Fóbia z vody

tyrkysova_kobyla
15. júl 2018

Ahojte ženy,
učili ste sa niektorá plávať už v dospelosti? Prípadne nájde sa tu niekto, kto mal fóbiu z vody, bál sa ponoriť a podarilo sa mu to prekonať a naučiť plávať?
Nejaké rady a tipy by mi veľmi pomohli 🙂

prevenar
15. júl 2018

@tyrkysova_kobyla ..fobiu z vody som sice nemal, ale mozno ti budem vediet poradit 😀

moja mala je vo vode od 9 mesiacov . plavat zacala neskor sama po tom co som jej kupil potapacke okuliare a snorchel. totizto takto vybavena sa neutopis, lebo ako sa ponoris, tak dalej normalne dychas cez rurku ..a kedze mas plne pluca vzduchu, tak sa dalej nepotopis, ako takych 10 cm . je dobre mat aj plutvy .

das si plutvy, okuliare , snorchel ..sadnes do vody pri prehu do pol pasa a ponoris hlavu pod vodu a pozorujes rybky 🙂 ..dalej mozes plavat uz ponorena v plytkej vode, ze sa rukami dotykas dna. ..no a neskor pojdes do hlbsej vody.

ak mas nejaku super fobiu, tak si kup kratky neopren a pod neho si na chrbat zavri par kuskov styroduru (pevny polystyren) to budes komplet nepotopitelna, ako korkova zadka 🙂

drzim palec 🙂
(kludne mi napis, ako si dopadla 😉 )

osky
15. júl 2018

@prevenar fiiiiiha.
Mas to aj odskusane???
Znie to zaujimavo

prevenar
15. júl 2018

@osky no myslim ,ze ano, kedze to mam odskusane na mojom dietati 😀 takto "plavala" od dvoch rokov , ked este vlastne nevedela plavat 😀 bola ako rybka na baterky a normalne s nami plavala v jazere , realne - bez pomoci zacala plavat ked mala cca 5 rokov.

nema na tom co nefungovat, je to elementarna fyzika ;- )

u2jana
16. júl 2018

@tyrkysova_kobyla ja som sa zacala ucit plavat tento rok. Normalne som si nasla kurz na plavarni. Ide to pomaly, ale ide ;)

uglybetty1234
16. júl 2018

Ja som sa naucila plavat ked som mala 20 rokov. Kamoska vyhlasila ze som trapna a vzala ma na bazen. V skole som chodila nanplavecky kde nas hadzali do vody- otras a raz som padla z nafukovacky- segra ma vytiahla. Z vody som mala total
Paniku. Ale ciastocne som ju prekonala. V bazene som urobila prvykrat par temp ssma, bol to neuveritelny pocit. Potom som neplavala as dva roky az som sla na brigadu do grecka do letoviska a tam som skusila sama v mori a slo to. Kupila
Som si aj snorchel, iba s nim ponorim ciastocne hlavu. A plavam len pozdlz brehu, neverim si tam kde nedociahnem.
Takze vysledok je taky, z plavat som sa naucila, ale necitim sa ako ryba vo vode. Plavan skor silou vole a z vody vyndem vystavena jak po maratone.
Ten napad s tum styrodurom je super! A aj ten snorchel, pre mna jedina moznost pozriet scasti morsky svet.

pininka
16. júl 2018

Moj syn dostal fobiu z vody ked sme chodili na plavanie babatiek a tam sme ho ponarali. Ako tak vliezol do vody, ale hlavu nenamocil ani za nic. Trvalo to niekolko rokov kym sa odhodlal a najviac mu pomohol bazen ktory sme malo na zahrade. Sam si to postupne skusal. Myslim ze ani pre teba nebude dobre preplnene kupalisko, skor niekde sukromne, pripadne nejake jazero ale s niekym kto je dobry plavec.

deti95060810
16. júl 2018

takého mám doma...idem mu zaplatiť kurz plávania... snáď pomôžu

miriam11
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
bubblegum7
16. júl 2018

