Inteligentní a "nesmrteľní" potkani

katenka2
16. mar 2022

Pekny vecer dievcence,
mam otazku na alebo nejaku rozumnu lekarku, alebo i veterinarku, ktora by bola ochotna venovat tomu par minut casu.
Kupila som si knihu o alternativnej liecbe. A hned na zaciatku som precitala tento odstavec a nejde mi to do hlavy. Teda, ci je to mozne a len ja som nevzdelanec, alebo sa hned na uvode zavadza a tak by som si usetrila cas, citat dalej...
Viem uz o potkanoch, ze maju svojich obetnych prieskumnikov, ktori polozia svoj zivot, za zivot kolony. Ale zeby ich pozieranim ostatni ziskali odolnost voci konkretnemu jedu, to mi akosi hlava neberie. Som len ja nevzdelana, alebo je to hlupost?
Moc dakujem za kazdy rozumny prispevok

luccija
16. mar 2022

@katenka2 tiež som to čítala zaujímavé a verím tej hierarchii

katenka2
autor
16. mar 2022

@luccija hierarchii i ja, vela o tom je na nete. Ale zeby pozieranim svojich otravenych druhov ziskali imunitu voci tej otrave? To mi nepripada logicke. To by sa vlastne ani vyhubit nedali, ci?

alchemilkazltozelena
16. mar 2022

@katenka2 prepac, ale chcela by som mať tvoje problémy.... Resp. nechcela lebo nenávidím potkany 😌

margaretka_
16. mar 2022

Ja som o tom teda nepocula. Neviem si predstaviť mechanizmus, ako by mohli ziskat tu odolnost voci jedu 🤷 alebo to mozno funguje len na nieco. Ale univerzálne na vsetky jedy podla mna nie 🤷

katenka2
autor
16. mar 2022

@alchemilkazltozelena to ale nie je taka zbytocna otazka, ked na nej je postavene cele to ucenie o lieceni. A ano, veru neraz bojujem s vykynozenim potkanov, ani ti nechcem opisovat, aky je to boj a aky prefikany super!

ckocka
16. mar 2022

@katenka2 Homeo?

katenka2
autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
katenka2
autor
16. mar 2022

mna by len zaujimalo, ci je mozne, aby ti potkani zostali imunni voci jedu. Viete, ak je toto tvrdenie hovadina, tak potom skoda citat knihu, tiez to budu viac bludy ako nieco realne. Ale zas na svete je tolko divnych veci, ze nechcem bez preverenia zavrhnut. No, ved uvidim, ci sa niekto, v tomto smere studovany, ozve

ckocka
16. mar 2022

@katenka2 Je to zavádzajúce. Existuje rezistencia - klasika mikroorganizmov na ATB, alebo chovatelia vedia že napr. konkrétne antiparazitiká po určitej dobe už nezaberajú alebo aspoň nie tak dobre. Ale rezistencia sa vyvíja dlhodobo, je to prisposobenie sa - malá rýchla evolúcia. Nie že zožerie potkan otráveného potkana - tam nezodpovedá ani princíp vzniku.

katenka2
autor
16. mar 2022

@ckocka dakuje pekne, myslela som si to. Je to akesi pritiahnute za vlasy a to by nas ti potkani uz asi davno pozrali...

marsmykkok
16. mar 2022

@katenka2 tak ono celkovo voľnopredajné jedy sú dosť slabé, väčšie jedince ich musia zožrať viac v krátkom čase aby zabrali... A problém je tá hierarchia plus že hlodavce sa asi podla mňa neprezieraju, ak majú viac potravy odložia si ju.

katenka2
autor
16. mar 2022

@marsmykkok ano, o tomto je dobry clanok aj na nete, mna ti "nasi" potkani tak oklamali, az no! Muz chova uz 100 rokov postove holuby a kvoli nim je uskladnene vsade krmivo, co teda pre potkany z celeho okolia je restauracia ako vysita! Takze hladam rady kde a ako sa ich zbavit a tato kniha, co uplne inemu ma sluzit ma celkom doplietla...

viestta
Odpoveď bola odstránená
Zobraz