V teme porod doma, som nacrtla, ze hladam sceny z filmov alebo serialov, ktore sa tykaju porodu. Tymto vyhlasujem sutaz o najkrajsi porod, ktory ste si mohli pozriet vo filme alebo v serialy. Vitazna scena dostane virtualneho oscara 🙂 Podmienky: Musi ist o hranu sceny, filmy plne nadhernych realnych porodov ako su Business of being born alebo Orgasmic birth su vylucene (tie uz su davno v sieni slavy). Miesto porodu moze byt doma aj v nemocnici, hlavnym kriteriom "krasy" sceny by malo byt to - takto by som chcela porodit svoje dieta alebo aspon hlavna hrdinka v tejto scene hrala prve husle, nebola zosmiesnene a citite, ze vysla z porodu posilnena alebo je to scena ktoru by ste mohli oznacit za realisticku - bez pritomnosti medicinskych absurdit a kde prave porodene dieta nevazi 6 kil, nema realne 4 mesiace a nie je uplne cistucke pomaly s plienkou na zadku). Kludne mozte uviest sceny, ktore len ciastocne splnaju kriterium, pokial tam bol aspon jeden moment, ktory vo vas zanechal dobry a prijemny pocit. Vitane su podrobnosti o scene (v ktorej minute filmu bola tato scena, nazov filmu, herci ktory tam hrali, pripadne link na youtube video, ale pokial si neviete spomenut na nic z toho, nevadi opiste scenu, mozno si niekto iny spomenie a k filmu sa dopatrame).
Sucasne vyhlasujem aj sutaz o najhorsiu porodnu scenu (ked oscara, tak aj malinu, no nie? 🙂 ) - kriteria su presne opacne - velmi zly pocit, zena iba obycajna statistka, pripadne hysterka, plno nezmyselnych a nerealnych medicinskych detailov atd.
Tema ma sluzit na pobavenie a tak trochu aj na zamyslenie co vsetko je nam dennodenne podsuvane ako normalne.
@zuzi118 ja si pamatam uplne fantasmagorosticku scenu z filmu back up plan s jennifer lopez, inac pekny film... Zena isla na umele oplodnenie lebo chcela dieta a nemala partnera, v den umeleho oplodnenia vsak stretla lasku svojho zivota- cakala dvojicky- cely film sa odhoraval v style ako ten chlap prijme otcovsku ulohu pre deti ktore nie su jeho. Samozrejme pred porodom dojde ku konfliktu a na cas sa rozidu. Ked nastane porod Lopez ma bolesti uteka do nemocnice- tam fuci, stona, ,,zomiera". v tom dojde partner k porodnej posteli ze sa prisiel porozpravat o ich situacii. Ako zazrak 15 minut pocas rozhovoru lopez nema ani jednu kontrakciu veselo rozobera minulost a buducnost ich vztahu, ked sa udobria bozkom lekar povie lopez no mamicka, ked ste skoncili mozete zacat tlacit- a tak lopez z patetickeho usmevu prejde rovno k tlaceniu. Deti ako pises maju rovno 4 mesiace a tiez dobre ze nie rovno plienku na zadku. ,,Autenticky" pohlad na prechodnu fazu medzi prvou a druhou dobou porodnou 🙂
Serial Pohotovost (ER) http://www.csfd.cz/film/69276-pohotovost/
Scena je v s06e08 tu je video
Komu nejde video pustit v skratke opisem scenu. Carol, sestra z Pohotovosti caka dvojicky, pozitivne hodnotim, ze sa okolo jej tehotenstva nerobilo ziadne velku bububu dvojicky, musis lezat od siesteho miesiaca, aby si nepotratila. Carol praskne voda na ceste domov z prace (minusove body - ked jej praskla voda, tak preco ma suche nohavice???). Stretne fesaka doktora Kovaca, ktory jej hned poradi ako ma dychat a prispeje pribehom porodu svojej manzelky.. trosku sa nam to zdramatizuje a Carol omdlie.. opat sa preberie a cca od tretej minuty videa co som davala nastava samotny porod. Minusove body - medicinsky vedeny porod. Plusove body, vyhodia doktora Cartera, ked o to Carol poziada - proste ho tam nechce mat. Doktorka je na nu velmi mila, nedramatizuje a aj obtoceny pupocnik zvladne bez hysteria. VELKE PLUSOVE BODY - ked sa narodi prve dvojca, babatko sa polozi na maminu a doktorka v klude kontrolu polohu druheho babatka, este v brusku. Pritomna pediatricka zhodni zdravie babatka priamo na mamine, nemusi ho hned a zaraz brat niekam bokom.
