Krásne popoludnie vám želám, maminky chcem sa spýtať.
Chcela by som a mám možnosť ísť s mojím manželom a s našim 7mes. Synom do Nemecka. Čo si o Tom myslíte ? Len na tri týždne,nie na trvalo...mám strach,neviem.. nepoznám to tam,a in bude v práci cez deň, a čo ja tam sama.. a tak..mám ísť skúsiť ?
Občiansky Maly má.(platí to už ako pás )
Chceme ísť aj preto ma volá . Pretože u nás doma..s mojej strany ..(bývame u nás ) aj s jeho to je také rodinné nič moc..
Hlavné u nás s mojou sestrou ktorá má dve deti 2r,a 1 r.+,5mes..si nerozumieme stále sme vo vlasoch nekomunikuje a sú to dosť také ostré hádky a zvady... poraďte ísť neísť? Skúsiť?
ja osobne by som nevahala ani minutku. Ber to ako taku dovolenku, prides na ine myslienky, oddychnes si od rodiny, kedze vztahy nie su uplne ok, spoznas nieco nove. V Nemecku zije kopec Slovakov, mozno sa aj s nejokou mamickou zoznamis. Nemas co stratit, len ziskat...podla mna
myslim, ze takemu malemu dietatu je jedno, kde je...hlavne nech je pri matke ;)
Takže dievčatá mám ísť ? Teraz znie otázka .. či všetko potrebné zbaliť.
A koľko toho budem potrebovať 👶😳
Chod , nakupis si par veci, okuknes to tam, urcite maju pekne parky a pod. Len chod
@vojtasova ja som takto bola, keď som bola na materskej viackrát. Manžel tam bol na služobnej ceste a nás bral so sebou. Balila som sa klasicky ako na dovolenku, akurát my sme boli úplne na severe, kde je dosť veterno a zima, tak som brala aj na jeseň zimné veci. Je to super, budeš to mať ako dovolenku, majú krásne parky, cyklotrasy, potraviny nakúpis veľakrát aj lacnejšie ako u nás... Akurát služby sú drahšie. Po anglicky som sa dohovorila všade, nebol problém. Rada na to spomínam. A po ceste naspäť sme sa vždy zastavili v Tropical Island pri Berlíne, decká mali super zážitok a aj my, je to neuveriteľný akvapark, odporúčam 👍. Jedine, čo by som si zistila, ako to bude po pobyte kvôli korone a karanténe, za tri týždne sa toho môže dosť veľa pomenit.
Veď choď , keď je to len na 3 týždne. Aspoň si oddýchneš od sestry a Boh vie kedy sa nabudúce niekam dostaneš.. a čo vies , možno sa vám tam tak zapáči, že si budete chcieť vybudovať existenciu tam. Okrem toho Nemecko je pekná krajina, pôjdeš s malým na prechádzky a tak. Trošku to tam spoznas.
@vojtasova ja by som nesla. Nerataj s tym, ze tam budes mat luxus, ako doma. Ak to nie je ubytovna, ale byt, tak najprv asi budes musiet vygruntovat, aby sa v nom dalo fungovat. Potom navarit, nielen pre manzela a seba, ale aj pre synovca. Takze ako bezplatna pracovna sila sa tam urcite uplatnis. A obchody? Take iste mame tu. Pracie prasky ti moze manzel doniest. Dieta ma urcite svoj rezim, ak ho budes chciet dodrzat a robit, co som uviedla, tak sa to nebude lisit od toho, co robis doma. Akurat nebudes mam sestru.
Ahoj, mojho priatela kolega tu v Nemecku mal zenu na 2 tyzdne s malym dietatkom. Bola s tym v pohode. Prechadzala sa po meste a ked sa jej niekto pozdravil niekde (tu je to celkom zvykom ze sa cudzi ludia viac zdravia, tak zdravila Dobry deen 🙂))))
Bola som niekolkokrat so synom v Nemecku. Manzel mal pocas dna ine aktivity, my sme sa sli poprechadzat po meste, po parku, boli sme na nakup, varili sme..
Ubytko sme mali fajn, upratovala som ako doma, normalne, ziadne gruntovanie. Varila som tiez kazdy den. Obchody maju ako u nas, ceny tiez podobne, v samoobsluhe nemas problem, ak aj nevies po nemecky.
Jediny problem bol ten, ze ak sme boli so synom niekde vonku, vzdy sa pri nas pristavil nejaky dochodca a chcel sa rozpravat. Ja nemecky moc neviem, len anglicky a dochodcovia zas anglicky vobec, len nemecky. Tak sme sa na seba vacsinou blbo usmievali a nejako rukami nohami sme sa dorozumeli... syn s kazdym rozpraval po slovensky a kazdy mu prikyvoval :D
@vojtasova ja som s manzelom precestovala takto cely rok zacali sme ked mala bola 6 mesacna, 3 mesiace USA, potom 2 mesiace Argentina, Taliansko, Nemecko. Bolo to narocne v tych casovych posunoch plus stale nove byvanie zvykat si si ale zvladli sme v pohode. A to som s nou bola 90 percent casu sama. Urcite chod
neriskovala by som..je iné chytiť koronu tu doma a iné kdesi v cudzine a ešte aj malé dieťa tam mať....jasné,nemusíte ju chytiť,ale kto to vie dopredu? ...nemyslím,že treba preto prestať žiť,len treba vedieť zvážiť riziko a určiť si priority
Najskor si treba s manzelom ujasnit,v akej stvrti a prostredi budete byvat... podla toho,co pises, tak to nebude velmi dobra stvrt.takze treba pocitat,ze ani bezpecna...moze byt pristahovalecka..
