Hluk od susedov a nevybúrené dieťa

jedencloviecik
27. máj 2019

Ahojte, mám problém so susedmi - Číňanmi. Majú malé dieťa (asi 2,5r.), ktoré keď sa preženie po byte, mám pocit, že prešlo stádo slonov. Bola som najskôr tolerantná, sama čakám dieťa. Viem, že potrebuje pohyb, ale trpezlivosť nám s mužom už prešla a chceme to riešiť.
Dohovor nepomohol, ani v pokoji, ani v hneve, ani v plači. Problém je, že pán nám vždy povie " a čo má robiť". Ale zároveň ho pokojne nechá premávať sa na niečom na kolieskach až do 22:00 hod. potom sa snažia byť ticho, ale počujem to dieťa koľko krát aj dlhšie ako behá, stále niečo padá.
Je jediný z ich komunity, čo vie po slovensky a evidentne si naštudoval, že do desiatej môžu aj tankom prechádzať po byte a nič nezmôžeme.
Nevadí mi plač, ani hlas, ale otrasy. Navyše si myslím, že 3r. deti asi zvyčajne aj majú už aj nejaký režim (neukameňujte ma teraz tí, čo ho nemáte) ale mne proste príde nenormálne byť celý deň v byte zavretý s nevybúreným dieťaťom a večer ho nechať vystrájať. (Totižto teraz to viem posúdiť, že väčšinu času sú s ním doma, asi kvôli jazykovej bariére.) Byt je žiaľ v ich vlastníctve. Ja sa snažím to cez deň znášať so slúchadlami v ušiach, ale večer mi už niekedy prasknú nervy. Som odhodlaná to riešiť. Len neviem kde začať...

selest
27. máj 2019

Chapem ze ti to vadi ale ked budes mat vlastne dieta tak pochopis ze ak dieta nechce pristupit na tvoj rezim tak budes s vyplazenym jazykom cakat kedy vecer konecne zaspi. Sused stazujuci sa na hluk bude pre teba "prijemny" bonus

jedencloviecik
autor
27. máj 2019

@selest Ja verím, že to je ťažké a chápala by som keby je to občas. Ale sú s nim doma zvyčajne stále (čiže má veľa energie) a podľa mňa je tam aj freestyle výchova. Kedy zvyčajne chodia spať deti okolo 3 rokov? Vieš keby moje dieťa hneď nespí, ja by som minimálne večer zvolila inú hru ako naháňačky po byte a vozenie sa na čomkoľvek. Ale možno som naivná...Ale nedá sa s nimi dohodnúť. Úplne iná mentalita.

queen_mary
27. máj 2019

@jedencloviecik vies co, stacili by gumenne papucky. Samozrejme na nejakom odrazadle nema co robit v byte. Nie su na dome. Samozrejme je to o rodicoch. Ja mam to iste, len 2 deti a susedia uz 3krat neotvorili dvere, ked muz klopal. Riesim to tak, ze ked je hluk, zapnem nas prenosny reprak v obyvacke na kniznici, otoceny smerom hore. Dam to dost nahlas, vtedy ich nepocujem. Tak uz len cakam, kedy pridu oni 🙂 aby ske si veci vyjasnili. Deti/nedeti, su na byte, treba sa tomu prispôsobiť a respektovat aj susedov, ziadne take, ze ked budes mat dieta, uvidis.

nika3136
27. máj 2019

@jedencloviecik
Keby som uvažovala čisto iba ako účastník modrého koníka, ktorý chce dať akože správnu radu tak by som povedala, že hľadaj kompromis a snaž sa to tolerovať, veď aj ty budeš matka
Ale
Bývali sme v byte, kde si mladý chalan nad nami púšťal pesničky asi na celý panelák. Odkedy prišiel zo školy až kým nebolo 22hod.
Naozaj ma už prechádzali nervy a bola som rada, že som sa po pol roku presťahovala úplne do iného mesta, inak by som skutočne vybuchla.
Teraz máme dom, viem, že mám dieťa, viem, že môže kričať a nikoho neotravujem. Mne samej by bolo nesmierne ľúto, že sme hluční a snažila by som sa vyhovieť každému. Je XY iných činností, ktoré môže robiť.
Aj keď je to ich byt, svojím konaním obťažujú susedov.

