Ahojte,
včera som bola s malým synom na ihrisku, keď zrazu prišiel asi 50 ročný chlap, s mamou - asi 80 ročná chudá babka. Z toho čo jej hovoril, že ráno spravil kávu, počkala ho kým príde atd, som pochopila že spolu bývajú a v tom po nej začal vrieskal, že ZAVRI SI UŽ HUBU KONEČNE a podobne chuťovky, že čo ho buzeruje, či ma 5 rokov, nech drží hubu lebo už ju v živote von nezoberie, nech zdochne doma zavretá a je mu jedno nech aj skape. No bolo nás na ihrisku asi 10, veľa deti a on tam hukal na celé sídlisko - ozvali by ste sa? Ja som mala chuť povedať aspoň nech tu nehučí pred deťmi, alebo len poznamenať, že to je teda vyjadrovanie. Nakoniec som nepovedala nič, lebo sa tu poznáme každý s každým a bála som sa že bude kričať aj po mne a aby som mala stres, pokazde keď pôjdem von, či ho nestretnem, zato mi to nestojí.
na takyto typ asi radsej netreba reagovat vobec a celkom to ignorovat. nepomoze nic a ani pri detoch by sa to nezmenilo.
Ja by som reagovala, az ked by napr. fyzicky napadal. Inac ale stava sa, ze sa takto mama sprava k dietatu a potom ked je stara a bezbranna a ulohy sa akoby vymenia, tak dieta sa zacne takto chovat k nej. Mame taky priklad v rodine.
Bez ohladu na nasledky by som mu bola nieco povedala. Bala si sa o seba a ako asi bolo tej jeho 80 rocnej matke, ked sa jej nik nezastal? Si viete predstavit, co asi zaziva za zavretymi dverami bytu, ak na verejnosti toto? Ved to je psychicke tyranie. Hlavne, ak vas tam bolo vela urcite ste sa nemuseli bat a niekto ho mal uzemnit.
Ja by som sa neozvala pretože nevieš aka je doma situacia a prečo vlastne po nej ziapal a zas nemam rada ked sa druhy starajú do toho čo ich nema zaujímať. Keby ju chcel fyzicky napadnúť tak to určite Ano.
ťažko povedať, či by som v skutočnosti naozaj zareagovala, ale keď to čítam, tak si vravím, že ja by som sa ozvala. Niečo v tom zmysle, že prosím, môžete byť tichšie a prestať pred deťmi hulákať? Na hubu by mi na verejnosti nedal.
@oli18 a ako ovplyvni zastanie sa tej babky? Ako to ovplyvní jej život za zatvorenými dverami?
Chlap sa uvedomí a začne si babku vážiť a nosiť ju na rukách??
By ti tam jednu pleskol cez bradu hneď by si prestala mat takéto múdre názory.
Sú situacie, ktorými budeme často svedkami ale neovplyvníme ich nijako alebo ich svojim pričinením len zhoršime.
Poznám situáciu kedy sa neznámy muž zastal ženy, pretože jej manžel ju išiel už už napadnut. Viem, že ten manžel ju neskôr skoro prizabil lebo si bol istý, že s tým neznámym mužom spávala.
Autorka nech si hlavne chráni svoje dieťa, to je jej misia. A keď uvidí nejakú bitku alebo podobne, nech privola políciu. Ale to je maximum
presne toto, čo viaceré píšete, som si povedala, že keď ho ja, o polovicu mladšia, napomeniem, isto si to k srdcu nevezme a nezmeni razom svoje správanie, akurát ja si vyrobím stres aj vtedy, aj do buducna.
paradoxne hneď ako prišli na ihrisko sa tam chlap pred nami rozhorčoval, že ráno o 5 nešla elektrika a mamičke nemal ani ako kávu spraviť, že do 15 musela čakať na kavičku a cely deň sa bál, či chudatko mamička po tme ráno nespadla.. ešte som sa pousmiala v hlave, že mamička chudatko do 15 čakala na kavičku, katastrofa :D a za dve minuty nech skape, ľudia sú veru zvláštni
toto su tazke situacie, clovek nevie, ci ma reagovat a ak ano, ako...hlavne ked ich nepoznas, videla si jeden konflikt a nevies, co za tym je....ci je to u nich bezne, ci to bol ojedinely vybuch, ci sa ona k nemu cele detstvo spravala takto isto a teraz jej to vracia...ja som bola svedkom podobych situacii, islo o otca a dospelu dceru, najprv som mala potrebu ju "zachranovat" ale ako som zacala vidiet viac do ich situacie, tak som dala radsej ruky prec, lebo to nebolo uplne tak, ako to na prvy pohlad vyzeralo...
@zorana999 Ty zrejme nehasíš, čo ta nepáli. Ja áno. Som za to, aby sa jeden človek zastal druhého, ak mu ubížujú. V takej chvíli na seba nepozerám. Ak by boli ľudia viac všímaví a ochotní pomôcť druhému v núdzi, možno by sa zachránili nejaké životy. Ale nezazlievam nikomu, kto sa do iných nemieša.
