Aký máte názor na to,že nastupujú akcie a "sviatky" ako Helloween,Valentín a skoro nikde už neuvidíte,nezažijete liatie olova na Ondreja,vyháňanie bosoriek na Luciu...ja som v detstve ešte niečo z našich slovenských zvykov stihla zažiť,ale moje/naše deti už skoro nič...nie je to škoda? 😒
ja sama si žiadne takéto zvyky nepamätám, ale nepáči sa mi len preberať cudzie a haniť svoje a zabúdať na svoju minulosť!
Ja si tiež nepamätám nejaké ľudové zvyky, bývala som v dedine v okrese DS, tak tam sa nejaké slovenské zvyky nedržali, ale odmietam oslavovať americké sviatky, Halloween, alebo Valentín 😝
myslím si, že máme veľa krásnych slov. zvykov, radšej by sa mali oživiť tie, než sa opičiť po Amíkoch
@janinah my oslavujeme vsetky sviatky, ktore sa nas ako tak dotykaju. Kedze sme medzinarodna rodina, tak ich mame neurekom 😉 . Halloween nie je tak americky sviatok ako skor keltsky, tekvice som vyrazavala ako mala s mojim otcom (rozdiel bol v tom, ze to bola oslava jesene a nie k sviatku Halloween), sarkanov sme pustali tiez, chodili sme do lampionovych sprievodov, na Luciu rozhaname carodejnice este aj dnes, Valentina si robime s partnerom casto (ved dovod sa vzdy najde 😀 ), moriaka pecieme na Den vdakyvzdania ked sme v Amerike... atd, atd. fasiangy, topenie moreny, palenie janskych ohnov na Jana, dozinky na zahrade, mlade vino, Mikulasa s certom, anjelom pre deti... teraz ma uz nenapada co vsetko oslavujeme, robime to a oslavujeme aby deti mali zazitky a to ze oslavime iny sviatok ako slovensky neznamena @eaka , ze zabudame na svoju minulost a hanime ju. 😉 😉 😉
@trixi, ale ja nevravím, že osláviť cudzí sviatok znamená haniť a zabúdať... ale že sa mi nepáči, keď sa LEN preberá A naše hania a zabúdajú... (oboje naraz 😉 ) Poprosím nevytŕhať z kontextu. My sme v Amerike tiež oslavovali Americké sviatky... halloween má pôvod tam, kde má, ale spopularizovali ho v usa a najsmutnejšie na všetkých sviatkoch je, aké sú zkomercionalizované a ako sa na nich hlavne ryžuje a ľudia zabúdajú, aká je vlastne ich podstata...
@eaka jaj, prepáč, nejako mi to ušlo.... 😀
ale úúplne s Tebou súhlasím, s každým príspevkom, čo si sem dala... 😵
Nevravím, že sa mi ten sviatok, myslím ten "helouvín" 😀 nepáči, je to podľa mňa milé, ale no neviem, ako by s na mňa susedia pozerali ,keby som im zazvonila na dvere v kostýme Snehulienky a že koledaaa 😀 veď do Pezinka to nemám ďaleko 😀 😀
keby som žila v USA, tak by som sa do tohto určite zapojila a nehovorila svojim deťom, nie, ty si Slovák, nejdeš...
ale žijeme na Slovensku, nie v USA
Ja osobne nemám nič proti Halloweenu, Santovi, Valentínu a tak, kedže pre väčšinu anglofónnych krajín je to súčasť ich kultúry.. Ale vadí mi len to, že sú totálne komerčné 😒
Slovenské zvyky sú úplne krásne a určite by sa na ne nemalo zabúdať..
Aj ja sa k vám pripojím.Je pravda že sviatok američanov Halloween,neuznávam,pretože to predtým nikdy nebolo a ide to len dobou.Už čakám kedy k nám príde deň vďakyvzdania,deň nezávislosti...Je to hrozné ako sa na naše,typicky slovenské sviatky pomaly zabúda.U nás sa oslavujú len vianoce a veľká noc a to tými zvykmi po rodičoch a starých rodičoch.A význam amerických sviatkov aj tak na slovensku málokto pozná,tak prečo sa im "kafrať do kapusty"?!Mne stačia tie naše "slovenské".Tiež neoslavujeme valentína.A manžel je z takej fajty,že neslávia ani meniny,a ani narodeniny-iba tie okrúhle.Ale detičkám chystám všetky naše sviatky.Halloween je podľa mňa na SK,len preto,aby sa predalo a zarobilo na deťoch...smutné
to sa uz Halloween na Slovensku normalne oslavuje? To mi zatial teda nikto nehovoril, v ktorych castiach Slovenska?
Chodia aj deti od domu k domu pytat sladkosti v maskach?
Ja som teda starsi rocnik, ale neoslavovali sme ani Luciu, ani Ondreja ani netopili Morenu, ked som bola mala
Halloween si robia hlavne skoly pre deti. maju dovod na karneval a vyrezavanie tekvic. u nas v skole ho usporiadala americka lektorka a zdalo sa mi to mile, lebo deti v ramci anglictiny spoznali nejaky sviatok, nieco nove sa naucili...
mne osobne nikdy nevadili ani cudzie sviatky, zvyky....beriem to ako akesi obohatenie.
my chodime na Dusicky klasicky na cintoriny, zapalujeme sviecky, spominame na zosnulych....
ale nevidim nic zle na tom, ked idu mladi na Halloweensku party.
na svoje tradicie by sme nemali zabudat, ale niekedy to chcu sami ludia. pamatam sa ako sme ako mladi studenti, urobili v dedine fasiangovy pochod, napiekli sme sisky, rozdavali ludom....ale neprijali to a tukali si do cela... 😀
tradicne ludove zvyky vidime uz len v spravach a tam su tiez len "zahrane" pred kamerou.
ina vec je, ze sviatky stracaju duchovny rozmer, ze su skomerciovane. ale ved od kazdeho jednotlivca zalezi ako ich bude prezivat. nikto nas nenuti behat po obchodnych domoch a skupovat kvanta tovaru!
ide o tom, ako si my sami dokazeme tie zvlastne dni prezit, precitit.
no je to trosku skoda...ale, co ja si pamatam, tak aj my sme vyrezavali tekvice ako deti....a este si pamatam lampionovy sprievod 😀
u nasej starkej na dedine doteraz vyhanaju luciu 🙂