Podľa občianskeho zákonníka v ustanovení § 127 "Vlastník veci sa musí zdržať všetkého, čím by nad mieru primeranú pomerom obťažoval iného alebo čím by vážne ohrozoval výkon jeho práv. Preto najmä nesmie ohroziť susedovu stavbu alebo pozemok úpravami pozemku alebo úpravami stavby na ňom zriadenej bez toho, že by urobil dostatočné opatrenie na upevnenie stavby alebo pozemku, nesmie nad mieru primeranú pomerom obťažovať susedov hlukom, prachom, popolčekom, dymom, plynmi, parami, pachmi, pevnými a tekutými odpadmi, svetlom, tienením a vibráciami, nesmie nechať chované zvieratá vnikať na susediaci pozemok a nešetrne, prípadne v nevhodnej ročnej dobe odstraňovať zo svojej pôdy korene stromu alebo odstraňovať vetvy stromu presahujúce na jeho pozemok."

Takže pri najhoršom ak nepomôže dohovor mám dojem, (možno sa mýlim, som laik) že prv je na rade mesto, tam treba napísať list a keď nič, tak sa to dá riešiť aj súdne. Ak je to teda naozaj už neznesiteľné s nimi.
A nie, jazdenie na odrážadle (alebo čo to je) po byte nie je v poriadku, ani keď je môj. Bytovka má takisto východ vonku a ihrisko, kde dieťa nemusí rozprávať 5 jazykmi, aby sa zahralo.

Držím vám palce

jedencloviecik
autor
27. máj 2019

@queen_mary Napadlo mi kopec vecí, ktoré by som mohla robiť naschvál. Zatiaľ som sa tak neznížila, ani políciu som nevolala, ale už mi praskajú nervy. Mužovi tiež už neotvorili raz, skoro im vtedy vyvalil dvere, keď si odpojili za dverami zvonček. Ale jednoznačne to vnímam ako obmedzovanie, aby som večer rozmýšľala či mám nabitú masku s hudbou na spanie...

jedencloviecik
autor
27. máj 2019

@nika3136 Ja to vnímam rovnako aj keď dieťa ešte nemám, veľa som nad tým premýšľala. Možno aj mne raz zabúchajú na dvere, ale určite nepoviem bezradne, že čo akože mám robiť najmä vo večerných hodinách. Chceme napísať sťažnosť správcovi bytového domu a napíšem aj na mestskú časť. Máme vysnívaný spoločný byt a veľmi nerada by som sa ho po 2 rokoch zriekla, kvôli týmto susedom (doteraz sme mali len raz problém, keď po nociach balili nejaký tovar z číny v byte).

jedencloviecik
autor
27. máj 2019

@nika3136 Inak tú radu, že byť tolerantný, zmierlivý a veď aj ty budeš matka 🙂 - to by som aj ja sama poradila, nebyť tejto skúsenosti. Niekedy človek musí asi bojovať...aj za trochu ticha.

romiada
27. máj 2019

@jedencloviecik ja som si v prvom momente keď som si prečitala nadpis myslela že pišeš o nás. Ja mám tiež také 2.5r tornádo doma a to ho chodime 2x za deň "venčiť" 😁. A tiež mi minule suseda ktora byva vedla povedala že keď syn prefrčí okolo jej bytu (sme 3 byty na spoločnej chodbičke od vyťahu) tak chyta mykavku 🙃 Tak ale zase nočny klud sa snažime rešpektovať a skludniť sa takymi nahanačkami cca o 21hod kedy maleho pomaly do postele chystame.
To je asi byt nad Vami, že?
Lebo keby bol pod Vami tak sa hluk da tlmiť kobercami...lepšou podlahou. Strop asi jedine sadrokartonom 😏

selest
27. máj 2019

@jedencloviecik zial ked mas doma zive dieta je to na vzdy, nie len obcas. Niekedy ani "vencenie" nepomoze. Deti proste robia hluk to je uplne normalne. Samozrejme vecer by ich uz mali rodicia krotit ale ak je dietatko nezvladnutelne, tak sa to lahsie povie ako urobi. Mozno sa nehraju mozno ho nahanaju po byte aby ho dali spat a ono uteka😂a mozno uz vyskusali vsetko a rezignovali.. kazdopadne by som to riesila opatrne. Inak ak ti vadia cudzie hlucne deti tak neviem ozaj kam sam pojdes stazovat ked budes na mieste tvojich susedov😂uplne KO po celom dni a dieta plne energie beha po byte a nie a nie ho uspat. A na tvoje tiche hry ti z vysoka prdi😂a to ozaj nemyslim v zlom len som tiez mala naivne predstavy kym som nemala vlastne dieta

