Neviete nahodou, ci je neustala potreba komentovat vsetko, co sa v ten den stalo, nepustenie druheho k slovu, nevenovanie pozornosti nicomu inemu kvoli zaujatosti svojimi myslienkami a perfekcionizmus priznakom nejakej psychozy? Ak ano, akej? Je nejaky sposob, ako s takym clovekom dlhodobo fungovat?
Dakujem
@17juraj17 😂 pravda ...no ja myslim skor pripad, kedy to ten clovek nemysli zle, o svojom spravani vie od ostatnych, ale nevie to spravanie kontrolovat.
@thekacicaa je to na diagnózu, mali sme v DSS klientku s presne takýmito správanim. Nikto nedokázal ani 5 minút pri nej stráviť. Dokonca, keď bola hospitalizovaná tak ani doktor nechodil k nej pravidelne na vizitu 😂. Diagnózu si nepamätám.
@tomcimka ani lekár ku nej pravidelne nechodil... tak to bol ozaj "profik"....
@thekacicaa Moja teta má diagnostikovanú bipolárnu poruchu a presne takto sa správa, keď je v mánickej fáze.
@deti95060810 raz nám volala do DSS. Kolegyňa ju zahovárala a ja v momente volala do nemocnici a informovala ich. A zrazu sestrička: veď doktor hľadá mobil 😂🤣🤣.Ukradla mu počas vizity z vrecka a nikto si to nevšimol 😂😂😂
@anniii
@thekacicaa áno, je to ono.
@thekacicaa Ako sa prejavuje to komentovanie - akoze ti povie svoj denny zazitok a este k tomu svoj nazor?
@tomcimka Ak ma manicku, mali by mat depresivnu fazu, ci nie?
Inak aj mna by zaujimalo, ci sa da s takym clovekom fungovat, teda skor, ze aky clovek musi byt tam na "druhej" strane. Pretoze podla mna s tymito extremnymi typmi - narcizmus, ziarlivec a pod. sa fungovat neda, ale vraj da, takze je to len o tych "druhych" stranach. Ze ci to splachuju, ignoruju alebo co, a co im vlastne taky vztah dava? tak som zvedava na odpovede, snad sa ozve niekto co uspesne funguje s takymto typom (dobrovolne).
@thekacicaa mne to príde ako ked nejakú babku stretneš, taká demencia
@lilitela no napr. zacne rozpravat jeden zazitok a pri tom ju napadne nejaka odbocka, tak zacne hned aj o tom, to ju zavedie k niecomu inemu, odtial sa zas vrati k tomu povodnemu a odtial vie pokracovat do nekonecna, pricom sa clovek nevie dostat ku slovu, ani tu zaplavu stopnut.
@thekacicaa aha, no ma teda aj tie depresivne stavy? Ako tu baby pisali ci to neni ta bipolarna?
@lilitela ked nad tym rozmyslam, ano, su tam aj depresivne stavy. Nie nejake sebevrazedne sklony, skor dni vycerpanosti a nezaujmu. Asi to bude ta bipolarna ☹
@thekacicaa prístup k takému človeku záleží a závisí od: nastavenia liekov, pravidelnej návštevy u psychiatra (niekedy stačí keď zavolajú rodinný príslušníci a informujú o zmene stavu napr. ako to tu bolo písané dní vyčerpanosti a nezáujmu, apatia...).Ďalej v akom vzťahu ste s týmto človekom- napr. príbuzenský: manžel/manželka, partner/partnerka, dcéra/syn, matka/otec atď. , či je to kolega, sused, najlepší kamarát/kamarátka alebo len kamarát/kamarátka. Veľa závisí ako sa okolie stavia k tomu človeku- ignorovanie, neustále upozorňovanie typu buď už tichu, daj mi pokoj atď. môže toho človeka priviesť k samovražedným sklonom s cieľom nie sa zabiť ale upútať na seba pozornosť. Je dobré a vhodné takému človeku dať niečo na starosť (nie živé), zamestnať ho napr. niečo upratovať, skrinu jej vyhádzať a nech znovu veci poukladá, záhradku proste niečo z čoho môže mať radosť. Našej klientke pomáhalo prepisovať knihy, žehliť ( pod dohľadom), v zime sneh zametať aj o polnoci ak sa nevedela spratať do kože a rušila ostatných- to tak pomohlo, že bol kľud aj niekoľko dní. Nie som odborník tak asi toľko z praxe.
@thekacicaa Tak teraz uz je problem asi iba v tom, ze ako velmi vas to unavuje obtazuje, ako velmi to brani v zdravom a funkcnom kazdodennom zivote a podla toho riesit. A zistit teda, ci aj po nejakch liekoch vhodnych na takyto problem, dojde k zlepseniu tak, aby ste s takou osobou dokazali zit a fungovat.
