Hrčka u psíka

mynona111
10. sep 2023

Nahmatala som pri hladkaní psíka hrčku blízko bradavky. Má ju v podkoží, nemá tam žiadny výrastok. Našťastie nikde inde nič také nemá, neprejavili sa u nej žiadne zmeny a dokonca ju to ani nebolí. Budem to pár dní sledovať, či sa nezväčšuje a pôjdeme k veterinárovi. Chcem sa iba spýtať, či niekto nemá skúsenosť u psíka s lipómami. Čítala som, že to mávajú staršie psíky (naša má 8). Alebo by to mohla byť nejaká uzlinka?

natall113
10. sep 2023

@mynona111 je hrčka tvrdá alebo mäkká? Je pohyblivá?

mynona111
autor
10. sep 2023

@natall113 áno, je pohyblivá

nelca84
10. sep 2023

@mynona111 urcite to nepodcente a dajte vysetrit. Nasmu NO sme tiez nasli hrcku na hrudniku a bol z toho mastocytom. Nastastie sa ho podarilo pekne vybrat a zatial to vyzera byt v poriadku. Drzim palce.

natall113
10. sep 2023

@mynona111 môže to byť Lipom, pred nedávnom ho zistili nášmu 15r. jazvečíkovy bohužiaľ u neho už sa s tým nedá nič robiť

mynona111
autor
10. sep 2023

@natall113 ak by sa to nezväčšovalo, ale ani nezmizlo, musí sa to aj tak dať von ? Alebo je to bežné a netreba ísť k veterinárovi?

colsami
10. sep 2023

V 8 rokoch u sucky (navyse ak je nevykastrovana) je velmi vysoka sanca ze je to nador mliecnej zlazy. Nekastrovane sucky (ich vysoke %) skor ci neskor na to trpia.
Tieto nadoriky mozu byt aj pohyblive.
Vacsinou byvaju tieto nadory maligne a casto metastazuju, najma do pluc.
Takze Vam radim navstivit veterinara aby to overil a necakat kym to bude rast.

colsami
10. sep 2023

@natall113 pri bradavke su lipomy extremne ojedinele, tie sa nachadzaju vacsinou na inych miestach. V lokalite pri bradavkach to byvaju vacsinou zhubne nadory ineho charakteru.

natall113
10. sep 2023

@mynona111 určite by som to dala pozrieť, stále môže nastať situácia žeby bol zhubný, je to síce zriedkavé ale môže sa stať
Záleží ale má celkovom stave psa
Aké je to plemeno?
Zvládol by narkózu?

natall113
10. sep 2023

@colsami sú zriedkavé ale bývajú. Samozrejme najlepšie je dať to vyšetriť takto môžme všetci len hádať

mynona111
autor
10. sep 2023

@natall113 zlatý retriever a nie je sterilizovaná

syslik81
10. sep 2023

daj to pozriet .. moja skoncila v nemocnici s infekciou maternice .. po prehmatani tiez hned vraveli ze ma aj hrcky-ja som si to nevsimla..zila ma uz aj rakovinu a tumor .. cely den si vycitam,ze som ju nedavala kontrolovat - ved bola zdrava .. takze radsej chod a predid fatalnemu zlyhaniu ako som to spravila ja

colsami
10. sep 2023

@natall113 vsetko je mozne, ale v tomto pripade je pravdepodobnost ze je to lipom pri bradavke 1 ku 100.
A autorka: najlepsie vybrat to, chirurgicky odstranit a s celou mliecnou listou. Pretoze ak tam ta ml.lista ostane, o rok moze mat nadory na dalsivc miestach. Ale to Ti isto vet vysvetlia.

nika523
10. sep 2023

Naša mala takto hrčku pri bradavke bol to nádor mliečnej žľazy, operačne sa to vybralo a o pol roka zas a zas, tri operácie a potom to nezvládla, nebola kastrovana, teraz čo máme fenku novú dali sme ju kastrovat lebo to je jediná možnosť ako tomuto zabrániť, keby som to vedela pri prvej fenke tak ju tiež dám určite kastrovat...