jedencloviecik
autor
27. máj 2019

@romiada Presne, je to presne ako tornádo :D Žiaľ sú nad nami. Muž nechce o prerábke nedávno prerobeného bytu ani počuť, ale už som si pozerala aj izolácie. Len pokým som tehu, to asi nejdeme takto riešiť, hlavne ma odrádza, že to nemusí mať ten efekt, lebo jeho podlaha je zlá a tam by viac pomohla tá izolácia. A to je 0 šanca, že on sa do niečoho takého pustí. Podľa mňa ani koberce nemajú a to sme im už hovorili...ale vies kazdy to inak vnima, ja chapem, že ma nechápe - keď im nad hlavou nekolieskuje iné dieťa nonstop.

kittykat22
27. máj 2019

@jedencloviecik maly pojde v septembri do skolky. Oni tam nechavaju deti do 17.00 - budes mat klud. Chapem ta ze niesi spokojna. AKo jedna vec je mat toleranciu voci dietatu, a druha je mat z bytu cirkus humberto lebo susedia si nevedia ustrazit svoju ratolest. Capart coskoro nebude cele dni doma, a budes mat klud.

jedencloviecik
autor
27. máj 2019

@selest Ja ti poviem pravdu, ja sa na to teším...Nech plače a dupe tak hlasno, že nebudem počuť to ich 🙂 Potrebujem zažiť aj tú druhú stranu, ale som presvedčená, že odrážadlá sa dajú eliminovať...Je to asi pohodlné nechať dieťa robiť čo chce, oni sú naň zvyknutí...ale pre nás je to nesmierne obťažujúce každý deň.

simca06022011
27. máj 2019

@jedencloviecik máš pravdu, nie je to normálne, ale neviem ako to vyriešiť. Iní susedia sa nesťažujú? Musí to byť počuť aj inde, mňa by porazilo. Teraz máš slúchadlá ale keď sa ti narodí dieťa budete "celý deň/večer" v buchote. Dúfajte, že dieťa pôjde do škôlky ;) o čom ale pochybujem. K tej 22hodine, si pozrite aký máte domovy poriadok, my sme tam mali žiadny nadmerný hluk už po 19tej, len neviem bližšie nič, keďže my sme našťastie boli väčšinou slušný vchod😂 btw. Ako deti sme chodili po byte aj v odrážadlach , ale cez koberce to nebolo počuť... Detto som bola s dieťaťom v malom byte a žiadny cirkus okrem plaču, keď bola chorá a pár cirkusové pred spaním nikdy nerobila. Čiže mäkký sú rodičia a neschopní, keby chceli vyriešia to.. U nás neexistovalo aby malá vladala o 8 behať po byte a robiť cirkus. Na to sa vyvencila a vyhrala celý deň až-až a hlavne, keď sme zavelil, že sa ide spať , tak sa islo, vymysleli sme si na to systém ako ju tam dobrovoľne na silu dostať, aj keď boli revy zo začiatku aj u nás... Hrať sa dá na koberci a nebude nič trieskať o zem. Čiže vidíš, možnosti sú keď chcú... Ale nechcú ..

katulienkax
27. máj 2019

No nic v zlom ale karma je karma . Aj nad nami su takí susedia ze aj o 23 behajú tie deti a este sa aj vadia cico spolu, ale nikdy som sa nestazovala lebo jak su moje 2 deti väčšie robia podobný hluk avšak s rozdielom ze moje už o 21 spia.ale už nejak dlhšie taký hluk nerobia po case tie deti nad nami zrejme už chodia do škôl do škôlok tak budeš mat do 17 pokoj kym dôjdu domov, potom chvíľu pretrpís a do 21 budú zalahnute lebo im bude treba vstávať ráno.

