Babenky mam otazku ci niektora z Vas ma domcek. Myslim bez pomoci partnera ( na neho sa spolahnut absolutne neda). Nemusi to byt novostavba ale maly utulny domcek pre mna. A ci banka da uver na starsi rodinny dom pre pracujucu zenu z platom cca 600eur? Asi nie vsak?
Lebo kamoska ma sice byt ale dostala na 40 tisic uver a splacala ho 100€ mesacne a mala to tusim na 20 rokov? Ale nakoniec sla do domu ku frajerovi. Ja mam byt ale tuzim po domceku lebo moji rodicia maju dom kde je terasa a zahrada a v byte sa necitim dobre navyse chcem chovat sliepocky a atd...
Tak neviem ci kamoška mala 40 000 na 20r. za 100 mesacne ved si to s počítaj aká je to blbosť.
@sasanka605 mala to tak. Aj druha kamoska dostala uver na 35 tisic a za 20 kupili chatu a plati 150€ na 35 rokov
Ale oni to mali od slsp
Sak ale rataj!
100€ x 12 -- 1 200 za rok
Za 20 rokov - 24 000€
Je jedno, z akej banky mala uver, ziadna ti neda pozicku na vyssiu sumu, nez aku realne splatis...ta druha kamoska uz je realne mozne, ta prva ti zrejme nepovedala presnu sumu splatky (alebo si ju zle rozumela)
Ja mam v SLSP 32tisic na 30 rokov - necelych 130€
Véd ôk 35000 na 35 rokov za 150 je niečo úplne i e ako co si napísala prvé, ved to daj do kalkulačky
@evkao mne ani to nesedi. Nemohli jej dat vacsi uver ako hodnota nehnutelnosti. Ked stoji nehnutelnost 20 000, bud by jej dali max 18 000 a vyssie uroky alebo 16 000. Ziadnych 35000, to by museli este nieco zalozit
Ona pytala vyssiu sumu a dali jej len 35 tisic. Z tych penazi zaplatili sestre svadbu,vyplatili dlhy a plus odkupili byt a za zvysnych 20 tisic kupili nejaku chatu kdesi vprdeli.
Hovorim ti ze je to sprostost. To by dostali uver na 180% zalozenej hodnoty. Neexistuje. Dnes uz ani na 100% nedostanes
Hypoteka sa nedáva na výdavky ktoré si z myslíš. Hypoteka je na nehnuteľnosť ktorú následne vydokladujes banke ak ju nezakladas.Ak ju zakladás tak na liste vlastníctva je ťarcha na banku takže nemáš šancu si z toho zaplatiť co chceš.
Tvoje kamarátky ti asi nehovorili celkom pravdu. Mohli brat spotreba trebárs alebo nejaké stavebné sporenie kedy im bločky po požičiavali a pod. Hypotéku od banky nie
@sasanka605 nevien brali to cez slsp. Dobre a keby som to brala ako spotrebak dali by mi taku sumu?
Mohli dostat aj vyššiu sumu, ale museli pri tom založiť nejakú inú nehnuteľnosť. Napríklad rodičovský byt. Tebe by tiež dali, ak by ti rodičia pomohli a záložné právo by bolo na ich dome. Horšie to je s príjmom. 600 € nie je bohviečo. Dali by ti max splátku okolo 100 eur mesačne za 30000 na tých 30 rokov. Ako tu aj baby písali, že také niečo maju. Ale za tie peniaze kupis ozaj starší dom. Možno niekde v dedine, ktorá je ďaleko od mesta. A ktovie aký stav.
Spotrebak pri takej vysokej sume nie je dobrý. Strašne veľký úrok. Od 5 do 9 percent. Aj podľa toho aký by si bola klient. Aj si doteraz nemala žiadne spotrebaky ani splátky, tak by bol úrok vyšší, lebo by ta banka nevedela ohodnotiť. Najlepšie by bolo kontaktovať nejakeho fin. poradcu.
Prosím Ťa nespekuluj veď reálne Ti musí napadnúť, že starší domček bude treba opraviť, poistka a veci s tým súvisiace z platu 600 eur Tí nemôže vyjsť.Spotrebak je nevýhodný.zijes už sama?vieš aké sú výdaje na stravu, normálnu réžiu?
Ako nic v zlom ale dnes asi nevedia uz ludia co od dobroty .Chcem toto chcem tamto naberu pozicky a potom to nestihaju platit.Pri 600 eurovom plate by som ani nepomyslela.A starsi dom uz vobec nie.Ved tam stale vrazas peniaze ,von ,dnu ,dochadzat vsade .To je ako by si si dobrovolne slucku uviazala na krk.Aj my mame byt a aj ked by som rada dom ,proste nevychadza tak som spokojna ze mame co mame a mozne si dovolit vtlet ,dovolenku atd.Samozrejme dom to nenahradi ale tak kazdy nech sa prikryje takou perinou na aku ma.