Oveľa horšie je to, ako sa cítila tá babka, čo asi pri takomto človekovi zažíva doma. To, že sa takto správal pred deťmi, je smutné, ale toto by ma štvalo oveľa menej. Ja by som to nevydržala a opýtala sa ho, či sa nehanbi. Ja som sa už postavila aj SBS-károvi, keď pred Kauflandom jednal s bezdomovcom ako s kusom handry, hodil ho na zem a nadával mu. Všetci sa len pozerali a nič. Opýtala som sa ho, že to ako sa správa, ako môže takto zaobchádzať s nejakým človekom. Bol zaskočený ten SBS-kár, chlap ako hora a oponoval tým, že ten bezdomovec otravuje ľudí. Tak som sa ho opýtala, či mu to nevie slušne vysvetliť, prečo očakáva od ľudí primerané správanie, keď on sa tak nevie správať. Bezdomovcovi som pred jeho očami dala nejaké jedlo, ktoré som akurát kúpila pár drobných a ten človek mal slzy v očiach, bol poranený na hlave a sedel na betóne, ale opitý nebol. SBS-kár zazeral, ale zastala sa ma aj jedna pracovníčka obchodu, ktorá to videla. Som za to, aby ľudia slabších, hlavne detí a starých ľudí bránili, ako môže človek zatvárať oči, keď vidí, že nejaký despota ubližuje bezbrannému človekovi.
V tomto veku a este s dietatom by som sa neozvala, lebo clovek nikdy nevidi do hlavy ineho cloveka. A nikdy neviete coho je niekto schopny ked dostane amok a ked uz niekto nema chochmes a takto krici na staru babku pred ludmi tak asi nebude uplne ok. Ale kedze to bolo ihrisko pre deti ak by to trvalo dlho a vulgarne by nadaval tak by som skor zavolala mestsku nech ho poriesia. Ale skor by som to nechala tak
Určite by som sa do toho nestarala. Veci môžu byť iné, ako vyzerajú
A toto je celý problém našej aktuálnej spoločnosti - nikto sa o nič nestará, nikoho sa nezastane. Ale potom, keď sa stane nejaká tragédia, tak má každý plné ústa toho, prečo sa to stalo a prečo to niekto neriešil. Smutné.
@andrea_82 a ty si myslíš že by zrazu zmenil správanie? Nevieš čo za tým je, prečo sa tak chová. U nás je sused, ktorý tiež takto bliaka po žene ale ona donemoty do neho. Toto uprac, toto odnes, kam ideš, kde si bol. Čistá buzerácia od rána do večera a jemu potom rupnú nervy. Tiež som zo začiatku pozerala ako sa to chová k žene ale ke´d som si ich viac všímala, no, mne by tiež rupli nervy. 10 min. nie je tá ženská ticho. Stále sa jej niečo nepáči, stále sa sťažuje a buzeruje. My to všetko počujeme, takže viem posúdiť. A keď začne po nej takto vonku ziapať, všetci sa pozerajú, že chúďa žena, koho to má doma. A to on už je na konci s nervami.
@kvetinka75 to ja netvrdím, že by sa okamžite zmenil. Ale tváriť sa, že sa nič nedeje, tiež nie je riešenie. Slušný komentár poukazujúci na jeho chovanie, by mu neublížil ani keby to bol ten prípad, ako píšeš ty.
@andrea_82 ale ani nepomôže.
Neviete sa vzit ani do jednej strany, neviete co je za tym, takze nevietevadekvatne reagovat, mozno ten chlap ma nervy na prasknutie a babka sa naozaj sprava k nemu ako opisuje a proste vybuchol a vtedy ani obsah slov nema pod kontrolou. Nema vyznam zasahovať, je to len prilievanie oleja do ohňa. Tak ako vybuchnu rodičia pri deťoch, deje sa to aj naopak. Jedine kedy by som zakrocila keby to viditeľné boli cudzí ľudia, alebo by išlo o fyzické násilie a tu by som asi skor volala políciu, zapla kameru a riesenie nechala na nejakého otecka ( mam skúsenosť, ked došli k bitke na ulici medzi muzom a zenou, ze schytal aj ten co zakrocil)
A deti na ihrisku.. Nuz treba deti učiť a zvykať na rozne situácie, povahy, ... Stretnú sa s kadecim.
Nedavno som bola svedkom podobnej situacie, bolo to pred nakupnym centrom na parkovisku. Isla som s 2 rocnou a 6rocnym par metrov okolo tych dvoch ludi (muz a zena). Ona mu cosi vykrikovala, bolo ju pocut na cele parkovisko. Pozrela som na nu a ona spustila: "Co cumis ty p... poj...... Ti este nikto.........." Deti vystrasene, rychlo sme nasadli do auta a isli prec.
Clovek nikdy nemoze vediet, na koho natrafi, ako by ten dotycny reagoval, ked ho upozornis. Ja by som skor zavolala policajtov, ak by islo o niečo vážne, určite by som sa do toho nesla miesat, zvlast ak su pritomne deti.
@oli18 aj ja som taka ako ti, ale rokmi som sa naučila, ze do niečoho je ťažko zasahovať, keďže nepoznám pozadie. Možno ten chlap ma nejakú psychickú chorobu a on si ani neuvedomuje ako sa správa. Ja osobne sa preto neriešim do osobných a rodinných sporov, lebo to co vidíme my je len časť a tu časť si môžeme úplne zle vyhodnotiť.
Nic nie je len tak. Ak je dusevne zdravý, tak jej synacik možno teraz dava vyzrat. Mozno ho týrala a bila, ako bolo za sociku v móde. Mozno mu davala malo lasky, lebo socik nevychoval rodicov k prejavom laskaveho citu. Ako si ho pani vychovala, tak má. A k tomu zastaniu sa, moze sa ti stat, ze sa zastanes tej pani a samotná pani ti ešte dá hubovu, ze co skáčes do jej syna. Mojmu znamemu sa to stalo a ja som bola svedkom toho incidentu a odvtedy sa do hádok so sockami nepustam, aj keby ju tam do krve mlatil, vezmem decko a padám domov.
Na 100% by hulakal aj po tebe. Raz ked sa takto sprava, nemysli si, ze pred detmi by skrotol ako baranok.