To ja mam fobiu taku ze ked vstupim do vody po viac jak boky zacnem sa dusit a neviem predychat. V bazene sa nepohnem od kraja a do hlbokej vody nepojdem urcite

tyrkysova_kobyla
autor
16. júl 2018

Ďakujem za rady, nejaké isto zaradím do programu 🙂 Som rada, že nás je viac a nie som v tom sama 🙂 Ja mám takú fóbiu, že sa nedokážem ponoriť, asi ešte nikdy som nemala hlavu pod vodou. Pamätám si, že ako dieťa som asi pri kúpaní kričala o pomoc, neviem čo presne sa stalo, a odvtedy mi mama pri kúpaní musela držať uterák na tvári, lebo som nenávidela vodu. Mala som kedysi problém aj so sprchou, keď mi tiekla voda po tvári, to je už preč. Teraz keď som na jazere, v pohode vojdem do vody až po krk, ale to je zatiaľ moje maximum. Neviem, či to niekedy prekonám, a ak hej, tak kedy...

montemotherone
16. júl 2018

@tyrkysova_kobyla ak máš fóbiu, neskúšaj to sama. Môžeš sa zamotať, zlakneš sa a ešte sa ti to zhorší. Radšej by som skúsila ten kurz 😉

leeshka
16. júl 2018

Ja mam fobiu z vody, plavat som sa naucila ako 12 rocna az kvoli tomu...ale dlhe roky som plavala len potial pokial som dociahla nohami na zem...mam 29 a v 23och som sa na prvej dovolenke pri mori odvazila ist dalej, pri bojkach som dostala zachvat paniky ze nedociahnem a ze sa utopim...ale prekonavam sa... hlavu pod vodu som prvy raz dala cca tiez v tych 23... ale len tak ze si drzim nos...rok na to som skusala pod vodu v okuliaroch...dalsi rok na to sa aj potapat na dlhsie ako len ponorit hlavu...minuly rok, to som mala 28 som uz robila aj kotrmelce pod vodou s okuliarmi a cielene sa snazila potopit pod vodu...takze kazdy rok sa snazim posuvat.... uz sa nebojim plavat aj dalej ako dociahnem a dokazem aj zastat a udrzat sa na mieste, aj to som musela trenovat...ale take ze splechnutie vody do oci s tym je stale problem...kazdopadne vsetko je to v hlave a ked chces prekonas vela veci postupne🙂

tyrkysova_kobyla
autor
16. júl 2018

@montemotherone kurz maximálne individuálny, len sa obávam, že by som tam musela chodiť dlho, aby som robila nejaké pokroky. Ale sama to neskúšam 🙂
@leeshka skvelé, gratulujem 🙂 Snáď to aj u mňa nejako pôjde 🙂 Presne tak, je to v hlave, viem, že môj strach je iracionálny, ale blok sa prekonáva veľmi ťažko a veľmi pomaly 🙂

leeshka
16. júl 2018

@tyrkysova_kobyla jasne ved ja to chapem kedze vidis ze u mna to trva roky a kazdy rok skusim nieco nove a minuky rok som si uz vravela ze skoooda ze som sa skor neodhodlala potapat ze je to sranda🙂

tova
17. júl 2018

ja nikdy nepojdem do vody kde nedostanem na zem. Panika, aj ked bazen preplavem na dlzku ked viem ze kedykovek mozem zastavit a postavim sa. Pod vodou som celu hlavu este nemala, da sa plavat aj nad hladinou. 🙂 Existuju ale masky na potapanie na celu tvar, oci mas otvorene aj dychas ako na vzduchu. Ja nechapem vobec ako niektori ludia lezia na hladine v oceane, alebo hlbokom bazene aj 200 kilovy, nehybe sa akoby lezal a vobec sa nepotopi. Ved ja ani zadok nevykopnem na hladinu.

