Hlúpe reakcie na tragédiu

12. mar 2023

Tak, strašne ma vytáča ako takmer všetci ľudia používajú stále tie iste otrepané formulky ako reakciu na tragédiu alebo trápenie iného človeka, neviem či sú takí necitliví alebo hlúpi, že si neuvedomujú ako tieto slova dokážu tomu človeku viac ublížiť ako utešiť.

Príklad, niekomu niekto zomrie napríklad bábätko alebo manžel ako som tu včera videla diskusiu a už sa to spustí:

“Neviem si ani predstaviť niečo take”
Tak do … jasne že si to nevieš predstaviť, kým sa ti to nestane, čo to je za blbosť? Okrem toho další význam tejto vety je že ty si rad že nie si v mojej situácii…

“Ja by som to neprežila…”
Tak teraz sa mám ísť zabiť lebo ak prežijem tak som dostatočne neľúbila tu osobu čo zomrela alebo som necitlivý človek?

“Ja by som sa nedokázala takto starať napríklad o choré dieťa alebo manžela”
Aha, takze tu osobu teraz dostatočne neľúbiš ty, či ako?

A takto je milión ďalších, ktoré mi teraz neprídu na um.

Tiež som včera v diskusii videla “Prajem ti úprimnú sústrasť” . PRAJE SA LEN NIEČO DOBRE, úprimná sústrasť sa vyjadruje ako tam niekto dobre podotkol, už by to mohli ľudia pochopiť .

Koniec výlevu

duunlo
12. mar 2023

Asi to bude tym, ze niekto sa potrebuje stale vyjadrit. Aj ked tym, ze napise taku kooooninu, ako “neviem si to ani len predstavit”…Su ludia, ktori su ticho a su ludia, ktori musia stale nieco komentovat a vyjadrit sa🤷🏻‍♂️ S tym nespravis bohuzial nic.

ckocka
12. mar 2023

A aká reakcia by ti pripadala adekvátna?

autor
12. mar 2023

@ckocka Je mi to veľmi luto, ak nie niečo čo môžem pre teba urobiť, stačí zavolať, som tu pre teba. Stačí. Ak to nemyslí úprimne tak stačí len Je mi to luto.

lesana25
12. mar 2023

Tieto anonymné hrdinky, ktoré idú poučovať 🤩

autor
12. mar 2023

@lesana25 dobre ❤️

zdenka11081983
12. mar 2023

Mat Tvoje problémy.. Mala som kolegyňu , mala nervózne prasiatko, ktoré sa chýbalo každého slova.. všetci boli pre ňu neokrachani, nevzdelani..no skrátka, nik ju nemal rád.

bloger
12. mar 2023

Nie vždy všetko dobre vypáli. Treba ale za tým vidieť snahu pomôcť. Nikto nie sme dokonalý. Ako je aj tá relácia. Ty by si možno reagovala lepšie, dokonalejšie a možno nie.

ckocka
12. mar 2023

Čo keď také strohé vyjadrenie bude pre niekoho znakom nezáujmu alebo nedostatku empatie, uvedomuješ si že milion ludí má milion odlišných emócií?

beata_k
12. mar 2023

A ty by si co povedala? Pouc nas trochu. Je mi to luto? Hmm tak to si sa velmi nehecla. Vidno, ze si nikdy nebola v takej situacii, ze nevies co mas na tu tragediu povedat, tak tu teraz ides mudrovat

autor
12. mar 2023

@beata_k veď som tam písala, si to poriadne prečítaj.

zorkahorka
12. mar 2023

Pane boze, mudrlant 🙈 a ako teda znie ta spravna veta? "Vsetko dobreee????"

beata_k
12. mar 2023

Co si napisala? Bla, bla, bla. Je mi to luto? O nic lepsia odpoved, nez tie co si spominala.

autor
12. mar 2023

@beata_k kým sa nenaučíš poriadne citat tak nemôžme diskutovať

aeruginosa
12. mar 2023

Stále lepšie reakcie než ako keď sa stane nejaká tragédia a ľudia začnú špiniť na obeť, šíriť nezmyselné konšpirácie alebo sa nebodaj z toho nešťastia posmievať (áno, aj takí, holt, sú) …
Toto, čo popisuješ, je skôr o tom, že ľudí to zasiahne, majú potrebu sa vyjadriť, ale nevedia, ako to naformulovať tak, aby to nevyznelo nesúcitne.. Aj keď by bolo možno lepšie byť ticho v takých prípadoch, v zásade na tom nevidím nič také zlé ako ty.
A úprimne? Keby mi niekto, koho mám rada, zomrie, tak posledná vec, čo by som vtedy riešila, je chytanie za slovíčka, či mi niekto praje alebo vyjadruje úprimnú sústrasť… to vtedy trápi leda tak toho, koho sa tá tragédia nedotkla ani trocha.

