka, ani Raca, ani Podunajske, ani Zahorska. Najlahsie sa ti prenajme cemtrum, Ruzinov, Trnavka a Karlovka. S dostupnym MHD, obcianskou vybavenostou, vytahom. Nie prizemny byt ani nie najvyssi, skor nizsie podlazia. 1 izbovy je lepsi ako garzonka, hladaj naj s balkonom, dobre orientovany aby nebol tmavy. Naj prerobeny, aby sa dobre a hned prenajal. Niektore miesta su lepsie niektore horsie, kazdy byt treba vidiet a zhodnotit, ci aj ty osobne by si tam sla byvat. Pytat sa na susedov atd. https://www.topreality.sk/vyhladavanie-nehnutel...

liv1
22. júl 2023

A pri prenajme si dajte vypracovat zmluvu, ktoru pri dalsich najomcoch mozete pouzit. pytajte vzdy 1 mesacny depozit + 1 najom vopred. O tom komu byt neprenajimat radsej mi napis sukromnu spravu, lebo by ma tu zeny zjedli 😁

janula12345
22. júl 2023

120 na Bratislavu je dost malo. Pojde max o garzonku, 1 izbak bez parkovania. Takze ak toto je strop, a ma to byt v BA, a investicne- na prenajom... bude to pre studenta/studentov, mlady parik. Hladaj lokality podla toho..

vamajka
22. júl 2023

@liv1 samozrejme, ze mas na mysli rodiny, resp. slobodne matky s malymi detmi

autor
22. júl 2023

@liv1 viem, že limit nie je veľký. Ale niekde tie peniaze uložiť musíme. Len tak účte ich nechať nemôžeme. Trosku som aj jemne pozerali, ale fakt s tým začíname a nechceme kúpiť zas úplnú sprostosť. Len by ma zaujímal tvoj názor prečo nie dúbravka? A tiež čo je zle najvyššom byte ? A prečo skôr nižšie poschodia?

liv1
22. júl 2023

Ide o to, co sa najlepsie a najlahsie prenajme, aby ti byt neostal nikdy volny. Na dubravke nie je nic zle, ale je od centra daleko. Byty si zvacsa prenajimaju mladi (aj ked to nie je pravidlo), ktori chcu mat blizko mesto, pracu, v Dubravke vela pracovnych miest nie je. A povedzme si pravdu, mnohe casti naozaj nie su pekne a su tam obrovitanske panelaky. Apropo, naj nizsie domy, nie 12 poschodove. Ako investicia ktora v pripade potreby je rychlo predatelna, aj na to treba mysliet. O najvyssie byty je nizsi zaujem. Su prilis horuce, mavaju problem s kurenim, ak je problem s vytahom tak sa chodi faaakt peso dlho.

pandorra
22. júl 2023

@liv1 nemáš pravdu o Dúbravke. Byt mame do týždňa prenajatý a môžme si vyberať. Inak vedľa sú Bory, takže kopec záujemcov bolo aj odtiaľ.

lelelienka
22. júl 2023

@liv1 toto vsetko je fajn teoria, prax moze byt aj trosku ina 😉 Jasne, na prvy pohlad je najlepsi na prenajom byt v centre, to je ale za tu cenu nerealne. Ja by som pokojne pozrela aj okrajovejsie casti, castokrat su tam aj celkom pekne ponuky a nie vzdy je to tak od ruky ako sa zda. Musis mat samozrejme dobru dostupnost idealne aj mhd. A tym ze su tam byty a nasledne aj najmy zvacsa lacnejsie, byva tam strasne vela studentov. Ja som prenajimala v DNV v panelaku na 10p z 11, o najomcov nebola nudza, vsetko mladi. A dala som skor jemnucko nizsiu cenu ako okolo presne preto, aby som to mala iste. Najomnici sa mi ponukli sami, resp. pri vymene som vobec nemusela hladat. Byt nebol kupovany prinarne investicne, najprv sa tam byvalo a potom na prenajom. A k predaju, ani som prstom nepohla, kupujuci sa ozval sam, mozno som mala len stastie, ale vobec nebol problem.
Toto iste Dubravka, Raca…coze nielen centrum existuje 😉

liv1
22. júl 2023

@pandorra velmi zalezi kde v Dubravke, aky byt a za kolko ponukate. Ja osobne zijem v Bratislave cely zivot a investicny byt by som si v Dubravke nikdy nekupila. Je to aj moj subjektivny dojem, takze to treba brat tak. Beriem to komplexne, nielen ten prenajom aj pripadny predaj.
@lelelienka Tak cena je dost zasadny atribut 😁. Najma co sa tyka studentov. Ale studentov my osobne v bytoch velmi nechceme.

