Ahojte... hľadám jednu knihu, presnejšie jej názov, ktorý si už nepamätám. Viem približne obsah, že bola o tom, že tam bol nejaký pyšný kňaz, ktorého stále pokúšal diabol, ale kňaz sa nedal, na to bol pyšný. Ale ten kňaz zároveň miloval jednu ženu nejakého bežného sedliaka a tak intrigoval... končí to nejak tak, že sedí v base obvinený z vraždy a diabol mu ponúka, že ak sa mu upíše, vyslobodí ho z basy ... a už keď počuje otvárať dvere, lebo si myslí, že ho idú popraviť, tak sa upíše diablovi. Ten ho z basy vyslobodí... ale odvedie na nejaký vysoký kopec, keďže kňaz nepovedal, ako ho má oslobodiť, a tam nad roklinou mu prezradí, že ho išli prepustiť a "zdolaného" ho nakoniec zhodí do priepasti 🙂 Je to staršia kniha, čítala som to niekedy na strednej škole a neviem už, čo to bola za kniha 🙂 Nepoznáte to niektorá 🙂
na strednej škole? ale to asi nebolo povinné čítanie že?
mne to nieco hovori...ale nebolo to uz v case tvojho citanie "stare" ?
citala som vela aj starsich knih,no a ten pribeh mi nieco hovori...ale nepamatam sa na nazov....mozno sa mylim..neviem.
Voľakedy som čítala takúto povesť. Skúsila by som nejakú zbierku povestí s touto tematikou.
@terezka1947 bolo bolo, bola to dooosť hrubá kniha 🙂
netuším, takmer 30 rokov som pracovala v knižnici, mám veľa prečítaného, ale toto ani náznakom