Hnusím sa sama sebe

22. apr 2023

Iba sa vypisem, snad mi pomoze.... Som mama na materskej, rodina a kamarati daleko od nas.... Neplodnost, c. rez na hovno, tak som dostala poporodnu depresiu, potom uzkostnu poruchu, brala som aj AD rok a pol, vsetko sa vratilo do normalu, avsak, syn ma cerstvo 2 roky, nepocuva, robi naprieky, proste... Zacina sa obdobie vzdoru, alebo uz sme v nom. Neviem... A mne rupnu opat nervy, kricim ako blazon, niekedy aj cely den. A predvcerom som mu dala na rit. Bol to strasny pocit, ale uz som sa nevedela ovladat.
Citim sa vyhorena. Manzel mi pri tom pomaha s malym, akonahle pride z roboty, hned sa mu venuje, je zlaty velmi.... Chodim s nim kazdy den von, mam tu 1 kamoski novu. Je zlata.

Po AD som uzivala magnerot, na jeden cas mi aj pomohlo, ale uz mam z neho hnacky.
AD uz brat nechcem, nie som v takom hroznom psychickom stave, len mam neustale nervy. Az mi je na vracanie zo seba. :(

Neviem, co mam robit, nechcem aby ma syn takto videl. Proste my sme boli jeden super tim. On mi plakal iba zriedka kedy, vsetko sme si vysvetlili, pocuval ma na prve slovo.

Na toto ja nemam nervy... Niekedy ho neznasam. Som otrasna mater, viem. Pred 4 rokmi som bola na dne z neplodnoati, a teraz toto. Zdoverila som s tym mame, este mi aj vynadala, ze mam krasny zivot, dieta, po ktorom som tuzila, tak co este chcem? Atd..... Vycitky. Este vacsie.....

luccija
22. apr 2023

Je čas zase brať lieky neviem prečo sa tomu bránis?

terka224
22. apr 2023

Nie si otrasná matka. Len je toho na teba veľa. Škoda, že ti ho nemá kto na chvíľu postrážiť, že by si si oddychla. Ja tiež niekedy až moc kričím a potom mi to je takto ľúto. Ale niekedy proste potrebujem vypnúť a byť sama bez detí. Ísť na kozmetiku, pedikuru, proste toto je pre mňa oddych. Ale nie vždy sa to dá. Ale snažím sa veľa veci predýchať a nie stále len kričať. Viem, že sa to ľahko povie ale možno ti niečo z toho pomôže. A hlavne si nehovor, že si hrozna matka. Radšej si povedz každý deň, že budeš o kúsok lepšia 🥰

viestta
22. apr 2023

Konzultuj svoj stav so svojim psychiatrom. Nie si otrasna matka, si na dne a to treba riesit s odbornikmi. Pochopenie od okolia je tiez potrebne, ale ked sa ti ho nedostava, treba sa obratit na profesionalov, ktori vedia co treba robit.

zuzkaa1991
22. apr 2023

Treba dat do škôlky;) moja isla ako 2.5r skuste depress alebo gs Anxiolan to su take na nervy na ukludnenie na prírodnej baze ;) netreba brat si veci k srdcu presla som.s tym.mala.ma.5r uz neriesim niekedy nic a niekedy tiez zjapem od rana do vecera 🤣🤣🙈 tiez som sama v dome s.malou uz 5r.max chodime na dvor alebo na prechádzky kedze viacmenej je doma nez v škôlke doteraz....najst si co vas bavi poprípade ist na hodinku dakde zacvičiť niekde sama poprípade s kamoškou

luccija
22. apr 2023

Syn sa mení vzdor je normálny vývin už nie je bábo čo bude robiť čo chces, každý sa občas cíti zle, unavený, sebaľútost...tak nech trucuje, zaujmi ho niečím iným..že mu dáš na zadok nič moc nevyrieši.Skor sa pochval za to čo zvládaš a nie si ešte nakladať ako si otrasná a zlyhala a pod...
Tá nervozita a zlosť je tiež príznak úzkosti depresie je jar vtedy sa ľuďom zvykne pohoršiť, si celý deň v strehu, vychovávas, staráš sa si dobrá mama, ale máš toho plné zuby.Skus sa trocha venovať aj sebe a nebuď na seba taká zlá🙂
Ešte prezijes rôzne situácie a vzdory s dieťaťom

3009
22. apr 2023

Toto sú tiež prejavy depresie. Ak nechceš AD tak si kúp niečo voľnopredajné v lekárni na ukľudnenie. Ak to nebudeš dávať, tak lepšie brať AD ako sa zrútiť.

luccija
22. apr 2023

Ide jar, leto máš novú kamošku budú to pekne dni budete viac vonku.Muz Ti pomáha, dieťa je zdravé možno treba niektoré veci menej siliť a snažiť sa oddýchnuť si.Ale určite ti lieky pomôžu a budeš viac vyrovnana

som_realistka
22. apr 2023

Nie si otrasná, ale vyhľadaj odbornú pomoc, psychológa. Tvoj organizmus nie je v rovnováhe, podľa toho čo píšeš si už niečo podobné zažila. Nie vždy človek môže prekonať všetko sám, a to ze inak máš krásny život je super, ale nemôžeš to zatvoriť v sebe, len by si si tým ublížila.

