Ahojte, chcem Vas poprosit o pomoc a napady. Mam niekolko otazok.
Vsetky moje otazky sa tykaju konca roku 1975 az zaciatku roku 1977.
-Kolko rokov sa archivuju udaje o trvalom pobyte na Slovensku?
Narodi sa dieta /cca 1975 - 1976/, ma prvy trvaly pobyt a potom sa prestahuje parkrat za svoj zivot. Udaje o prvom trvalom pobyte sa po case skartuju alebo idu do nejakeho archivu?
-Ak isiel mlady muz na odvod zakladnej vojenskej sluzby /cca 1975 - 1976/ a mal uz v tom case jedno alebo dve deti, vojaci toto evidovali? Dokladal to napr rodnymi listami deti?
-Zverejnovali vsetky mesta v tychto rokoch, ktore uvadzam oznamy o narodenych detoch? Ide o porodnicu Bojnice okr.Prievidza.
-Ak chodila matka s detmi k detskej lekarke na poradne a ockovania /cca 1975 - 1977/ a tato poliklinika bola zrusena a pani doktorka uz nezije, zaznamy sa skartovali a znicili alebo je sanca, ze su niekde v archive?
Ak si toto precita pravnik/pravnicka a bola by ochota pomoct mi, budem vdacna.
Dakujem.
Zacni na matrike v mieste narodenia deti. Tam su zaznamy o vsetkych narodenych detoch.
Karty tych deti sa bud postupili k ich vseobecnemu lekarovi ked k nemu prechadzali alebo sa preniesli k inemu pediatrovi ak ich menili. Po zruseni ambulancie sa karty archivuju na VUC.
@viestta Matrika nepomoze vobec v nicom, lebo GDPR...
Porodnice tiez archivuju knihy porodov
A GRPD plati pre vsetky tebou vymenovane organizacie, takze ak chces nieco zistit, musis prehladavat archivy. Okresne, statne, mestske
@viestta Toto s porodnicou som si myslela aj ja, ale bolo mi povedane, "vraj" sa zaznamy o porodoch skartuju po 20 rokoch, ako vsetky lekarske zaznamy.
A ano, mas pravdu, ze vo vsetkych institiaciach plati GDPR, lenze niekde je ochota vacsia a inde ziadna.
Autorka: Ak ide o roky o 70-te roky, a ty nie si priamy pribuzny, nezistis to nijako. Matrika ti spristupní (tieto roky su este stale ziva matrika, teda pokial co i len jeden clovek v danej matrike zije, je ziva, spravidla cca 100 rokov) iba ak ide o teba pripadne tvojho pribuzneho. V matrike by malo byt uvedene aj miesto pobytu. Oblastne archivy ti nic nespristupnia, lebo zive matriky nemaju. Zdravotne karty rovnako, musis byt priamy pribuzny alebo ty sama. Cize zadala si malo info. Existuje este vojensky archiv v Trnave, mali by tam mat dokumenty do roku 1992, ale spristupnenie si musis overit.
@katkine_terapie Toto je vsetko, ako nic nezistim, ale ja potrebujem poradit, ako zistim...
Autorka: Tak napis o kom tie info hladas. Lebo je rozdiel ci hladas info o otcovi, matke, sebe alebo susede, kolegovi, kamosovi....
@katkine_terapie O sestre, ktora bola dana na adopciu rovnako ako ja, kazda sme isli do inej rodiny
Autorka: A hladas teda sestru, ak dobre chapem. Skus sa obratit na UPSVaRv mieste tvojho narodenia, mohli by mat v archivoch nejake udaje. Rovnako sa mozes obratit na mestsky/miestny urad - odbor socialnych veci (mali vtedy pod palcom aj adopcie), tam kde si sa narodila. K zdravotnej dokumentacii sestry sa nedostanes, cize tymto smerom sa neorientuj. Mozes sa obratit na zdruzenie Navrat, mozno budu vediet pomoct.
Skús zavolať na bádateľňu... Tam by ti mohli zodpovedať tvoje otázky (aspoň z ich pohľadu) a aj potrebné kroky.
https://www.minv.sk/?kontakty-118