Ale to je úplne jedno, že kamoške dali, ona ma zrejme iné príjmy a každého posudzujú individuálne, takže to že susedovie Anča dostane hypotéku neznamená, že ju dostaneš aj ty, nájdi si spoľahlivého finančného sprostredkovatela alebo si to obehaj sama a popýtaj sa, aké máš možnosti. Modry konik ti hypo nevybavi.
Neblazni, zamysli sa uz len kolko stoji vykurit taky stary dom, to si ani nevies predstavit vsetky naklady, co mozu vzniknut. Ak budes mat napr kotol a odide ti, to je 1000€ len taky fukot. Bud rada, ze si spokojne zijes v bytiku, ked mas prijem 600€. Uzivaj si dvor u rodicov a ktovie, casom sa mozno nejak zmeni situacia a ty budes mat svoj domcek, ale toto je podla mna financna samovrazda, takyto zamer, ze zobrat si hypo na stary dom z platu 600€.
Asi mate pravdu je pravda,ze domcek po nasich by som mozno dostala lenze ten je ohodnoteny na 155 tisic a ked sme 4 sestry a oni sa domu vzdaju aj tak ich zo zakona musim vyplatit :(
Ja mam slsp, teraz sme brali hypo 100 000, dorovnavali spotrebakom 32 tisic a vysla splatka len cisto na spotrebak je okolo 450€ s urokom 6.8 % na 8 rokov. Co nemas sancu utiahnut.. A hypo ti v plnej vyske tiez nedaju kedze dnes 10-20% musis mat nasetrene..
Tak dom po vasich predate, zoberies si svoj podiel a zvysok vykryjes. Kazdopadne, neviem kolko mas rokov, ale ja na dedictvo necakam- radsej nech sa mi rodicia doziju cez 70 a vidia vnucence rast
Mne napadlo mozno skor keby si kupis malu zahradku, to by sa mohlo dat skor uniest, tam mozes mat aj sliepky, ale musis tam chodit kazdy den. My mame v susedstve taku zahradku, 80r starenka tam chodi kazdy den peso niekolko km, aby zajace nakrmila, inak byva v byte
@sasanka605 to je ozaj dala blbosť,ja som brala 40 000 na 30r a splácam 160e.
@bobo2433 ved viem, je to dosť jednoduchý výpočet ale tak nevysvetlis, lebo kamarátka tak určite má.
neviem snivat o domceku je krasne ...ja som tiez vyrastala v dome a aj teraz s manzelom sme si kupili domcek...no bez chlapa by som to asi ozelela radsej...ty vidis terasu a travicku a sliepocky...ja vidim mimo domacich prac co mas aj v byte kazdy tyzden kosenie, kazdodenne staranie sa o zvierata a zahradu, staranie sa o stromceky, ploty, nekonecne opravy ktore ti nikto nezabezpeci,... ano da sa to, ale popri normalnej praci a vsetkych domacich pracach co mas "dnu" este riesit zakazdym chlapov na opravy lebo sama to nedas a to pri starsom dome treba tu cistit komin, kotol (mozno efektivnejsi na drevo), tu zateka strecha, prefukuju okna, praska okapovy chodnik, a vsetko nieco stoji k hypoteke a energiam ...v byte mas luxus domovnika, spravu bytov, vonku ziadnu pracu, teplu vodu a topenie kedy si zachces...ja to beriem tak ze nevolaju sa tie domy rodinne len zo srandy
@cickamon milujem dom, pre deti je to uzasne, ze mozu behat po dvore. Dlho sme setrili aby sme ho mohli mat ALE keby sa s mojim muzim nieco stalo, okamzite sa stahujem do bytu. Hoci financne by som to zrejme utiahla, ta starostlivost okolo a navyse s detmi to je o hubu. Uz teraz nestihame starostlivost o zahradu a dom skombinovat cez vikendy s nejami vyletami, vychadzkami mimo zahradu lebo tej roboty tolko. A to mame novostabu. A to nehovorim o dochadzani vsade kedze sme mimo mesta.
@amienne presne...svagor ma hypoteku na 3i byt+energie a ostatne poplatky iba o cca 20 eur lacnejsie ako mame my za hypoteku na novostavbu +energie za 3i domcek s velkou terasou a malym dvorom v centre mesta, no roboty okolo toho mame nehorazne viac...bez manzela by som to asi nedala.... a to nemame zvierata ani ovocny sad ani velku zahradku o ktoru by sa trebalo starat...kupovali sme domcek hlavne koli detom aby sa mohli hrat na dvore a po dome a nerusili nonstop susedov ci nocny klud...stymi zvieratami a sliepkami to znie tak pekne ale zasa planovanie dovolenky takmer nerealne, roboty ze clovek pada na hubu a potom pride jedna liska ci nejaka choroba a je po chove a bio masku ci vajickach...to sa oplatilo v dobe krizy ked obchody boli poloprazdne nedalo sa vyberat
Spotrebak??? Robis srandu,dievca zlate ty rozhodne do uveru nechod,lebo skoncis s dlhmi
otazka znie kolko chces hypoteku dnes uz nedavaju 100 percent a od toho sa odvija vsetko plus starsi domcek znamena aj opravy a dodatocne naklady ale skor nie ako ano