Hľadajú sa mamičky - chovateľky "úžitkovej" zveri

maruskass
3. dec 2012

Tak mi napadalo, ze takato tema este zalozena nebola, a dufam a viem, ze nie som jedina, ktora zije trochu inym sposobom zivota, nez je dnes bezne.
Hladam mamicky, ktore doma chovaju ovecky, kozy, kone, prasiatka a podobne, ako som v nazve napisala "uzitkove" zvierata - z uvodzovkach, lebo uzitok z toho maju najvacsi samozrejme ony! 😀 A dokonca aj tie, ktore su nakoniec z laskou zjedene. (ospravedlnujem sa citlivejsim povaham za vyraz, tiez som si tym presla, kym som si zvykla)
My sa orientujeme najma na chov koz, hydiny a kralikov, a sezonne ovce, prasiatka, husy, kacky..obcas nejaky kon 😉 Pestujeme, okopavame, sadime..co zvierata nezozeru - zuzitkujeme. Byvame na samote, deti sa kupu v prameni od roka, pasieme, dojime, krmime, kosime, obcas sa v hnoji vyvalame..vsetko spolu a velmi radi. Niet krajsieho detstva!
Zainteresovany vie, ze to ma aj mnoho tienistych stranok, a tak by som bola rada ak by ste sa niekto ozvali. MOzno aj ten, kto takto nezije, ale je mu to sympaticke a mozno ho my ostatni povzbudime, ze to stoji za to - opustit pohodlie bytu.. a mozno naopak
😉

Tesim sa na prispevky!

danielitka26
3. dec 2012

@maruskass krasna tema, ano zazila som aj ja take detstvo sice nie na samote ale na dedine kde sme chovali kacky, sliepky, husy, zajace, prasiatko a sem tam nejaka koza...ja som teraz prec ale moj stryco pokracuje chova sliepky zajace ovce a prasiatko

danielitka26
3. dec 2012

ale vzdy som tuzila byvat na samote snad sami to na stare kolena podari... 😵 😵 😵 to je moj maly sen

luciaq
3. dec 2012

uzasne tisko zavidim. tiez som velky zvieratkar,ale priznam sa ja by som zabit nemohla. prazdninovala som ako mala u starkej na dedine a zabijacky doteraz nemusim.ale to ostatne jeeeeeeeeeeeeeeeeej. akurat sme sa s priatelom zhodli,ze skoda,ze nase deti uz nezaziju take pekne detstvo ako sme mali my.

miskalevica
3. dec 2012

juj tak tato tema ma chytila za srdce, vyrastla som na dedine, chovali sme samozrejme aj zvieratka, hlavne hydinu a nejake tie prasiatka, vcely, najradsej som mala husky, tie som pasla cele leto, posluchali ma na slovo. Teraz sa dusim v centre mesta v byte a snivam o tom, ze raz budem v domceku s dvorom a velkym humnom a budem mat znova sliepocky, kacicky, husky, zajov a vcely a aspon 1 kozicku, taku tu hnedu, co vyzera ako kamzik :D. Len neviem ako by som to zvladla, kedze moj chlap je velky IT, v praci je od 7:00 do 18:00, hehe to by nestihal nakosit, seno obracat pre tu kozenku 🙂 Velmi mi chyba vybehnt na dvor a odtrhnut si nepostriekanu paradajku, ktora vonia a je tepla od slnka, ruze pod oknami a opojnu vonu lalii v juni, vtacie hniezda na stromoch v sade, lastovicky na drate, jesenne pilenie, rubanie a ukladanie dreva, v zime nekonecny pribeh s odpratavanim snehu 🙂......aaach ale som sa zasnivala 😉

