Gramatické okienko - s, so, z, zo

29. dec 2024

Neskutočné, ale skoro každá druhá tu má problém, s písaním s, so, z, zo. To vážne? Veď sa to učia detičiy v druhej triede!

Písanie s/so:
s/so sa vždy píše vtedy, keď sa pýtaš s kým?, s čím? (inštrumentál) (išiel so sestrou; boli sme s otcom)

Písanie z/zo:
z/zo sa vždy píše vtedy, keď sa pýtaš z koho?, z čoho? (genitív) (vrátil sa z dovolenky; pozdravil zo slušnosti)

mirage
29. dec 2024

ja normalne slusne vzdy napisem do diskusie, opravim ich.

lindous
29. dec 2024

Toto je jedna z najčastejších chýb, ktoré robím aj ja, keď rýchlo píšem v diskusii alebo chate 😅 pravidlá ovládam, ale ak sa tam spodobuje a rýchlejšie mi idú prsty ako hlava, podarí sa...

janai1
29. dec 2024

kôli, nieaky/neaký/niaký je tiež zazitok
A keď upozorniš tak "nie sme v škole, určite je zo zahraničia, určite má dys-" 😀

autor
29. dec 2024

@lindous tak ale to by si potom robila viac gramatickych chyb, nie iba v tomto

bobrina1
29. dec 2024

O "pól" druhej 😄

oktobermimi
29. dec 2024

Šak, ale co čekáš ked aj my negramoti z jaskyne mame pristup k internetu a telefonu...😂
@janai1 😂napr ja naozaj dys dys mam ále snazim sa😁 mne akor lietaju tie Y I a teda Z a S 😅

petulda333
29. dec 2024

V druhej triede isto nie. Syn je tretiak a este sa to neucili

majamat
29. dec 2024

zial, ja tiez takuto chybu urobim, ked rychlo pisem a aj mnohe dalsie. niekedy amm dost, ked po sebe citam. viem,ked chyby urobim, ale v tej rychlosti si to nie vzdy uvedomim.

oktobermimi
29. dec 2024

@bobrina1 RuPsak...😂toto ma vzdy tak boli, to je ruKsak...😂

lindous
29. dec 2024

Píšem, že jedna z najčastejších, ale áno, občas sa mi podarí v rýchlosti aj iná hrúbka, klasicky koncovka prídavných mien singulár/plurál, niekedy mi ujde ou/ov, už aj my/mi sa podarilo 😀 nič na čo by som bola hrdá, vždy sa zahanbím sama pred sebou, lebo u druhých si to všimnem hneď (aj keď nevidím význam v tom ich opravovať, keďže nie sme na hodine slovenčiny, ak viem poradiť k veci poradím, ak nie, idem ďalej), ale no nie som dokonalá ani ja... keď na tom záleží, dávam si pozor...

autor
29. dec 2024

@petulda333 tak sa to bude učiť v druhom polroku

mircalla
29. dec 2024

@bobrina1 Pól ma vie doraziť. Ešte úžastný....Nechápem, kde na to t navyše prišli. Alebo vysačka.
@janai1 To áno, buď zahraničie alebo nejaká porucha.

danyelia
29. dec 2024

...ja už som videla aj slovo ,,krásTny,, a ,,presTne,,...a raz mi jeden nápadník napísal ,,Mislím na ťeba prynceznička,, 🤯

ivik4
29. dec 2024

Odveci ale moj syn je 3tiak a fakt sa to neucil ani v 2haku, ani teraz 🤔💁‍♀️💁‍♀️

januska12323
29. dec 2024

Neučia sa to čisto náhodou až s pádmi?

kabinka11
29. dec 2024

Neviem čo ťa viedlo k tejto diskusii, ale mne bežne telefón prepíše slovo a niekedy si to ani nevšimnem. A ďalšia vec, ak to niekto napíše zle, myslíš, že po tejto diskusii sa pôjde učiť gramatiku?

ahhola
29. dec 2024

V zapale boja, niekedy to s, z unikne a uz sa neda klik na Oprav, len Vymazat. Mensi prehresok, ako sa tu neustala toci namiesto detska - decka, upratovat - pratat, ci hnet namiesto hned, ale to je nasa mila Canadanka, ta moze... 🌷

mircalla
29. dec 2024

@ahhola Pratať tiež milujem

sleepy_joe
29. dec 2024

mňa tu prekvapil častý výskyt "ôk" namiesto OK :D

saraxyz
29. dec 2024

@sleepy_joe je to v mobile automaticky. Ser*e ma to. Čo to tam robí? Existuje také vôbec?

saraxyz
29. dec 2024

@oktobermimi minule ma zabolelo slovíčko egzém🥹

ahhola
29. dec 2024

@saraxyz podla vzoru egzistuje😅

beata_k
29. dec 2024

A slovo kojit ti na tejto stranke nevadi?

jaskolka
29. dec 2024

Je toho viac, čo tu mne trhá oči
Slovo "neodcudzujte" ma - myslím, ze nikto nemá chuť ísť ukradnúť dotyčnú osobu
Slovo "neľúbi sa mu to" v zmysle nepáči sa niekomu niečo
Vypravat niečo (v zmysle hovoriť o niečom)
Detsko, niaky, niake, pôjdem doktorke, nechodím kaderníčke....🙈🙈

ahhola
29. dec 2024

@beata_k nie,

Dojcit mne vadi, ako od dojnice🐮🐮🐮🤪po kojeni je babco ukojene, ale nadojcene je ake? (viem, ze sa nepytas mna)

saraxyz
29. dec 2024

@ahhola 🤣🤣🤣

oktobermimi
29. dec 2024

@saraxyz eGzem?😂 akoze ja som echt magor na gramaticke veci hej ale EGZEM?!😂to je lepsie ako RUPSAk, a podobne echty ale toto je úžasTné😂

sasa1310
29. dec 2024

no najčastejšie tu je y/ý pri prídavných menách množného čísla

oktobermimi
29. dec 2024

@jaskolka ja milujem "idem do doCHtorky" 😂

oktobermimi
29. dec 2024

@kabinka11 😂no, ja sa urcite nic ucit teraz realne ze nepojdem ja si pojdem ozehlit veci na zajtra do prace😂😂