Ahojte, zaujíma ma váš názor. Dnes sme boli s manželom a dcérou na prechádzke. Ja som šla pár krokov popredu a manžel s dcérou za mnou. Ja som zastavila, aby ma manžel a dcéra dobehli. V tom za mnou prišiel na bicykli chlapec, vek cca 10 rokov a povedal "čau, máš pekné kopytá". Hneď som si povedala že nie je normálny a šla som o niekoľko krokov preč dopredu. Bola som otočená chrbtom k tomu chlapcovi keď môj manžel začal robiť krik ako šialený. Kričal na toho chalana čo to robí, či je normálny a čo si o sebe myslí. Ja som sa otočila, nechápavo som sa spýtala manžela čo sa stalo. Krikom mi povedal, že ten chalan má šiel chytiť za zadok, ruku mal tak nasmerovanú, že mi chcel ísť zozadu do rozkroku. Skôr ako som stihla niečo povedať pribehla matka toho chlapca, ktorá stála dosť ďaleko a rozprávala sa s kamarátkou. Začala kričať na manžela aby nekričal po jej synovi a že čo sa stalo. Manžel jej povedal, že ma chcel chytiť za zadok. Jej reakcia bola "ale on je autista". V tom som ja manžela poprosila aby to nechal tak a aby sme šli domov. Poslúchol ma. Matka toho chlapca viac nič nepovedala, ani sa neospravedlnila, šla za tou kamarátkou a začala sa s ňou dohadovať kedy sa zajtra stretnú. Chlapec nasadol na bicykel a šiel preč. Matka sa mu ani nesnažila vysvetliť, že také veci nesmie robiť. Ja som z toho bola dosť rozladena, manžela mrzí ako reagoval ale zamýšľam sa nad tým, či je to normálne. Nemám skúsenosť s ľuďmi s takouto diagnózou ale nemyslím si, žeby mala slúžiť ako ospravedlnenie pre skoro sexuálne obťažovanie. Chlapec bude rásť, pôjde do puberty a potom čo. Neviem si predstaviť, že by takto mal napr. obťažovať moju dcéru.
Čo si o tom myslíte?
Myslim si, ze prehnane reagovali obidve strany... ty si mu povedala, ze nie je normalny (co znamena mas pekne kopyta? mozno len topanky...), on ta siel predpokladam za to ja neviem - usmernit (?) za to, ze si mu povedala, ze je nenormalny (autisti to mozno beru este citlivejsie, lebo to pocuvaju casto) to sa uz nedozvies, kedze tvoj manzel zasiahol...
Silno pochybujem, ze ti siel vazne rozkrok chytat 🙄 Kazdopadne vyostrena situacia, takych este bude... a nie je to tym, ze kazdy vsetko autistom toleruje, ale ze niektore situacie vyhodnotia a zachovaju sa nevhodne, lebo nechapu emocie, ktore sposobia resp. ich neakceptuju a inak vnimaju...
Ako pise kocka vyssie, kazde dieta by malo absolvovat v urcitom veku kurz sebaobrany pre deti, moji ho maju vsetci, je to len 6h kurz (6 tyzdnov)... pohladaj nieco take, nikdy nevies, kedy sa to moze hodit a moze to byt kludne - neautisticke dieta - ktore bude ohrozovat tvoje... paradoxne statisticky ci obtazovanie, ci mobbing, autistov tam na veducich poziciach skutocne nemas...
@anjelicek26 citaj poriadne, ona mu nepovedala, ze nie je normalny, len si to pomyslela
Choroba nechoroba nemôžeme po sebe nechať cápať cudzích ludi. Reakcie to boli ale prehnane
@liz_lemon ja len rozmyslam, ako sa da malemu dietatu bicyklovat a ist rukou niekomu do rozkroku tak, ze to vidi muz s dialky...to je cele... ok to s tym ze je nenormalny som si zle precitala.
Bohužiaľ , situácia , ktorá nie je dobre riešiteľna , ani vyriesitelna . Každopádne matka sa mala ospravedlniť , to bez debaty .
@anjelicek26 ja som mu nič nepovedala, len som odišla o pár krokov ďalej. On zliezol z bicykla a držal ho jednou rukou, druhou chcel chytiť mňa. Ja som ho žiaľ nepočula že sa blíži zozadu pretože okolo prechádzalo auto. Manžel bol približne tri metre od nás. Ako som písala, šla som len o pár krokov popredu od manžela a dcéry, tá má len dva roky tak chodí pomaly, ten chlapec vošiel do medzery medzi nami a kým som ja stála a čakala na muža tak ma chcel zozadu chytiť. Môj manžel je veľmi ktotkej povahy a takto reagovať som ho po tých rokoch čo sme spolu (13 rokov) ešte nevidela, tak nemyslím že si to vymyslel, nemal nato dôvod. Každopádne keď dcéra vyrastie budeme riešiť možnosti ako sa brániť.