autor
22. apr 2023

@luccija
@viestta najhorsie na tom je, ze sa stahujeme do zahranicia. Ja nemam uz problemy s uzkostou, mne proste rupnu nervy, a to hlavne, ked sa mi kamoska stazuje do telefonu, ale musim ju vypocut, lebo aj ona vypocuje mna, do toho maly reve, pes steka. Nedavam taketo situacie.

zmrzlinka2021
22. apr 2023

Treba brať AD a začať psychoterapiu?

autor
22. apr 2023

@terka224 Dakujem! Ano, ked idem na nove miesto s nim, alebo skusam nieco ine, alebo mne staci aj to, ze vonku svieti slnko. Ale mam pocit naozaj, ze niekedy som vyhorena uz. Je to extremny tlak.

autor
22. apr 2023

@zuzkaa1991 Zacnem podla mna robit nejake nove veci. 🙂 tie ma nakopnu.

autor
22. apr 2023

@luccija budem to robit presne takto. 🙂

viestta
22. apr 2023

Mas cas sama na seba. Cas ked sa na vsetko a vsetkych vykasles, nechas dieta a domacnost na manzela a ides si zresetovat hlavu? Ak nie, je najvyssi cas si taky priestor vytvorit. Su chvile ked clovek musi byt sebec, musi sa starat predovsetkym o seba aby ustal vsetko ostatne. Psychhygiena je rovnako dolezita ako umyvanie zubov. Je na prospech nasmu zdraviu, telesnemu aj dusevnemu

autor
22. apr 2023

@som_realistka Ano, tiez mam pocit, ze nieco nie je ok. Je to tym tlakom, ktory mam a citim sa vyhorena.

autor
22. apr 2023

@viestta to by som nikdy neurobila. Nie som, a ani som nebola v takom stave. Ja milujem zit a milujem zivot. 🙏🏼 Iba som... Vyhorena....... 😏

ada12345
22. apr 2023

Mas v poriadku stitnu zlazu? Ak nie, daj si skontrolovat hormony. Niekedy su taketo reakcie a pocity aj napr. z nedostatku jodu v tele alebo hormonalnej nerovnovahy.

viestta
22. apr 2023

Co by si nespravila? Ist niekde sama na prechadzku, na nakup, do posilky, na bicykel, s kamoskou na pokec to by si nikdy nespravila? Ved toto je presne ten reset hlavy, ktory potrebujes a psychohygiena, ktora ti pomoze od pocitu vyhorenia.

anjelicek26
22. apr 2023

AD ked ich treba, tak ich treba. Najhorsie je, ze ludia sa tomu brania do momentu, ked to uz fakt "nejde" nijakovsky inak a proste vsetci vidia to zrutenie ako domcek s karat. A zotavit a dostat sa s toho potom trva strasne dlho... je jedno ci depresia, ci vyhorenie, lekar a lieky na to su, rovnako suhlasim, ze ked to je takto - tak dieta do jasli a ty do prace, prijdes na uplne ine myslienky a zacnes si dieta zasa uzivat, kedze nebudes mat ponorku a rutinu a stale doma zavreta pocit, to na ludi s depresivnymi stavmi posobi uplne strasne... potrebujes zmenu, ludi, spolocnost a pocit, ze nieco, co robis, ma zmysel - napriklad dostavat plat...

komplikovana
22. apr 2023

hnusna mater by si bola, keby si s tym nic nerobila a vedome ublizovala dietatu. Zacni riesit vsetko mozne, co je v ramci tvojich moznosti. Lieky, terapie, rozpravanie, cas pre seba... Dieta nema posluchat na slovo, nie je robot, je to ziva bytost, ktora sa uci nove veci. A ty si tu na to, aby si ho cestou sprevadzala k samostanosti aby neskor zil vlastny zivot. Si super, ze to chces riesit a uvedomujes si to. Dzrim palce, urcite to nebude jednoduche, ale to das ❤

