HOTELOVKA? ALEBO SI MÁM VYBRAŤ INÚ?

leila343
28. feb 2020

Ahojte!
Už som z tohto všetkého proste na nič... neviem si vybrať strednú školu, pomaly každý mesiac mávam iné predstavy o tom kde chcem ísť.
Raz to bola zdravotka no tú som si už rozmyslela, potom hotelovka a aj obchodná.
Prosím poraďte mi alebo napíšte nejaké info ohľadom hotelovky a možno aj tej obchodnej.
Vlastne ja mám známky aj celkom dobré mala som jednu 3 ale predtým som mala trojku len v siedmom ročníku. Bavia ma jazyky, dejepis, aj geografia. Jediné čo neznášam je matematika a preto sa bojím či je vlastne dobré ísť na tú obchodnú keďže nemám rada matematiku. Ale zasa sa obávam že z hotelovky budem len kuchárka alebo čašníčka lebo proste ja tak nechcem skončiť, chcem ísť aj na vysokú. Preto uvažujem o hotelovke lebo sú tam tie jazyky a zahranična prax. Na gymnázium ísť nechcem..

janulienka1103
28. feb 2020

@leila343 ja som vychodila hotelku a nakoniec som si uvedomila, že pre mňa osobne to bolo 5 rokov stratených. Ja neviem ako si môže 15 ročný človek vybrať čo chce robiť v budúcnosti. Keby som mala možnosť sa rozhodnúť ešte raz šla by som na pedagogickú, aby som mohla učiť v škôlke deti. Teraz už dostaneš výučný list v odbore hotelierstvo a nie, že kuchár - čašník. Takže ten výučný list je podľa mňa teraz lepší, ja to už tiež tak mám ( som 5 rokov po strednej). No je tam matika len do tretieho ročníka, my sme ju mali 2x do týždňa a potom 4-5. ročník účtovníctvo, ale nič strašné. Najviac čo sa mi páčilo na tej škole bola prax keď sme chodili do reštaurácií, hotelov a tak a technika obsluhy, mali sme paradneho učiteľa tak možno aj preto 🙂 a z hotelky môžeš ísť napríklad študovať cestovný ruch, spolužiak šiel na učiteľstvo ekológie a neviem ešte čo v tom mal... Možností je veľa, pokiaľ by si si za ten čas rozmyslela vysokú, tak máš remeslo v ruke, nie ako z gymnázia. Držím palce, je to ťažké rozhodovanie

leila343
autor
28. feb 2020

@janulienka1103 ďakujem, tiež súhlasím že je to ťažké si vybrať povolanie v 15tich. Na pedagogickú by som nemohla ísť pretože vzťah k deťom nemám čiže nič pre mňa... presne to si vravím že budem mať aj to remeslo v ruke ak náhodou by mi to nevyšlo tak ti ďakujem a mali ste aj zahraničnú prax?

janulienka1103
28. feb 2020

@leila343 no ja som sa napríklad zľakla tej pedagogickej len preto, lebo neviem spievať ani hrať na žiaden hudobný nástroj a ani kresliť. Ale keď mi potom kamarátky povedali, že to nebolo nič strašné tak mi aj bolo smutno. No ale samozrejme, ak nemáš vzťah k deťom, tak to rozhodne nie. Ja som šla do Trnavy na marketingovú komunikáciu, ale z rodinných dôvodov som to nechala, takže hovorím, že z tej školy už môžeš ísť hocikde na výšku 🙂 áno, ja som síce nebola, ale boli na Cypre, v španielsku, estonsku a neviem kde ešte všade

marca12
28. feb 2020

Pokial ta bavia jazyky,hotelovka nie je zla volba hlavne som vzdy zavidela zahranicnu prax. A vysku mozes studovat tiez tym smerom,ze si vyberies jazyky alebo nieci s historiou. Ak neznasas matiku,na obchodnu zabudni. To su same pocty,ekonomicke predmety. Cestovny ruch by ta nebavil? Tam su jazyky,mozno aj historia.

marsmykkok
28. feb 2020

určite radšej hotelová, naučíš sa kopu veci, jazyky, budeš mať viac možností. OA nedá nič, kurz účtovníctva si vieš urobiť aj bez OA.

marca12
28. feb 2020

Vyberat si v 15 skolu je hrozne. Ja som mala 14,ked sme posielali prihlasku. Tiez najskor zdravotna potom technicke smery a nakoniec som si vybrala technicky smer. Isla som na vysku a tam som zistila,ze som spravila obrovsku chybu. Mala som ist na zdravotnu a najidealnejsie pedagogika pre materske skoky. Zboznujem deti,venovat sa im,rozvijat. A uz sa mi nechcelo po prvej vyske stracat dalsie roky v skole. Lutujem,ze som sa nevydala tymto smerom. Preto dobre zvaz,co ti je blizsie. A ak nevies kam,vyberaj podla toho,co ta zaujima. Zivot ta aj tak zavedie kdekolvek. Dnes mas moznosti otvorene a mozes robit cokolvek.

