Granule pre psíka

peter0123
26. apr 2023

Aké granule kúpiť pre psíka, už sme bezradný. Pred šiestimi týždňami sme si adoptovali psíka z útulku. Veľa o ňom nevieme, iba že má tri roky a jeho predošlí majiteľ bol dôchodca ktorý zomrel. Je stredného vzrastu, taký oriešok ,veľmi milý, nešťekavý. Jedine čím sa neviem trafiť sú psie granulky. Už sme ich kúpili niekoľko druhov, pani v chovateľských potrebách bola fakt milá, dala po kilo z niekoľkých druhov, výsledok žiadna sláva. Pár granuliek zje ak ich mám v ruke ale inak nie, môžu byť v miske celý deň. Iba náhodou sme zistili že radšej ako granule má rád mrkvu, petržlen, kaleráb, zemiaky a varené mäso. Poraďte ako ďalej

pribinak
26. apr 2023

@peter0123 však nemusí zrat granule, prečítaj si niečo o barf strave

anonymanonym
26. apr 2023

Mozno skusit BARF ak by vam tato moznost vyhovovala. A ak granule, tak nemenit kazdu chvilu len preto, ze si pes zmysli, ze to jest nebude. Telo psa si potrebuje na nove granule zvyknut, az po case uvidite, ci mu sedia. Ak ich nechce zrat, tak len vytrvat. Dat mu misku s granulami v case kedy ma jest, pockat cca 10 minut. Ak nezozerie, tak misku zobrat a ponuknut az v case dalsieho krmenia. Neboj sa, od hladu neumrie. Mozete este vyskusat ochutit lososovym olejom, to moze na nezraveho psa zafungovat, ale striedat neustale granule a vymyslat nove kombinacie na dochutenie je cesta do pekla.

luccija
26. apr 2023

@peter0123 pes by mal mať ráno granule zobrať preč misku a večer aspoň mne tak hovoril veterinár, že to nie je mačka🙂že má mať celý deň misku.Mozno ma ten pes stres.Ak nehnackuje nemenila by som granule.ani by som ho neucila na nič iné buď granule, alebo barf
Aj náš niekedy nezje ráno, teraz sa ceny haraju ju zaľúbený menej žerie.Inak niektore psi sú naučení, že ich majiteľ kŕmil z ruky, ale v útulku to určite nerobili.

richie233
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
syslik81
26. apr 2023

a v utulku ho cim krmili? skus mu dat to iste alebo kapsicky /konzervu .. nie kazdy pes je na granule moja ma Bakers soft granule -neviem ci su aj na sk .. su makke takze nema problem zut ale aj tak dostava konzervu kazdy den plus granule ak by mala este chut pocas dna

3009
26. apr 2023

@peter0123 my máme tiež z útulku 2 mesiace takého malého 3 ročného psíka a ja som mu kúpila kvalitné granule - Cricksy dog hovädzie hypoalergénne, Eminent adult mini a zo stránky spokojnýpes.sk čisto mäsové konzervy zn. Max - tak to bude žrať určite. To je čisté mäso rôzne druhy-losos,šproty, mäso bravčové, hovädzie, divina, kuracina. Ja dávam ráno a večer trocha granuliek a na obed konzervu s ryžou alebo trochou cestoviny. Len sa tak zalizuje. Tie konzervy vyzerajú akoby boli pre ľudí.

cocolino234
26. apr 2023

@peter0123 psík bol očividne učený na domácu stravu a granulky s dochucovadlami. Takže bežné zdravé a nutrične výhodné granulky, kde sa dochucovadlá nenachádzajú mu až tak chutiť nemusia.

Moja bola taktiež takto zvyknutá kým sme si ju vzali, takže jej varím kuracie srdiečka/žalúdky, spolu s ryžou a zeleninou (mrkva, hrášok, niekedy aj brokolica a cuketa). Srdiečka spolu so zeleninou vždy uvarím vo vode a ten vývar potom dám zamraziť a lejem ho na granulky. "Rizoto" si zamrazím po dávkach v sáčkoch, dostáva každý tretí deň (ešte dostáva jednu kapsičku ak neje rizoto alebo odomňa keď varím a samozrejme denne pamlsky) a vždy pred spaním to vyložím na drez a ráno po venčení sa napapá.

Čo sa týka granuliek, tak odporúčam značku bodreek, ich krmivo je plné ovocia, zeleniny, vitamínov a čerstvého mäsa z lokálnych zdrojov.