timilv
27. máj 2019

@jedencloviecik my sme riešili problém so susedmi, síce nie kvôli hluku, ale smradu z cigariet ktorý vetrali do celého paneláku... Ale postup bude asi podobný, sťažovali sme sa správcovi bytového domu, na meste, dokonca sme skúsili aj mestskú políciu a každý si nad tým viac menej "umyl ruky". Rozprávala som sa s jednou pani a tá mi hovorila, že dá sa to jedine tak v takýchto prípadoch, že sa spíše sťažnosť, alebo sa to až dá na súd a oni námatkovo posielajú niekoho kto premeria či sú prekročené hladiny (napr. toho dymu, hluku, alebo toho na čo sa sťažujete). Proste či je to nad rámec a fakt sa dá povedať že ťa to obťažuje. Ak sa na nič nepríde, celé si to zaplatíte... Ohľadom hluku, do 22:00 ťažko niečo vymyslíte, to aj keby skúsite zavolať políciu, neviem, či by prišli lebo v podstate nič neporušujú. My sme to vzdali a po ani nie roku sme sa odsťahovali do domu a teraz s odstupom času môžem povedať, že nič lepšie sa nám nemohlo stať 😉 máme tu kľud... Nikto nás neruší a nikoho netušíme my. A inak k tomu režimu, naša malá je úplne tornádo a to sme väčšinu dňa niekde vonku alebo sme na dvore 😂 ale aj tak jej už po kúpaní nedovolím lietať po dome... Okolo pol ôsmej ide do vane, tam je niekedy aj polhodinu až trištvrte hodinu lebo sa rada hrá vo vode a o deviatej je v posteli. Keby jej po kúpa dovolím behať po dome tak sa tak rozjaší, že mi nezaspí ani o jedenástej

lilly256
27. máj 2019

@jedencloviecik my mame nad nami takých susedov .. tiez mi plač nevadí ani krik .. ale ten dupot ze nám az sklo skáče v obyvacke je na nevydržanie ... oni nám na to povedali ze su to deti ved v noci nerobia hluk ...dali sme si sádrokartón medzi zvukové izolácie aj tak nepomohlo ... uz len kvôli tomu mam motiváciu sa presťahovať niekde do domu .. a to sme mladý pár nie nejakí starci ktorým vadí aj šuchnutie

jedencloviecik
autor
27. máj 2019

@kittykat22 Veľmi pochybujem, že pôjde do škôlky. Mám pocit, že zostane v tej komunite ich. Jeho žena nevie ani pozdraviť po slovensky. On vie hovoriť, lebo pravdepodobne je živiteľ. Ale komunikácia je ťažká...

@simca06022011 Nechcú veď toto. Je to ich prvé dieťa, možno aj nevedia ako si to nastaviť.. Ale skôr si myslím, že to je taký laxný prístup. Oni nemajú nad svojim bytom suseda s dieťaťom. Možno by to lepšie chápali.

jedencloviecik
autor
27. máj 2019

@katulienkax Každý deň čakám na 22:00 hod. ver mi. A niekedy nepríde ani vtedy hneď ticho. Ale už som si povedala, že budem nekompromisná...cez deň mám slúchadlá, pracujem pri hudbe. TV pozerám veľmi málo, ale teraz keď bol ten hokej, to jediné sa snáď pozerať dalo, lebo bol hlučný :D

romiada
27. máj 2019

@jedencloviecik hej lebo on nevie čo je to mať nad hlavou. Ale zas ma to v priamom prenose doma 😂

jedencloviecik
autor
27. máj 2019

@timilv Vidíš a to si na rodinnom dome. Ich dieťa je v paneláku o deviatej na odrážadle :D v plnej sile! Viem, že sa dá odsťahovať, ale ako som spomínala, je to niečo čo by mi bolo ľúto, lebo bývalo sa nám doposiaľ dobre a zvykli sme si tu. Môjmu mužovi som povedala, že aj keby sme v garsónke, budem s ním šťastná. Pocit, že môžem odísť je určite osloboduzujúci, ale momentálne to nemáme v pláne, skôr nás táto situácia zaskočila...Potom si aj človek kladie otázku, že prečo sa má toho vzdať...nič zlé nerobíme, len chceme aspoň večer pokoj.