Dalsia vec je obdobie korny... s tytm spojene rizika cestovania.. ci uz letecky,ci pojdete vlastnym autom...treba vediet,ci majitel je uzrozumeny s tym,ze tam alsie dve osoby budu byvat hoci aj len na navsteve /male dieta hlavne/ ...
Dalsia vec je, uzatvorit cestovne zdravotne pripoistenie.... v pripade chorby ci urazu/ a treba mysliet aj na to / aby sa nestalo,ze poistovna na sk neuhradi /ak mate sk poistenie a nie nemecke/ vsetky naklady na liecbu ci pripadny prevoz..
Dalsiu vec treba mat nazreteli... v akej spol.krajine to je .. ake tam platia protikor.opatrenia -- niekdy su len minimalne,ale v inej spol.krjine prisnejsie a aj riziko je väcsie nakazenia....
Takze dospela zena sa ma radit s manzelom o ceste a pobyte, ,ktory v de byva a ma mat relevantne info a nie na mk....
Riziko ist do Nemecka, este s takym malym dieťaťom ak vas manzel nema zodpovednosť majte ju aspon vy. V Nemecku su tiez opatrenia, necitate správy? Moj nazor
@vojtasova Ak by to nebolo v čase korony, tak by som neváhala. Teraz je to však trošku rizikové. Od včera má Nemecko ako rizikovú oblasť už aj niektoré regióny SR (Bratislava, Nitra, Prešov, Trnava, Žilina). V Nemecku čísla tiež stúpajú. Takže je možné, že keď sa budete vracať z Nemecka na Slovensko, budete musieť počítať s karanténou. Teraz človek nevie, čo bude o týždeň, nie to ešte o tri.
Ak by nebola korona, tak by som to fakt neriešila. Rozhodnutie je ale len na Vás. Mali by ste skvelú možnosť si obzrieť, kde manžel býva a pracuje. Či by sa Vám tam tiež páčilo žiť. Mnohé tu píšu, že krásne parky na prechádzky😅. No, ako kde. My sme blízko Stuttgartu a k najbližšiemu parku by som si musela odšlapať tak 8 km.
Veľmi záleží, v ktorej spolkovej krajine a aké mesto. Môžete napísať? Ak viete aj ulicu, kde manžel býva, tak si to tam môžete obzrieť aj cez google maps. Aby ste mali aspoň predstavu, kam idete. Jazyk a ľudí teraz riešiť vôbec nemusíte. V obchode nakúpite v pohode bez toho, aby ste vedeli ceknúť po nemecky. Na prechádzkach po uličkách mesta tiež nemčinu nepotrebujete.
Aký veľký je ten byt, 2-izbák? Mali by ste sami jednu izbu? Či by ste sa museli deliť so synovcom? Ak sa máte v tom byte možnosť pohodlne vyspať, osprchovať a navariť, tak by som išla. Ale ak tam nie je určitý štandart pre vás a malé dieťa, tak by som to radšej oželela. Predsa len, 3 týždne byť v nejakých provizórnych priestoroch nie je nič moc.
A s tou cenou bytu som to nejak nepochopila. Váš manžel platí 20€ na deň sám, či spolu so synovcom? Ja si myslím, že ak majú prenajatý ten byt, tak vy tam budete len ako návšteva a nemusíte platiť nič. V podstate to majiteľ ani nemusí vedieť. Načo mu to chcete "vešať na nos"?
Píšete dosť nezrozumiteľne: "...je tam háčik.. Nemec ktorý manžela ubytuje kde býva býva tam ešte synovec... Sám..takže tam budeme 3 dospelí a syn..." Váš manžel v Nemecku pracuje a má prenajatý byt už dlhšiu dobu, či tam práve nastupuje? Ten synovec je jeho synovec, či synovec majiteľa? To sú dosť podstatné veci...
Od včera je Slovensko pre Nemecko červenou krajinou. Musíte ísť do 5 daňovej karantény a na test.
@janinah Je mi úplne jasné, že tých regiónov bude raketovo pribúdať. Preto som napísala ZATIAĽ. Keď mrknete vyššie, v mojom dlhšom príspevku som autorke @vojtasova písala o tých regiónoch, ktoré má Nemecko ako rizikové (skôr, ako @zuju2) a aj to, že keď sa budú o 3 týždne vracať z Nemecka, tak ich pravdepodobne čaká karanténa. V Nemecku to tiež nevyzerá ružovo. Momentálne pozerám (posledná aktualizácia o 21.00) - 4391 pozitívnych. Ale ako vidím, autorka má bydlisko uvedené Mútne. Ak sa nemýlim, tak to je Žilinský kraj. Hmm, tak to by asi naozaj musela ísť v Nemecku do karantény a asi by si to tam momentálne veľmi neužila. Mimochodom, v Mútnom nebola už v karanténe nejaká ZŠ alebo škôlka?
@vojtasova jasne ze ist, su to 3 tyzdne, nie 3 roky. Maleho supnes do kocika a kazdy den s nim prejdes inu trasu.. popri tom si nakupis, navaris. V com je vlastne problem? Lebo ja ziadny nevidim