Fotografovanie ako koníček

28. júl 2022

Ahojte, chcela by som začať fotiť a potrebovala by som pomoc s vyberom zrkadlovky. Kedysi ešte pred materskou som si fotila jedlá na IG na iphone 11. Celkom pekne fotky to robí, ale nepáči sa mi ako mam zaprataný telefón fotkami, radšej by som mala na to fotoaparát, nech mam v tom poriadok. Je tu niekto kto začínal fotiť a vedel by mi poradiť? Fotiť by som chcela hlavne jedlá, dcerku,naše výlety atď. Ďakujem

aalt
28. júl 2022

Nechapem preco takato tema anonymne ...
Ja som fotil kedysi 😀 vybavu este mam, len cas si uz nejak neviem najst. Ale este sa chystam.
Potrebujes teda fotoaparat (telo) a objektiv(y). Fotoaparatov je kopec. Uz len znaciek (Nikon, Canon ...) a nie to este ich modelov. Ja by som Ti poradil najprv vybrat tu znacku. Dohodni sa s niekym, aby si si vedela fotak "potazkat", vyskusat ovladanie a tak. Ono to je v principe o tom istom, ale nejake rozdiely tam su. Ja som si takto vybral Nikon. Proste mi lepsie sadol do ruky.
Inac Ta upozornujem, ze na zaciatku budu fotky strasne. Zrkadlovka neodpusti nic. Telefony uz teraz vlastne ani nefotia, ale fotku "nakreslia" podla toho co objektiv vidi. Je tam tolko softwarovych uprav ... Zrkadlovka naopak odfoti presne to, co jej povies. Takze naozaj musis vediet co jej povedat-nastavit. Ale potom to stoji za to a take fotky mobilom nikdy nespravis.

pukina
28. júl 2022

@aalt ja to poviem tak z mojej skusenosti, malokto z amaterov foti na manual, vsetko nastavene na automatiku a ked sa potom spytas na nejaku technicku otazku pozeraju na teba ako vyorani 😂

pre autorku: skus sa poobzerat skor po bezzrkadlovke s vymenitelnymi objektivmi. Zrkadlovky su zbytocne velke a tazke, ak ich chces vyuzivat na taketo rodinne fotky a na vylety, je bezzrkadlovka praktickejsia a kvalita fotiek je na rovnakej urovni. Nepises, aky mas rozpocet, tak sa tazko odporuca nejaky konkretny model..

aalt
28. júl 2022

@pukina takym je zrkadlovka uplne zbytocna ...
Ja sa priznam, ze som bezzrkadlovky uz nejak nezachytil. Zrkadlovka mala vyhodu optickeho hladacika a rychlejsieho a presnejsieho autofocusu. Neviem ci to este stale plati a ako sa elektronicke hladaciky a autofocus podla senzora odvtedy posunul. Za mna ak chce niekto pri foteni co najviac rozhodovat o tom ako ma vyzerat fotka, tak zrkadlovka a samozrejme vsetky "parametre" nastavovane manualne.

pukina
28. júl 2022

@aalt vsetky tieto funkcie uz splnaju aj bezzrkadlovky, uz to nie su take tie digitalne kompakty, ktore mal doma kazdy, na ake si pamatame. Ja som mala starsiu Nikon zrkadlovku a vymenila som ju za Sony bez zrkadiel, najma kvoli tomu, ze je kompaktnejsi do ruky, sikovnejsi aj na natacanie videi, tieto novsie modely fotakov uz maju aj zabudovanu funkciu wifi, tym padom si vies fotky shareovat bez kabla rovno do mobilu/PC. Proste pohodlicko 😀 a samozrejme ma rovnako ako zrkadlovka moznost manualneho nastavenia vsetkych parametrov.

pukina
28. júl 2022

@aalt a este teda dodam ze aj bezzrkadlovky su rozdelene na full frame a tie s aps-c cipom.

aalt
28. júl 2022

@pukina jj to "ovladam".
Za mna video nie je parameter pre fotoaparat. Kamos nataca fotakom svadby, tam to je jasne. Video uz dnes nejakym sposobom zvladne hadam kazda zrkadlovka. Aj wifi mavaju aj zrkadlovky aj bez. Kazdopadne kazdy si musi ujasnit svoje poziadavky.
Podla mna v jednej cenovej kategorii bude mat zrkadlovka v ostreni navrch oproti bezzrkadlovke. Ak to nevadi a staci ostrenie z chipu, tak OK. Bez hladacika by som fotak nechcel. Fotit na display je za mna masochizmus. Ako ano, su situacie, kedy sa zide, ale fotit tak vsetko ??? A opticky hladacik vs elektronicky ... to uz necham na kazdeho co si vyberie. Za "mojich casov" sa elektronicke este nechytali. Male rozlisenie, maly dynamicky rozsah, stale nejake opozdenie obrazu atd ... a manualne ostrenie si uz vobec neviem predstavit, aj ked to je asi uz fakt to posledne co je potrebne nastavovat manualne, ale obcas sa aj to zide. Proste zrkadlovka ma byt maximalne o slobode vo foteni ... ak niekto kupi zrkadlovku a foti v auto rezimoch, tak mu je fakt zbytocna ... tam by som odporucil nejaky kvalitny "kompakt" s vacsim senzorom a naozaj dobrym zakladnym objektivom. A ostatni nech ostanu fotit mobilom.
Ja som 99% fotil v M rezime, cize manualne clona aj cas. Samozrejme manualne nastavena citlivost ISO aj farebne vyvazenie. Ostrenie sice automaticke, ale na samostatnom "tlacitku" nie na spusti. Aj vyber ostriacich bodov a rezimu podla situacie. Jedine externy blesk som vacsinou nechaval na automatiku ale zase bezne s EV korekciou.
Za mna nie je nic horsie ako fotit seriu fotiek kde automatika pouzije pre kazdy snimok ine parametre a potom je vlastne aj tak kazda fotka "ina" a ziadna poriadna.