Porod druheho babatka sa uz odohra na oddeleni porodnice. Tejto druhej casti davam skoro same minusove body - Carol si necha pichnut epidural a stava pasivnou ucastnickou, ktora pozera telku, potom sa to cele zdramatizuje, ked druhemu dietatku prepadne pupocnik a nastupuje akutny cisarsky rez. Par pozitivnych bodov by sa predsa len naslo - pri porode je v prvom rade porodna asistentka a asi najvacsi pozitivny bod davam tomu, ze nikto sa netvari, ze druhe dietatko je nutne porodit do 15minut od toho prveho.
@danka.chomka a ano vyborne som rada, ze spominas tento film (je to tento http://www.csfd.cz/film/257887-zalozni-plan/) v tomto filme je okrem toho porodu dvojiciek (jedine plus, ze bol vaginalny 😉 ) bola aj priserna scena domaceho porodu. Zosmiesnenie doma rodiacej zeny, ktora rodi zo zastupom kamaratiek, ktore bubnuju a spievaju do rytmu... zdoraznenie nechutnosti nepouzitia klystiru - ked mamina vytlaci hovienko, ktore nasledne vylovia sietkou. No cele zle.
@zuzi118 no presne a este ten teatralny pad lopezovej do porodneho bazenu... no cisty koniec.
Serial Mcleodove dcery
Scena je v s03e16
Moja snad najoblubenejsia scena - moj favorit na oscara 🙂 Claire dostane porodne bolesti, rodi so svojou sestrou a priatelom. Claire nerodi v lahu, ale na styroch. Ked sa prerezava hlavicka, tak to nie je ziadne poriadne zatlacenie na ake sme zvyknute s filmov (a teraz poriadne zatlacte!) nie presne naopak, jej sestra jej hovori - netlac, neopovaz sa tlacit, nechaj kontrakcie aby to za teba spravili - co je vlastne ochrana pred natrhnutim hradze. Claire poctivo predychava a naozaj dietatko sa narodi akoeby same 🙂 Je krasne zamazane od mazku s troskou krvi.
Na požiadanie zuzi118: chcela by som sa podeliť s pôrodnou scénou zo seriálu Dr. Quinnová, kde doktorka, keď to na ňu príde, vyšliape na nejakú stráň, či lúčku a do priehlbinky medzi korene stromu čupiačky porodí dieťatko, pričom tie korene používa zároveň ako opierky pre ruky ... tomuto sa hovorí čisto prírodný pôrod. 😅 Mňa však najviac zarazilo, keď dieťa ukázali, (po vybratí z tej priehlbinky) že to nebol žiadny poskŕčaný zmraštený novorodenček, ale statné 2-3 mesačné bábätko ... scénka mi aj pre toto utkvela v pamäti... bola v nej veľká dávka naivity, ako vo viacerých lekárskych postupoch milej Dr. Quinnovej...ale vcelku bola atmosféra pôrodu veľmi pozitívna.
a tu mame video. Dr. Quinnova rodi v lese. 🙂
https://www.youtube.com/watch?v=C3_GyF-YEzYDavam minusove body za dramu s pupocnikom a plusove za prvu dobu porodnu 🙂
scena z filmu Apocalypto
scena z filmu Apocalypto: tehotna domoroda zena je so starsim synom uväznena v jame, do ktorej prsi, rozbehne sa jej porod. Porodi do vody. Video:
https://www.youtube.com/watch?v=gs1nE5LrD_Iscena od 6:36
minusove body: zena zacne mat kontrakcie a porodi v stave nebezpecia zivota, v tej navypätejsej situacii - nerealne
plusove body: porod do vody, dieta ostava na pupocniku aj niekolko desiatok minut po porode (scena od 9:27) - clovek si uvedomi, ze "a to fakt sa dieta moze porodit do vody a nezadusi sa?"
musim si pohladat, ako sa to volalo,kandidat na malinu, bol to slovensky serial, neviem ci nie dr.ludsky? duro hrcka tam ako porodnik pomahal s porodom (div ze nerodil) jednej totalne nekompetentne posobiacej mamicke a nastastie jej cisarskym zachranil zivot...
pozri kto to hovori, tiez celkom porodna tema
a zajacica v krtkovi...hned po porode prichadza krtko s darmi pre babo - flasa, cumel, kocik
@pepetra zajacica v krtkovi 😀 ano pamatam scenu ako si zajacica lahne na chrbata a z potom sa jej otvori medzi nozkami dierka a krtko klisterov expresiou (asi nevie, ze je to postup non-lege artis) doslova vykotula zajaciky z bruska. scena cca od 2:30 aj s pocatim http://www.detskepohadky.cz/pohadky/krtecek/krt...