montemotherone
17. júl 2018

@tyrkysova_kobyla samozrejme. U nás v TN som také tuším aj zazrela. Normálne pre dospelých, individuálne a podľa toho na akej si úrovni a čo sa chceš naučiť, či zlepšiť

svetkaadamko
17. júl 2018

no, žienky, pridávam sa do klubu 🙂 ja mám strach z vody od malička, pamätám si na situáciu, keď som bola dieťa a môj úžasný ujo ma na kúpalisku položil do bazéna, kde bola voda asi 2m a on ma tam surovo ponoril, ja som sa tak schuti nadýchla..... no koniec, bojím sa vody, aj na plavecký som v škole chodila, ale vôbec mi to nepomohlo, nejakým zázrakom som sa naučila splývať, ale inak nič, učiteľky na mňa pozerali ako na šibnutú, že sa bojím... nikdy som tento strach neprekonala, mám 33 rokov a je mi trápne, že môj 9-ročný syn je ako rybka, čomu sa veľmi teším, že sa tak super naučil plávať, ja mám totiž blok aj od jednej osoby... teraz sme boli na dovolenke a ako som sa držala nafukovačky, trochu ma to posunulo vo vode a akonáhle som necítila pod sebou dno, panika neskutočná, ešte som sa aj tak pretočila na nafukovačke, že normálne som manžela volala, nech mi príde pomôcť.... och, je to hrozný pocit a ja ani neverím, že sa toho zbavím

leeshka
17. júl 2018

@tova vies co ja mam sice len daco cez 50kil ale more ma tiez vypluva na hladinu...som zistila minuly rok... ked sa snazim zaplavat do hlbky ide to velmi tazko ako nahle sa prestanem hybat hned ma to vyhodi na hladinu a ostavam tam “levitovat” :D

tyrkysova_kobyla
autor
17. júl 2018

@tova s tým zadkom úplne presne viem, o čom hovoríš :D

ehja129
11. máj 2019

@miriam11 moje slova zlatko. Max s plaveckymi brilami ale s tymi na nos. Vo svojom veku sa ale citim trapne. Zvlast pri malej. Ta plava a šantí vo vode ako delfín

tatianaba
11. máj 2019

Ja som sa vody bala odmalicka. Nemam ziadny zazitok s topenim,ani nic podobne,ale aj tak sa bojim. Ked som mala 17 isla som na kurz,kde ma co to naucili,zvladam prsia,kraul a znak (ale hlava pod vodou ani nahodou). Potom som sla na kurz este raz,ked som mala asi 25,chcela som ist na policajnu akademiu a tam bolo treba zaplavat. Po prvej hodine som mala strasne sny o tom,ako sa topim. Takze vysledok je ten,ze do vody idem,kym dociahnem na dno a tam aj v pohode plavam. Hodnotim sa teda ako neplavec. A som zmierena s tym,ze lepsie to nikdy nebude. Aj ma to mrzi,ale z hlbokej vody mam paniku. 🙂

nika3136
11. máj 2019

@prevenar to je super návod 😄😄😄😄 to by mi ani nenapadlo. Keď ma raz zoberie dcéra zo zaťom na dovolenku, tiež si do plaviek napchám styrodur, keby ma náhodou chceli potopiť 😂

prevenar
11. máj 2019

@nika3136 ..tak , tak ..treba ist na istotu ! 😂

ehja129
20. júl 2019

@tyrkysova_kobyla tiež neznášma tobogány. Bojím sa potopiť. No je smiešne keď si dám okuliare a malá vedľa mňa pláva ako žubrienka. Ja som sa v mladšom veku začala topit na kurze plávania. Odvtedy sa bojím vody :/

ehja129
20. júl 2019

@tatianaba presne. Ibaže mám zážitok s topením

ehja129
20. júl 2019

@tyrkysova_kobyla sama rozhodne nie si 😉
U mna to je ako moja fobia z hadov kazdy povie to je nic.. a tym si preveris kamaratov. Ak su dobri, pochopia, nebudu ta nutit, este ti pomozu aj.. ale ak su falosny... chapeme sa?

dadika111
23. okt 2022

Ahojte. Ja ako dospelá chodím na kurz plávania, ale bojím sa ísť ďalej od múrika. Mám to akosi poistku sa chytiť. Vedeli by ste mi poradiť ako to prekonať? Ďakujem krásne.