Invalidný dôchodok po operácii chrbtice

bachrana
8. mar 2018

Ahojte, chcela by som sa spýtať niekoho skúseného.... momentálne som na rodičovskej....n v roku 2012 som bola operované na chrbticu...mám ju vystuzenu tyčami a srobmi, mala som silnú skoliozu. A chcem sa spýtať či si môžem vybaviť invalidný dôchodok a ak áno ako? keďže som na materskej....

jarka91
8. mar 2018

@bachrana samozrejme môzeš požiadat.
Ako prve ist na soc poisťovnu a informovat sa ako je to v pripade RD .
Žiadať môzeš, vyplnením žiadosti . Potrebuješ dolozit spravy od lekarov nie starsie ako 3 mes. Podať ziadost spísaním a čakať na predvolanie k posudkovej.
ID ti môžu schválit s prispevkom čiastočným alebo plným , zálezí či si mala odpracované roky.
Držím palce

swwan
8. mar 2018

To,že si na md nemá s dôchodkom nič spoločné,choď na soc. poisťovňu,dajú tí tlačivo,budeš musieť doložiť x papierov,navštíviť lekára....

lucula73
8. mar 2018

ja som si vybavovala tiež počas materskej...to s tým nijak nesúvisí...treba sa isť informovať na sociálnu poistovnu,čo všetko k tomu budeš potrebovať...a potom pevné nervy pri zhánaní všetkých papierov...je tu aj skupina o tom....ak ccheš pošlem ti na nu link

lenadka
8. mar 2018

@lucula73 aj si vybavila? Mám kamošku s podobnými problémami, srouby v chrbtici, bolesti neustále, nedávno tak zle chodila čo jej to strieľalo do nohy, obstreky, ozón všetko možné absolvuje a neschválili jej to zmení si hovorím keď už jej nie tak komu????

marce63
8. mar 2018

@lenadka Nech podá odvolanie, prípadne nech vyhľadá iného neurológa a ortopéda a dá si vypracovať posudok o zdravotnom stave, ktorý potom doloží k žiadosti, alebo odvolaniu.

marce63
8. mar 2018

@bachrana po operácii ti nikto neodporučil, aby si si podala žiadosť na invalidný dôchodok?
Objednaj sa k odborným lekárom, ktorých v súvislosti s diagnózou navštevuješ, ortopéd, neurológ, neurochirurk atď. a výsledky vyšetrení spolu so záznamom rtg, ct a podobne dolož k žiadosti o invalidný dôchodok, žiadosť vypisuje obvodný lekár, len musíš mať vyšetrenia od odb. lekárov. NMR asi nemôžeš, keď máš kovové časti v chbtici. Vypísanú a obvodnou lekárkou podpísanú a opečiatkovanú žiadosť s kópiami vyšetrení u odborných lekárov podáš na Sociálnej poisťovni. Keď si mala operáciu v roku 2012, môžeš žiadať spätné vyplatenie ID.
Neviem či až 5 rokov, ale 2 roky určite. Naštuduj si zákon o dôchodkovom poistení na nete, tam máš presne špecifikované koľko rokov dôchodkového poistenia musíš mať v tvojom veku, aby ti mohol byť vyplácaný dôchodok. Napr.poistenec vo veku do 38 rokov, musí mať 10 rokov dôchodkového poistenia...,

lenadka
9. mar 2018

@marce63 keď píšeš o tom veku s koľko musí byť dôchodkovo poistená ona robila asi rok a potom sa vydala a má 4!!!! deti, lekári už pri druhom dvíhali varovný prst, jej stav tehotenstvo vždy veľmi zhoršilo. Ak sa zabudla prihlásiť na dôchodkové poistenie ako mnohé na RD možno preto jej to nevyšlo. Len dva roky dozadu skončila kolotoč MD,RD.

namornicka
9. mar 2018

@lenadka zas keď sa baba dala na 4 deti tak asi sa až tak zle necíti. Lebo ved človek nie je masochista. Tak pracovať podľa mna zvládne.

lenadka
9. mar 2018

@namornicka ti nebude tým, ona strašne túžila po deťoch, veľkej rodine, aj napriek tomu že by nemala mať viac ako dve, tá túžba bola silnejšia, tretie rodila cr akútne baba skoro vykrvácala na konci pôrodu bola v bezvedomí a aj tak chcela ešte jedno...ja by som sa na to nedala, ale tak každý sme iný.

