hádanka: Čo je za priestorom a časom?
@anonymnyuzivatel a ty nevieš?
Nepriestor a necas.
A ja sa Ta opytam, ze ako a cim by si to chcel "odmerat" ak tam nie je ziaden priestor a cas?
Cez víkend sa tam chystám, tak potom dám vedieť.
Môžete to zažiť.
@anonymnyuzivatel Pytas sa na nespravnom mieste, toto je tema po 10-tich pivach s kamosmi o 3-tej rano 😅.
@princkrason 😂 Prisahám, že som chcela napísať "Za priestorom medzera a za časom otáznik", ale niečo ma vyrušilo a až teraz som sa k tomu vrátila. A už si ma medzitým predbehol. 😄
Kde konci priestor a cas?
Čo bolo skôr vajce alebo sliepka?
@jana_eyre_2 No, toto je nastastie jednoducha otazka: vajce. Totizto predkovia sliepky mali vajcia ale az neskor sa z nich vyvinuli sliepky. No, dinosauri presnejsie.
@hiro áno, viem 🤪 len mi to prišlo ako podobná otázka..
@jana_eyre_2 otázka je zle položená, pýtaš sa na slepačie vajce, alebo akékoľvek vajce?
@oceanahory ale kdeže, minule sme mali túto tému už pri štvrtom pive a ani polnoc ešte nebola 😂
odklonili sme sa od hádanky
Chat gpt 🙂
Otázka "čo je za priestorom a časom?" sa často zaraďuje do filozofických, vedeckých a teologických úvah. Zadefinovanie toho, čo presne existuje za časom a priestorom, závisí od pohľadu na túto problematiku. Tu je niekoľko prístupov:
1. **Filozofický pohľad**: Mnohí filozofi sa zaoberajú otázkami ontológie a epistemológie, zaujímajúc sa o to, či existujú absolútne pravdy alebo realita, ktorá presahuje naše vnímanie. Niektorí tvrdia, že existujú entity alebo javy, ktoré môžu byť mimo našich časových a priestorových limitov, ako napríklad myšlienky, ideály alebo božstvo.
2. **Vedecký pohľad**: V rámci fyziky, najmä v teórii relativity, sa priestor a čas považujú za dimenzie, v ktorých prebieha vesmír. Kým naša súčasná fyzika nevysvetľuje, čo presne je "za" týmito dimenziami, hypotézy ako M-teória naznačujú existenciu ďalších dimenzií.
3. **Teologický pohľad**: Z náboženského hľadiska sa často diskutuje o transcendentne, o Božskej prítomnosti alebo o duchovných dimenziách, ktoré presahujú náš fyzický svet.
Týmto spôsobom sa otázka "čo je za priestorom a časom?" ukazuje ako hlboká a komplexná tématika, ktorá môže byť skúmaná z rôznych uhlov pohľadu.
Este ma tak napadlo ze vieme co je za priestorom a casom - kedze koniec vesmiru kde dovidime odlieta rychlejsie ako rychlost svetla - takze nie je ziadna sanca sa k nemu dopravit - tak vlastne to co teraz vidime na konci onedlho zmizne za horizontom - my sme videli to co uz nikto nikdy neuvidi - a to je to co je za koncom 🙂
@wolf_ tak jednoduché a chatgpt to tak skomplikoval,pretože nemá rozum
@anonymnyuzivatel nekonečno
@bloger nekonečný je vesmír,teda ten,v ktorom žijeme
nikto zatiaľ nepovedal správnu odpoveď
No Tebe to poviem, ked to mozem povedat Nobelovmu vyboru ...
@anonymnyuzivatel Nikoho to tu už nezaujíma, môžeš si svoju správnu odpoveď nechať pre seba. Aj tak je to "nič".
otaznik