leila343
autor
28. feb 2020

@marca12 áno mňa by aj cestovný ruch bavil ale v našom meste je tá škola úplne o ničom a berú tam len 8 ľudí aj na tú hotelovku čo sa hlásim je v inom meste a tam odbor cestovný ruch (manažment regionálneho cestovného ruchu) nie je čiže zostáva len hotelovka a ďakujem za odpoveď.

akinom0077
1. mar 2020

@leila343 / v 15 je bezne ze clovek sa nevie rozhodnut, ja som chodila na hotelovu ale keby sa to vrati idem na cestovny ruch

ollako
2. mar 2020

@leila343 skús popozerať odbory, ktoré majú dobré uplatnenie na pracovnom trhu......absolventov z hotelu v zi obchodnej je kvantum možno by som sa pozrela na nejakú odbornú strednú školu...kde je málo absolventov a su na trhu žiaduci.zalezi či chce robiť viac hlavne hlavou za počítačom papierovačky. .alebo práca s ludmi alebo aj remeselnú prácu...kde samozrejme je dolezita hlava ale hlavne.. kreativita ...a podobne

leila343
autor
3. mar 2020

@akinom0077 prečo? čo sa ti na hotelovke nepáčilo?

akinom0077
4. mar 2020

@leila343 / nic🙂 ale zalezi asi od konkretnej skoly ja som chodila do Prievidze. Nepacil sa mi pristup ucitelov....Nepacili sa mi predmety hotelova ma dost predmetov proste mix predmetov z hotelovej, z kuchara casnik a z obchodnej akademie zaroven. Clovek sa potom nauci s kazdeho daco zbytocne zatazena hlava ale nic poriadne v podstate....dalej neskutocne mesacne poplatky za tu skolu v kuse sme sa na nieco skladali.... strasny doraz brali na varenie pritom mi sme ziskavali len casnicky vyucny list...nikam som sa z tej skoly nedostala zahrabana v Prievidzi do noci..... ja som bola v Anglickej triede ( tzn. 5x tyzdenne anglina nakolko som mala AJ na zakladnej) a nemcinu som mala ako jazyk 2 teda pochopitelne nemcinu som potrebovala viac precvicit a ked islo o moznost ist do nemecka na prax vybrali takych co vedeli dobre nemecky.... atd a jednoducho cele sa mi to tam nepacilo. Nikdy viac jednym slovom

ollako
4. mar 2020

@akinom0077 moja neter chodí na hotelovku v PD ,ale tiež nie je nadšená...teraz maturuje bola v španielsku na nejakej praxi ako super bavilo ju to tam...ale tu sa uplatniť nula bodov...len odísť alebo robiť casnicku..na začiatok...nič moc..ja by som nás Hotelovkov ani neuvažovala...

ollako
4. mar 2020

@leila343 prečo na zdravotnú nie...tam je plno odborov nie len zdravotná sestra

akinom0077
5. mar 2020

@ollako / ved ani ja keby sa to vrati... po skole som sa snazila najst pracu ako recepcna, nechceli ma nikde vziat nakolo mi vsade povedali " nemate prax" uz ma to nastvalo vsak vsetko sa da naucit pokial clovek ozaj chce a ked ma k tomu prislusne vzdelanie....ved pokial by tak reagovali vsade tak by som tu prax nemala nikdy...skoncila som v svete realit a som spokojna 🙂 ale keby sa to vrati to v com sa uplne totalne vidim je cestovny ruch. Mozno raz sa zadari aj ked aj reality su pohode

kp7333
5. mar 2020

@leila343 moj nazor je, ze absolvent hotelovej skoly je len prekvalifikovany kuchar-casnik. Poznam aj takych absolventov hotelovej skoly, co skoncili vo fabrike za pasom. Ak mas ambicie studovat na VS a netrufas si na gymnazium a ine skoly s matikou, tak potom bud zdravotna alebo pedagogicka. Samozrejme musi ta to v prvom rade bavit, lebo obe povolania su skor poslanim. Ako zdravotna sestra mas navyse moznost zamestnat sa v zahranici a naucit sa jazyk. Ale pocitaj s tym, ze je to velmi narocne povolanie.

gabi000
5. mar 2020

@leila343 ja by som si vybrala hotelovku 🙂 aspon sa naucis dobre jazyky co su velmi vyuzitelne v dnesnej dobe. V zahranici da sa velmi dobre zarobit v tejte sfere, pritom vela cestovat.

vikinak123321456
22. nov 2020

@leila343 Ahoj, tiež mám ten istý problém s výberom strednej školy a tiež som rozmýšľala nad hotelovou akadémiou. Chcem sa opýtať že či si si nakoniec vybrala tu hotelovú akadémiu alebo si išla na tu zdravotnickú?

leila343
autor
21. jan 2021

@vikinak123321456 ahoj tak nakoniec som šla na zdravotnícku ale kamarát je na hotelovke. ja som bola aj rozhodnutá že pôjdem na hotelovku ale potom keď som zistila, že ma prijali na zdravotnícku, rodina mi povedala že skôr mám ísť na tú zdravotnícku tak som tam a v tom zavážila aj táto "koronová" doba, že si nenájdem prácu potom a ja som hlavne chcela cestovať z hotelovky a neviem či by sa mi to podarilo keďže je korona. Ale kamarát čo tam je si zatiaľ nesťažuje.