rebroza
3. dec 2012

@maruskass ahoj. ja som o tom tiez snivala kedysi a potom ma to nejak preslo. byvam v dome v malej dedine, ale blizko mesta. zvery nechovame, ale susedia naokolo - sliepky, kravky, ovce, kozy.... cez zimu mame diviaky naokolo a v poslednom case kukam o polnoci ako sa chodia jelene a lane past do susedovie zahrady....
co by ma zaujimalo je tvoj nazor na nasledovne: ked sme sa z muzom bavili aj o byvani na samote, dedine a pod. riesili sme, ze co je dobre aj pre deti. bo do tych cca 3 rokov je to super - ako pises. ale potom skolka, skola... vsetci kamarati su daleko, treba sa rychlo ponahlat domov, bo dalsi bus nejde, resp. cesta domov dlho trva....syn ma 4 roky, je velmi spolocensky, takze casto sa nam stava, ze cestou zo skolky ideme odprevadit, resp. na prechadzaku s kamaratom, alebo na detske ihrisko sa idu pohrat. mam pocit, ze uz v tomto veku mu nestacime ako spolocnost my, ale ze potrebuje a aj vyhladava rovesnikov.
nechcem sa ta teraz nijak dotknut, ani riesit co je lepsie. len ma uprimne zaujima tvoj nazor.

nikush
3. dec 2012

@maruskass my sme chovali 2 ovce, od jari do jesene, tento rok sa chystame na 4 barany 😀 ...a este by som chcela aj sliepky, aj zajace, lebo zboznujem ich maso 😀 ale to musim mat najprv okolie dokoncene...a taktiez pestujem zeleninu, na jesen sa hrabem na zemi a hladam orechy, jablka...bavi ma to

elienka
3. dec 2012

@maruskass ja osobne chovám králiky už 3tí rok, tento rok sme si zo srandy kúpili 5 sliepok, na budúci rok sa chystám na kurčatá - manžel zrovna dorobil šklbačku peria, tak aby sme otestovali. Kozu sme zavrhli, lebo máme samé mladé stromčeky, susedia pestované záhradky a žiadny plot, tak sa bojíme aby nenarobila viac škody ako úžitku. Ale viac zvierat momentálne neplánujem, mám kamošov, takýchto chovateľov a viem, koľko to dá práce.

janinah
3. dec 2012

@maruskass rozprávka 😉 aspoň kým nemusíte riešiť školu a pod.záležitosti 😉 k zvieratám treba mať vzťah a to ja nemám...napr. sliepky neznášam odkedy ich svokra púšťala po celom dvore ,aby sa nazobkali zelené a po dvore sa moje deti motali " v kuracincoch" a pritom sliepky mali svoj výbeh,ale asi im 20 m2 nestačilo....

kristinaanna
3. dec 2012

no my bývame v meste , momentálne máme len sliepky, kačky, a jednu kozu, kým žila moja mama, mali sme dve kozy, morky, kačky, húsky, dva roky aj kravičku a neskôr býčka a jalovicu, pred rokom sme mali aj barana 😉

luci78p
3. dec 2012

my bývame na dedine,ale už tu veľa ľudí nechová takéto zvieratká - koníky na robotu v lese,asi dve rodiny majú kravy a inak pár býkov a prasiatok na mäsko a niekde hydina. moji svokrovci majú aj ovečky 🙂 my doma máme len psy, korely a zajačika - ale zakrslého králička.moja sestra má chov zajacov na mäsko - ja to nemusím...akurát sa s mm už asi druhý rok odhodlávame ku kúpe sliepok - kvôli vajíčkam - domáce s kupovanými sa nedajú ani porovnať....inak sme skôr na tie neúžitkové druhy 🙂

elienka
3. dec 2012

@luci78p aj my sme dlho váhali so sliepkami, ale sem tam sme dostali vajíčka od mužovej starenky, no a potom zakázali klietkový chov a vajíčka strašne zdraželi. Tak sme v septembri kúpili 5 sliepok po prvom vynesení s tým, že ak nás to baviť nebude, tak ich použijeme do polievky, ale teraz super, po mesiaci u nás začali znášať a už teraz pomaly neviem čo s vajíčkami. A v porovnaní s mojimi zajacmi je do nich aj minimálny vstup

