Ahojte, len tak ma zaujíma, čo by ste povedali na toto meno. Podľa mňa je dievčenské, ale niektoré stránky ho uvádzajú ako chlapčenské. V Rusku je myslím normálne pre chlapca, ale ja si ho vždy vybavím v jednom slovenskom románe resp. poviedke, kde bola nositeľkou tohto mena žena.
Chlapčenske.
Je to chlapčenské meno. Iná forma mena Eliáš. Ja si ho zase vždy vybavím ako bohatiera hromotĺka Ilju Muromca.
@karamelka007 chlapcenske od Elias
@karamelka007 preboha, to je jednoznačne chlapčenské meno, ruské... veď hoď do googlu, koľko nositeľov tohto mena ti vyhodí... Slovenskou variantou je Eliáš.
V dievčenskom tvare by to malo byť Iľjana.
@karamelka007 meno Iľja je jednoznačne mužské. To, čo si ty videla v niektorých románoch a poviedkach, tak to je zrejme meno Iľa a nie Iľja. Je dosť možné, že si meno Iľa videla v tvorbe Boženy Slančíkovej Timravy, ktorá pochádzala z Novohradu. V Novohrade sa ešte doteraz používa meno Iľa - je to však len slangový výraz pre meno Elena.
@nikawero12
aj Helene sa tak niekde vravi - pomadarcene - Ilonka /Ila
Ilja je mužské meno.
Ale je zaujímavé, že René jeho u nás mužske, v západnom svete zas ženské.
@zuzanalumnitzerova René je mužské meno. Existuje aj Renee (vyslov Rení) a to je ženské meno.
@karamelka007 Iľja je mužsné meno. To z poviedky je Iľa - postava v Ťapákovcoch.
@sissy27 v kalendári sú obe mená v jeden deň vypísané, v googli som ho niekde našla ako ženské a inde ako mužské meno, čo sa týka Slovenska.....
@nikawero12 práveže v pamäti mám z tej poviedky meno Iľja-kráľovná, nie Iľa bez J, len si neviem spomenúť, kde som to čítala....
@karamelka007 Mužské meno Iľja má hebrejský pôvod a znamená "môj Boh". Najčastejšie je zaužívané v rusky hovoriacich krajinách.
http://www.web-stranka.sk/slovenske-krstne-mena...
ja osobne poznám troch nositeľov tohto mena (jeden je v skutočnosti Eliáš, ale celý život pre všetkých Iľja) a v spojení so ženským pohlavím som sa s tým nikdy nikde nestretla... Fakt som prekvapená, že niekto má pochybnosti...
@sissy27 tu to uvadzaju ako ženské
https://najmama.aktuality.sk/kalendar-mien/vyzn...
@sissy27 teda na zaciatku a potom uvadzaju, ze je muzske...keby nebolo tej poviedky, co som citala, tak by ma to ani nezarazilo.Preto mam pochybnosti....
@karamelka007 a text si čítala? 😀 podľa mňa sa len preklepli v kategórii... ale jednoznačne je to mužské meno...
@sissy27 citala....som doplnila, ze potom pokracuju ako o muzskom mene.
ďakujem všetkým, čo sa zapojili do diskusie, hneď som múdrejšia, ešte mi ostáva nájsť tú poviedku....
@karamelka007 je to Iľa - kráľovná, nemusíš hľadať, je o v Ťapákovcoch od Timravy, ako už bolo spomínané.
@hettinka dakujem.
aj Lenin bol Iľjič, otcovské meno 🙂
mne sa nepáči, myslím že je dievčenské...