Autorka a este na dalsie veci si dajte pozor. Naj aby to boli nefajciari, lebo to vam zasmradia vsetko. A aby to boli pracujuci ludia.

lelelienka
22. júl 2023

@liv1 ja osobne som prenajimala mladym pracujucim, o studentoch len pisem ze tam byvaju, mozno to trochu zmiatlo. Cena je sice zasadna, ale ak raz nemas na byt v centre, tak sa musis zmierit aj s nizsou sumou co mozes pytat za prenajom. Suhlasim ale, ze treba kupit taky, co nasledne lahko predas. Ak vsak nie je clovek uplne padnuty na hlavu, tak na nehnutelnosti nemoze v dlhodobom horizonte podla mna stratit.

liv1
22. júl 2023

@lelelienka mam otazku, preco stale hovoris o tom centre? Ved ja nepisem len o centre, pisem o mnohych lokalitach.. samozrejme ze ak clovek preda ci prenajme pod cenu, tak moze prenajimat aj v hornej dolnej 😁

raffaella
22. júl 2023

@liv1 aký byt a za koľko je rozhodujúce v každej jednej lokalite. S Dúbravkou nemáš pravdu, byty na prenájom idú aj v Dúbravke ako teplé rožky, zvlášť byty jednoizbové aké hľadá aj autorka. Ja som inzerovala jeden z našich bytov v Dúbravke na FB a do 24h som mala vyše 30 záujemcov. Pričom cena bola cca rovnaká ako byty v lokalitách, ktoré spomínaš ty. Prenajímam už dlho, skúsenosti mám minimálne 15r a dobrá lokalita na investičný byt je jednoznačne aj Dúbravka.

lelelienka
22. júl 2023

@liv1 ani neviem, prislo mi to ze centrum a potom ten zvysok 😁
A co znamena prenajat pod cenu? Lebo ak to znamena to, ze dam len o nieco nizsiu sumu ako “sused” ale prenajmem ihned, pre mna je to vzdy lepsie, ako mat prazdny byt. Samozrejme pod svoje minimum by som nesla, ale takto som to robila a obojstranna spokojnost vzdy. Ja mam vzdy radsej istotu aj ked na ukor mozno len vidiny vacsieho zarobku.

liv1
22. júl 2023

@raffaella za mna plati, ze byt posudzujem podla moznosti prenajatia aj pripadneho predaja. Sledujem to dlho taktiez prenajimame velmi dlho a v Dubravke vedia byty na predaj stat velmi velmi dlho. Ale opat. Vsetko zavisi od kvality bytu a ceny, ako vzdy

raffaella
22. júl 2023

@liv1 och...no dobre.

x_mery_x
23. júl 2023

Ja ak by som kupovala, tak jedine Dubravka, Karlovka a Dlhace :D mne sa tam lubilo a pridu mi bezpecnejsie nez ostatne casti BA :D a ja by som.uz nikdy nechcela byvat pod niekym, jedine na najvyssom poschodi :D

slniecko5
23. júl 2023

Vziať menšiu hypo a mať väčší budget na nehnuteľnosť? Nájom ti hypo zaplatí.

autor
23. júl 2023

@slniecko5 nebude sa hypoteka, maximálny strop je tých 120 000 eur.

Taktiež skôr preferujeme vyššie poschodia. Aj keď tam pravdepodobne bývať nebudeme ale človek nikdy nevie. Teraz bývame na najvyššom poschodí a nevieme si vynachváliť.

Ak máme mať balkón tak za tu cenu jedine dúbravka, karlovka 1 izbový, alebo Petržalka väčšia garzonka s lodžiou (za niečo menšiu sumu).

barborachors
23. júl 2023

Za mna za túto cenu nejaky mensi jednizbak na zaciatku Petržalky. Ružinov sa stava pomaly neoblubenym, je tam uz strasne vela zastavanej plochy a vela semaforov, križovatiek, rano je to peklo tam. V Petržalke bude chodit elektricka uz od konca sidliska, už teraz je tam doprava elinou až do mesta. Keby som mala zvyšných €€ kupujem byt tam. Robila som par rokov s realitami, takze si myslim ze neobanujes 🙂

zic
23. júl 2023

ja len... ak si sa nikdy doteraz nezaujimal o nehnutelnosti a nemas ze ziadnu predstavu, ale ides do nich investovat, tak aby z toho nebolo fiasko... :( :(