Fotografie od fotografa - zmluva a súhlas na zverejnenie

21. aug 2020

Ahojte. Tí, ktorý ste sa boli fotit u fotografa, podpisovali ste s nim aj nejaku zmluvu? A davali ste mu suhlas na zverejnenie vasich fotiek na socialnych sietach? Ci to moze spravit aj sam bez vasho suhlasu?

alzbetka71
21. aug 2020

Vždy sa spýtali či môžu zverejniť, žiadni zmluvu sme nepodpisovali. Ak s tým máš problém hneď na začiatku povedz že nechceš aby boli fotky zverejnené

autor
21. aug 2020

A nebude mat s tym fotograf problem? Lebo raz som myslim citala na stranke jednej fotografky ze na fotografie kt.vyhotovi ma uz pravo a moze ich zverejnovat na svojich strankach a na socialnych sietach, pretoze tym vlastne prezentuje svoju pracu.

saskia_98
21. aug 2020

Nie. Moja fotografka napriklad fotky z nasej svadby zverejnila ale uz ked sme sa fotili s malym, rovno som jej povedala ze si neprajem aby tieto zverejnovala kvoli malemu a povedala ze dobre, ziadny problem.

autor
21. aug 2020

@saskia_98 a na zverejnenie tych svadobnych ste jej davali suhlas? Ci sa vas ani nepytala?

saskia_98
21. aug 2020

Davali.

smejko25
21. aug 2020

Aj nas sa fotograf pytal ci moze dat fotky na fb 🙂

alzbetka71
21. aug 2020

Ty si za fotky platíš tak su tvoje. Iné by bolo keby ste sa dohodli tak že ona ťa odfotí zadarmo a ty jej ako protihodnotu dovolíš pridať fotky na fb.

autor
21. aug 2020

Dakujem za odpovede

krisbar
21. aug 2020

@alzbetka71 bohuzial to tak nie je. Je to DIELO, ktore ona vytvorila a ma na neho autorske prava. Potom uz je to len o dohode, ze vude respektovat, ze ich nezverejni.

alzbetka71
21. aug 2020

@krisbar tomu by bolo tak vtedy ak by fotografka najala modelku, ktorej by zaplatila tak potom by to boli jej fotky, jej dielo. Ale normálne fotenie, ktoré si mamina zaplatí je jej a fotografka nemôže pridať fotky na net ak s tým mamina nebude súhlasiť.

saskia_98
21. aug 2020

@krisbar nie je. Ak raz na to nedam suhlas a som si za fotky normalne zaplatila a fotografka ich niekam zavesi, normalne mozem podat na nu trestne oznamenie. Odporucam nastudovat zakon. Uz sme sa o tom s mojou fotografkou rozpravali.

nikiki29
21. aug 2020

Z mojej skúsenosti - podpisovali sme súhlas. No ľudia ktorí ho nepodpísali u tej istej fotografky, tak tam zverejnila len 1 fotku, kde nevidiet žiadne tváre. Konkrétne detail detských nožičiek s popisom, že si to rodina nepriala. Dielo - nedielo moju tvár nemôže niekto zverejňovať len tak a už tobôž nie profesionálny fotograf. Keď áno, nech mi niekto ukáže zákon, kde je písané, že môže zverejniť tváre bez súhlasu dotyčnej osoby 🤷🏻‍♀️

autor
21. aug 2020

Prekvapuje ma kolko ludi dava suhlas, lebo fotografy/ky maju plne albumy podla mna dost osobnych fotiek napr.malych deti alebo tehotnych polonahych zien na roznych socialnych sietach a vatsinou su verejne.

nellye9
21. aug 2020

Stačí keď sa pozrieš na MK, tu je tiež kopec osobných fotiek 🙂