silvike
22. apr 2023

Mozno by nebolo od veci najst si cas na cvicenie. Hoci len polhodku kazdy druhy treti den. Fyzicka aktivita velmi zvykne psychike pomoct v takych lahsich stavoch. A este co sa mne osvedcilo...dakovat. Ked pride ten moment, kedy idu rupnut nervy, normalne vedome sa zastavit vo svojej mysli a dakovat za to, ze to dieta reve za uplnu somarinu, lebo je zdrave, horsie by bolo keby nemohlo revat, len by lezalo nejake chore, v horucke a ze sa v podstate zdravo vyvija ked vymysla, ked skusa, ked trucuje. Ze to vsetko vlastne tak ma byt ! Cize za mna vela vdacnosti v kazdej chvili. A zit pritomnym okamihom. Koolko krat som ja mala takeee nervy, ked deti nechceli napr. na obed spat. A ja im citam a citam, hajkam a hajkam do nemoty...a potom som to akoby pustila ( tu moju predstavu o spani) a sa skratka poddala ten situacii, ze teraz a tu som tu pre to dieta a nic ine dolezitejsie neexistuje. Vela krat mi to pomohlo sa samej v sebe upokojit. Ale tiez som veeelmi vela krat vybuchla, vynervacila. Nuz aj o tom je rodicovstvo ;) Teraz ma treti uz 4rocky, tiez vystraja, vymysla ostosest. Ale stale treba v nom vidiet to dobro. A radsej ist do humoru, zasmiat sa jak vrieskat. A straaasne vela sa cvicit v trpezlivosti. P.s. a tiez som bola isty cas na AD. Drzim prsty ;)

darijja
22. apr 2023

Z coho si vyhoreta? Nerozumiem... si doma s dietatom, muz ti pomaha... akoze pochopim, keby popri tom makas a doma ta cakaju 3 deti a chlap ti nepomaha... ale z toho co pises fakt nemas byt preco vyhoreta a mama ti dobre povedala

luccija
22. apr 2023

Nebude zahraničie cudzie prostredie pre teba veľká zmena?a zase pocit osamelosti?

silvike
22. apr 2023

@darijja 🤪🙉...jaaaj to je taka rada jak zlato...raz ked sa citi blbo, tak sa blbo citi...ked jej Vy napisete ze sa tak citit nema, lebo to a to, tak to zazracne pominie ? To nemusi byt nic vedome...casto taketo depresie idu z podvedomia ( endogenne) kde vobec ani ten clovek sam netusi co je spustacom, nezazil ziadnu traumu, tragediu a pod. Navonok cloveku nic nechyba a predsa padne do depresie...a moze to byt len chemicka nerovnovaha v mozgu...

zuzkaa1991
22. apr 2023

Skúste ja som zmenila pristup nevadim sa nerozculujem sa nad blbostami ale su dni ked ma vytocia 🤣🤣 ja som začala používať tie vyzivove doplnky co som napisala ale.ja mam.stavy tetanie viac menej nervozna som ;) takze Skúste tie ak nekojite

domkakvet
22. apr 2023

Treba sa spamatat kym nebude neskoro, tvojej mame sa necudujem, ze ti vynadala, tiez by som ti vynadala, nie kazdy ma to stastie ako ty, tak ze si spomen na casy ked si chcela mat dieta a nemala si ho a su pary, ktore ho nemaju do teraz, tak ze sa vrat tam kde si bola, ak nechces o vsetko prist, treba zdravy rozum a najst chut, tak vela stastia.

darijja
22. apr 2023

@silvike to nebola rada.. len konstatovanie, ze z toho co napisala tam absolutne nie je priestor na depresie... keby kvoli vzdoru dietata mali byt depresie, tak ju mame kazda.

silvike
22. apr 2023

@darijja depresia vooobec nemusi a casto ani nema viditelnu a zjavnu pricinu

silvike
22. apr 2023

@darijja Ale tak, ona pise ze miluje zivot a kym si to takto sama uvedomuje a takto to citi tak asi realnu depresiu nema. Mozno fakt len mierne vycerpanie, vyhorenie zo stereotypu...tazko povedat. Ved kazda mame inu psychiku a inak zvladame tu istu zataz.

andreatytler
22. apr 2023

Mozno si sklamana z toho ze si si seba predstavovala ako stastnu a vyrovnanu mamicku ale realita je uplne inde.
Zial ten vek v obdobi vzdoru je velmi narocny. Aspon pre mna je. Ja som bola naucena na krik a bitku od rodicov ale nechcela som to robit synovi a tak som hladala ine moznosti. Nasla som a dokazem sa ovladat ale aj to sa odrazi na mojej pohode. Zistila som ze mi vadi ze sa musim ovladat. Lezie mi na nervy ze musim 5x trpezlivo povedat. Ovela lepsie sa citim ked mozem 1x zhuknut😀
Zalezi aj od dietata. oli sme v kniznici a ja som v priebehu 10 minut musela syna 5x napomenut a usmernit, lebo on je akoby naklonovany a dokaze byt na 3 miestach naraz, ine dieta co tam bolo s nami, len spokojne sedelo na stolicke a pozeralo dookola.

Tu jednu konkretnu situaciu co si opisala ked si telefonovala a do toho pes a dieta. Tak tu treba rozoznat ten prvy moment kedy ti nieco zacina vadit a stopnut to hned tam. Necakat kym ti tie nervy rupnu. Mala si ten rozhovor s kamoskou skoncit, aj ked viem ze si ju chcela vypocut, ale ono to vypalilo proti tebe. Zhukla si na dieta a potom si sa zle citila. Treba dat seba na prve miesto. Ak ti nieco zacne vadit, hned to ries.