Mojej taktiež dávam surové mäso keď varím, celé krídla aj stehná s kosťou a vždy si pochutí. Je veľa možností len treba skúšať. A niekedy sa so psíkom nepohne ani keď mu budeš granule brať a znovu dávať v čase kŕmenia alebo ho úplne necháš bez. Ale meniť granule často pre psa nie je zdravé.

katkaseiner
26. apr 2023

odporucam veterinu ... my sme kupili steniatko a mali sme velmi podobny problem. Normalne ani masove konzervy nesli, vsetko co som chcela aby zjedla som balila do sunky - nezartujem...
Na veterine sme samozrejme zistili aj cervy (zbierali sme hovienka par dni) a dostali sme z veteriny konzervy ktore sme mali miesat s granulami ktore sme mali. Za par dni sa rozjedla a teraz sme kupili ine granule a tie zerie ako besna (tie predosle jej nechutia vobec). Teraz mame Royal Canin granule a stena zere ako vysavac

gejb
26. apr 2023

@peter0123 granule nemenit. Ostať dlhší čas pri jedných a jedine v prípade ze by mu nesadli (riedka alebo príliš tuhá stolica) vtedy granule zmeňte. Môžete ich ochutít už spomínaným lososový olejom, primiesat konzervu, alebo trochu poliať vodou. Naš pes tiez nechcel suché jest, vždy museli byt s niečím, ale keď sa mu objavili alergie musel si zvyknúť... a stačí mu dat misku raz denne bud ráno, alebo podvečer.

anonymanonym
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
anonymanonym
26. apr 2023

@richie233 nie, nie je to to iste. Pes nie je clovek. Odbornych clankov na tuto temu sa da najst kopec. Je hlupost porovnavat stravu a travenie cloveka a psa.

"Tráviace ústrojenstvo psa má svoje špecifiká. Vie sa nastaviť na určitý druh potravy a ním, ak nemá problémy so zažívaním, môže byť kŕmený celý zbytok života. Ak dostáva dlhší čas rovnaké krmivo, prispôsobí sa mu črevná mikroflóra a tráviaci trakt pracuje oveľa efektívnejšie, srsť sa stabilizuje, je lesklejšia, jemnejšia na pohladenie a toľko nepadá. Nebojte sa, že by sa psovi krmivo prejedlo.
Psy sú konzervatívni stravníci a na pestrý jedálny lístok si príliš nepotrpia. Jednak majú oveľa menej chuťových buniek ako človek, takže nepotrebujú takú pestrú a rozmanitú stravu, a jednak vzhľadom na špecifiká svojho trávenia prirodzene preferujú rovnakú skladbu potravy." https://www.macenauer.sk/index.php/clanky/vyziv...

esmeronka
26. apr 2023

Skuste mu granulky poliať vyvarom zo zeleniny alebo vodou v ktorej sa varilo mäso,zamiešať parok do nich....budi mu voňať tym a zožere ich

richie233
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
anonymanonym
26. apr 2023

@richie233 za mna je uplne ok ak je pes cely zivot na kvalitnych granulach. K tomu raz za cas surova kost, kuracie nohy, rozne usi, hrtany a ine prirodne veci na zabavenie. Nejaky ten pamlsok v treningu. Co to na naplnenie nejakej hracky. A tak. Ale hlavna krmna davka granule v pohode po cely zivot.

richie233
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
anonymanonym
26. apr 2023

@richie233 az na to, ze to nie je len za mna (riadim sa radami odbornikov), ale v poriadku 👍

colsami
26. apr 2023

Pes Ti nezere granule preto, lebo vie ze ked nezje, dostane nieco lepsie =domacu stravu. A navyse nechavat ich cely den v miske, to je uplne zle.
Ak chcete psa naucit na granule, nedavajte mu nic ine, lebo ich bude odmietat. Vzdy ponuknut, po 10min odlozit a dostane az dalsiu dacku. Ziaden pes sa dobrovolne nevyhladuje. Akonahle zisti ze ine nedostane, zacne papat. Keby aj po par dnoch.
A ak vam to nevadi ze mu davat varene a surove atd... nuz tak zmierit sa s tym ze budete psovi cely zivot varit.

katica06
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
richie233
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
anonymanonym
26. apr 2023

@richie233 😁😁👍

peter0123
autor
27. apr 2023

Mali sme už psov aj pred tým, z rovnakého zdroja od šteniatka, a nikdy s granulkami problém nebol. Dcéryn priateľ robí dobrovoľníka v útulku, tak nás nahovorili na adopciu psíka. Chodili sme sa s ním zoznamovať. Vo štvrtok sme psa doniesli a do pondelka sa neminul malý hrnček granuliek. Pomimo pes nič nedostal, mal k dispozícii iba vodu. Až potom sme mu kúpili granule od iného výrobcu čo tiež odmietol zjesť niekoľko dní. Na další týždeň sa vrhol na tanier s vareniu zeleninou. Ale to sme mali kúpený mix z chovateľských potrieb, s rôznych druhov po malom sáčku , bol to skutok zo zúfalosti. Tak sme kúpili 2veľke vrecia a 6sáčkov granuliek. Teraz keď už viac poznáme jeho chute, zje všetko ak granulky polejeme varenou stravou, ako vývar z kuracich noh a zeleniny .
Ďakujem za rady, isto bude lepšie uvariť toho viac naraz a zmraziť ako každý deň variť osobitne pre psa.