Momentálne asi 20 min. vkuse počujem vonku veľmi tiché hučanie. Hrmenie. Bez prerušenia. Je také tiché, že v meste na rušnej ulici by to nebolo počuť. Ja bývam na dedine, ďaleko od hlavnej cesty, čiže to počujem.
Viem, že je to hrmenie, lebo minulý rok sa stalo to isté, pre mňa po prvýkrát. Akurát že to bolo neskoro večer, keď bola tma, čiže to bolo celkom pekné. Vtedy asi hodinu takto vkuse ticho hrmelo a v diaľke bolo vidieť blesky. Blýskalo sa bez prestania. Ja som sedela na balkóne a užívala si to. Všade ticho, len tiché hučanie na oblohe a svetelná show. Mala som chuť sa ísť poprechádzať po ulici. Bolo to tak krásne, že som z toho mala zimomriavky.
Pár krát ano. V diaľke bolo vidno čierne mračná, blesky. Všade naokolo boli búrky len u nás ticho, ani vietor. Hrmenie príchadzalo až k nám ale bolo to také veľmi jemné a kým jedno skončilo, bolo počuť ďalšie. A ten vzduch.. 🙂
@viestta Možno neskôr. Minulý rok sa dialo to isté a silnú búrku sme mali asi o 5 hodín neskôr.
Vsak pozri na radary, uvidis co sa k vam blizi aj co sa deje okolo.
@brloh Áno presne to!! Aj o tom vzduchu som chcela napísať ale pozabudla som. Len škoda že je to dnes cez deň. Dúfam že aj v noci to príde.
@viestta O 6:40 sa to má dostať tu. No skvelé. 😬
Búrky neobľubujem keď sú blízko.
Burku mam rada. Aj ked sa jej bojim. Prijemne stekli neistotu. Ale iba z bezpecia svojho domova. Rada pozeram, ako sa vytvaraju obrovske kumulonimby, skoro az do stratosfery, ako obrovske kopy slahacky. Niekedy cloveku doslova mohutneju pred ocami, vybuchy tepleho vzduchu do studenej oblohy. A potom sa zatiahne, mraky stemneju. Rychlo sa menia. Panelaky, este osvetlene prebleskujucim slnkom, v tom kontraste oproti oblohe az ziaria do biela.
Vsetko stichne. Schovaju sa vtaky i ludia. Kazdy sa ponahlala. Hlada ukryt. Mesto sa vyprazdni. Svetlo sa zmeni na tlmene, ropztylene.
Je to az neskutocne, ako z ineho sveta.
No ked som vonku a zacujem hrmenie, to je iny pribeh. Kedze viem, ze prilezitostne vie blesk udriet aj 40 km od epicentra burky (v podstate z pohladu zasiahnuteho spoza vrchu, z jasneho neba, nemusia ani mraky este na obzore byt). Takze ani to, ze je burka este len kdesi v dialke, ma neukludnuje. 🙂
U nas sa prehnala burka s lejakom a krupami, a ze to riadne hucalo. To bude ono aj u vas