Žienky..asi je to dosť trapna otázka..ale v poslednej dobe nad tým dosť uvazujem..ako pubertiacka som si veľa krát vypisovala na papieriky svoje meno s priezviskom niekoho, kto sa mi pacil a som si povedala, ze ako sa to pekne hodí k sebe...pri sucasnom priateľovi si to nehovorim..ma fakt smiešne priezvisko a jemu sa za to aj smiali na základnej..ale je z neho úplne normálny sebavedomý muz..len keby sme sa zobrali, neviem ci by som chcela jeho priezvisko. Poznate taký prípad kedy si žena nezobrala meno po manzelovi?
Jasne, kamaratka ucitelka si pri vydaji nechala svoje priezvisko a dokonca jej muz si zobral jej priezvisko. Nie je na tom nic zvlastne, ak si zena ponecha svoje priezvisko, je to o dohode medzi partnermi. Medzi hercami a pod. je to bezne.
Nemusíš si vziať meno po manželovi, otázna je dohoda ako sa budu volat vaše spoločne deti?
@julls Ja som sa vydávala pred cca 20 rokmi. Môj muž bol jediný chlapec s ktorým som si neskúšala priezvisko, máme ho otrasné, komolia nám ho, ale ja som si už zvykla. Môj muž je naň hrdý a nepristúpil by na nijakú zmenu. A čo je sranda, po niekoľkých týždňoch po svadbe sa ma svokra opýtala: ,,Že však je to priezvisko hrozné?,, 😀
Ak s tým bude súhlasiť partner, tak nech prijme Tvoje alebo si nechaj svoje. Dnes je to normálne. 🙂
Tutok pribinák má pravdu - rozriešiť ako sa budú volať deti, to bude oriešok.
@julls ano, poznam a to pri tom manzelove meno bolo uplne normalne. V pripade hanliveho mena by som to zvazila aj ja. Otazne je, ako sa budu volat deti 😉
Ja som mala kolegynu, volala sa Philipa Sample. Pre tych, ktori neovladaju anglictinu - P.Sample, ked sa vyslovi, je 'vzorka mocu' ☹ Ako ked Vas sestricka poziada u lekara ☹ Priezvisko mala po manzelovi, ktory uz vtedy nezil. Nechala si ho, ale vzdy si pri predstavovani zasrandovala na vlastny ucet a potom sme to brali uplne normalne... Deti nemali,
Podla mna je to o sebavedomi - ja by som to asi tak lahko nerozchodila 🙂
My sme si zmenili priezvisko uplne 😉 poplatok 100e.. takze ani mm nema svoje, ani ja.. mozete si vybrat uplne cokolvek 😀
@julls ahoj, ja som si svoje priezvisko nechala a manzel si zobral moje 🙂 nebol to problem, on sa chcel svojho zbavit, aj ked nebolo hanlive a ja som si chcela nechat svoje, lebo som bola posledna v rodine a nie je ziadny muzsky potomok 🙂 len sa dohodnite ako sa budu volat deti
@julls poznam.. moja kamoska si nechala svoje priezviko a jej manzel sa vzdal svojho.. je cudzinec a tazko s ato pise i vyslovuje... a su uz roky v pohode 🙂
@rimon a musi sa uvadzat dovod preco chces zmenit uplne priezvisko? a moze sa stat, ze ti ho neschvalia?
@julls samozrejme, ze poznam. Je kopec zien, ktore si meno po manzelovi nevzali. Je to na tebe, pripadne na vasej vzajomnej dohode. Na vyber mas bud ponechanie si vlastneho priezviska, prijatie manzelovho alebo kombinaciu oboch priezvisk, pricom tvoje rodne sa posunie na druhe miesto. Pekne si s buducim manzelom pohovor, otvorene a uprimne. Ak ma naozaj hanlive priezvisko, niet o com. Problem nastava pri spolocnych detoch, aj to budete musiet na matrike uvadzat pred sobasom ake priezvisko budu mat. Tvoj partner si moze meno aj uplne zmenit a teda mozte prijat pre oboch uplne nove a zaroven spolocne priezvisko. Hanlive priezvisko je dovod na zmenu.
jasne ani ja som si nebrala priezvisko po manzelovi ,..zijem v zahranici a tu je to normalne ze si zeny nechavaju svoje priezvisko ,...
@tina2014konik pise sa dovod, pokial je povodne hanlive, tak to schvaluju automaticky.. ale je to tak, ze akykolvek dovod mas, tych 100e ti zaplati nove priezvisko 😀 my sme mali rodinne dovody, zmenili to tak, ze mm ma svoje 'vymyslene' priezvisko aj v rodnom liste, ako keby nikdy nemal ine
Ja som z troch sestier a všetky sme sa dohodli ze keď sa dakedy vydáme tak si necháme naše priezviska🙂 veľmi sa nám páčia a tatko nemá syna tak sa priezvisko dediť nebude preto sme sa tak rozhodli ze všetky sestričky si priezvisko naše rodné necháme🙂 ja mam uz partnera 15 rokov nie sme zosobaseny ale ak sa dakedy vezmeme uz sme sa bavili o tom ze stále budem mat moje priezvisko🙂 on s tým súhlasí ale naše deticky majú jeho priezvisko🙂 okrem toho mam krásne grécke priezvisko a nechcem sa ho vzdať... Môj muž ma take ktore sa mi a ani jemu nepáči mal na neho nervy aj počas svojich školských čias....preto povedal ze moje pekne si mam na vždy nechať.... No naše dcérky nesú jeho priezvisko kým sa nevydajú😀
@rimon to sa fakt da zmenit aj v rodno iste? a co ostatne doklady napr. vysvedcenia zo skoly, diplomy, atd?
@julls poznam pripad ked kvoli hanlivemu priezvisku nakoniec zmenili uplne. ale aj pripad ked hanlive nebolo a predsa poziadali o zmenu prezviska. ked na to partner nechce pristupit tak si nechaj tvoje, ale ja by som osobn tiez nebola rada keby moje deti museli vyrastat s hanlivym priezviskom.
to som tu jedina, co chce strasne vediet co je to za meno??? 😀 😀 😀
@babatkoling aka blbost ze vzorka mocu? Sample je vzorka hocicoho preco prave mocu.?
@tova No lebo P.Sample sa cita ako 'pi sample' a to je vzorka mocu... 🙂
Treba si to precitat cele, ak ovladas anglictinu tak to nie je ziadna blbost...
žienky, ani som nečakala taký ohlas 🙂 veľmi pekne Vám ďakujem a hneď chcem uviesť na pravú mieru aj to, že ono som to asi zle napísala, že hanlivé, skôr také že smiešne, nepekné, proste vôbec si neviem predstaviť, že by som si ho mala zobrať to jeho meno za svoje. ale upokojili ste ma, že poznáte aj také ženy, ktoré si meno nevzali po manželovi. Ale tie deti, to mi vôbec nenapadlo... že ako to budeme riešiť.. 😒 ale to je ešte budúcnosť, tak to až keď sa podarí, budem riešiť.
ja ked mozem napisat len za seba, co by som ja dala za to, keby si moja mamina nezobrala otcove priezvisko!! lenze kedysi este zeny neboli take "emancipovane" a vobec sa to neriesilo.... ale fakt som to mavala krute v detstve a aj potom... urcite si jeho meno neber, ak ta to uz teraz trapi a mysli na svoje buduce deti🙂
@julls poznam pripad kedy si zena najskor zobrala priezvisko po nom,potom to zmenili na jej priezvisko (po nejakom case).