romiada
27. máj 2019

@jedencloviecik my sme mali takto nad nasim bytom nejakych Arabov čo nonstop hukali a pod nami pes čo doobeda zavyjal ked bol sam doma. Jedina moja zachrana bola ze mame kvalitnejsie izolacie v baraku lebo sa to ako tak dalo (poznam klasicke panelakove hulakanie a zvukove prejavy cez stupačky v byte rodičov) a ja som bola v robote. Teraz som na RD...Arabi sa odstahovali a pes zdochol...inak by ma drblo tiež 😆

timilv
27. máj 2019

@jedencloviecik nám sa tiež z toho bytu zle odchádzalo... Bol prerobený, nový, všetko ako sme vždy chceli. Ale už predtým ako sa narodila dcéra sme to brali so susedmi, že to tak ďalej nejde ale keď sa narodila, tak som to brala ešte horšie, lebo už neškodili len nám, ale aj jej. Ja viem, že život v byte je aj o prispôsobovaní sa a tolerancii, ale nielen z jednej strany.
Skúste sa popýtať u správcu, prípadne priamo u právnika, že čo sa dá robiť. Lebo keď sa Ti narodí bábätko a budú Ti ho nonstop budiť, tak to bude ešte horšie

jedencloviecik
autor
27. máj 2019

@lilly256 My sme tiež mladí. To nesúvisí s vekom, že človek hľadá útočisko doma a aj pokoj. Pamätám si ako som mužovi vlani vravela, že milujem túto našu oázu (v obývačke mám veľa vankúšov a izboviek) a nemusím asi vysvetlovať aké relaxačné otrasy máme zrazu nad sebou. Najskôr som si myslela, že som len precitlivená, ale vidím aj na ňom, že už má toho plné zuby. Lebo opakuje sa to ako v slučke sme...

jedencloviecik
autor
27. máj 2019

@romiada Ja som sa sťahovala z tehlového bytu a tam som nepočula ani, že mám suseda. Pre mňa je toto úplne nový vesmír. Keby sa tak ten byt dal preniesť, idem zajtra...

jedencloviecik
autor
27. máj 2019

@timilv Presne toho sa bojím. Ak to neprestane a bude to mať vplyv na dieťa, tak to sa obávam, že bude posledná kvapka. Aj keď toľko hudby spolu počúvame teraz keď je v brušku, že možno dupot ho nezobudí. Ale celkovo aj zlé vzťahy mať so susedmi, ja som po ničom takom netúžila... a už začínam chápať tie inzeráty, keď niekto predáva pekný prerobený byt :D

nika3136
27. máj 2019

@selest inak nad vetou : "možno ho naháňajú po byte aby ho dali spať" som sa zasmiala a spomenula som si na hlášku zo seriálu pestúnka Fran (myslím, že tak sa to volá)...keď jej robili ultrazvuk, lebo je tehotná
Dr. - vidím tu štyri nohy
F - preboha, štyri nohy? Ako ho chytím, keď nebude poslúchať? 😂

Možno má aj tento 4 😂😂

jedencloviecik
autor
27. máj 2019

@nika3136 :D inak mne to tiež napadlo, že možno im uteká z postele...ale to zrejme bude ten prípad po 22:00 keď počujem rýchle malé nohy

nada89
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
jedencloviecik
autor
27. máj 2019

@nada89 Uvidíme, aké to bude keď tu bude bábatko, budem zrejme dosť vyčerpaná a zamestnaná ním. Ale dúfam, že si nedovolia prísť mi to vracať pre jeho plač. To som nikdy neurobila. A teda počula som ho denne.
Mne ide len o hluk, ktorý sa ovplyvniť dá, keď sa chce...aj teraz im zamrnčalo, majú spálňu nad našou, ale to je prirodzené. Dupať ako slon, prirodzené nie je.
Skôr ako rezignujem, skúsim zabojovať. Začnem pekne postupne, odídu sťažnosti, idem si ich nahrávať (lebo skutočne dnes sa to dalo nahrať aj nokiou 3310) a keď bude treba dám podnety aj ďalej.

aleshka_supermama
27. máj 2019

@jedencloviecik ufff viem o čom hovoríš mala som ich za susedov bývali aj nad nami tam bývalá rodinka aj vedľa asi ale ich tam bolo v tom byte nejak moc 🤣čistá katastrofa, hore sa v kuse mlatili asi muž ženu, furt buchali večne party. Bývalá som s kamarátom ten im bol asi 5x na dvere búchať nech su ticho ani raz neotvorili. 2x nás vytopili ale tak ze až vonku na chodbe sa valila voda po stene. Bývalá som tam 2r kamarát 3r, tam sa proste cez deň nedalo existovať tiež keď sme boli doma sme mali sluchátka. Raz kamarát ochorel mega horúčka chcel mať kľud no ráno o 10tej zapli nejakú čínsku hudbu hralo to dookola až do večera. Ja neviem či vadili len nám ale som bola rada keď som sa odsťahovala.