luci78p
3. dec 2012

@elienka no snáď sa aj odhodláme,len neviem,či sa to oplatí,keď aj to zrno stojí peniažky,neviem koľko by toho pozobali 😀 😀 😀 .... ešte pestujem aj neakú zeleninku,ale nemám na to moc času, a ešte chceme vysadiť ovocné stromy,sme zdedili pozemok kúsok od domu,tak rozmýšľame,že oplotíme a dačo posadíme 🙂

jasmika
3. dec 2012

@maruskass krásna téma... a pridávam sa. Máme kravičku-aj ked o tú sa stará mamina...,tiež býčka, prasiatko, sliepky... Keď sa osamostatníme a budeme bývať vo svojom domčeku chystám sa chovať kozičku a sliepky... Podarilo sa mi docieliť že si sami sadíme zeleninu...a tiež tie sliepky... som musela u maminy "vybojovať" argumentami..teraz sa teší s nich aj ona... 😀

elienka
3. dec 2012

@luci78p no v porovnaní, čo stoja vajíčka v obchode, tak mám pocit, že tie sliepky skoro nič nezožerú. starenka chová 7 sliepok a odhaduje, že zožerú max 2 metre pšenice za rok (á 15€) + nejakú zmesku + odpadky + zelené.
Tie vajcia sa naozaj nedajú porovnať s tými v obchode. Kamoš choval sliepky na vajcia na kšeft a počítal že keby predával vajcia 10 ks za 80 centov, tak je už v zisku.Opatrovanie sliepok je časovo veľmi nenáročné (stále porovnávam s mojimi ostatnými zverami - zajace, psy, mačky)

andrejka1978
4. dec 2012

ach jaj...... ako rada by som tiez unikla niekde na vidiek z tej hroznej bratislavy. vsetkym, co mozete zit spojene s prirodou a jest domace produkty vam v dobrom zavidim. prajem vela radosti a osohu z prace a mozno v buducnosti sa aj mne nieco take podari.

maruskass
autor
4. dec 2012

@rebroza No tak tu si trafila klinec pohlavicke 🙂 Kym sme deti nemali, ani nam nenapadlo, ze by im mohol niekto okrem nas chybat..Teraz ked ma maly len 2,5 roka - tiez je velmi spolocensky - uz chapem mamicky ktore kvoli tomu chcu ostat v meste 😉 my mame stastie - sme sice na samote, ale par metrov popod nas (sme na kopci) ide cesta do dediny. (ktora aj s nami ma 98 obyvatelov, ale 17 deti!) Autobus teda zastane kedy chceme a do dediny ho zatial vozim na ihrisko ja - 1,5km. Ked bude vacsi kupim mu bicykel 😀
A to je vlastne aj dovod preco od januara nastupuje do skolky - nevie sa dockat. Na totalnej samote. kde nikto nikdy okolo nejde a cesta tam konci je riesenim len mat viac deti - podla mna im urcite musi byt smutno..

maruskass
autor
4. dec 2012

@jasmika Sliepky su podla mna najnenarocnejsie zvierata zo vsetkych! A s obrovskym uzitkom. Ved ked mas vajicka (a mlieko) vzdy mas co varit. Cely zivot ti dava vajicka, prip.vysedi potomkov, a napokon ked uz je stara a neznasa vajicka, mas este zdravu polievku. Ale je pravda, ze ich mnoho ludi nema rado.. My mame sliepky pustene volne - maju tu hotovy raj, ale uz sa im ho chystam zrusit 😠 Nebavi ma stale obchadzat (v tom lepsom pripade) hovienka. 😀 Ale je pravda ze sa nam za slobodu odvdacuju mnohyyyymi kuriatkami v lete a nekonecnymi vajickami cely rok. A drzim palce s kozickou - potom sa ozvi, poradim co ako, kozy su osobnosti! 😀

