História

16. sep 2022

Ahojte..Dosť ma zaujíma história a rada by som si trochu popísala o tom.. napríklad v minulosti keď ľudia žili na hradoch..Ako riešili hygienu,wc?Ako sa kúpali,umyvali? Napriklad v takych haremoch kde boli stovky žien.. dosť ma zaujíma turecká história,najazdy a tak..Naozaj niekedy ženy brali nasilu do otroctva, predávali do haremov?

janetinka27
16. sep 2022

ked sme boli na strecne, rozpravali nam nejake zaujimavosti z minulosti a vraj urcity cas na hrade strecno pouzivali miesto toaletaka maciatka. bolo tam aj wc (vo vzduchu na vonkajsej strane,ak si dobre pamatam).
jedavali starsi chlieb, nikdy nie cerstvy - cerstvy by jedli s chutou a zjedli by ho tak viac.

pribinak
16. sep 2022

Myslíš že šli dobrovoľne?

Toto je veľmi fajn podcast

https://podmaz.sk/podcast/dejepis-inak

hruska91
16. sep 2022

Pocuj teraz citam 4. Knihu z obdobia tureckých nájazdov na slovensku -napínavý historicky Roman trochu krvak ale je to super take vyšetrovanie a dosť tam opisujú dobu. Odporúčam - Juraj Červenák seria- notár barbaric a kapitán Stein. Knihy zhltnes na jeden nadych- každá kniha=jeden vyšetrovaný prípad.

terezka1947
16. sep 2022

@hruska91 joj,to som nedávno čítala. A musím uznať,klobúk dole. Červenak je dobrý.

ckocka
16. sep 2022

@pribinak To vyzerá zaujímavo.
Mmch máš tu kúsok vyššie prieskum oblúbenosti, všimla si si?

lesana25
16. sep 2022

@janetinka27 už chápem, prečo toľko ľudí doma chová mačky 😂

janetinka27
16. sep 2022

@lesana25 kazdopadne to bola neprijemna predstava🙂

pribinak
16. sep 2022

@ckocka ja to počúvam so synom 😊

aniele
16. sep 2022

No, prevét namiesto WC bol aj na meštianskych domoch, nielen na hradoch. Preto bolo bezpečnejšie chodiť stredom cesty. O tureckých dobách (vlastne od praveku po...písal aj Dvořák v Stopách...). Čo sa týka tých dievčat a žien - väčšinou síce nešli dobrovoľne, ale v starých dokumentoch sa zistilo aj to, že boli aj také, ktoré otcovia a manželia síce našli a chceli vykúpiť, ale ony sa nechceli vrátiť. Predsa tam len mali väčší luxus ako na slovenskom poli 😉.
A toto je tiež celkom zaujímavé čítanie:

pribinak
16. sep 2022

@ckocka idem to ceknut, myslím že som v top 3 nenavidenosti, ale prežijem to 🤣

pribinak
16. sep 2022

@ckocka Jezisi, porazil má Lipanek 😡

ckocka
16. sep 2022

@pribinak Nič si z toho nerob, stará garda jedina Pribináčik.

zuzinka888
24. sep 2022

Tak ako Wc sa pouzivali " nocniky" obycajny ludia kde to na nich prislo - tam aj idislo. Napriklad taky stredovek hroza hygiena ziadna- mesta smradlave id vykalov ludi i zvierat- kupanie chudobny v potoku al kadi raz za uhorsky rok. A bohaty kade castejsie a liali na seba litre parfemov. Aspon co viem tak francuzske panicky sa neradi kupali. Preto aj nosili tie paradne parochne zby nebolo vidiet mastne a vsivave vlasy. No des a hroza za pozlatkom spina smrad....Staci si pozriet nejaky film s temou stredoveku.🤢