S kým - S čím.......................... Z koho - Z čoho........................SLOVESÁ-nech robili,čo robili, vždy to bolo s mäkkým i !! videl visieť vidličku....................a aby som nezabudla haNba...................... prepáčte, nedalo mi to 🙂
takato tema tu uz je ... 😉
https://www.modrykonik.sk/forum/volne-diskusie/pravopis-gramatika-konikovske-jazykove-okienko/
rovnako ako v rannom detstve sa nieco učiť🙂, resp dectve🙂
U mňa tento týždeň vedie táto perla 😀 :
Ahojte mamički ja bi som sa kcela spitat si nekto by nemal predat za rozumnu cenu alebo darovat postelku
veru baby ten pravopis .... niekedy sa to ani čítať nedá 🙄
nemate NIAKY navod, pekne SIATKY, UZASTNA suknicka, .. toto sa tu stále opakuje, a ja mám chut popísať monitor červeným perom !! 😖 pomóóóc (nie som učiteľka 🙂 )
Chýbajúce interpunkčné znamienka mi nevadia, sama väčšinou píšem bez nich (nemám sk klávesnicu), je mi to tak ľahšie. A to myslím tým iba mäkčene a dĺžne.
Zato bodky za vetou a čiarky....no bez toho sa to ani nedá čítať.....Skôr mi vadí, keď to niekto kombinuje, a chvíľu píše "s" a chvíľu "bez".
Niektoré asi dosť často chýbali na ZŠ...............
ja tiez nepouzivam diakritiku, ale tak aj bez nej predsa viem, ze neodsudzujem, uzasny a podobne.......a o prvom pade mnozneho cisla snad len snivat mozme
Pripada mi trapne zakladat tu o tom temy.. Zeny, nudite sa?
@simik22 nie, a za seba pisem, ze mi to ani nepripada trapne. Pohorsujem sa nad neznalostou gramatiky statneho jazyka. Aspon ja. Az ma dviha zo stolicky, ked vidim, ako niektori pisu🙂 a mozno s nadejou, ze sa tu niekto z tych., ktori to neovladaju dozvie, ze slovo uzastny neexistuje a nauci sa to pisat spravne 🙂
Mňa dvíha zo stoličky "neaký" a "keby viem, keby poviem, keby čítam", "zmyzli". A určite mi to trápne nepripadá, ani sa nenudím. Nikdy nekomentujem dotyčnú/ého, ktorí to napísali, ale tu si môžem uľaviť.
inak mne tusim az tak nevadia rozne slangy, ako i/y ..... a este ma vytaca, ze na vychode (teda neviem, ci vsade, ale u svokrovcov urcite) nevedia sklonovat......vrrrrr
idem vonku je tiez parada🙂 alebo do doktora🙂) ale to mi nevadi, lebo je to regionalne narecie, ale i/y a nezmysli mi veru vadia
@gretka2 keď už sa navážať do gramatiky a písania iných, možno by to chcelo naštudovať si rozdiel medzi interpunkciou a diakritikou 😉 Tiež si asi chýbala na ZŠ 🙂
A k téme, mne osobne veľmi prekáža, keď niekto neovláda základné pravidlá materinského jazyka, tie otrasné hrúbky sa mi nedajú čítať, ale neriešim to. Je to vizitka každého jedinca.
mat tak vaše starosti, aby mi vadil pravopis mamičiek tu na fore, bola by som velmi stastna zena
mne je to jedno nech si každý píše ako chce,vadia mi skôr tie už väčšie gramatické chyby,ktoré bijú do očí...............ale minule ma tu zarazilo ked mamička napísala,že jedna ju opravila za to že miesto v na konci slova napísala u a ked som si pozrela fotoblog,tej ktorá sa urazila,ako amen tma....mislím si,nikdi
no ale slang či nárečie to predsa nie je na hanbu
😉
a k tomu i/y, v internetovej diskusii, keď sa vypisuje niečo narýchlo, alebo často pri zlom svetle a pod., tak to často ani nie je o neznalosti spisovnej slovenčiny. A že niekto napíše celú vetu ako hotentot? Akurát si tak pomyslí, že je to nejaký pomaďarčený slovák, občan romskej komunity, alebo sociálne slabšia osoba.
Mňa skôr vytáča pri normálnych deťoch, ktoré navštevujú školské lavice, že neovládajú zo slovenského jazyka to, čo ovládať majú. Alebo tiež moderátor/ka v médiách, tam by mal byť dôraz na spisovnú slovenčinu.
@katasa napis to sem, tema je uz vytvorena
https://www.modrykonik.sk/forum/volne-diskusie/pravopis-gramatika-konikovske-jazykove-okienko/
Asmira team
presne tak🙂)
a odcudzovať niekoho za jeho názor je tiez prinajmenšom zvláštne🙂