jasmika
4. dec 2012

@maruskass máš pravdu.. Mamina najskôr namietala..nechcela aby sme kúpili sliepky..lebo neznáša tie hovienka 😀 😀 😀 ktoré sú všade 😀 ale prehovorila som ju a odkedy ich máme, nekúpili sme ani jedno vajce a ešte rozdávame 😀. Teraz na zimu máme málo miesta v stajni..tak som vravela že keď tak pôjdu do polievky a na jar kúpime dalšie.. a mama radšej povedala že im urobíme miesto v stajni trošku a že si ich necháme 😀 Prišla na to že je dobré mať svoje sliepočky... len ona to neprizná.. 😀 😀 😀 to je jej povaha 😀 😀 Akurát včera sme im urobili miestečko.. no kohút musel isť pod nôž 😒 lebo bol veľmi agresívny...stalo sa mi že mi aj malú poďobal..tak sme ho nechceli nechávať lebo ked sme išli so žrádlom tak sme museli s metlou ho odohnať 😀 Tak teraz dúfam že sa neurazia..Lebo sestra ked zabili kohúta tak sliepky im asi 2 týždne prestali niesť 😀 😀 a to sa stalo dvom sestrám...

kristinaanna
4. dec 2012

@maruskass no už som hovorila, že bývame v meste - na konci pod lesom, máme len jedných priamych susedovcov, malú som tiež dala skôr do škôlky lebo sa nemala s kým hrať, na ulici nie sú deti, a ihrisko máme tiež tak 1,5 km ďaleko 😀

janka258
4. dec 2012

@maruskass krasna tema,ja som tiez chovatelka 2 prasiat, 6 oviec, 20 sliepok,2 maciek, 3 psov, 2 zajacov a som spokojna, perfektne sa pri nich odreagujem, aj ked musim uznat,ze ak by mi niekto pred 7 rokmi povedal,ze budem chovat tak ho vysmejem,lebo som sa bala aj sliepky,ale zvykla som si (podotykam,ze dobrovolne,nik ma nenutil) a uz by som nemenila.

kristinaanna
4. dec 2012

@jasmika no my sme našim strihali aj krídla aby nevyletovali z ohradky, ale aj tak stále boli v záhrade 😉

kristinaanna
4. dec 2012

a nikdy nezabudnem na pasenie kozičiek, dobrá kniha, káva, a hodina pokoja, kým sa nerozhodli, že už majú dosť krásnej trávičky a nevybrali sa do kríkov a iného bordelu 😀

jasmika
4. dec 2012

@kristinaanna presne tak isto aj my 😀 celé leto som nevedela pochopiť..vždy jedna a tá istá zdúchla z ohradky... nakoniec sme im už teraz na jeseň otvárali nech behajú všetky ked už nebola v záhrade zelenina 😀

maruskass
autor
4. dec 2012

@andrejka1978 podari! Len treba mat rovnako zmyslajuceho partnera... 😎

maruskass
autor
4. dec 2012

par fotiek pre potesenie pre vas! (ooo, a zabudla som, ze min.rok sme vychovali aj jelenicku.. 😉 ) ..a na tej fotke na luke -kojim 3 tyzdnovu dcerku na luke nad domom.

deborah1
4. dec 2012

To je úžasné,krásne fotky! 😵

andrejka1978
6. dec 2012

@maruskass ach jaj........to su krasne fotecky. ako z rozpravky. neviem si predstavit nic lepsie pre deti. urcite su aj tazke chvile a zivot nie je vzdy takto lahky ale stoji to asi za to.

luci78p
6. dec 2012

ale to musí byť náročné....a krmivo pre zvieratká kupujete,či pestujete,kosíte a či ako????

maruskass
autor
7. dec 2012

byvame v lese, nie su tu naokolo polia, takze zrno kupujeme, seno kosime, a zbytok dokupujeme.. 😀

maruskass
autor
7. dec 2012

a okrem toho, VSETCI co nas poznaju nam zbieraju suche chlebiky a na jesen vsetko zelene co ostane po zbere a ovocie co nikto nespotrebuje atd...pre nase zvieratka je vyhoda ze na okoli uz malokto nieco chova 😉