Autizmus je ťažké,každé dieťa je iné,ale matka by mala byť v jeho blízkosti a dohliadať na to čo robí, pripadne zakročiť. Tu pochybila matka. Miesto kvakania s kamoškou ma pozerať co syn robí. Mam bratranca autistu,brat je tiež ale je aj nevidiaci, neviem si predstaviť bratranca takto mimo matky,krstná bola vždy pri nom vonku
@anjelicek26 ja keď som sa otočila aby som zistila čo sa deje, manžel už stál vedľa toho chlapca, som rada že nie je taká povaha, žeby to riešil násilím lebo mal toho chlapca na dosah, aby mu pokojne strelil facku. Ten chalan absolútne neriešil že tam je môj muž.
Nie je to vymyslena story ? Ako mohol ist na bicykli za tebou pomalsie ako chodec zaroven sa ti snazit chytit medzi nohy? A ty si ani netusila ze je za tebou? Ved medzi tvojim zadkom a nim by bolo predne koleso. Alebo by mysel byt uplne pri tebe.
taketo spravanie ani na autistu nevyzera .. neviem nezda sa mi to cele ..kazdopadne nenarobis uz nic ..
@miadi ako som písala vyššie, keď na mňa prehovoril šla som o pár krokov ďalej a zostala som stáť aby ma manžel s dcérou dobehol. To že je za mnou som nepočula lebo okolo šlo auto. On stal vedľa bicykla a držal ho jednou rukou. Všetko sa to udialo veľmi rýchlo, ako som písala nedotkol sa ma ale ruku už údaje mal len pár CM od môjho zadku. Neviem to posúdiť, bola som chrbtom, keď som sa otočila ten chlapec stál hneď za mnou.
@miadi registrovala som ho že tam je ale nenapadlo by ma, že bude chcieť spraviť niečo také. Jednoducho som len chcela ísť o pár krokov ďalej aby som sa vyhla nejakým nepríjemnostiam keď ma takto oslovil.
Ja ti Neviem deti su rychle Keby chcel Tak ta raz dva chyti kde chce nez by stihol tvoj muz krik spustit Mozno len gestikuloval za tebou ., to by clovek musel vidiet . Ta mama Asi tiez nevedela co presne “ urobil “ alebo co “ chcel “ urobit. Z jej uhla pohladu neurobil nic a ak mà diagnozu nemala potrebu sa ospravedlnit .
A aby som to ešte úplne upresnila, v čase keď ma oslovil už nepedáloval. Prišiel na bicykli ku mne keď som stála, zosadol zo sedačky a oslovil ma. Ja som spravila asi dva kroky dopredu a ostala som mu stať chrbtom. Nikdy by ma nenapadlo ako bude situácia pokračovať. Jednoducho som ho len chcela odignorovať, vyzorovo mi prišiel ako každé iné dieťa, napadlo ma len že je drzý, nevychovaný jednoducho že nie je normálny. Až keď jeho matka povedala že je autista som pochopila a hneď som manžela pratala preč. Len mi to jednoducho vŕta v hlave, choroba nechoroba takéto správanie je pre mňa neakceptovateľné.
@miadi to už ja naozaj neviem posúdiť čo mal alebo nemal v úmysle, len to píšem ako mi to manžel popísal. Celá tá situácia mi bola veľmi nepríjemná.
Ja tomu žiaľ verím. Mne sa stalo viackrát, že ma cudzí chlap chytil za zadok, raz až za rozkrok 🤮 ... Nepríjemná situácia
Bola to vaša normálna reakcia a mám doma autistkou je pravda že sa nám stalo že nečakane okoloidúcich len tak tapla ,ale moja reakcia bola že som sa všetkým ospravedlnila a všetci to pochopili ,pretože ona vydáva len zvuky nerozpráva,matka si ma takéto dieťa strážiť a ak takéto niečo robí mala by ho upozorniť pretože podľa toho čo si napísala určite tomu rozumel čiže vedel by pochopiť že sa to nemá moja autistka tomu nerozumie a preto ju stále držím za ruku a keď vidím že niečo chce spraviť snažím sa tomu zabrániť a ak náhodou sa stane že nezabránim tak sa ospravedlním autisti sú rôzny
Mas pekne kopyta - tiez chapem ako pekne topanky. Zas by som nerobila z 10r dietata uchylaka, Ja zas zvyknem reagovat ked sa mi prihovori cudzie dieta, Nepride mi na tom co povedal nic drze ani neslusne. Raz ma chcel dokopat fetak na zastavke mhd dospely chlap na obed. Neviem toto co si opisala posudit kedze si to nevidela co robil za tvojim chrbtom .. ale nedotkol sa ta. Urcite kurz sebaobrany pre kazdeho je dobra vec.