@thekacicaa fuha, nehovoris o mojej mame? Ona tak rozvlacne a zdlhavo a nudne rozprava, nikoho to nebavi, vsetci chcu utiect, ale zo slusnosti sedime a pocuvame.... Ale ze by ti bola zrovna nejaka porucha? Ja som to doteraz povazovala za sebestrednost😶
@thekacicaa nemyslim si, ze to je nejaka diagnoza..je to skor problem zien. vacsinou to maju ludia s prilisnym analytickym myslenim, chcu povedat vsetko od A po Z. Nevedia vypustit nepodstatne veci, nevedia prejst priamo k veci a hrozne okolkuju..aj moja mama niekedy takto ..poviem priklad: nepovie stretla som jednu pani a ta povedala toto alebo toto a urobila to takto. ale povie: Stretla som jednu pani a ona - no vies, ona je taka vysoka, stihla, ma take vlasy, a ma dve dcery a ta jedna robi to a druha ono, a vies jej muz je taky a onaky a byva tam a ona hento a tamto - mna uuz ide porazit , tak len maaamiiiii k veci prosim ta 😀 proste ma taky styl prejavu..ja to volam, ze hrozne okolkuje. A mazno ta tvoja mama, znama, teta alebo kto je nejaka len drama queen ktora potrebuje byt stredobod, nevie sa vymacknut a nevie vypustat nepodstatnosti..to stale takto hovorila? lebo mne to nepripada ako mania, ani ako choroba..a vekom sa taketo veci , chyby, to aky sme, viac zvyraznuju. Pripadne je mozne, ze vplyvom nejkych okolnosti, s ze mozno sa nema s kym velmi porozpravat, potrebuje zo seba dostat velmi vela veci... SOm niekde citala , ze zeny priemerne denne potrebuju povedat ovela viac slov ako muz. Ja mojho muza tiez "mucim" ked mu chcem povedat vsetky zazitky dna a on vyslovene pri tom trpi 😀 najradsej by bol, keby som mu o tom vobec nehovorila , zial, chudak neostava mu nic ine len pocuvat, no stale povie, zavolaj segre, mame , kamoske a im povedz 😀
neviem, mozno ta osoba o ktorej pises sa citi poslednu dobu sama, pripadne v nejakej depke, starne alebo co a potrebuje sa vyrozpravat, mozno to treba povedat, taktne, ale povedat, a mnoho ludi vela veci ani netusi, ze niekomu vadi. Proste komunikacia je zaklad pohodoveho zivota. Mozno ta osoba sa zamysli a povie, ze sa bude snazit s tym nieco spravit, pripadne povie, aby ste ju na to upozornili..ked je to zrely clovek, tak zacne na sebe pracovat. Aspon ja by som sa snazila.takze tak
@zibi no bud rada, ze tvoja mama to tvoje "k veci" akceptuje. Moja mama sa neda a urazi sa, lebo ona to jednoducho potrebuje tymto stylom odkomunikovat. To, ze nas tym na smrt unudi, ju vobec netrapi a necha nas trpiet, hlavne ze ona je vyrozpravana.... Ale toto sa u nej prejavuje odkedy je na dochodku, pocas pracovneho procesu robila s ludmi a domov prisla vyrozpravana.
@0silvia0 Často to robia aj ľudia čo chcú zaujať a pritiahnuť pozornosť ukradnúť si chvíľku pre seba, cíti sa nedocenená a potrebuje obecenstvo.Tym dôchodkom a menším stykom s ľuďmi sa to len vyostrilo
@thekacicaa nemyslím, že to je nejaká psychóza bol ten človek vždy taký?možno tak hlúpo a rozvlacne komunikuje ja mám takú susedu muž s ňou veľa nenarozprava a ona mele a mele.Som rada, že ide jeseň bude menej príležitosti ju stretnut.Bipolarnu poruchu by si určite spozorovala človek v mánii nespí, má veľa nápadov, je veľmi živý, robí abnormálne veci....nakupuje veľké veci, míňa peniaze....
@thekacicaa OCP obsesivno komplulzivna porucha to sa prejavuje vseliako ja som mala istu formu ale nie ustnym prejavom skor perfekcionistickym postojom k upratovaniu ale uz son 2,5 r. Na materskej takze ma to uz chvala bohu prešlo 😁 no uz pred tym mna samu to uz dost vycerpavalo a chcela som s tym skoncit pomohlo mi pochopit moju chorobu a precitat si niečo o tom a vedome to potlacovat psycholog vie v tomto tiez velmi pomoct aj keď ja som to zvladla aj bez neho
@eliska13 kedysi pracovala s ludmi a tam sa jej dostavalo docenenia, pracovala v pomahajucej profesii. A samozrejme ma o sebe vysoku mienku, ktora akosi nekoresponduje s nazormi ostatnych. Vacsinou uz kazdemu lezie na nervy, ako som si vsimla. Vekom je to samozrejme horsie a teraz sa hra na obet nepochopenia, lenze veci prekruca, manipuluje, vsetko je inak ako ona tvrdi, je to tazke..
Moze to byt narcisticka porucha osobnosti
@zibi veď aj ja tie dlhokosiahle monológy znesiem, aj keď pri tom zaspávam, ale to je strašná obeta toto počúvať, nemá to ani hlavu, ani pätu, len tok nesúvisiacich slov 🤐
A moja takmer 90-ročná babka ešte horšie, chúďa, tá dokola to isté, tam si tiež nepokecám, nevadí, to je tréning nervov😎
@thekacicaa Moze to byt iba sprosta sebeckost. Ak je to vazne poradi jedine psychiater.