beata_k
12. mar 2023

Myslis toto? Je mi to veľmi luto, ak nie niečo čo môžem pre teba urobiť, stačí zavolať, som tu pre teba.
Ako pisem. Bla, bla, bla. Je mi luto. O nic lepsia.

autor
12. mar 2023

@beata_k tak polopate, keďže tam nevidíš rozdiel. Keď niekomu povieš že si tu pre neho a keď ON bude chcieť alebo niečo potrebovať, nech zavolá obráti konverzáciu na neho a vyjadris tým dôležitosť jeho emócii, keď povieš ani si to neviem predstaviť, ja by som to neprežila, tak to obrátia na seba a svoje sebecké pocity

beata_k
12. mar 2023

Ale to su tiez len take frazy. Polovica ludi ich tliacha. O som tu pre teba. Fraza ako kazda ina.

autor
12. mar 2023

@aeruginosa samozrejme ked niekto začne polemizovať že ked zomrel ako 35 ročný a dovtedy zdravý na srdcové zlyhanie a či bol ockovany tak to je už iný level primitivizmu…
Ale ver mi že ked 200x za týždeň na tvoju tragédiu počuješ ako si to iný ľudia ktorý niečo take neprežili nevedia predstaviť alebo by to neprežili tak ti každý jeden krát bodne ta hlúpa naučená klišé formulka do srdca

autor
12. mar 2023

@beata_k tak radšej nehovoriť nič ako som už písala

jan510
12. mar 2023

ja len dufam,ze autorka je naozaj taka empaticka aj v beznom zivote . Nie taka panovacna ako to vyznieva v jej prispevku

beata_k
12. mar 2023

Hmm nic. Fasa reakcia. Ostat ticho jak truba.

autor
12. mar 2023

@beata_k tak radšej povedať sprostosť alebo niečo čo môže ublížiť, gratulujem k tejto myšlienke 😁 najmä v takejto situácii, ach vidím že ty si presne ten typ o ktorom som písala, zrejme nezmeníš názor tak to nechajme tak

beata_k
12. mar 2023

@jan510 To je len taka zivotna teoreticka. Ako by to teoreticky malo byt. By ma zaujimalo kolko toho v zivote zazila.

lucka_ke
12. mar 2023

môj ocko keď ochorel (onkologická dg) a potreboval pomoc tak sa akurát ľudia odvrátili a prestali k nám chodiť, žiadne reči neboli... nikto sa neponúkol pomôcť okrem nás najbližšej rodiny toľko k tomu

autor
12. mar 2023

@jan510 nie, nie som empatická k ľudskej hlúposti a necitlivosti, je to z vlastnej skúsenosti a keď vidím ako ľudia stále používajú tie iste formulky pri reakcii na tragédie iných aj tu na koniku

beata_k
12. mar 2023

Ano nechajme, bo len teoretizujes o zivote.

jan510
12. mar 2023

ludska hlupost a nevedomost su dve rozdielne veci: Vela ludi neovlada bonton no nemyslia to zle v konecnom dosledku. Treba mozno aj trochu rozlisovat a selekovat veci. Keby si bola vyspela ludska hlupost sa Ta ani nedotkne, toto je male trucovite decko, co chce aby ludia skakali a reagovali ako si to ono predstavuje

solinkarka
12. mar 2023

Kks to sú problémy 😁

ckocka
12. mar 2023

Hlavne je to naivná predstava že tak ako to vnímam ja to vnímajú všetci, z toho väčšinou deti vyrastú.

autor
12. mar 2023

@jan510 ja keď vidím reakcie na tento môj výlev, tak tu už veru nevedomosť nikde nevidím, len ma to utvrdilo v tom druhom. Zaujimave je, že jedno male trucovité decko donútilo všetkých tu rozvaznych dospelých citat tento príspevok a ešte aj v toto nedeľné krásne ráno naň reagovať a nebodaj sa tu rozčúliť.

jan510
12. mar 2023

ale kdeze vsetkych tu dospelych si donutila citat 🙂 ani nahodou 🙂 cita to tu mozno desat ludi max