@kukulienka_ ono v tom apocalypte jej porod zacal kvoli tomu ze skusala z tej jamy vyliezt ale prasklo jej lano ci co a spadla na brucho a tak sa jej zacal porod. takze neslo o porod spusteny spontanne, ze termin a zacalo sa rodit, ale hned nasledne po tom pade jej zacali bolesti. takze mozno aj to jedno minus mozme nakoniec dat prec. 😉 Ale je to krasna porodna scena.
@danka.chomka vidis, na to som zabudla...som videla ten film uz davnejsie a pamätala som si len tuto scenu...
mna napadol maly budha tam rodila ,,budhu,, v stoji a spievala scena neviem ci na nete,no nedavno som si ten film pozrela na dvd a sa mi pacilo ako po porode dietatko odkračalo...
Mne sa celkom pacil porod v serialy Glee, prva seria a posledny diel, kde Quinn porodi dievcatko...Je k tomu super hudba...
http://www.fox.com/glee/recaps/season-1/episode...
Dalsi pekny porod je v serialy Parenthood, 3 seria a diel sa vola Nora. Jedna z hlavnych predstaviteliek serialu porodi svoje 3. dieta, dcerku Noru:
http://www.nbc.com/parenthood/episode-guide/sea...
Celkom ok aj taky "smiech cez slzy" porod je vo filme Knocked Up:
http://www.imdb.com/title/tt0478311/
Kde Katherine Heigl rodi a zazmluvneny lekar sa na nu vykaslal -celkom taky realne slovensky scenar! :D
😀 😀 😀
a este ma napadlo rodenei v modrej lagune a cisarsky Scarlet 😉
Ešte ako dieťa som videla film, že žena uviazla kdesi na Aljaške, sama, musela prečkať nejaké obdobie, kým sa po nu mohol vrátiť jej manžel a maly syn. Až tam, v zrube po čase zistila, že je tehotná, ked na nu prišiel pôrod, chvilu panikárila v bolestiach a nakoniec si spomenula na príbeh svojej starej mamy, nachytro spravila popruhy zo sedla, ktoré si navliekla na ramená a rodila počupiačky, v podstate akoby zavesená na tých remencoch.. zvyšok nepamätám, som bola malá ešte, nejaká voda sa tam varila a čímsi aj šnúra prerezávala.. ale toť vsjo 😅
aj v serialy Lost bol porod, ale neradim ho k najkrajsim, je to taky ala holywood
https://www.youtube.com/watch?v=q1nmpDvD8Mg@benne nebol to tento film http://www.imdb.com/title/tt0111030/ ?
a este ma napadol film Fools Rush In - tiez holywoodsky porod Salmy Hayek a Juno - o teenegerke, co otehotnie - ten som "pozerala", ked som nemohla spat v prvej dobe porodnej pri prvom porode 😀 ale moc si z neho nepamatam, len viem, ze tiez revala a riadene tlacila a potom sa objavilo dieta a vsetko bolo uuuzasneeee
mne sa páčilo ešte, v jednej telenovele, na nejakej telenovelovej stanici, bol pôrod a išlo to normálne poobede.. no a kamera to brala z pohladu doktora, doslova, dopísmena, som kukala tej žene medzi nohy bez akéhokolvek "holyvúdskeho" tajnostkárenia, vyšla hlava a trup.. trvalo to pár sekund, ale očividne ma to poznačilo 😅 😅 😅
Všimli ste si, že v katastrofických filmoch je minimálne 1 pôrod?
mne sa pacil barborin porod v janosikovi. rodicka i babatko vyzerali doveryhodne, bejby dokonca aj s pupocnou snurou. link nemam.
malinu by som asi dala andy krausovi a panelaku, ked angie po porode uviedol do komy. 😲
@maca_p a co porod svehlovej .. prevoz do nemocnice s rukou gynekologa v svehlovej, lebo tlacilo babo na pupocnik ci co to bolo za diagnozu, co stanovil v obyvacke tesne po tom, co zacala rodit 😀
a ake su porody v konkurencnom gynekologickom serialy, nepozerate niekto ordinaciu, lebo ja som nevidela ani jednu cast
ozaj, a ked v baywatch-i rodila na strážnej veži.. a nie jedno, nie dve ale hned trojky? 😅 😅