No, každý zvláda diagnózy inak. Mali sme žiaka dyslektika, ktorý (vďaka rodičom) super zvládal, písal si denník elfím písmom (PP), slohoval, hľadal spôsoby... chalan o ročník nižšie, keď som ho za ním poslala, aby sa poradil, ako si môže pomôcť, zahlásil - ja mám na to papier!
neprijemne situacie sa deju ...bolo to vsak dieta a autististicke... to spravanie niekde videlo...pacila si sa mu, tak to prejavilo po svojom...urcite ti traumu sposobit nechcelo a jeho mama sa ospravedlnila sposobom, ze vysvetlila situaciu cez diagnozu...tvoj muz reagoval mozno trochu prudkejsie...
Prehanas. Nemas skusenosti s autistami, ale chapes snad, ze mozu mat zvlastne prejavy. Prijemne to isto nebolo, ale tak stalo sa, popojedem. Tym, ze bol na bicykli, bol dalej od matky, ktora by ho inak podla mna skorigovala. Keby to bol chlap uchylak, bolo by to ine. Toto bolo dieta s diagnozou.
Nechápem prečo má niekto pocit, že "je to dieťa" a/alebo "má diagnózu XYZ" je akože ospravedlnenie na nevhodné správanie 🤷♀️ Ako vysvetlenie OK, ale aspoň "prepáčte, mrzí ma to" nikoho nezabije.. A dohovorenie chlapcovi by bolo tiež na mieste.. Nie sa tváriť, že keď je to dieťa a/al. autista tak je to akože v pohode....
Ako matka sa ospravedlnim a beriem syna prec. Ale nevynadam ani mu priamo tam nedam prednasku, max poviem "nerob, nechytaj". Lebo by to vyvolalo nezelanu reakciu a efekt do buducna by nebol ziadny. Uz som zazila poznamky ze matka dcerke povedala ze syn je zle decko lebo mama ho "pochvali" ked robi zle.
Zrejme ta matka vie co na syna plati, mozno si to prejdu doma. Moj syn mal obdobie ked rad hladkal holu kozu, kludne vliezol pod tricko komukolvek kto stal nadosah. Teraz ma maniu ze bucha, ked po niecom musi buchnut tak musi ma to tak v hlave nastavene, je pre neho tazke sa prekonat. Nemyslim si ze v tom bolo nieco sexualne ak islo o dieta.
Deti s mentaálnym postihnutím, s autizmom kde je často tiež pridružené mentálne postihnutie, tieto veci vnímajú úplne ináč , ako my.
Samozrejme to ani v tom prípade nie je ospravedlnenie, ale mali by byť v takom prípade pod dohľadom. Takže matka by mala byť v blízkosti syna. Je možné, že táto situácia (že syn chce niekomu siahnuť do rozkroku) bola pre ňu nová. Ale jej správanie hovorí za všetko.
autorka píše že nemá skúsenosti s touto diagn.
buď rada, nemáš ani potuchy čo zažívajú rodičia týchto detí...to nie je život, to je týranie človeka....
@mircalla pise ze sa jej hnet zdal nenormalny . Prihovoril sa a nieco za jej chrbtom robil . To nie je ospravedlnenie. Ci bol autista alebo nie nic jej ale neurobil. Matka nevidela tiez co sa stalo a dosla si po dieta na ktore cudzi dospely muz krical . Cele je to vytrhnute z kontextu. Mozno Keby nanho nekricali aj ta matka by reagovala inak a ospravedlnila by sa ci ich uz obtwzoval ci nie .
Ked sa ti Niekto zda divny nebezpecneny nikdy sa mu neobracaj chrbtom. Ignorovat mozes ale mala by si vidiet ci sa k tebe bliži aby si vedela reagovat- utekat/branit sa,
Je pekne vidiet ako ta manzel branil no zaroven vidis, ze branit samu seba musis naucit aj dceru. Samozrejme vhodne jej veku lebo ci diagnoza alebo nie, evidentne matka toho chlapca zlyhala. Ano mala to riesit. Ak ma dieta diagnozu treba s nim neustale pracovat aby dokazalo fungovat v nasom svete zdravych ludi. Ak to berie len tak, ze "je autista" a to sluzi zaroven aj ako vyhovorka na to, ze je proste taky a vsetci mu vsetko tolerujte, tak zial raz mu to niekto tolerovat nebude a chlapec skaredo narazi. Ano dobre, ze ste to nechali tak, lebo by ste sa nedohadali. Ci diagnoza autizmus moze vplyvat na taketo spravanie neviem. No tu je dolezite to, ze ste to nechali tak lebo matka je evidentne neschopna. Nedavalo by to zmysel sa s nou hadat. Ano, ak by ublizil alebo obtazoval dieta, vtedy by som to nenechala ani ja. Co bude do puberty - to uz musia riesit jeho rodicia. Ty len nauc branit sa vlastnu dceru a to je maximum co vies spravit.