Ahojte, ako spoznať 1.háranie u fenky?
Olizuje sa v tej oblasti, no mam pocit že to je čisté z hygienických dôvodov (ma 8.mesiacov). Mame psieho kamoša, s ktorým sa pár minút naháňajú a potom ju začne otravovať (uteká pred ním).
@katarinaba súhlasím, toto sa stalo aj nám, trošičku sme neodhadli situáciu a takmer sa nám to vymklo spod kontroly :D človek sa len obzrel a už boli pri nás psy, takže fakt treba v tomto období dávať bacha, ak nechceš zrovna malé šteniatka :D
@katarinaba vždy ich sledujem a keď ho vidím na nej, tak ho hneď beriem od nej... čiže dúfam ze sa nepodarilo..
@jaja234 to ani len nedovol aby bol na nej
@katarinaba v prvej fáze kedy len krváca môže dôjsť k oplodneniu?
@jaja234 no my sme to tak laicky sledovali. Napr. To nie je hneď, kým je pripravená parit sa trvá to pár dní. Krvacanie je silnejšie a po pár dňoch zoslabne a vtedy sa zvykne pripúšťať, alebo jej poskrabkaj nad chvostom srsť a naša dá chvost nabok a trošku si pričupne. Vtedy chce už na seba pustiť psa.
@jaja234 zistíš to jednoducho, ak by s ňou stihol mať pohlavný styk, tak by od jeho "výlučkov" mala zalepené pozadie, prípadne sa často stáva, že sa psíky zadkami prilepia o seba. Ak žiadnu hmotu nenájdeš, tak sa im nič nepodarilo (jedine, že by si to vylízala ale myslím, že nejaký zostatok by ste tam našli) a drž ju od neho v dostatočnej vzdialenosti. Vždy stačí aj pár sekúnd a šteniatka sú na svete. 🙂
@cocolino234 no ja som to vtedy neriešila, keďže som nevedela ze už hara /pôjde harat. Keď bol na nej tak len 5 sekúnd a už som ho brala od nej..
@jaja234 či je fenka gravídna sa dá zistiť hneď po nakrytí a to vaginálnym výplachom, kde sa zistí prítomnosť spermií. Keďže u vás už prešiel nejaký čas, tak jedine osloviť veterinára s ďalšími postupmi a vyskúšať diagnostické testy. Ak by ju stihol nakryť, tak interupcia (sú tam riziká zápalu ale dnes je to už bezpečnejšie) alebo šteniatka nechať narodiť a darovať. Ja som zažila fenku, s ktorou v sebe po akte neostali ale v okolí mala povlak a gravídna ostala. Je to veľmi individuálne, určite oslov veterinára. Ako dávno sa to stalo?
@cocolino234 naposledy sme s nim boli vo štvrtok, vtedy ho odhanala od seba a dnes som uvidela tu krv v oblasti vulvy. Nepozorovala som žiadne zmeny u nej, preto by som si aj Všimla ze sa niečo deje.
Predtým sme s ním boli pred mesiacom a to tiež po nej skákal.. vlastne vždy keď boli spolu tak po nej skákal. Preto mi prišlo jeho skákanie normálne (žiaden znak blížiaceho sa harania)
@jaja234 rozumiem, podľa mňa je nízka pravdepodobnosť, že je gravídna. Ale ja nie som žiadny odborník a je tu riziko, že ak to nezistíte a budete čakať, tak potom už interupcia nemusí byť možná, tiež je tam istá hranica. Ja osobne by som zavolala veterinárovi, vysvetlila situáciu a spýtala sa na postupy.
@cocolino234 Asi by bolo fajn to vyriešiť takto a čo najskôr, lebo potom neviem, čo by ste robili s toľkými nechcenými šteniatkami, to je veľký prúser veľakrát, nemusí mať o ne ani nikto záujem, takže radšej rýchlo za veterinárom, nech sa to včas podchytí.
@cocolino234 už som sa skontaktovala s vet 🙂
@jaja234 je to neprehliadnutelne, vulva zvacsi svoj objem dost vyrazne. No psy dokazu ruju vycitit aj skor. Takze uz by som na fenku davala pozor, urcite ju nepustala z vodidla. Ono ta faza, kedy pusti psa na parenie nie je dlha, ale clovek sa nenada a je nehoda. Obmedzila by som aj vencenie medzi psami, predsa len su potom tazsie ovladatelne a moze dojst aj k bitkam. Netreba provokovat.