83lenka83
9. mar 2018

Môj otec mal autohaváriu, trieštiva zlomenina stavcov, operácie, zosrubovany cely chrbát a priznali mu iba polovičný invalidný dôchodok .

slavvicek
9. mar 2018

Na invalidný dôchodok po operácii chrbtice musí byť čerstvé neurologické vyšetrenie, kde Dr.zhodnotí, aký je pooperačný nález, či pretrváva napr. koreňové dráždenie , necitlivosť alebo obrna nervu... vtedy čistočný invalidný vyjde - treba nabodovať 41% a viac... Ak sú "iba bolesti" tzn., že operácia priniesla zlepšenie a invalidita nevznikne... pokiaľ nie sú iné komplikácie, resp. iné choroby pohyb.aparátu, ktoré by % invalidity zvýšili... píšem to ako lekár, ktorý žiadosti o ID vypisuje... ostatné treba zistiť na soc.poisťovni čo sa týka odrobených rokov a pod.... Mala som prípade, žena chrbticu bol pac. invalidizovaný, no po operácii , RHB a celej liečbe bol neurologický nález zlepšený výrazne a na kontrolnom posúdení lekárom soc.poisťovne invalidita zanikla...Tzn. že operácia chrbtice sa automaticky nerovná invalidný dôchodok... Ak sú aj po operácii bolesti , treba do mať zdokumentované neurológom opakovane a po roku od posl. posudku sa dá podať žiadosť o prehodnotenie zdrav.stavu na soc. poisťovňu- to už všeobený lekár nevypisuje.... Toť z praxe...

bachrana
autor
9. mar 2018

Ďakujem Vám za odpovede, len asi nastáva problém, že od operácie som nebola na žiadnom vyšetrení, aj mám bolesti a silné hlavy, v krížoch a mám aj znecitlivenu časť chrbta medzi lopatkami, rodiť som musela sekciou kvôli tomu....vždy si poviem že lekár má odbije tým že to mám z operácie, nejako to pretrpim a nik nejdem....takže žiadne vyšetrenia nemám....😏

lucula73
9. mar 2018

@lenadka Leni ano...ale ja nemám na chrbticu...iný problém...len som to tu preto napísala,že rodičák ani nič nemá na to žiaden vplyv, ak má na to nárok ,tak ho vybaví hocikedy...

lulia
9. mar 2018

@bachrana ano mate narok na polovicny 🙂ja som po 2 takych oper.a mam aj koxatrozu 2 stupen,teraz cakam na op.krcnej chrbtice,tetaniu atd a uz mi nedali viacej percent ,bola som min.tyzden na prehodnoteni zdrav,stavu po 2 rokoch

vladka.t
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
edo005
15. jan 2021

ahojťe ja bi somsa chcel niekoho spytať som po opracii.a mal som zlomene 2 stavce 6a7 možem sy požiadat o indvalidny ?

edo005
15. jan 2021

krčne stavce 6/7 nahrada disku ?

teleskop
15. jan 2021

@bachrana ist socialna poistovna tam ti povedia vsetko co treba, ak ti tu neodpovie socialny pracovnik, tak su to vsetko len zavadzajuce odpovede

robo1218
29. aug 2022

Zdravím ma niekdo skúsenosti z chorobu z povolania po operácii chrbtice

domiii99
12. okt 2023

@lucula73 môžem poprosiť tu skupinu?